Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kaia mama synka i ...

Poród w Legnicy-kto rodził?

Polecane posty

Kasiek, na obecnym etapie mogę spróbować siłami natury. Powiedział mi, że szansa jest, ale tylko jeśli poród będzie postępować sam, bo nie mogą wspomóc rozwarcia oksytocyną. A mały był dziś szacowany na 2800,więc wcale nie jest taki duży. Podobno książkowy ;) Przynajmniej będę miała aktualne informacje ze szpitala ;) A wrócę chyba jeszcze sama, bo te skurcze,które odczuwam, to te fałszywe, przepowiadające.A brzuszek jeszcze wysoko. Ciśnienie dzisiaj nie było takie najgorsze 145/90, ale wcześniej zaczęło mi już skakać i sięgało 158/100, 165/90, więc już troszkę zagrażające dzidzi.W każdym razie trzeba mnie poobserwować :( Najgorsze jest to, że nie będę widziała córeczki. A ona jest jeszcze taka malutka i nie rozumie, dlaczego mnie nie będzie.

Trzymaj się! Współczuję rozstania z córcią, rozumiem cię, bo też mam małą córcie i też jest ciągla ze mną, nie wiem jak ja przeżyję rozstanie z nią jak będę rodzić, a co dopiero ona. Pozdrawiam i trzymam kciuki

Gość wercos
witam przyszłe mamy ja chodzę do dr Kowalika i moge go polecić,jest miły, odpowiada na wszystkie moje dociekliwe pytania i odbiera telefon nawet wieczorem. Kiedys miałam małą przypadłość to kazał do szpitala przyjechać i tam mnie przyjął oczywiście nic nie płaciłam. jak coś to mogę dać do niego kontakt.

Cześć Dziewczyny. Czy macie przepis na jakieć dobre ciasteczka? Takie żeby zębów nie połamały. Ostatnio moja córcia z dziadkiem piekła bułeczki drożdżowe i tak jej się to spodobało, że chciałabym teraz ciasteczka z nią upiec.

Gość Kasia legnica
mam fajny przepis na ciasteczka maślane łatwe. jak będę miała chwile to napisze

Gość kasienka0103
Hej dziewczyny! Dawno nic nie pisałam, ale czytuję Was codziennie. Mam pewną sprawę, może pomożecie. Moja Ola ma teraz 17 m-cy. Ostatnio pediatra powiedział, że ucieka jej troszkę jedno oczko. W szpitalu w L-cy jest poradnia leczenia zeza, ale niestety jak zadzwoniłam w dniu rejestracji, to już na luty nie było miejsc. Może znacie podobne przypadki. Chodzi mi o to, że może gdzieś prywatnie w L-cy przyjmuje jakiś dobry okulista. Ja niestety nie orientuję się, bo jestem z Jawora. Może któraś z Was będzie w stanie mi pomóc. Z góry dzięki!!!

kasienka przykro mi ale ja takiej wiedzy nie posiadam. Dziewczynki powiedzcie mi jeszcze jeśli się orientujecie czy można się przed porodem umówić na wizytę w szpitalu np na oglądniecie sali porodowej albo na uzgodnienie planu porodu, który podobno obowiązuję teraz wszystkie szpitale jeśli pacjentka sobie życzy.

Nic nie słyszałam o planie porodu i o tym czy można oglądać porodówkę. Najlepiej jak zadzwonisz do szpitala i sie dowiesz, dzwoń na porodówkę bo tam udzielą ci wszystkich informacji. Ja tam dzwoniłam , żeby się dowiedzieć czy można sobie opłacić położną (niestety nie) i ile kosztuje poród rodzinny(20zł +vat bo tyle kosztuje ubranie dla osoby toważyszącej). Jak się coś dowiesz to daj znać.

Gość agusia2058
Hej! czytam forum od jakiegoś czasu, ale pisze pierwszy raz. W Legnicy nie ma problemu z wizytą na oddziale. Byłam tam w zeszły piątek, bo jestem w 33 tygodniu i chciałam zobaczyć gdzie się wybieram. Oddziałowa oprowadziła mnie i mojego męża po całym oddziale i wszystkich salach. Jednak ja jestem przerażona po tej wizycie wyglądem sal i tymi "łóżeczkami" dla dzieci. Zaczynam się bardzo mocno zastanawiać nad Złotoryją. Czy któraś z Was rodziła w Złotoryi?

