Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flying hamster

Co sądzicie o aborcji w przypadku gwałtu?

Polecane posty

oferma - niu, niu tutaj bronisz zycia poczetego jak lew a mnie chcesz wybebeszac? ot, podwojna moralnosc :P

Gość Krokodylka
----> jesteści głupie Co to jest? PŁÓD odruchy ciała nie świadczą o świadomości. (pępowina, przekazywanie chorób od matki - to wszystko to nie są dowody na to, że płód jest świadomy i że cierpi podczas aborcji). Oczywiście organizm płodu jest unerwiony ale już prędzej pies będzie świadomy urazu niż płód. Pomyślcie nad tym. Przemyślałam temat wiele lat. Nie chce nikogo urażać... no właśnie wręcz przeciwnie. Nie chcę, żeby cierpiała matka, żeby cierpiało dziecko (nie płód). Chociaż matka i tak po aborcji gdzieś tam cierpi nawet jeśli dziecka nie chciała. Mam przekonanie, że aborcja nie wywołuje cierpienia u płodu. (Jedynie u żyjących). Zgadzam się, że trudno i nazwać i określić granice życia, świadomości, cierpienia.

Gość jeśteście głupie kkkkuurrrr
dziffka i offerma - jesteście ludzcy i dziękuję że tacy jesteście i walczycie o prawdę i sprawiedliwość

bo ja tak chce - oczywiscie ze warto ruszyc glowa zanim dojdzie do zaplodnienia. ale - jak sie wpadlo to niech kobieta ma pelne prawo do decyzji co z ciążą zrobic oferma - :P :P

a skończcie z tym prawem o decydowaniu takie żeście piękne mądre w tym a jakby przyszło co do czego to zapewne inna gadka by była :O ile tak samo uważało, przyszło co do aborcji to uciekły z gabinetu a te co usunęły zaczęło je dręczyć psychicznie sumienie, popełniały samobójstwa, a jeszcze inny odsetek już nigdy nie mógł mieć dzieci. Prędzej czy później uważam, że i tak dotrze co zrobiły a ciekawe czy wtedy będą takie "wygadane" jak przed aborcją 🖐️

Gość aborcja jak wiadomo
Słuchaj, a może podaj nam ten, jak mówisz, wyznacznik człowieczeństwa. Jaka jest cecha (jedna lub kilka) definiująca człowieka? Chodzi mi o taką definicję, żeby absolutnie nic innego niż człowieka nie dało się w niej zmieścić.

Gość bo ja tak chce
jak czytam niektóre wypowiedzi (pozdrowienia dla wiadomych), to może jednak trzeba rozważyć legalizację aborcji :/:/:/ skąd Ci ludzie się biorą!!!!!

Mam przekonanie, że aborcja nie wywołuje cierpienia u płodu. (Jedynie u żyjących) - Dziecko w łonie matki żyje Film który przedstawiłem jest zrobiony na faktach autentycznych, występuje tam lekarz który przeprowadzał tysiące aborcji, ale jak zobaczył po nagraniu jednej jego aborcji co zrobił to już nigdy się na to nie zdecydował. Polecam ten film. Widziałem reakcje kobiet które też oglądały, one też zmieniły zdanie.

Gość Krokodylka
płód to jest tak samo człowiek jak każdy inny? dla mnie się różni. łaśniej w tej zasadniczej kwestii - świadomości. Przyjęłam kryterium oceny: nie robić krzywdy i nie przysparzać cierpienia. Mój pogłąd jest konsekwencją. Do dziffka. No może coś w tym jest, że nie mamy prawa odmawiać życia innym zlepkom.

Ogranijcie się... wasz fanatyzm jest żałosny! Nie macie wyobraźni? Co byś zrobiła gdyby ciebie ktoś zgwałcił? Ninawidzisz tej osoby, nienawidzisz jego dziecka, które jest jego częścią. I masz potem przez reszte życie patrzeć w twarz, która przypomina ci tylko o bólu i cierpiniu. Wszyscy fanatycy strasznie interesują się płodami, a gdy dziecko się urodzi to rób co chcesz! Nikt wtedy ci nie pomoże, a gdy jesteś w ciąży to wszyscy chętni do "pomocy"

ludzie czy wy nie widzicie że szatan wami pomiata i rządzi? Aborcja jest nieludzka, to jest fakt. Ok, kobieta może czuć niesprawiedliwość kiedy jest zgwałcona, a dodatkowo tylko ona ma być odpowiedzialna za dziecko. Ale co ma zrobić dziecię? Czy ty decydowałaś gdzie masz się począć, dzięki komu i w jakich okolicznościach? Nie. Żaden człokiek nie ma prawa pozbawiać prawa do życia innego człokieka. Zastanówcie się nad tym. Co to za czasy, co to za świat w którym matka zabija własne dziecko? Ktoś powie: niema sprawiedliwości. To prawda, ale to nie znaczy że masz być po stronie niesprawiedliwości.

oferma - nadal uparcie manipulujesz przyrownujac tym razem czlowieka w spiaczce do płodu PS jak mnie teraz wyzwiesz :D

Gość
Bumbumshoko - zauważ że dyskusja zeszła na aborcję w sensie ogólnym, a nie na skrajne przypadki. moim zdaniem w przypadku gwałtu decyzję może podjąć jedynie osoba, która w tej ciąży jest i nikt inny nie ma prawa czegokolwiek jej narzucać. Krokodylka - czy ty w ogóle uważasz, że chwilę przed porodem to jeszcze płód, a zaraz po - już człowiek? przecież dziecko odczuwa ból, więc to jasne, że płód od pewnego momentu też.

