Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tokina

Drugie spotkanie część druga

Polecane posty

Zuuziczku czy do sernika używasz sera w wiaderku , czy taki na wagę ? a może w kostkach zmielony?

Wow to widzę Beti że wreszcie dobrze wypoczniesz i mam nadzieję że po świętach już nie będziesz tak orać po 12 godzin

nie po świętach będe mniej pracować bo musze nadgodziny wybrać o mam ich 20

Witajcie wieczorkiem Ja nie szaleję, mieszkanie mam posprzątane - jak co tydzień :-), barszcz ukiszony, mięso na pieczeń wołową jest, boczek na wywar do barszczu jest, jaja są, chrzan jest. Jutro odbieram zamówione porcje szynki (po 20 plastrów z 3 rodzajów). Kiełbasa jest, sernik i chleb zamówiony. Jutro ugotuję parę jajek w łupinach cebuli do święcenia i nastawię jarzyny na sałatkę. Śledzie zamarynowałam...i wystarczy. Jutro wieczorem przyjadą synowie, my z małżą i mamą nawiedzimy Groby Pańskie w naszych kosciołach, tradycyjnie.

Bechemotku🖐️ ja w sobote pracuje do 12 ale zani posprzątamy będzie koło 13 o 14 idziemy z córką do kościoła a przyjdzei brat z maą to pójdą z nami a pózniej będe już świętować

Witaj Bechemootku, to widzę że wszystko masz już zapięte na ostatni guzik:) brawo, ja niestety jeszcze muszę dokupić kilka rzeczy jutro, no ale to jakieś drobiazgi. Baranka jeszcze nie mam ale synowa zamówiła dla mnie u swojej mamy, jeszcze nie miałam takiego pieczonego w domu, nie wiem nawet jaki będzie duży, czy zmieści się do koszyka.

Beti👄 :-) - masz pomoc z córci! Tokinko👄 - jesteś gospodynią pełną gebą :-D i lubisz to! Ja nie mam zupełnie natury kobiety - gospodyni. Zawsze mnie takie sprawy wkurzały i robiłam, bo musiałam. I tak mi to trwa :-p

Beti! Ja jutro do pracy nie idę ale jestem pod telefonem. A w Wielką Sobotę nigdy nie chodziłam już na zakupy :-)

dziewczynki miłej nocki do jutra padam na pysk jestem zmęczona a jeszce jutro ciężki dzień bo piątek i jest dzień targowy i ludziska przyjeżdżaja z wiosek także tzrymajcie kciuki żebym przeżyła jutro miłej nocki ❤️👄

Beti, odpoczywaj, jutro dasz radę bo jesteś super sprzedawcą 👄 Miłych snów 👄

Tokinko :-D, zapięte? własciwie wszystko gdzieś leży nie zrobione - tyle, ze nie muszę latać do sklepów. niedzielę jesteśmy na sniadaniu święconym (prawie obiedzie) u mamy. A w poniedziałek ja wydaję obiad, wieczorem Piotr już wraca do Krakowa. Więc troszkę pozabiera jedzonka. Ale nie duzo, bo on sam sobie kucharzy i raczej nie jada takich potraw jak my, tradycyjnych.

Bechemootku, teraz już tak nie szleję jak kiedyś , teraz tylko tyle że sama wyrabiam wędliny, ale tym razem nie będzie wędzonych jedynie pieczone w piekarniku a ciasta piekę, choć ciągle sobie obiecuję że nie będę ale chyba w tym wypadku to tradycja zwycięża i moje przyzwyczajenie.

OJ jak to pięknie zabrzmiało - ja wydaję obiad :) naprawdę dystyngowanie :) U mnie będzie zwyczajnie, bez ceremonii , nawet jeszcze nie wymyśliłam menu, ale w lodówce są wszelkie mięsa a w spiżarce wszelkie warzywa więc tylko pomysł i wykonać. Pewnie jutro siądę z synową i obmyślimy dania bo na razie ciągle ich nie ma. Niby są trzeci dzień ale ich ciągle nie ma i nawet nie ma kiedy zwyczajnie pogadać.

Wizisz Tokinko, u nas prawie nie jadamy wieprzowiny. Troszkę szynki, czasem dobrej, swosiej kiełbasy. Boczek tylko na wielkanoc. Młodzi nie jadają ciast, Teo preferuje drób, Piotr kuchci kuchnię azjatycką, sródziemnomorską. I coraz mniej tych tradycyjnych potraw ma wzięcie :-o.

No masz rację Bechemootku, coraz bardziej zmienia nam się menu, ale jednak w święta to tradycyjne dania , ale oczywiście w przewadze będzie drób.

