Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ex-ulezakowana

topik dla ex-ulezakowanych czyli zycie po poronieniu

Polecane posty

Gość namanowcach
ja jutro ide na kontrole do innego lekarza. Chce sprawdzic jak on to widzi,dawno nie widzialam mojego dzidziunia, a juz sama nie wiem raz czuje raz nie,nie wiem czy to to chociaz mysle,ze to wlasnie ruchy bo nigdy w zyciu tego nie czulam. Ty masz wizyte 29 prawda?

hej dziewczyny,nie pisałam wczoraj bo mieliśmy gości. Mój mężulek zostanie ojcem chrzestnym:D Po wizycie ok. Macica czysta wszystko ok. Lekarz zrobił mi posiew z szyjki macicy aby sprawdzić czy czasami jakieś bakterie nie było przyczyna poronienia. Byłam zdziwiona bo przy I poronieniu raczej dziewczyny nie miały robionych żadnych badań, ale to dobrze bo w porę możemy wykluczyć nie prawidłowości. Jedynie zmartwiła mnie jedna rzecz mój lekarz jest zdania ze powinno się poczekać pół roku zanim się zajdzie znowu w ciąże:/ Nie jestem z tego zadowolona ale jak zaczął mi tłumaczyć jak to wygląda ze strony medycyny to ma dużo racji. Więc chyba starania przełożymy na listopad - grudzień. Przepisał mi tabletki anty i tu moja zdziwienie bo znowu w tej kwesti jest innego zdania. Otóż ja zawsze słyszałam ze jak się bierze anty to zanim się zajdzie w ciąże to powinno się odczekać conajmniej 2-3 cykle a mój lekarz twierdzi że teraz przy takich tabletkach to już się tego nie robi:D. Ufam mu jest b.dobrym lekarzem zresztą ordynatorem na ginekologi i położnictwie więc nie jest jakimś laikiem. Odnośnie @ to wyobraźcie sobie że chyba przyszła:D było by to dokładnie 5 tyg po zabiegu co do dnia. 11 czerwca piątek zabieg a dziś @ hehe. Dobrze, że nie wczoraj się pojawiła bo znowu bym nie mogła zrobić badań.

u, ja mam 4 sierpnia badanie polowkowe dopiero. no musze sie uzbroic w cierliwosc. Kochana nie martw sie ze ruchow nie czujesz codziennie bo to jeszcze nie na to czas. traez maluszek ujawnia sie nieregularnie i nie ma powodu do obaw. dopiero jak dostaniesz mocnego kopniaka, okolo 20 tc to od tego czasu powinny byc regularne ruchy. ja tez nie mam codziennie, wczoraj tylko krociotko moj synus dal o sobie znac a potem pewnie spal albo pukal mnie we flaki czego tak nie czuc. wiesz zalezy jak sie obroci. nicolle, ja ci powiem tak: pisalam juz duzo tutaj o tym odczekiwaniu po poronieniu...ale napisze raz jeszcze jak ja to widze i jak to widzi moja lekarka i genetyczny u ktorego robilam badania genetyczne. Mowili mi ze nie ma przeciwskazan do zajscia w ciaze w pierwszym cyklu po poronieniu, bo organizm sam wie kiedy jest gotowy, jesli nie jest gotowy to nie zajdziesz w ciaze. to oczywiscie po wczesnym poronieniu. co innego jest jak ktos roni w 5 mies, to juz inna sprawa, wtedy musza biedne kobiety "urodzic" wtedy zalecaja lekarze dluzsza przerwe..... no i druga sprawa to zalezy jeszcze od przyczyny poroninia we wczesnej ciazy, jesli nie bylo jakiejs choroby to nie ma przeciwskazan. ja i manowiec jestesmy tego najleszym przykladem, ja mialam tylko jeden cykl i zaszlam! no wiec przemysl to jeszcze raz kochana. czasem szkoda czasu.... ok ja lece, bede wieczorem, dzis mam duzo do zalatwienia paaa

kurcze mam metlik w glowie.Bo ufam swojemu ginowi i wiem ze ma troche racji. Z drugiej strony znam dużo osób które zachodzą od razu po poronieniu. Nie wiem sama. Może jak już bedę miała wyniki posiewu to pojde do innego lekarza. Boje się tylko tego że tak jak mówił mój lekarz ze jak sie macica nie zregenerowała to jak zajdę w drugą ciąże to bedzie to samo.

