Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciążonaaa

Czy na początku ciąży jest to normalne

Polecane posty

Gość listopadowa mama
aha dodam jeszcze, ze dzis ide do lekarza, bo kazala mi przyjsc, bo tak mi napiera na pecherz, ze czasem z bolu to nic tylko wyje, tak boli. A z badan wyszlo, ze to napewno nie zapalenie pecherza

co do włosów to narazie zmian nie zauważyłam ale cera wygląda nie najlepiej wyskakują mi jakieś krostki jak nastolatce . oj to daj znać c tam lekarz Ci powiedział ale nie martw się napewno będzie ok

U mnie z cerą też nie najlepiej, ale ja nigdy nie miałam idealnej :o Na początku mi się nawet poprawiła i byłam zadowolona, ale teraz niestety coraz więcej krostek 😠 listopadowa mama daj znać co tam u lekarza, na pewno coś zaradzi :)

Gość listopadowa mama
hej dziewczyny, bylam u lekarza i jest dobra wiadomosc i zla. Zaczniejmy od tej dobrej: mianowicie z dzidzia jest wszystko w porzadku, rosnie tak jak powinna, ma juz prawie 5cm :D z ciaza jako taka ogolna tez jest w porzadku. dlaczego w takim razie mam te bole? Poniewaz moje dzieciatko jest bardzo zywe i ciagle sie rusza, to porusza/rozciaga rowniez i macice, a macica napiera na pecherz. Zwlaszcza po wiekszym wysilku jest ona najbardziej delikatna. Takze bol oznacza, ze wszystko w porzadku /nie mam zadnej goraczki, krawawien zeby niektore dziewczyny nie zrozumialy mnie zle, ze jak boli to zawsze jest dobrze/. Takze napewno mnie bardzo uspokoila. Nie wiem moze panikuje, ale to moje pierwsze dzieciatko, ale lekarz powiedzial, ze zawsze moge przyjsc i zadzwonic nie am problemu. Zla wiadomosc: na bol nic nie mozna poradzic :( po prostu trzeba go przetrzymac. Choc taka zla wadomosc nie jest dla mnie najgorsza. Moge cierpiec :P najwazniejsze, ze z ciaza i dzidzia wszystko ok. milego weekendu :)

Hej dziewczyny:) Listopadowa mama cieszę się, że z dzidzią wszystko ok:). A te bóle no niestety musisz je dzielnie przetrwać;). Mo coraz bardziej dokuczają mdłości i wrażliwość na zapachy. co raz więcej zapachów mi przeszkadza nawet moje ulubione perfumy stały się wrogiem:(

Hej, jestem już :) Listopadowa mama super, że z dzieciaczkiem wszystko dobrze :) Dużo zdrowia życzę. U mnie mdłości trochę ustąpiły, ale teraz męczą mnie zaparcia :p

Hej ja niestety mam cały czas mdłości całymi dniami mnie trzymają a najgorzej jest tak z rana do południa:(

Szkoda że topik ucichł:(. Dziś idę na wizytę do lekarza i znów ogarnia mnie strach czy wszystko jest ok, czy usłyszę serduszko, czy moje maleństwo rośnie. Jejku jak te wizyty są stresujące:(

Hej :) Nie martw się, na pewno będzie dobrze!! Ja tydzień temu byłam u lekarza i wszystko ok :) Następną wizytę mam w czerwcu i mam mieś ważne USG- genetyczne. To dopiero będzie stres :P

Jejku jak ja bym chciała by wszystko było ok:) A ja Ty sie czujesz mnie męczą cały czas mdłości, ból piersi, nadwrażliwość na zapachy:(

Mi mdłości już prawie przeszły, ale jeszcze czasem mi tak wierci w żołądku, albo ściska. Cały czas za to chce mi się spać ;) No i zapachy tez mnie drażnią, ale już mniej. Jeszcze niedawno nie mogłam otworzyć lodówki, tak mi mięsem śmierdziało, a teraz nawet czasem zjem plasterek wędliny :) Pierwsze badania miałam, wyszły ok. Chociaż na początku tez się przestraszyłam, bo wg podanych norm były za wysokie niektóre, ale lekarz powiedział, że to dlatego, że te normy nie są dla kobiet w ciąży ;)

no właśnie ja oczywiście też już panikuje bo niektóre pozycje w badaniu wyszły mi inne niż powinny ale mam nadzieje że tak jak Ty mówisz inne są normy dla kobiet w ciąży