Gość agusia2058
co do porodu rodzinnego to usłyszałam, że kosztuje to 20 zł (ubranie dla osoby towarzyszącej) i 80 zł cegiełka na rzecz szpitala. Więc razem 100 zł :)

Gość Kasia legnica
hej. Jowita jak tylko znajdę ten przepis to napisze, gdzieś mi się zawieruszył:)

Kasieńka słyszałam bardzo dobre opinie na temat Agnieszki Ślusarczyk- podobno świetna okulistka, ma dobry sprzęt. Moja mama do niej chodzi i sobie chwali. Przyjmuje w Legnicy na Pocztowej

Witam Was Drogie Mamy, Nigdy jeszcze nie pisałam, ale czytam Was regularnie. Nieubłaganie zbliża się termin pójścia do szpitala i chciałam Was zapytać o kilka rzeczy. Otóż we wtorek zapadnie decyzja, czy mogę rodzić naturalnie, czy będę miała cięcie ( chodzi o poprzednią bliznę) i chciałam prosić mamy, które są po cięciu, żeby mi napisały jak to wszytsko wygląda, tzn. kiedy dostaje się dziecko, na jakiej sali się leży, czy jest problem ze środkami przeciwbólowymi, po jakim czasie się wstaje, itp. Mam jeszcze jedno pytanie i to rzecz, która najbardziej mnie martwi, a mianowicie mam dodatni gbs i strasznie się boję o mojego Synka, żeby Go nie zarazić, czy któraś z Was też borykała się z tym problemem? pozdrawiam Was ciepło w ten piękny zimowy dzień :)

Gość Lu..
Witajcie Wracając do tematu zwiedzania porodówki ,jest to możliwe ,a własnie wczoraj byłam w szpitalu ,troche sie naczekałam ,ale zobaczyłam .Sala przed porodowa wygląda normalnie jak inne sale w szpitalu sa ta 3 łóżka,obejrzałam też sale tzw luks do porodów rodzinnych,gdzie jest nowe łóżko ,prysznic za 6 tys zakupiony przez pare ,która miała w tej sali poród rodzinny duży prysznic ,jest toaleta itd.ale niestety tam bardzo rzako niby odbywaja się porody ,bo łóżko jeszcze nie jest dostosowane do konca .Wydaje mi się,,ze ta sala to narazie służy jako pomieszczenie do pokazywania.Potem zobaczyłam tą zwykłą porodówke są 3 łóżka odzielone takimi ściankami ,łóżka porodowe takiego starego typu.Może gdybym nie widziała tej sali tzw luksusowej najpierw to ta zwyczajna porodówka by nie wypała ,aż tak blado przy tamtej,kącik dla dziecka jest tak w rogu sali nie widoczny dla mam ,które lezą na tych łóżkach,obok kącika dla dziecka są dzwi które prowadzą na sale gdzie odbywa sie cesarka ,tam nie było wejscia,odbywała się cesarka .

Gość Lu..
Po całym porodzie mamy wywożone sa na korytarz i tam są 2 godziny dogląda się je by sprawdzic czywszystko ok z kobieta po porodzie ,potem przewożone sa na zwykłą sale już.Natomiast w tej nowej rdzinnej sali jak kobieta urodzi to moze tam przeleżec te 2 godzinny.

to leżenie na korytarzu jest straszne do tego celu powinna być jakaś normalna sala. Ciekawe czy można zapłacić za rodzenie w sali luks. Fajnie by było ....... marzenie

Powiem Wam dziewczyny że ja też tak bardzo liczyłam na te salki jednoosobowe jak rodziłam mojego pierwszego syna to waśnie z takiej korzystałam i byłam bardzo zadowolona i ten luksus ze łazienka jest tuż obok i rodzina może być kiedy chce synek miał normalne łóżeczko drewniane śliczne a nie te szpitalne zupełnie inaczej. Ale teraz niestety można było tylko pomarzyć szkoda ale niby coś miało sie zmienić jak tylko będzie taka możliwość to polecam naprawdę warto.

Gość Lu..
Podobno cos trzeba wspomniec,że chcesz zasponsorowac odział położniczy czyli zakupic cos by ewentualnie załapac się na tą sale luks ,tak jak ta para co zakupiła prysznic za 6 tysiaków ,podbono inni kuili tam pościel,żaluzje i takie tam,trzeba chyba dac do zrozumienia ,że sypniesz kasą by tam rodzic ,tak z kontekstu zrozumiałam ta położna co mnie oprowadzała.

