Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała czarna w kubku

ile kosztuje utrzymanie małego dziecka?

Polecane posty

Gość mamusia.....
Ja wózek miałam po siostrze, ciuszki też (troche), łóżeczko a i tak 3000 poszłooo

Gość mała czarna w kubku
kurcze, to Wy chyba zanim zajdziecie w ciążę pól roku albo rok zbieracie kasę na wyprawkę...

Gość hahaha ja też jestem w szoku
Najbardziej rozbawiła mnie wypowiedz ze te płatne szczepionki są mniej bolesne od tych na NFZ :))) Dobre!

Gość shiva27
Jeśli koniecznie chodzi ci o kwotę to na sam start u mnie dla jednego dziecka mniej więcej tak: wózek 1300zł fotelik 300zł łóżeczko 200zł materac do łóżeczka 80zł pościel z poszewkami 100zł przewijak dostaliśmy, ale ok 40zł kosztuje taki tańszy. wanienka 40zł ręcznik,rożek do szpitala 60zł pieluszki tetrowe za sztukę 4,20 to już ponad 2.000zł bez ubranek. Ale tak jak pisałam wcześniej to jakbyś chciała w 1000zł z wózkiem sie zmieścić można, wszystko zależy od kieszeni. Popatrz po sklepach i zastanów się sama ile możesz wydać:-)

Gość mała czarna w kubku
a teraz tak serio: są tu mamy które szczepią na NFZ i są zadowolone?

Gość mała czarna w kubku
chciałabym się zmieścic tak w 2-2,5 tyś...ale teraz to juz zwątpiłam:O przerażają mnie też koszta tych szczepionek, majątek!

Gość shiva27
są miej bolesne bo dostajesz bo dziecko jest raz kute a nie kilka razy za jednym razem. Chyba ktoś nie szczepił więc się niech nie odzywa.

Gość hahaha ja też jestem w szoku
Tak,szczepiłam swoje dwie córki i naprawde nie musiałam wydawac tyle pieniedzy i ..ŻYJĄ ,mają się bardzo dobrze!

Gość mała czarna w kubku
i ile razy Twoje córki były kłute? różnica jest aż tak wielka? kiedyś wszyscy byliśmy szczepieni na NFZ i żyjemy...

Gość shiva27
no właśnie nie szczepiłaś płatnymi to skąd wiesz??? poprzedniczko

Gość 7-8 tys za wyprawkę
hahaha ja też jestem w szoku Najbardziej rozbawiła mnie wypowiedz ze te płatne szczepionki są mniej bolesne od tych na NFZ Dobre! co sie dziwisz jak na głowie tylko pasemka w a głowę siano to i taką głupotę wmówisz i kupują paniusie dzieciom te kombajny (tak to sie nazywa kombajn! ) z wirusami i szczepią kilka choróbsk na raz, nie ważne ile potem organizm malucha będzie potem musiał z tym walczyć ważne żeby w piaskownicy przed sąsiadką sie pochwalić. Zachodnia Europa odchodzi od szczepionek skojarzonych a te sie ciesza ze dzieciakom aplikuja, dziecko jeszcze w brzuchu a te juz oliatum dla alergików kupują i kąpią w tym niemowlę nie wiedząc czy jest alergikiem czy nie. Ale sąsiadce sie pochwalą a co ;) natomiast na pytanie jak dziecko przechodziło atopowe zapalenie skóry robią karpia bo nie mają pojęcia co to - ech.

Gość penelopa pomponia
witam ja skompletowałam wyprawke za 3,5tys ale mam wózek drogi bo dałam 2,5 koła ale kolezanki kupowały za tysiaka i sa zadowolone. Wanienka 25 zł, butle aventa zestaw startowy 100, łóżeczko juz z materacykiem 2kpl poscieli, 2 przescieradełka ceratki, rożki 400 zł, pieluchy termometry kosmetyki oilatum, sudokrem, ciuszki mam z lumpeksu i prezenty od rosziny i przyjaciół takze w 2 tysiakach tez sie zamkniesz. Ja planuje na dziecko wydawac ok 400 zł nie jestem zwolennikiem fanaberii czas pokaze co z tego wyjdzie. Musiałabym na głowe upasc zeby dac 7-8 koła na wyprawke nawet jakbym zarabiała wiecej niz obecnie.

Na wyprawkę można wydać 7-8 tys. ale można też 1000 zł

Gość mała czarna w kubku
no ja tez nie jestem zwolenniczką fanaberii....

Gość mała czarna w kubku
1000? napisz corby jak to zrobić, chętnie skorzystam!

Gość 7-8 tys za wyprawkę
dziewczyny czy wy wszystkie macie dzieci z atopowym zapalenie skóry??????????????????????/ po co wam to oliatum??? a jeśli już tańsza i lepsza jest parafina ciekła niż oliatum.

Gość penelopa pomponia
a co do szczepionek to najlepiej wypytac pediatre co najlepsze dla dziecka, bo na forum kazdy uwaza ze jego wybór lepszy. Wiadomo, że jak nie masz pieniedzy to nie wydasz całej wypłaty na szczepionki skojarzone, u mnie czesc kolezanek płaciło za skojarzone czesc z nfz i wszystkie dzieciaki póki co maja sie dobrze

Gość 7-8 tys za wyprawkę
ja mam pieniądze na skojarzone ale nikt by mnie nie zmusił żeby w ten sposób szczepić dziecko, zresztą musiała bym jechać do PL żeby je tak zaszczepić .