no to nie zbadal ci macicy po poronieniu??!!! ja mialam usg robione zaraz po zabiegu i tydz po nim, gin sprawdzala mi sluzowke i jak tam macica wyglada!

jasne ze zbadał i wszystko ok ale on twierdzi ze macica musi odpocznać, zregenerować się

Gość namanowcach
a Kochana,wszystko w porzadku,potwierdzil dobre wyniki i na sekunde zobaczylam malego. On chcial go jeszcze poogladac ale poprosilam zebysmy mojemu synkowi dali juz spokoj :). Nie wiem jak Twoj ale moj maly to sie strasznie przy usg wiertoli,lekarz mi powiedzial,ze to nie szkodzi na jego rozwoj tylko jest nieprzyjemne,bo on to slyszy tak jakby kolo nas ciezarowka przejechala. Szczerze mowiac zle sie poczulam,jakbym 'zdradzila'swojego lekarza ;/. Najgorsze jest to,ze ten u ktorego teraz bylam zaczal mi cos wpisywac w karcie ale szybko zabronilam...wiec moj gin na pewno sie dowie o zdradzie :P. Coś sciemnie,nie mam wyboru,nie chce z nim starcic swietnego kontaktu. Zawsze moge do niego zadzwonic,przyjsc ( bo takze pracuje w szpitalu) i odpisuje na kazdego nawet glupiego smsa. Teraz malego zobacze dopiero 13 sierpnia na tym potrojnym,a Ty tez juz niedlugo to masz :). Moim rodzicom bardzo podoba sie wozek,ktory wybralas..niestety mnie na niego nie stac ale uwazamy,ze naprawde rewelacja. I najwazniejsze...ruchy mojego dzieciolka sa juz wyrazniejsze,z samego rana czuje takie pukanie od srodka albo motyle łaskoczące...zatrzymuje sie wtedy i siemieje,a maz jest zly,ze nie czuje bo tego nie da sie przewidziec :) Nie ma opcji,po wyplacie kupie cos swojemu malemu. Eksiu,a jak tam z imieniem? Ja w sumie uparlam sie na Beniamina ale nie wszystkim sie podoba ;/, a Ty juz wybralas? Wyslalam do Ciebie maila jakis czas temu ale nie wiem czy docieraja

Gość namanowcach
...snilo mi sie,ze Milvuska cos napisala, Kasji i Kici tez nie ma..zastanawiam sie czy nie powinnam sie zamknac i nie mowic tyle o dziecku,dziewczyny sa wrazliwe i moze czuja sie niezrecznie. Dziewczynki,przepraszam ale bardzo Was prosze odezwijcie sie,jestem ciekawa jak tam u Was :( Co myslisz Eksiu?

hej Manowczyku, fajnie, ze z malym wszystko ok. nie przejmuj sie ta "zdrada" ja tez bym tak zrobila hhihi, najwazniejsze ze wizyta cie uspokoila. co do wozka to mnie na niego tez nie jest stac, wole tanszy wozek a za to wiecej rzeczy dla maluskiego kupic. kochana ja maila niestety zadnego nie dostalam od ciebie podam jeszcze raz moj adres, moze literki sie pomieszaly: pjugeo@yahoo.de nie wiem co sie stalo z innymi dziewczynkami tutaj....ale nie mysle, ze im by nasze tematy przeszkadzaly. napewno maja sporo na glowie, praca, dom, moze urlopy...ladna pogoda to w domku nie siedza i dla nas czasu nie maja, a my na zwolnieniach i czasu mamy sporo to tu zagladamy czesciej :-)

Gość namanowcach
a mozei racja..:) Szkoda,ze nie masz e maila z polskim adresem bo niestety nie moge wyslac maila za granice z obu skrzynek,widocznie to wyzsza szkola jazdy :D. Bede dalej probowala,zapytam kogos sprytniejszego. Jak tam u Was dzisiaj? Masz dosyc upalow co Eksiu?

Gość namanowcach
Eksiu,a Ty bedziesz rodzila naturalnie czy ze znieczuleniem?

Manowczyku to moze ty mi odaj twoj email i ja ci wysle maila a ty na niego powiesz to moze w ten sposb dojdzie. co do porodu, no wiec u mnie w tym szpitalu co che rodzic sa rozne sposoby znieczulen przy porodzie. Jest akupunktura, jakies srodki homeopatyczne no i PDA- te zewnatrzoponowe. Jak narazie nie wiem co wezme, nie wiem jaki bol mnie czeka i zdam sie potem poprostu na polozna. Moja siostra mowi zebym sobie wziela znieczulenie bo to bol niesamowity jest....ja bolu nie znosze wiec jakies bedzie napewno. Choc nie wykluczam cesarki, przez tego mojego paciorkowca. No ale do tej pory to mamy jeszcze czas kochana.