Gość Lu..
Jest teraz sala luks do porodu,a nie ma już tej sali jednoosobowej po porodzie ,bo ginekoloia ją przejeła ,tak mówiła położna co mnie odwiedza.

a tak sie dużo mówi rodzić po ludzku a tu zamiast w dobrym kierunku czyli dążyć żeby mama i dziecko miały jak najlepsze warunki to odwrotnie ja rozumiem ze szpital biedny ale myślę że taka inwestycja by sie zwrócila ogolnie jak czytam to u nas w szpitalu koszt ubranka to 20 zł a np w Bydgoszczy tylko 5zł wiec róznica znaczna a ubranko myślę że takie samo. Ogólnie szkoda słów tylko sie człowiek denerwuje

Gość Lu..
Szkoda,że ta położna co mnie odwiedza w domu nie jest przy porodach w szpitalu tylko jet na odziale dla wczesniaków.Podobno lepiej znac tam jakąs położna co jest przy porodach w szpitalu to lepiej cie tam traktują ,szkoda,że nie mozna miec swojej wynajętej położnej przy porodzie.A może zamiast partnera lub męża można isc na poród rodzinny własnie z taka położną ,czy tak zwana teraz dulą, a przedstawic ja jako członka rodzinny szkoda ,że nie zapytałam o to w szpitalu czy poród rodzinny to tylo partner czy może też to byc inny członek rodzinny,przeciez nikt chyba nie sprawdza czy ta kobieta co towarzyszy ci w porodzie to ciocia ,kuzynka,mama czy wynajęta połozna itd .Jak myslicie dziewczyny jak to z tym jest???

Gość Lu..
Wiadomo,że nie odbierała by porodu taka utajniona połozna niby nasza ciocia czy mama ,ale bardziej by pilnowała ,by poród odbywał sie jak trzeba bo by się znała na tym, a nasi partnerzy są równe zestresowani jak my i nie wiedzą jak pownnien wygladac poród ,podejscie położnej do pacjentki,itd nie wiem czy rozumiecie co mam namysli.??????????

kupili łóżko do porodów za 40 tys i z niego nie korzystają bo trzeba się przy obsłudze troche pomęczyć i zaangażować, a tak rodząca rozkraczy się na starym fotelu i nie ma pola manewru. podobnie z porodem w wodzie, sprzęt jest ale nikt z personelu nie zna angielskiego żeby przejść specjalistyczne szkolenie. sale 1 osobowe też porażka bo szpital nie może przyjmować odpłatności za nie i wpieraja ze jest remont. chwalą się osiągnięciami, sprzętem i kadrą a wszystko stoi i porasta kurzem. akcja rodzić po ludzku tylko i wyłącznie na papierze. ja z moim synem chodzę albo do dr soroki, przyjmuje na okulickiego albo do dr hercuń przyjmuje w kunicach na nfz a na szaniawskiego prywatnie, operowała moją koleżankę, która ma zeza, więc możw spróbuj do niej. co do ciastek to my szalejemy z faworkami ale wiadomo dziecko przy smażeniu raczej nie pomoże.

Lu ze mną rodziła dziewczyna z którą była dula, po prostu powiedziały, że to ciocia. nie ma przepisu mówiącego kto może być przy porodzie a kto nie

Gość Lu..
To fajnie,że nikt nie sprawdza z kim chcesz miec ten poród rodzinny. A z tym co pisałas o łóżku to tez odnosłam takie wrażenie w szpitalu ,że maja sprzet co zbiera kurz i jest na pokaz ,paranoja

Gość Kasia legnica
jak już radzicie specjalistów to poproszę o dobrego alergologa może być prywatnie. my u jednego byliśmy ale mi nie podpasowal. zrobiła rocznemu dziecku testy i niby może przyjmować białko mleka krowiego, tak go wysypało że masakra. co do przepisu to coś nie mogę znaleźć

Gość Kasia legnica
co do osoby towarzyszącej to nie ma problemu. może być ktoś inny ni maz. mi kiedyś nawet koleżanka proponowała

Dziewczyny muszę zrobić badania typu grupa krwi, mocz, krew itp. gdzie najlepiej zrobić w Legnicy te badania? No i jaka jest ich cena? Ginekolog napisał mi bez szczegółów na kartce co mam wykonać. Mam powiedzieć kobiecie w laboratorium, że jestem w ciąży i pod tym kątem mają być badania czy jak ? Pozdrawiam

Gość Kasia legnica
poli ja te badania robiłam w szpitalu za grupę krwi płaciłam 20 zł za pozostale nie pamiętam ale za wszystko w sumie ok 40 zl. z tym że 2 lata temu