Gość Krokodylka
Offerma No, ciekawe. Dobry argument. Muszę pomyśleć.

Dziecko zaczyna być człowiekiem kiedy zostaje już urodzone, wszystkie zewnętrzne bodźce, bliskość i uczucia kaształtują człowieka, a nie zygoty.

Gość aborcja jak wiadomo
Offerma, proszę, odpowiedz mi: co jest tym wyznacznikiem człowieczeństwa? Świadomość - nie, ludzkie DNA - nie, wykształcone organy ciała - nie. A co jest? Gdyby przybyło tu UFO i spytało, jak odróżniamy ludzi od innych istot, co byś odpowiedział?

Dziecko zaczyna być człowiekiem - to znaczy że dziecko nie jest człowiekiem? To co ewolułuje z nieżywego na żywego Nie można być tak egoistycznym

15:49 [zgłoś do usunięcia] Bumbumshoko Dziecko zaczyna być człowiekiem kiedy zostaje już urodzone, wszystkie zewnętrzne bodźce, bliskość i uczucia kaształtują człowieka, a nie zygoty. a to ci koncepcja :D ciekawe tu ludzie rzeczy wypisują nie ma co :P

Gość marko88
a z kąd wiesz że nie myślałaś będąc tzw. płodem?

Gość Krokodylka
Bambushko, Taak, o to mi chodziło. Ale czy tuż przed porodem, w myśl tej zasady, też mozna dokonać aborcji bez łamania moralności o jaką tu nam chodzi. Mnie. Gdzie jest ta granica. A człowiek w śpiączce. Nie mam nic przeciwko eutanazji, jeśli nie ma już szans. Lub są znikome. Człowiek chwilowo nieświadomy? od razu się wybudza z bólu.

Gość reklamosa
Kiedy czytam to wszytsko, to boje sie niektorych z Was.... naprawdę. W kwestii aborcji nie chodzi juz o wyznanie religijne... jest to zwykle okrucienstwo, rozerwanie malutkiego czlowieka na czesci. Pozbawienie go zycia, mozliwosci robienia tego wszytskiego co robi kazdy z nas. W dodatku calkowicie niewinnego czlowieka... Jesli kobieta robi to z wygodnictwa, bo wpadla, bo taki ma kaprys - to jest dla mnie osobnikiem takiej samej kategorii co najgorszy morderca, gwalciciel i inny 'gad'... Obejrzyjcie niemy krzyk, albo zwykle zdj po aborcji - to za kazdym razem tak wyglada... jesli was to nie rusza to idzcie do psychologa bo to znaczy ze cos jest nie tak, bo jak slysze glosy ze aborcja nie krzywdzi dziecka to mnie cos bierze!

do wszystkich mądrali przeciwko aborcji (po raz kolejny) - postawcie sie w sytuacji dziewczyny ktora wpadła, jest biedna, mieszka w malym mieszkanku z rodzicami itp. dlaczego nie mialaby wybrac czy usunac ciaze zeby nie gniesc sie w ciasnocie z malym dzieckiem? jestescie nieludzcy w tym momencie

15:56 [zgłoś do usunięcia] _Kwiatek do wszystkich mądrali przeciwko aborcji (po raz kolejny) - postawcie sie w sytuacji dziewczyny ktora wpadła, jest biedna, mieszka w malym mieszkanku z rodzicami itp. dlaczego nie mialaby wybrac czy usunac ciaze zeby nie gniesc sie w ciasnocie z malym dzieckiem? jestescie nieludzcy w tym momencie ty uważasz się za ludzką pozbawienie bezbronnego człowieka życia ?

Ja piernicze ludzie... chodziło mi o płód do 7 tygodnia, jesteście naprawdę ograniczeni skoro wszystko bierzecie tak dosłownie.

Gość Krokodylka
Pijaczek też ma uczucia. Dlatego człowiekiem jest. Nawet zachlany i nieprzytomny.

skoro jest biedna to niby skąd miałaby wziąć pieniądze na tą aborcje? od znajomych pożyczyć i mówić, że to na chleb?? i tak skrobać się w nieskończoność bo dziewucha nie wie co robić ze sobą?

piwo z skoiem malinowym - ale odpowiedz mi na moje pytanie bo cos trudne jest nie?? :D