Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniskaa

Przesadzili z tym pochówkiem na Wawelu.

Polecane posty

Gość realnie myślący
wiecie co ja jestem raczej osoba spokojna i nie lubie sie klocic a tu zaczyna robic sie napieta atmosfera nie popieram pochowku na wawelu i tyle a co wy uwazacie to juz tylko i wylacznie wasze sprawy ja sie juz do tego nie wtracam

Gość palnij się w łeb
Moja lekcja z historii 30 lat temu!!! KATYŃ!!! Podkreślony trzy razy i prośba nauczyciela, żeby, to zapamiętać!!! Łzy nauczyciela i słowa, mam nadzieję, że cały Świat się dowie!!! KATYŃ!!! o co jej chodzi?? Gdyby nie Lech Kaczyński nikt, by o tym nie mówił!!!

Może w punktach dlaczego mi nie przeszkadza że na Wawelu. 1. Pochowani są tam różni ludzie nie zawsze kryształowi. 2. Nie wszyscy byli nawet Polakami. 3. Niektórzy nie tylko niewiele się Polsce przysłużyli ale nawet ich polityka doprowadziła do upadku naszego kraju. Dlaczego mi przeszkadza że na Wawelu 1. Do Krakowa daleko 2. Pochuwek w muzeum oddziela od zwykłych ludzi i czyni wizytę na grobie dużo mniej dostępną 3. Odwiedzanie groby bedzie płatne :)

Gość palnij się w łeb
jedyny człowiek, dzięki któremu cały świat dowie się prawdy!!! Mógł w tym czasie robić wszystko: SPAĆ!!!

Gość palnij się w łeb
on tam pojechał!!! Gdyby umarła Twoja matka, ojciec, siostra, brat!!! On jedyny, by chciał dowieść prawdy!!! Pochowałabyś go wtedy na WAWELU!!

Gość palnij się w łeb
BOHATER!!!, bo za ich cześć przepłacił życiem!!!!!!!! więc dajcie mu już tam leżeć w spokoju!!! On jedyny dążył do ukazania prawdy o KATYNIU!!!

palnij się w łeb, nie używaj wielkich kwantyfikatorów bo błędy logiczne się robią. Bo jeśli choć jedna osoba gdzieś powie, Twój frazem jest nieprawdą. Paradoksalnie gdyby doleciał, to obecnie fala zainteresowania na świecie sprawą Katynia nie byłaby taka wielka. Ironia. Z drugiej strony Kaczyński tam tak chciał jechać. Mimo że wizyta dotyczyła premierów, Miedwiediew się nie wybierał. Za wszelką cenę chciał. I mamy teraz tę cenę. Paradoksalnie przez katastrofę jest głośno. Ironia historii. Ale też coś zmieniło się, już jakis czas temu, w polityce rosyjskiej.

Palnij się w łeb, nie dramatyzuj, nie mitologizuj. Od lat się o tym mówi, do tego dąży. Przypominam młodzianowi lata '90. Przewoźnik, rodziny katyńskie , ośrodek Karta. Moja świętej pamięci ciocia, której mąż cudem ocalał z Kozielska, bo sowieci się ...pomylili. O to walczyło tysiące ludzi. A teraz wszystko przypisując Kaczyńskiemu, obrażasz tych ludzi!!!!!! Zresztą myślę, że i zmarłemu prezydentowi nie podobałoby się to.

"No jak nazwać kogoś kto powołuje się na konstytucyjne zakazy ... których nie ma? Czy ignorant to właściwe słowo?" Nie obracaj kota ogonem.Przyznalam sie moj blad,a wlasciwie ktos mnie w ten blad wprowadzil i tyle.A jak nazwac osobe,ktora obraza,a pozniej sie do tego nie przyznaje?Klamca?

Gość palnij się w łeb
do Anaouk Nie doleciał!!! Więc jak sam widzisz!! Widocznie jest wielki, bo cały świat miał się o tym dowiedzieć!! Więc może właśnie dlatego WAWEL mu pisany!! Może dzięki niemu, oczy miały zajrzeć na to miejsce!!! Znałeś kogoś, kto podkreślał tak jak Lech Kaczyński to miejsce??!! Prawda!! Honor i Ojczyzna!! Dla Lecha Kaczyńskiego, były najważniejsze!! Kumasz!!!

