Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lampkaaaaaa

Czy dotynanie piersi przez Narzeczonego to grzech ciężki?

Polecane posty

szanowna Pani KAtechetko, o cudzołóstwie mozemy mówic wtedy kiedy mój mąż pojdzie bzykac moja kumpele, a nie kiedy dziewczyna nie ma nikogo z nikim nie jest zwiazana, facet to samo to kogo zdradza..Boga, Bóg taki nie jest W jakim ty swiecie kobieto zyjesz, okazywanie sobie czułosci jest błogosławienstwem a nie grzechem fanatyczna katechetko, bez tego, nie bylo by ślubów ani dzieci....

Gość
"nawet to ze jak maz ma hiv to lepiej zeby zarazil zone niz gdyby mial uzywac prezerwatyw?" W tym przypadku konieczna jest wstrzemięźliwość. dobra ale oni wydali gdzies dekret/opinie ze jesli nie moze sie powstrzymac, to lepije zeby ja zarazil niz stosowal antykoncepcje (prezerwatywe)

Gość
szanowna Pani KAtechetko, o cudzołóstwie mozemy mówic wtedy kiedy mój mąż pojdzie bzykac moja kumpele, a nie kiedy dziewczyna nie ma nikogo z nikim nie jest zwiazana, facet to samo to kogo zdradza zgadzam sie 🌼 tak samo jak nie rozumiem terinu SAMOGWALT. gwalt jest wtedy gdy jedna ze stron nie chce. a skoro ktor robi to sobie sam, znaczy ze chce, czyli sie nie gwalci

Gość Pani katechetka 2945
W Piśmie Świętym jest napisane, ze każdy kto pożądliwie patrzy na kobietę już w swym sercu dopuścił sie z nią cudzołóstwa a nie jest napisane że na żonę. A przez słowo nie cudzołóż rozumie się wstrzemięźliwość od seksu przed ślubem. A Adam i Ewa właśnie dlatego prawdodpodobnie zostali wygnani z raju bo współżyli ze sobą. Pan Bóg zabronił im tego a sprawa z jabłkiem jest tylko symboliczna.

Szanowna Pani KAtechetko - mialam tego juz nigdy wiecej nie napisac i sorry was wszystkich tutaj, ale kobieto, jestes głupia i ograniczona. Głosisz prawdy z Pisma Swietego totalnie ich nie rozumiejąc, twoje słowa sa wyjęte z ust Ojca Dyrektora, sama własnego zdania jak widac nie posiadasz.

Nie wszystko jest zapisane w Piśmie Świętym i dlatego właśnie Kościół za pomocą dogmatyki wyjaśnia pewne sprawy opierając się oczywiście na Piśmie Świętym.

Możesz mnie nazywać jak chcesz, mnie to wcale nie boli bo wiem że to nieprawda i to nie są tylko słowa ojca Rydzyka ale też cały Kościół tak uważa a jeśli ty uważasz inaczej to tym samym sądzisz że Kościół jest głupi.

WIEC NIE CHRZAN ZE BÓG POWIEDZIAL BO BZDURY PLECIESZ I WIESZ CO...GRZESZYCH TAKIMI SŁOWAMI NIEMILOSIERNIE....

Kościół tak uczy, słyszałam to wiele razy od różnych księży.

Ja już napisałam wcześniej że Bóg tak powiedział a nKościół głosi to samo.

nie kościół nie...ale dobrze ze przyznalas ze słuchasz ojca dyrektora, to nam wszystkim na tym forum daje pełny obraz twojej osoby i mysle ze tym miłym akcentem, mozemy zakonczyc te durną dyskusje.... powinnam adwokatem zostac :D:D:D:D

Gość
. Pan Bóg zabronił im tego a sprawa z jabłkiem jest tylko symboliczna. uhm czyli najpierw pieprzyla sie z wezem.

Pani katechetka 2945 napisała A przez słowo nie cudzołóż rozumie się wstrzemięźliwość od seksu przed ślubem. A Adam i Ewa właśnie dlatego prawdodpodobnie zostali wygnani z raju bo współżyli ze sobą. Pan Bóg zabronił im tego a sprawa z jabłkiem jest tylko symboliczna. a jak mieli sie rozmnazać jak Pan Bóg zabroniłm im seksu?

Myśl jak chcesz, to jest zdanie Kościoła, w wielu książkach katolickich tak jest napisane. "uhm czyli najpierw pieprzyla sie z wezem" Z Adamem nie z wężem.