Gość namanowcach
mój mail ezeim@wp.pl ;) Ja zeby dostac znieczulenie musze niestety jechac do innego szpitala w ktorym nie znam nikogo,nie pracuje w nim moj lekarz ale wiem ze nie dam rady bez znieczulenia..na hsg mdlalam i zrobili mi pod narkoza a co dopiero porod. Boje sie o dziecko,ze nie dam rady urodzic i zrobie mu krzywde.

Gość klaudyna80.
zapraszam na super stronke www.intymnosc.pl/aff/7733 na pewno znajdziesz cos dla siebie :)

hmm decyzja w takim razie u ciebie. u nas to standart, ze znieczulaja no chyba ze kobieta nie chce. Masz jednak jeszcze czas na zastanowienie sie i wyborem moze jednak innego szpitala. Powiedz mi jeszcze cos, czy zastanawialas sie nad nacieciem? jedni mowia, ze lepiej jak samo peknie, jedni mowia, ze lepiej jak sie rozcina....w niemczech nie rozcinaj bez pytania, robia to tylko na zyczenie lub jesli inaczej sie nie urodzilo by dziecko...ja sama nie wiem czytam wlasnie o tym troche i mam mieszane uczucia, co o tym myslisz?? wyslalam ci maila na probe

Gość namanowcach
u nas nacinają Kochana a poza tym i tak popekasz. Szczerze mowiac boje sie porodu jak nie wiem i juz mnie to przeraza chociaz przeciez jest czas. U nas znieczulenie kosztuje od 200 do 1000zł ale slyszalam,ze warto. Kiedys polki jezdzily do niemiec rodzic,niby,ze wlasnie na zakupach byly i bach do szpitala ale polski nfz nie chcial pokrywac kosztow i teraz niemcy bardzo pilnuja by dziewczyny od nasnie robily takich numerow :). Zazdroszcze Ci,Ty od razu wiesz,ze bedziesz rodzila po ludzku..a ja ..:/

kto wie jak to bedzie z naszymi porodami, kiedys kobiety bez znieczulen i pewnie w jeszcze gorszych warunkach zdrowe dzieci rodzily.....a my tu sie znieczuleniami przejmujemy nie?! bedzie dobrze kochana. ja dzis bylam z mezem w kinie na eclipse- zacmienie o polsku chyba, wszystkie ksiazki dawno przeczytalam i chcialam isc koniecznie na ten film a w kinie cholerka wysiedziec nie moglam!!! fotele sa wygodne ale ja sie krecilam i nie moglam sobie miejsca znalezc...chyba juz dlugo nie pojdziemy do kina :-( dzis pobolewa mnie brzuch, kluje mnie raz z jednej raz z drugiej strony miednicy, nie wiem czy tak ma byc?? takiego bolu jeszcze nie mialam....jak nie przejdzie to jutro pojde do gina.... a jak ty sie czujesz manowcu??

Gość namanowcach
A ja Eksiu miałam już takie bóle, raz z jednej raz z drugiej strony i lekarz powiedzial,ze nic sie nie dzieje,ze to rozciaganie macicy i wiązadel. Zwykle to wlasnie przypada na czwarty piąty miesiąc. Ale dla własnego spokoju idz i sprawdz. Szczerze mówiac bylam na zaćmieniu i strasznie sie nudzilam. Co chwile chcialo mi sie siusiu ale nie szlam bo sądzilam,ze moze wlasnie coś przegapie. Bardziej podobaly mi sie poprzednie częsci. Odwiedzila mnie dzis moja najlepsza kolezanka,ktora urodzila w kwietniu. Podpowiedziala mi zebym zaczela kupowac ubranka i rozne drobne rzeczy. Mowila,ze tanie nie są i jesli nie dostalam 'wspadku' po jakims dziecku to troszke trzeba wydac. Zalamalabym sie nagle kupując ubranek,skarpetk za 1000zł. Pajacyki i śpioszki wcale nie są tanie. Takze Ty juz Kochana zaczelas a ja zaczne od 20 tygodnia. Wtedy tez zapisze sie do szkoly rodzenia. Moj szpital ma bardzo dobra opinie,jest wyremontowany,nowoczesny,wspaniale polozne...tylko brak tego znieczulenia. Zastanowie sie jeszcze,w razie czego poprosze o cesarke. Ja zawsze mialam bolesne miesiączki,takie,ze rwalam wlosy z glowy i zwracalam...dlatego tez mniej wiecej wiem jaki to rodzaj bolu i byc moze dam rade :) Chcialabym zebysmy sie spotkaly,moze akurat bedziesz jechala jeszcze do mamy. Zastanowilas sie juz nad imieniem?