Gość palnij się w łeb
Nie mnie tu z Tobą polemizować!! Ty masz swoje zdanie ja swoje!!

Gość palnij się w łeb
każdy kiedyś odpowie!! za to robił tu!!! Ja chylę czoła LK, dla mnie to BOHATER!!!

"Nie doleciał!!! Więc jak sam widzisz!! Widocznie jest wielki, bo cały świat miał się o tym dowiedzieć!! Więc może właśnie dlatego WAWEL mu pisany!! Może dzięki niemu, oczy miały zajrzeć na to miejsce!!! Znałeś kogoś, kto podkreślał tak jak Lech Kaczyński to miejsce??!! Prawda!! Honor i Ojczyzna!! Dla Lecha Kaczyńskiego, były najważniejsze!!" przemyslalam sprawe.Ten argument jednak do mnie przemawia.Niech sobie faktycznie spoczywa na tym Wawelu.Badz co badz on chcial,zeby Rosja udostepnila dokumenty,zeby mozna bylo te sprawe Katynia ostatecznie zakonczyc.Moze macie racje.

poprostu patrzylam ciagle nie w te strone co trzba.Patrzylam na jego kadencje,ktora nie byla jakas wyrozniajaca sie od kadencji innych prezydentow.Ale faktycznie sprawa Katynia nie byla tak poruszana nigdy wczesniej i nikomu tak nie zalezalo na tej prawdzie.A to,ze go nie lubilam to juz inna bajka.

Nie grzesz przeciw wszystkim tym, którzy walczyli o prawdę o Katyniu a , bracia grali w filmie!!!!! Nie bluźnij. Też ma swoje zasługi, ale nie jest jedyną osobą, która tyle zrobiła dla tej sprawy. Zobacz, jak w latach '90 za Jelcyna starano się dojść do prawdy. Wiele z tego, co wiemy o pomordowanych, to zasługa tamtych ludzi. Nie Kaczyńskiego! Bo teraz to mamy tu kuriozum, że wszyscy milczą a, a tylko Lech Kaczyński walczył. A przecież to nieprawda.

Tylko, że nie tylko oni zginęli . A Przewoźnik> Nawet Kurtyka? A ludzi z rodzin katyńskich i innych stowarzyszeń? Oni za to samo zginęli. Dla mnie tytanem był Przewoźnik, dzięki któremu jest ten polski cmentarz wojenny.

Jakie światło dzienne? Od 70 lat wiemy. Część nacji też wie. Tych bardziej rozwiniętych historycznie. Część z Was bumelowała na historii w IIIRP? Czy może jest starsza w okolicach 40? Fakt, że sprawa powróciła w najgłośniejszym wydaniu. Ale dla mnie to za mały powód, żeby chować kogoś na Wawelu. Dziś. Za 10 lat, kiedy nasze stosunki będą tak pogodzone, jak z Niemcami, co będzie skutkiem katastrofy, to czemu nie. Ale dziś? Za to, że jesteśmy emocjonalni i wiciąż ułańscy?

droga yusti, ja wobec Ciebie nie stosuję epitetów. Piszę ogólnie. Ale rozumie, że bez wycieczek osobistych "nie nada".

Po prostu piszę, że dziś nie jest to dobre miejsce. Za czas jakiś: być może.

Nadinterpretacja z Twojej strony. Zresztą poczytaj dokładnie to, co napisałam, bo chyba zbyt szybko wodzisz oczami po literkach. Jeśli rozważamy takie kategorie jak honor i ddanie ojczyźnie, naprawdę trzeba by Wawel zaludnić sarkofagami bohaterów. Bo drażni mnie odmawianie czci innym zasłużonym za Katyń, a gloryfikowanie prezydenta. BYł prezydentem to wiele, ale nie aż na tyle by go tam chować zaraz po smierci. Potrzeba czasu, by zobaczyć, co zrobił i jakie to miało przełożenie na losy kraju i wówczas zadecydować. Tak było z Sikorskiem, Piłsudkim, wieszczami i Kościuszką. Ja nie określałam tu inaczej myślących mianem zaściankowych. Ty to znalazłaś, bo nadinterpretowujez.

Ok. Tylko potem tego symboli jego brat użyje do brutalnej walki politycznej. tego się boję. I że to będzie jeszcze nad nami się kręciło i kręciło. Spadam.