Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala1151

Starajace sie, chetne zapraszamy

Polecane posty

a co serwujecie na obiadek dzisiaj kochane :)??? Ja już po obiedzie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zocha super miałaś wieczorek :) No i w końcu humorek lepszy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Menia-ja tez juz po obiadku u nas dzis spagethi i zupka pomidorowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja obiecalam moim chlopcom zapiekanke ze szpinakiem bo my uwielbiamy szpinak nawet M polubil chociaz jak sie poznalismy to nawet nie pytajcie zawsze mu mowie "ktos ci to kiedys zle zrobil" i teraz zjada wszystko a o szpinak sam sie upomina a nawet sam go sobie robi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krokiety z kapustą i grochem Składniki * Barszcz: * ------------ * 1 kość wędzona lub skóry z boczku wędzonego * liście por * 1 średnia cebula * 1 średnie jabłko * 5 ząbków czosnku * 2 łyżeczki majeranku * 2 średnie buraki * 1/2 szklanki zakwasy buraczanego * 50ml octu 10% * 3-4 liścia laurowego * 3-4 ziela angielskiego * sól pieprz,cukier do smaku * Krokiety: * ------------ * ciasto: * 2 szklanki mąki pszennej * ok.3 szklanek wody mineralnej gazowanej * 1 jajo * 1 łyżeczka soli * 50ml.oleju słonecznikowego lub innego * farsz: * 70dag. kapusty kiszonej * 1 szklanka grochu łuskanego (dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie) * 1 średnia cebula * 1 łyżka masła * 2-3 ziela angielskiego * 2-3 liścia bobkowego * sól,pieprz,magii,cukier do smaku * panierka: * mąka,jaja,bułka tarta * olej do smażenia krokietów Etapy przygotowania Do garnka wkładamy kość wędzoną,oczyszczone liście por,cebulę,jabłko pokrojone w ćwiartki,zmiażdżony czosnek,zalewamy zimną wodą lekko solimy i na średnim ogniu gotujemy wywar ok.1h.Buraki obieramy,płuczemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.W połowie gotującego się wywaru dodajemy buraki i zmniejszamy płomień,wlewamy ocet.W między czasie kapustę płuczemy kroimy drobno i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego,cebulę kroimy w drobną kosteczkę szklimy na maśle dodajemy do kapusty.Groch gotujemy do miękkości łączymy z kapustą doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia (można dodać łyżkę mąki pszennej,lub bułki tartej jak farsz będzie za wodnity,lub przecedzić wodę przez gęste sito).Składniki ciasta naleśnikowego łączymy energicznie mieszając trzepaczką w misce tak aby nie było grudek.Smażymy cienkie naleśniki.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku,dodajemy koncentrat buraczany sprawdzamy smak.Na blacie kuchennym rozkładamy naleśniki,na środek wykładamy farsz zwijamy w krokiety,panierujemy w mące,jaku,bułce tartej i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.Podawać na ciepło. Smacznego. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i jeszcze na moje ulubione kluski slaskie :D Składniki * ziemniaki * mąka ziemniaczana * pietruszka * vegeta * pieprz Ugotowane ziemniaki zmielić do garczka i w garczku wyrównać powierzchnię. Wyjąc 1/3 ziemniaków, na to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Następnie wrzucić wyciągnięte ziemniaki i wszystko razem wymieszać dokładnie, dodać pietruszki, Vegety i pieprzu. Z wyrobionego ciasta lepić kulki. Gotować około 5 minut w osolonej wodzie od wypłynięcia kulek na powierzchnię. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Same pyszności jadłyście, ja dopiero będę - spagetti, od wczoraj mam ochotę ;) A nie odzywałam się, bo była u mnie szwagierka i zgdanijcie o czym mnie przyjechała poinformować ?? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Menia masz świetny układ w pracy, zazdroszczę. Idealny, tylko Ty z m się mijacie raczej, ale dla dziecka super :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cebula i czosnek wrzucasz na oliwe jak sie podsmazy wrzucasz szpinak taki mrozony i go gotujesz dodajesz kaszki mannej i smietany doprawiasz. gotujesz makaron ja zwykle kupuje penne i sos serowy knorr wyrzucasz ten ugotowany makaron do formy zaroodpornej polewasz sosem wykladasz szpinak i posypujes zoltym serem najjlepiej jesli wszystkie skladniki sa gorace bo wkladasz do piekarnika na chwile tylko zeby ser sie rozpuscil jest PYCHA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dokładnie i to w tym samym tyg. co ja :) Nieźle :D Najważniejsze żeby tym razem wszystko było dobrze!! I obie zostaniemy w listopadzie mamusiami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziewczyny ja to mam troche problem z gotowaniem, niby mi to nawet wychodzi, ale nie bardzo lubię, muszę mieć naprawde ochotę, żeby coś ugotować, a ochotę mam niezwykle rzadko :/ Jak robiliśmy sobie kuchnie to mówiłam, że będę w niej spędzać dużo czasu, i tak było chyba przez miesiąc, teraz tylko wchodze, żeby coś złapać i wyjść ;/ Ale i też nie mam dla kogo gotować,m w delegacji, ja sama zjem czasem coś u mamy a czasem złapie cokolwiek i jakoś tak, niezbyt zdrowo :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Barbara 1985
czesc wam, powiedzcie jak dlugo sie starcie o dzidzie? ja staram sie od 7 miesiecy. ja mam spagetti na obiad :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zobaczysz jak malenstwo juz bedzie na swiecie i troszke podrosnie znajdziesz przyjemnosc ja moim chlopcom gotowalam na parze jak skoncztli 3 miesiac i sa zdrowi i lubia jesc nigdy nie chcieli sloiczkowego jedzenia i dobrze:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witamy! Ja od czterech miesiecy. Co wy macie dzisiaj z tym spagetti:) chociaz w sumie u mnie tez makaron tylko inaczejhi hi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Barbara 1985- czesc ja tak ogolnie to2.5 roku 2 ciaze zakonczone strata maluszka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zocha wspolczuje, wierze ze wkrotce wszystkie bedziemy sie cieszyc i zalozymy nowy tobik " jestesmy w ciazy " hehe. Tersa sie smieje ale mam dni ze mnie to wszystko dobija. Moj maz uwielbia spagetti dlatego zrobilam dzisiaj :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witaj Barbara :) Ja staram się od stycznia tego roku. Ale to już o drugiego dzidziusia . Kamila.K jeszcze ci się odmieni to nieprzebywanie w kuchni :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja pobnie od stycznia 2008 i dwie ciąże zakończone tragicznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iew ja też mam taką nadzieję, że mi się odmieni z tym gotowaniem, jak będzie dla kogo to i przyjemność będzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×