Hej:) No i oczywiście nie potrzebnie się nastresowałam :). Moje dzieciątko rośnie ma 1,29 cm:) jestem w 7 tygodniu i 4 dniu ciąży:) Widziałam jak bije serduszko jest to piękny widok:). Morfologia wyszła prawidłowa. Co do moczu mam powtórzyć bo podobno źle pobrałam mocz;/. Jak go pobrać prawidłowo? Lekarz mówił tak, żeby się podmyć, włożyć do pochwy gazik albo tampon tylko nie pamiętam po co:(

No widzisz! Mówiłam, że będzie ok :) A co do moczu, to pierwsze słyszę, żeby go pobierać z tamponem :o Ja normalnie rano jak idę siku to pobieram, tylko że ze "środkowego strumienia", czyli najpierw trzeba trochę puścić do sedesu i dopiero potem na chwilę podstawić, no i nie trzymać do końca. Bo na początku i na końcu sikania zawsze mocz jest mętny, więc dlatego się robi ze środkowego.

niewiem o co chodziło mu z tym tamponem ale zrobię tak podmyje się i siku ze środkowego moczu i mam nadzieje że wyjdzie ok:) A jak tam wg usg w którym jesteś tygodniu i jak długa jest już Twoja dzidzia:)

Ja byłam tydzień temu na USG i z dzidziusiem ok :) Jestem teraz już w 9 tygodniu i 5 dniu, a maleństwo miało wtedy niecałe 2 cm. Teraz jest już pewnie większe :D

A powiedz mi jak Twój lekarz liczy Ci tygodnie od ostaniej@ czy od zapłodnienia?U mnie różnica wychodzi 2 tygodnie

U każdego różnica wychodzi 2 tygodnie, bo od miesiączki, do zapłodnienia mija właśnie średnio 14-16 dni. Ja jestem w 9 tygodniu i 5 dniu od ostatniej miesiączki.

no tak ale lekarz w karcie zapisuje mi tygodnie liczące od zapłodnienia czyli jutro zaczynam 8 tydzień a według ostaniej@ zaczynam 10. Zgłupieć można ale jak porównuje sobie wielkość mojego malucha a info w necie to wielkość odpowiada właśnie 8 tygodniowi. To ja to wkońcu liczyć?

Po pierwsze mogła ci się przesunąć owulacja i wtedy zarodek będzie mniejszy i młodszy, niż by to wynikało z twoich obliczeń. U mnie było podobnie. Na początku lekarz mi powiedział, że zarodek jest mniejszy, więc pewnie doszło do zapłodnienia później. Ale to są takie maleńkie rozmiary, że bardzo trudno go zmierzyć. No bo np. 5 mm, to czasem aż połowa zarodka i robi dużą różnicę. Jak poszłam na drugie USG, to lekarz powiedział, że jednak dzidziuś urósł szybko i mierzy tyle ile powinien, więc wszystko się zgadza. Więc albo ciąża jest młodsza, albo lekarz źle zmierzył i jak już maleństwo będzie większe, to się okaże, że jednak jest tak duży, jak powinien być w swoim tygodniu :) Nie martw się na zapas.

I jak tam zaciążonaaa, powtórzyłaś badanie moczu? Jak wyniki? Na pewno wszystko ok :)

Hej nie jeszcze nie powtarzałam. Wybieram się pod koniec tygodnia. A co tam u Ciebie jak się czujesz? Mi dokuczją jeszcze mdłości raz większe raz mniejsze i jestem jakaś taka dziś śpiąca strasznie .

Spać to ja bym mogła cały czas :) A mdłości mi powoli przechodzą. Czasem jeszcze mnie dopadną, jak jestem głodna, ale ogólnie czuję się już lepiej. No i nie mogę się doczekać kolejnej wizyty u lekarza, mam mieć robione USG genetyczne i chcę już je mieć za sobą, żeby się nie denerwować i nie stresować :)

Zawsze, bo to jest zwykłe badanie USG, które ma na celu sprawdzenie, czy płód rozwija się prawidłowo i czy nie ma ryzyka wad genetycznych. Mierzy się m.in. kość nosową i tzw. przezierność karkową. Zazwyczaj robi się je w 11-13 tygodniu.