Wtedy najwidoczniej nie mieli się rozmnażać. Pan Bóg najwidoczniej chciał by w niebie tylko oni z ludzi przebywali. Dopiero na ziemi mieli i mają sie rozmnażać współżyjąc po ślubie oczywiście. Od starożytności Żydzi zawierali już małżeństwa.

powtórze to po raz drugi NADGORLIWOSC JEST GORSZA OD FASZYZMU... całe szczęscie coraz wiecej księzy idzie z biegiem czasu i sa nastawieni normalnie do ludzi....NIE KAZDEGO DROGA KATECHETKO STAC NA SLUB KOSCIELNY bo księza krzycza sobie po kilka tysiecy.... a do tego jeszcze inne wydatki, mnie sam chrzest kosztowal okolo 2000, wiec sorry, zastanów sie o czym wypisujesz, biedna niedoswiadczona maniaczko, bo na sluchaniu tylko ojca dyrektora to nic w zyciu nie osiagniesz

Gość yo ni
ty jesteś chora i pojdziesz do piekła. całowanie się to też grzech ladacznico

Jak nie stać to niech nie bierze ślubu.

Gość
no ale waz ja skusil ;) a co powiesz na to? pewien facet mial jakas chorobe nazwijmy to ogolnie 'krocza' (bo dokładnie juz nie wiem o co chodzilo) i jedynym lekarstwem ktore moze nie leczylo w 100% ale jednak dawalo duzo wiecej czasu bez bólu byla regularna masturbacja. problem w tym bym wlasnie taki ze jako osoba wierząca mial dylemat czy dalej sie tak 'leczyc' gdyż kościół uważa taką czynnośc jako grzech który podlega spowiedzi. http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=50&t=21124&start=0

Gość yo ni
ale wy pier.... głupoty

Pierwsze słyszę że chcą tyle za ślub, nawet jeśli tak to nie w każdej parafii a jak ich nie stać to niech biorą ślub w innej parafii ty wredna osobo.

ooo, jakas ty mądrala..... wiesz co, nie trac juz cennego czasu na KAfe idx posłuchaj radia i daj spokój, nie głos takich prawd o Bogu bo źle nastawisz ludzi na niego, a on wcale nie jest taki zły...

Akurat nie cudzołóż odnosi się nie tylko do spania z obcą kobietą, gdy jest się w małżeństwie czy spanie z czyjąś żoną. To także uprawianie seksu itp z dziewczyną. Tak jest przyjęte przez kościół. A każde przykazanie ma szerokie znaczenie. Jestem w stanie zaakceptować, że przed seks przed ślubem to grzech. Ale tego, że po ślubie grzeszę używając prezerwatyw nigdy nie zrozumiem. Bardzo żałuję, że nie oglądałam programu Lisa o celibacie. Moja mama mi trochę opowiadała- wypowiadał się tam facet, który był przez jakiś czas księdzem, ale odszedł. Powiedział, że człowiek to jednostka seksualna, i nie da się temu zaprzeczyć, a kościół neguje wszystko co związane z seksualnością i przyjemnością, wszystko jest be. A to nie jest normalne.

Onan postać biblijna, drugi syn Judy i córki pewnego Kananejczyka noszącego imię Szua. Miał on starszego brata Era, oraz młodszych Szele, Pereca i Zeracha. Występuje w 38 rozdziale Księgi Rodzaju jako ten, który po śmierci swego brata Era nie chciał mimo polecenia ojca dopełnić prawa lewiratu. Wiedział bowiem, że potomstwo przez niego spłodzone nie będzie uznane za jego, lecz brata. Dlatego też unikał zapłodnienia ilekroć współżył z żoną brata, Tamar. Oryginalny hebrajski tekst biblijny, a za nim Wulgata podają, że Onan: (...)tracił z siebie nasienie na ziemię, aby nie wzbudził potomstwa bratu swemu. Biblia Tysiąclecia pomija szczegół o wydalaniu przez Onana nasienia na ziemię i podaje tylko, że unikał zapłodnienia. Ten sposób postępowania Onana nie podobał się Bogu, więc zgładził Onana. Od imienia Onana wzięło się również określenie onanizm praktyka seksualna polegająca na samodzielnym zaspokajaniu popędu seksualnego. Biblijny Onan nie uprawiał jednak onanizmu, tylko stosunek przerywany. Historia Onana była niekiedy przytaczana w teologii moralnej jako argument przeciwko praktykom autoerotycznym. Taka egzegeza była jednak niewłaściwa, ponieważ w potępieniu Onana można doszukiwać się jedynie przyczyn wynikających ze złamania lewiratu lub też egoistycznych pobudek jego zachowania. wiki

Gość
Być może zaprzestanie masturbacji jako samobójstwo traktowane być nie może, ale grzechem przeciwko 5. przykazaniu być może już tak. Bo przykazanie to mówi nie tylko o zabójstwie, ale również o braku szacunku do własnego zdrowia, o zaniedbywaniu go... jak nie stac to niech nie buierze slubu- jak sie ksiedzu nie podoba zycie w grzechu niech zasponsoruje slub

Lepiej nie zgrzeszyć i umrzeć niż na odwrót. Pierwsi chrześcijanie też mieli wybór; albo zaprzeć się swojej wiary i żyć czy wyznać wiarę chrześcijańską i zginąć i wybrali to drugie. Nic nie usprawiedliwia grzechu.

Gość MaalynOowa_
Grzech ciezki to lamanie jednego z dziesieciu przykazan ! ;) A tak nawiasem: Na stos z nia !! )