Gość mała czarna w kubku
ale pediatra pewnie powie, zę lepsze skojarzone...zawsze jest to sposób na wyciągnięcie kasy, nie ufam w ich "bezinteresowne" rady...

Gość penelopa pomponia
oliatum poleciła mi kolezanka ale jak syn nie bedzie miał żadnej nadwrażliwosci to przerzuce sie na tańszy kosmetyk;) teraz tak mysle ze faktycznie lepiej zaczac od taniochy i zmienic jak okaze sie nie dosc dobry ale już kupiłam pod wpływem ohów i ahów jednej z kolezanek wiec już po ptokoach;)

witam ja wydałam bardzo mało na wyprawke...wózek kupiłam od znajomych za 150 zł popytaj tez swoich bo mysle ze to dobre rozwiazanie i tanie;-) lozeczko kupiłam w ikei za 99zł materacyk w auchanie za 30 zł posciel 11 elementow za 150 zł na allegro. ciuszki kompletowałam cała ciaze kupowałam sporadycznie w sklepach raczej na ciuchaczu a wiekszosc miałam od kolezanek. kosmetyki do malucha ok 100zł. wanienka 25 zl reczniczek z kapturkiem 20 zł. teraz synek ma 2 miesiace na mleko wydaje ok 100zł miesiecznie na pampersy ok 70 zł. szczepionki akurat biore płatne chodzi mi o to aby nie kłuc dziecka tyle razy. no i jak spotkam jakies ubranka ładne to kupuje ale nie szaleje bo i tak dziecko szybko rosnie wiec chyba nie warto az tyle miec tych ubranek. jak widac nie jest tak źle;-) także autorko głowa do góry nie wszyscy wydaja na dziecko 1000zł miesiecznie a mimo to ich dzieci sa zdrowe i szczesliwe;-)

jestem w ciazy ale juz rozgladam sie za ubrankami. Zaczne kupowac za miesiac mam nadzieje ze wtedy juz bede wiedziala czy chlopiec czy dziewczynka. Bylam w ciuchlanadzie sposzki po 3, 4 zl, body max 2. wszystko nowiutkie, wozek kolezanka kupila za 800 zł i tez jest zadowolona.

Gość penelopa pomponia
co do pediatrów coż lepiej zaufac lekarzowi niz obcej kobiecie z forum, najbezpieczniej chyba popytac kilku lekarzy i rodziców ja słyszałam złe opinie i o skojarzonych i o refundowanych wiec pewnie zrobie tak jak powie lekarz podpytam pediatrów i w szpitalu i w przychodni wiec może jakis obraz mi sie zarysuje.

Gość mamusia.....
ja też myśle ze 1000zł miesięcznie to bardzo dużo na dziecko...mojej nic nie brakuje a nie wydaje więcej niż 500

dady z biedronki kosztuja ok 30 zł czasem kupuje 2 paczki albo 3 ale z 3 idzie kilka pampersow tylko.

Gość 7-8 tys za wyprawkę
Dziewczyny naprawdę spokojnie, na początek zwykłe drewniane łóżeczko, dobry materacyk i prześcieradełka, spiworek. Wózek, z 2-3 kocyki jedną butlę bo nie wiadomo jak będziecie karmić, jeśli kupicie laktator to do niego jest zazwyczaj butla, jeśli nie to samą butelkę. Fotelik, ciuszki, wanienkę, po co przewijak? Do pielęgnacji pierwsze mydełko po 4 tygodniu życia wcześniej tylko woda - w ten sposób unika sie alergii skórnych. I szczerze powiem jak czytam jak w PL się cuduje w ciąży , jakie leki wymyśla to nie wierzę i dziękuję Bogu że nie prowadziłam tam ciapy. Ja brałam tylko kwas foliowy do połowy ciąży i tyle. Pieniądze na nospy i inne cuda przeznaczałam na owoce, warzywa które pochłaniałam tonami i masę wody mineralnej (nie puchną nogi, nie drętwieją). Urodziłam synka 7 dni po terminie 10 apgar, teraz ma 8 miesiecymój mały urwis ;)

Przewijak jest bardzo wygodny, kanapa jest miekka i nie zawsze dobrze się przewija, na siedzaco ciężko zmienia się pieluszke, a na przewijaku wsyztsko ładnie i wygodnie.

Gość 7-8 tys za wyprawkę
penelopa pomponia co do pediatrów coż lepiej zaufac lekarzowi niz obcej kobiecie z forum, oczywiście że tak ale czy nie wystarczy pomyslec logicznie? kilkanaście lat temu te szczepionki były hitem na zachodzie i teraz je z hukiem wycofują dlaczego? czyżby skutki uboczne? my byliśmy szczepieni normalnie i mamy sie dobre - dla mnie to logiczne ! Natomiast jestem za kupowanie np butelek BPA free nie wiem w jakiej są cenie w PL ale po tej akcji w Kanadzie myślę że warto zainwestować.