no tak ciuszki to tez niezly wydatek...ja dostane troche od siostry, no ale nie bedzie tego za duzo jak bedzie synek, bo siostra ma corke... kurcze te bole sa jak na miesiaczke no i to poklowanie, jutro zadzwonie do lekarza, moja ma urlop wiec jak bede koniecznie chciala sie zbadac to bede zmuszona skorzystac z zastepstwa. leze juz w lozku i pisze jedna reka bo laptop na brzuchu to juz nie dam tak rady hihi wlasnie, szkola rodzenia!! tez ide, bede z mezem chodzic. to beda tylko pt, sob i ndz po 3 godz bo dla par, a jakbym sama chciala to chyba raz w tyg przez 4 czy 6 tyg. a ty sama czy z mezem? i jeszcze cos, doszedl juz stetoskop? jak tak to co slyszysz? ja nadal samo burczenie w otchlani.... co do spotkania to bardzo chetnie z tym, ze jak ja do polski jezdze to nie przez szczecin....ja na dolny slask jezdze a wiesz co wysle ci fote mojego brzucha na maila

Gość namanowcach
Woooow, piekny brzusio,naprawde duzy. Teraz to chyba szybko rośnie prawda? Tez mam taki nadęty pępek,zrobil sie taką naciągnieta dziurką. Naprawde masz juz pokazny brzucho :). Wysle pozniej swoj ale nie jest az taki wielgasny. W takim razie nie moge sie doczekac 5 mca bo wtedy urosnie mi tak jak Tobie. :) nie martw sie, mi tez wrocily bole jak na miesiaczke tylko,ze delikatniejsze niz na poczatku ciazy,trwalo to kilka dni i juz przeszlo. Mimo to jestem za tym zebys poszla to sprawdzic. Stetoskop kupilam :) ale to jest figa z makiem,slysze tylko jak mi sie tam przelewa:P. Lekarz powiedzial,ze zeby uslyszec bicie serca trezba byc naprawde doswiadczonym specjalista i na pewno nie uslysze nawet w 9 mcu. Po tych kojących slowach odlozylam stetoskop. Ciuszki zaczne kupowac bo od nikogo nie dostane niestety. Dlatego zaczne wczesniej. Moj syn juz dostal pierwsza rzecz,wczoraj najlepsza kolezanka przyniosla ksiazke '365 opowiesci na dobranoc" :) Dziecko staje sie takie realne ;). Byla ze swoim bobaskiem wiec go przewinelam- szczerze nie potrafie tego robic,rece sie trzesa. Ja sie zdecydowalam na Beniamina :)

bylam dzis juz z samego rana u dr, bo cala noc zle spalam, mialam koszmary jakies i oczywiscie bolal mnie brzuch.... byla inna gin bo moja na urlopie ale tez bardzo fajna, zbadala mnie "od srodka" bo mowilam jej tez o moich uplawach. zrobila ph i mowi, ze uplawy sa ok bo sa biale. jakby mi sie zmienily na zolte lub zielone to mam leciec do lekarza. usg zrobila ale dopochwowo zeby sprawdzic szyjke macicy i serducho no wiec wszystko jest super....brzuchowego usg nie robila, a ja juz tym sie uspokoilam, ze widzialam jego serduszko :-) co do tych boli to mowila, ze to norma no chyba ze beda nie do zniesienia to mam przyjsc lub zadzwonic do poloznej lub szpitala. takze jestm juz spokojna, ja to bym co tydzien najlepiej do gina chodzila!!!!!

no brzuch mam spory ale mam znajoma co ma termin na dzien przede mna i ma normalnie plaski, tylko tak jakby sie w szerz rozrosla, takze to chyba zalezy od figury i ulozenia dzidzdi Beniamin ladne imie, kiedys tez o nim mylsalam no ale moja kuzynka i kumpela maja po benjaminie :-((

