Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość limoanka***

Prosze odpowiedzcie mi - Co wasze dzieci dostały na chrzest od chrzestnych?

Polecane posty

Gość limoanka***

pytam, bo sama niedługo będę chrzestną, po raz pierwszy i nie bardzo mam pojęcie jakie są teraz "realia prezentowe". Wiem jedno - jako chrzestna kupuję ubranko do chrztu i szatkę.

Gość mój synek dostał
od chrzestnego złoty łańcuszek i 200 zł. A od chrzestnej złoty łańcuszek z krzyżykiem i 100 zl. oprócz tego pamiątki i kwiaty.

u nas chrzestna ubranie do chrztu + pamiątka chrztu taka książeczka chrzestny szatke + świece +złoty łańcuszek

Chrzestna -szatka + album pierwszy rok dziecka + kocyk do wózka(zapytała się co bym chciała,więc powiedziałam koc :)) chrzestny - świeca +maskotka Kubuś Puchatek+50 zł

Gość Dominika80
u nas pieniądze ;)

Gość 9oijuihjhuu
my ostatnio daliśmy małej złoty łańcuszek i medalik i do tego komplet z sukienka. to ma byc pamiatka na zycie wiec uwazam ze glupio z zabawkami.... plus gromnica.

Gość Tradycja jest taka
że chrzestni kupują jakieś elementy biżuterii (choć tak na prawdę zupełnie bezużyteczne) i dają kasę - tak ci powie matka, ALE jej nie słuchaj bo z tej biżuterii to żadna pamiątka, dlatego że dzieciak nie będzie jej najprawdopodobniej nigdy nosił (moda zmienną jest). Moim zdaniem najlepsza jest kasa, ALBO jeszcze nowocześniejsza i fajniejsza forma przekazania kasy jaką jest VOUCHER. :) Inna sprawa to tradycyjne kupowanie białej szatki przez chrzestną i świecy chrzcielnej przez chrzestnego, ale powoli ten zwyczaj zanika więc najlepiej zadzwonić do rodziców i się zapytać czy będą kupować te rzeczy sami, czy wy musicie. Szatka/świeczka jest poza prezentem oczywiście. Możesz zrobić też zrobić taki neutralny mix - VOUCHER + jakiś drogi elegancki kocyk i wdzianko z MOTHERCARE albo innej dobrej firmy. Wtedy automatycznie potrącasz tę kwotę z darowanej kasy, rzecz jasna.

Gość Tradycja tradycją ale te
pseudo pamiątki na całe życie najczęściej nigdy nie ujrzą nawet światła dziennego leżąc wieki na samym dnie najciemniejszej szuflady. Totalne pudło!!! Moda się zmienia i jak wszyscy noszą fajną biżuterię, to proste że dzieciak nie będzie nosił łańcuszka albo kolczyków sprzed 15-20 lat. Lepiej kasę, to rodzice mu coś kupią, albo elegancką neutralną rzecz. Zabawki rodzice kupią sami i dziecko dostanie ich dużo od pozostałych gości.

Gość 9oijuihjhuu
a ja sie nie zgadzam, mozna kupic uniwersalny lancuszek, a dziecko ma pamiatke.... ja tak kiedys dostalam, mam do dzisiaj i nosze. a inne rzeczy,, kasa, zabawki, kocyki nic z tego nie zostaje. na urodziny mozna a na chrzest wolalabym dla dziecka cos na długie lata

Gość Tradycja tradycją
No ja też nadostawałam tego i na chrzest i na komunię i na bierzmowanie i bezmyślnie jeszcze przy okazji kilku urodzin. Zupełnie bez głowy. Bo nawet ich nie zabrałam z rodzinnego domu jak się wyprowadziłam. Wolę biżuterię sezonową z River Island i takich tam sieciówek, bo jest ciekawsza i co rok inna. Łańcuszki z medalikami nigdy mi się nie podobały i nigdy nie nosiłam. Szczerze to poza pokoleniem mojej mamy nie znam nikogo kto nosi. Po 40-stce też nie zamierzam. Wolę kupić sobie sama coś oryginalniejszego u jubilera.

Gość Tradycja tradycją
I tak na 100% ten dzieciak dostanie jakąś biżuterię od pokolenia babć, więc ja bym na twoim miejscu zainwestowała w coś praktycznego. Kasa (albo voucher do jakiegoś fajnego sklepu z akcesoriami dziecięcymi).

Gość 500 zeta bo było krucho
a od chrzestnego krzesełko

Gość Szpindlerowy mlyn
a ja uwazam, ze kasa czy bon podarunkowy to prezent dla rodzicow a nie dla dziecka, moja corka dostala od chrzestnej srebrna lyzeczke-taka u nas w rodzinie i mamy lyzeczki sprzed ponad 100lat, fajna pamiatka, a od chrzesnego lancuszek z brylantowym krzyzykiem-piekny i uniwersalny, mysle, ze bedzie mogla go zalozyc do slubu kiedys w przyszlosci:-)

u nas chrzestna kupila swieczke i szate i dala 200zl, a chrzestny 200 zl. ubranka i inne dodatki mielismy porzyczone

Gość dcfghjk,
Syn od chrzestnego 300 zł, od chrzestnej 200 zł oraz dresik niemowlęcy Córka od chrzestnej złoty łańcuszek, ubranko do chrztu ( body, buciki, pelerynka, rajstopki i sukienka ). Od chrzestnego złote kolczyki i fajną sukieneczkę.

CHRZESTNA I CHRZESTNY DALI PO 500 ZŁ plus jakieś prezencik ja z mężem byliśmy chrzestnymi jednego z bliźniaków i daliśmy również po 500 zł dla dwojga czyli 1000 i prezenciki

Gość dcfghjk,
aaaa no i oczywiście chrzestni świece do chrztu a chrzestne szatki !

Gość limoanka***
bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Co prawda moje dziecko dopiero przed chrztem, ale już wiem co dostanie od chrzestnych Chrzestna - pieniądze, bo ubranko i szatkę kupiliśmy sami, chrzestny - płaci za chrzest, fotografa i kupuje gromnicę :)

moja córka od chrzestnej dostała łańcuszek z literka M, ubrała ją do chrztu i podarowała jej polisę .Chrzestny również dał polisę:)

chrzestny dał pieniądze a chrzestna złotą bransoletkę z wygrawerowanym imieniem dziecka i datą urodzin i też pieniądze

Gość szalona eliza
ja jestem chrzestna kupilam mate edukacyjna o wartosci powyzej 400zl oraz dalam gotowke 200zl ponadto regularnie zakupuje ubranka i kupje prezenty ale to z milosci nie z obowiazku:)

Gość mamuska:(:)
ja dalam 1000 pln jako matka chrzestna

Gość moj syn dostal
od chrzestnego 800zł a od chrzestnej 100zł i szatke... wiec chyba nie ma reguły...

Gość u mnie tez po
1 tys sie daje + prezent