Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lampkaaaaaa

Czy dotynanie piersi przez Narzeczonego to grzech ciężki?

Polecane posty

Gość Pani katechetka 2945
W Piśmie Świętym jest napisane, ze jak tylko mężczyzna patrzy pożądliwie na kobietę to już w swoim sercu dopuścił sie z nią cudzołóstwa co jest grzechem ciężkim oczywiście. Więc pomyśl o tym co czuje Twój narzeczony gdy dotyka Twoich piersi.

Dlatego ż Pan Bóg tak powiedział.

Pan Bóg ma ZAWSZE rację.

To nie jest grzech śmiertelny, w ogóle nie jest :) i nie musisz się z niego spowiadać i możesz normalnie iść do komunii. Radziłabym jednak spróbować seksu przed ślubem, bo jeśli nie dobierzecie się również pod względem temperamentu, to może być z tego problem. Lepiej dowiedzieć się o tym przed ślubem niż po... A Twój facet jak wytrzymuje tak długo bez seksu? A Ciebie nie ciągnie?? Wybacz, ale ciekawa jestem.

pozatym ten pierwszy raz wcale nie jest fajny ani dla kobiety ani dla faceta wiec, radzilabym to zaczac robic przed ślubem, zeby potem nie bylo rozczarowania

Gość ciemcieremciem
to zależy czy dotykał też sutków, bo jeśli dotykał to jest grzech, a jeśli nie to nie jest.

Po pierwsze to dlaczego wjechałyście od razu na autorkę??:/ Każdy ma prawo robić z własnym życiem co mu się podoba i nikomu nic do tego. Zadała proste pytania- nie wiecie nie odpowiadajcie, nie podoba wam się to wejdźcie w inny temat i po sprawie. Każde pieszczoty przed ślubem są grzechem- nieważne czy mężczyzna o kobiecie pomyśli, czy ja dotknie. I tak dopuszcza się cudzołóstwa. Ja uważam, że współżycie przed ślubem to grzech i możecie mnie atakować:O Inne zdanie mam natomiast do wszelkiego rodzaju pieszczot z zabezpieczeniem po ślubie.

Gość bug
módlmy się za duszę nieczystą:-)

Gość zupki hinskie
kredko chcesz nam przez to powiedziec ze jestes dziewica? zeby nie bylo nie potepiam, nie smieje sie z tego!

I nie wiem czy wiecie ale niektórzy są nawet zdania, że z namiętnych pocałunków też powinno się spowiadać. I wiecie co? Rzygam jak czytam wpisy co niektórych. Jak nie wierzycie w Boga to sobie nie wierzcie, ale to nie powód żeby naśmiewać się z ludzi wierzących. Nikt nie dał wam do tego prawa. Zresztą człowiek na poziomie nigdy nie żartowałby sobie z Boga, nawet jeśli w Niego nie wierzy.

"Radziłabym jednak spróbować seksu przed ślubem, bo jeśli nie dobierzecie się również pod względem temperamentu, to może być z tego problem. Lepiej dowiedzieć się o tym przed ślubem niż po... " Nie prawda bo każdy mężczyzna pasuje fizycznie do każdej kobiety, problem jest tylko z niedopasowaniem psychicznym. Osoby które uprawiały seks przed ślubem to po ślubie właściwie życie wygląda dla nich tak samo. Oni myślą że sie coś zmieni a tu figa, nic się nie zmieni bo juz zakosztowali tego co się robi po ślubie. Małżeństwo nie jest dla nich niczym nowym To tylko jeden z powodów dla których nie powinno się współżyć seksualnie przed ślubem. Główny powód to ten, ze to jest GRZECH CIĘŻKI, tak samo jak jakakolwiek pieszczota.

Gość
bombardek, dla faceta ok, oni maja orgazm z rozdania ale co sie taki nastresuje przed... dobra koniec szydery- Lampkaaaaa spytaj ksiedza, ja mysle ze to jest grzech wg kosciola bo to intencjolanla pieszczota mijsc uznawanych za intymne, ale zapytaj ksiedza

Nie powinno się też całować przed ślubem bo to rzecz jasna wzbudza pożądanie.

Gość bug
Niech mnie piekło pochłonie, albowiem kocham się przed ślubem z moja kobietą:-)

Gość
kredka, to najlepiej przed slubem buzi tylko w czolko i trzymanie sie za rece tak? w wieku np. 30 lat? i potem wyrastaja kaleki zyciowe :/ a inne kobiety/facetow w habity poubnierac, reklam nie ogladac bo tam rozebrane laski... jajlepiej na czas narzeczenstwa zamknij sie do zakonu skoro nawet MYSL jest grzechem, i wylacz mozg. i pytanie- jesli to MOJ przyszly maz, to z kim ja CUDZOloze? wg biblii zreszta malzenstwo to "mieszkanie we wspolnym namiocie" a sakrament malzenstwa ok 15 wieku zrobili

Kiedyś jeszcze w liceum zadaliśmy pytanie naszej katechetce co sądzi o całowaniu się;) I powiedziała, że jeśli człowiek zakłada sobie, że tylko będzie się całował to może spokojnie iść do komunii i ona by się z tego nie spowiadała. Co innego jeśli dochodzi do czegoś więcej.

A potem Pan Bóg karze za ten grzech, może to zrobić nawet po latach bo "Pan Bóg nie rychliwy ale sprawiedliwy" a co gorsze może skarać dzieci.

Gość
pani katechetka- a u swietojebliwcow to fanfary bo jest seks? i oczywiscie tylko po bozemu- on robi swoje, ona czeka az on skonczy, po ciemku, i wtedy kiedy chce sie miec dzieci tak?

Gość bug
Ta, dokładnie ciemnogród

Seks tylko po ślubie, nieważne jaki ale PO ŚLUBIE.

"Kiedyś jeszcze w liceum zadaliśmy pytanie naszej katechetce co sądzi o całowaniu się I powiedziała, że jeśli człowiek zakłada sobie, że tylko będzie się całował to może spokojnie iść do komunii i ona by się z tego nie spowiadała" Albo to ściema albo ta katechetka się nie nadawała na katechetkę. Każdy ksiądz się ze mną zgodzi w tej kwestii.

Ja napisałam co jest grzechem według kościoła. I tyle. A życie według takich norm to co innego, bo mało kto jest wstanie się powstrzymać. Ja święta nie jestem, ale przynajmniej zdaję sobie sprawę z tego co jest grzechem a co nie. I nie usprawiedliwiajcie się, że w którymś wieku to coś tam, bo żyjemy w XXI wieku. Kiedyś w kościele sprzedawano odpusty i co to znaczy, że tak ma być dalej??:O Nie. Pytasz z kim cudzołożysz.. Otóż Twój narzeczony jest dla Ciebie tak na prawdę obcym człowiekiem. Nie zostaliście złączeni węzłem małżeńskim przed ołtarzem i nie przysięgaliście sobie miłości wierności i uczciwości aż do śmierci. Poza tym nigdzie nie jest powiedziane, że weźmiecie ten ślub, bo jak wiadomo życie pisze różne scenariusze.

Gość zupki hinskie
Pani katechetka 2945 Seks tylko po ślubie, nieważne jaki ale PO ŚLUBIE. nie wazne jaki? boj sie Boga! kobieto :O

Gość
uhm, a jakbym miala cywilny to tez bym cudzolozyla tak?