Gość namanowcach
No widzisz :) wszystko gra ...no i przy okazji obejrzalas znowu Malucha. Szaleje za tym imieniem Beniamin,tylko martwie sie,zeby ludzie nie mowili Benek bo to juz mi bardzo nie leży;) Mnie znowu ćmi ząb,ktory mialam robiony ;/. Musze sie zapisac na badanie połowkowe ( u nas w Polska trzeba dzwonić juz 2 tygodnie przed wizyta zeby dostac sie do najlepszych lekarzy). Nie lubie tych badan bo zawsze sie martwie,ze cos nie tak moze pojsc. Nie wiem czy przy okazji tego robi sie ten potrojny test? Tez mam te białą wydzieline,lekarz mowil,ze to dobrze ze ma wlasnie taki kolor.Znowu tak bedziesz miala jak wczesniej,boli i wiesz,ze jest dobrze ale ten bol sie nie utrzymuje dlugo i jak przejdziesz to bedziesz sie zamartwiala ze nie boli :D eheh to tak jak ja. Twoj Maluch jest juz duzy hmm?

wiesz co nie wiem czy przy tym polowkowym jest ten test potrojny, musze sprawdzic. ja na szczescie nie musze nigdzie indziej chodzic, bo te badanie robi prof.dr z mojej praktyki, z tym ze nie moja gin, tylko szef we wlasnej osobie, a ten termin mam juz od maja, bo wlasciwie wszy terminy na badania mam juz na cala ciaze zaplanowane i zapisane w karcie ciazy. no widzisz i nie wiem jaki moj synek jest duzy bo nie mialam brzusznego usg....no musze oczekac do 4.08. wlasnie ogladam na discovery o kobietach, ktore nie wiedzialy, ze sa w ciazy!!!do porodu nie byly tego swiadome!!!! jak to mozliwe????masakra, niewyobrazam tego sobie!

Gość namanowcach
tak,ja widzialam juz kilka odcinkow tego programu. One tam za kazdy razem z przerazeniem dowiadowywały sie,ze juz za pozno na znieczulenie i rodzą bez. Heh a ja bede pewnie musiala na zywca rodzic czy tak czy siak. Mimo,ze dzieci nie mialy opieki prenatalnej,czesto rodzone i wpadajace do toalety są zdrowe i duze. A my sie trzesiemy jak osiki z niepokoju;) Na temat tego testu potrojnego dowiedzialam sie ze robi sie to miedzy 14 a 18tyg. z usg i test z krwi ale jest mniej czuly niz ten podwojny. Nie wiem czy wydawac na to pieniadze bo kosztuje 300 zł,a zaraz po nim z 20 tyg. znowy 260 na echo serca i tez lekarz dokladnie sprawdza kondycje dziecka. Bylam przed momentem na spacerze z mezem i weszlismy do sklepu dla dzieci. O rany,kołyski są piekne i to fajna sprawa. Pieknie zdobione,wibrujace,grajace itd. Poza lozeczkiem warto chyba kupic cos takiego. Tym bardziej,ze nasi rodzice juz pytaja czy kupic wozek to zaoszczedzone w ten sposob pieniadze wydam na kolyske. U Was jest wysokie becikowe? U nas jak wiesz niezbyt ale my z mezem jestesmy dodatkowo ubezpieczeni i w tym ubzpieczeniu jest opcja 'za urodzenie dziecka',takze troche sie uzbiera i wszystko sie zwroci :D Mysle,ze Twoj Maluch ma ok 17 cm bo wg.poradnikow moj ma juz 15cm a rosnie 2 cm tygodniowo. Podobal mi sie ten pomysl z Jonasem,nie chcesz tak dac? Jan tez jest bardzo mile dla ucha.

ale piekna ta kolyska!!! nawet nie wiedzialam, ze takie sa, to moze sobie od mamy zazycze... ja najpierw o takiej z ratanu myslalam http://www.neckermann.de/Stubenwagen/dbf39bb109474d92d939fcf4132893d8a96ee476,de_DE,pd.html#easybaby-stubenwagen ale ta co ty mi pokazalas jest 100 razy ladniejsza!!! co do becikowego to u nas tego wcale nie ma, nie ma tez takich ubezieczen jak w polsce, ze jak urodzisz to cos dostaniesz, w tym wy macie w PL lepiej. wiem ze moja siostra dostala 2 lata temu 1000 zl i oplacila sobie za to porod w prywatnej klinice. takze fajnie taka kasa zawsze sie przyda!