Tokinko :-D, dystygowanie ugotuję rosół (sam się gotuje i nie ma roboty) i upiekę wołowinę w jarzynach - też sama się robi :-). Makaron kupuję, sałatkę jakąś przyprawię zieloną i "da cyt" :-p

co do ciast , to młodzi nie muszą jeść ale kocham ciasta:D i mogę wcinać całe święta:D:P a dziś udało mi się zrobić tak pyszny" królewski" że normalnie paluszki lizać :D wiem ze nie powinnam ale w końcu święta są tylko dwa razy w roku , więc tyle można :D

hehehe , dobre.....samo się gotuje .... ale trzeba wiedzieć co włożyć do garnka by ten rosół był prawdziwym rosołem i tą cebulkę trzeba też odpowiednio opalić a to jest Bechemootku sztuka, o wołowinie w jarzynach nie wspomnę bo przecież nigdy nie robiłam , nie umiem, czyli jednak nie samo się zrobi:)

W Wielką Niedzielę u nas właściwie nie ma obiadu, śniadanie wielkanocne jest ok. 11 - 12, więc prawie obiad. A u nas tradycyjnie jest żur (biały barszcz) na wywarze boczkowym, szynkowym z kiełbasą, jajkami. Później pieczone pęta kiełbasy (w piekarniku) na gorąco, chleb, jajka, rózne chrzany sałatki i wędliny. I tak jesteśmy "obżarci", ze gdy mama proponuje ciasta to wszyscy uciekają :-D

Hihiiihiii, podobno mój rosół ma pod sobą wszystkie rosoły - tak mówi rodzinka. wołowina w jarzynach to prosta sprawa ale moja rodzinak też uwielbia! I jeszcze jest krupnik, który gotuję w szczególny sposób - ale nie często, bo najlepszy jest na wieprzowinie :-p

chyba ta wołowina musi być jakaś szczególna bo zwykle wołowinę piecze czy gotuje bardzo długo , no chyba że też pieczesz ją ze trzy godzinki. U mnie raczej będzie obiad, bo śniadanie bardzo wcześnie , bo Małż zawsze naciska że już , czyli około 8-9 więc potem obiad, czyli też barszcz czerwony na wędzonce, lub żurek z białą kiełbasą a potem zwyczajnie pieczone mięsa, prawdopodobnie będzie pieczony indyk, czyli pierś z indyka, nie cały :)

ooojjjj :O Tokino :O jutro jestem na wykładach nie chce Cię za bardzo obciążać takim obowiazkiem - nie chciałabym mieć skrupułów - już raz taszczyłaś ze mną wiadra :D i nawet nie zaprosiłam na kawe :O Kurna - u mnie na liście mieszkańców nie ma nazwiska bo nikomu ie nie chciało iść do administracji :D - Tokino a o której byście byli? bo ja do 12.00 jestem w mojej sali wykładowej i tam przecież nie jetem zamknięta ani odizolowana - można ze mną się spotkać i to mi w pracy nie przeszkadza. Zresztą jakby co to telefonik OK? ❤️ Baeti - ❤️ ciesze sie że Ci się zaczyna układać - tylko pamiętaj: ostrożnie ❤️ Wiecie? ja sernik robie wg przepisu na wiaderku sera z Oetkera. To jest jedyny przepis w którym nie używa sie żadnych polepszaczy, budyni ani serniksów. Nawet nie ubija sie oddzielnie białek - tam tylko miesza sie mikserem wszystkie składniki i jest ok.Tylko ten mi nie opada - wszystkie inne do tej pory pieczone zawsze choć troche ale opadały.

Tokinko, ja muszę sobie zrobić sama biały barszcz bez białej kiełbasy - nie znoszę :-o, rodzina będzie miała z białą kiełbasą :-p

Tak myślałam Tereterku że będziesz wykładać a ja za bardzo nie wiem gdzie Cię szukać a adres sobie zapiszę , dżipies :P zaprowadzi bo za dobrze nie pamiętam jak się jechało, bo przecież byłam pod wpływem pepsi:P:D ale jak Twoje wykłady nie są za daleko od OBI to nie byłoby problemu. Właśnie mnie to wkurza , bo mimo iż bardzo się staram to jednak sernik opada i robi się po bokach taka brzydka warga:( Muszę wypróbować ten Twój przepis, ja robię zawsze z Prezydenta:)

miałam rozmowe w skype i nie zauważyłam, żetu już toczą sie pogawędki świąteczne :D Witaj Bechemotku ja w tym roku zamiast żuru z jajkiem robie biały barszcz z jajkiem - kiedyś mi podała któraś z Was przepisik - chyba Kosmitka a może Wesołek? Ten przepisik nie wiedzieć czemu mam ucięty na końcu - jak któraś ma to bardzo proszę o przytoczenie ❤️ U mnie śniadanie wielkanocne zwykle jest o 10.00 - 11.00 ja do kościoła nie ide ale mój małż owszem - i czekam na niego - potem szykuje śniadanie, w międzyczasie inni domownicy wstają, ogarniają sie pięknie i zasiadamy do stołu. "Głowa" rodziny składa życzenia z jajkiem ;) a potem to już cały dzień przejedzony :D Alkoholu raczej nie ma a jeśli już to tylko ja z synem moim kieliszek dobrej wodeczki sobie pod jajeczko strzelamy ;)

Tokino - no właśnie moje wykłady są niedaleko od OBI - napisze Ci w mejlu co i jak. A jakbyście byli później niż 12.00 to zapraszam do domeczku na kawusie i ciasteczko ❤️

Bechemootku, ja też nie lubię kiełbasy w żurku, czy jak mówisz , w białym barszczu, raczej wogóle nie będę jadała bo nie przepadam za zupami, jedynie mięsko lubię i to każde, ale oczywiście najbardziej indorka:D