Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kaia mama synka i ...

Poród w Legnicy-kto rodził?

Polecane posty

Kasiek81- na usg bioderek najlepiej jak najszybciej , moja córka miała problemy z bioderkiem , pojechaliśmy do lekarza jak miała 3-m-ce to lekarz powiedział że to ostatnia chwila żeby coś zrobic , skończyło sie na poduszce specjalniej, a gdybyśmy byli później to pewnie mała miałaby szynę. dlatego wszystkich uczulam żeby jechali jak najszybciej do poradni preluksacyjnej.

Gość Lu..
Ta położna pani Monika nic nie kosztuje jest na NFZ ,jest kilka takich położnych w Legnicy,w Lubinie też powinny byc takie położne co obejmują patronażem ciężarną już od 22 tygodnia ciąży aż do porodu i potem 6 wizyt u maluszka po porodzie.Kwestia wyboru,te panie działają niezależnie nie z przychodni ,z przychodni położna chyba tylko raz przychodzi.W domu jak maluszek już jest w domu ,mówi jak dbac ,waży dziecko ,doradza itd polecam

Gość Lu..
mój synek skonczył dzis 3 miesiace ,własnie dzis był na badaniu bioderek i to poraz drugi,bylismy na bielanskiej, czas oczekiwania 2-3 tygodni na wizyte,dr pacut chyba niprzekreciłam nazwiska ,jest ok,wizyta 100 zł ,bez mega kolejek a to duzy plus idacz małym dzieckiem,idzie sie na godzine.

Gość agusia2058
Ja na USG idę do przychodni na Izerskiej do dr Hryńków. USG robi we wtorki, koszt 100 zł i wystarczy zadzwonić dzień wcześniej, wybieram się w ten wtorek. Polecił mi go lekarz mojej małej

Agusia a ile ma Twoje dzieciątko? Daj znać jak ten lekarz ortopeda się spisuje i jakieś namiary na zarejestrowanie się. Dzięki A dziewczynki powiedzcie mi jakie są objawy kolki? Bo moja mała nie ma ich regularnie i nie trwają kilkunastu czy kilkudziesięciu minut. Tylko płacze co jakiś czas, pręży się ale to jest rano, popołudniu, wieczorem. Może to bóle brzuszka spowodowane jej łapczywym jedzeniem?

Kasiek,łapczywe jedzenie powoduje łykanie powietrza,a połknięte powietrze prowadzi do kolki.Jeśli mała się pręży i bardzo płacze to pewnie kolki.Mojego Dominika też trochę gnębią,ale radzimy sobie z tym:) przeważnie przy kolkach dzieci uspokajają się na rękach,bo kiedy je przytulamy ogrzewamy im brzuszek - to działa rozluźniająco.

Mam termin na koniec czerwca i zastanawiam się jak doczekam do porodu bo kręgosłup mnie tak boli, do tego dochodzi ucisk na kręgi i bolą mnie nogi. Masakra Dobrze że czas szybko leci :)

Gość agusia2058
Kasiek81 moja Zuzia skończyła wczoraj 6 tygodni. Jak chcesz to mogę od razu podać Ci nr tel do tego ortopedy, a po wizycie na pewno napisze Wam moje wrażenia z wizyty. Dzisiaj byłyśmy na szczepieniu, mała zaczęła płakać dopiero przy wstrzyknięciu szczepionki, na ukłucie nawet nie drgnęła. Bidulka marudziła całe popołudnie i płakała, ale teraz śpi, zobaczymy tylko jak długo. Poprzedniej nocy spała ponad 8 godzin :) Aż dziwnie się śpi tyle godzin bez pobudki :)

agusia pewnie, że chcę nr tel jeśli to jest jakiś dobry specjalista i nie trzeba w kolejkach czekać ta ja jestem chętna jak najbardziej :) A na Izerską mam najbliżej, więc i najbardziej mi to pasuje :) Dzięki bardzo

Jesli chodzi o KTG u nas w Lcy to nie jest tak jak w Lubinie niestety. Moj gin skierowal mnie w 38 tyg na ktg na patologie. Poszlam i mowie ze ja na ktg. A polozna do mnie ze oni nie robia ktg ot tak sobie, trzeba miec skierowanie od lekarza. Wiec musialam dzownic za moim ginem zeby przyszedl i potwierdzil ze mnie wyslal na to ktg...no paranoja

Gość agusia2058
To jest nr tel do dr Hryńków od USG bioderek - 605246251. W przychodni jest nawet jego ulotka w rejestracji. Co do jego fachowości to nie wiem jak jest, dr Orliński polecał go. Ale jak mam czekać z dzieckiem nie wiadomo ile na wizytę to idę do niego we wtorek

Gość tusia87
MadziKulka wlasnie wiem ze u nas robia problemy dletego wolalam spytac zeby zonka nie zaliczyc jak tam pujde.A tak wogle moj lekarz jest z lubina i pracuje tez w legnickim szpitalu,wiec kazal mi sie na patologie do niego na ktg zglosic.Wiec jestem zadowolona z rozwoju sytuacji i bede spokojniejsza po tym badaniu:)

Cześć dziewczyny mam zrobić badanie : posiew z pochwy na paciorkowce. Czy to jest badanie płatne czy na nfz i gdzie to sie zanosi wiem ze w szpitalu ale gdzie dokładniej. Ile czeka sie na wynik? Kiedy nalezy zrobic bo ja mam wizyte u lekarza na 1,5tyg. przed porodem i wtedy mam zrobic to badanie, czy to nie za poźno?? Wiem ze tamat byl juz poruszany ale nie chce mi sie szukac po tych wszystkich stronach tego watku. PS Byłam dzisiaj na wizycie kontr. i dzidzia ma 2,5kg dalej dziewczynka, więc będę miać dwie córy :)

Witajcie kobietki :) mam wrażenie że wróciłam z długiej podróży ...na szczęście wszystko się dobrze skończyło i jesteśmy w domu w komplecie :) !!! dzieciaczki cudne, czas mija na karmieniu butelka + pierś i ogólnie adoptujemy się wszyscy w nowych warunkach, jutro nasz pierwszy dłuższy spacer :) Paula 2w 1 - byłaś już na badaniu bioderek i u kogo ? czy przy bliźniakach to koszt podwójny 2 x 100 zł ?? Do usłyszenia dziewczyny

Jowita, to badanie kosztuje 30 zl, płaci się na miejscu jak sie ma odliczoną kasę albo trzeba mieć kwitek z kasy w szpitalu, chyba gbs to badanie sie nazywa. mój lekarz mi pobierał wymaz i ja sama zawoziłam próbkę na zakaźny, to jest z tyłu szpitala. odbiera się wynik około 3 dni poźniej. nie wiem jak jest u innych lekarzy, czy zawożą sami, czy badają w laboratoriach przy przychodniach. robią je tak późno żeby miec pewność do ostatniej chwili, że jesteś zdrowa. prawidłowy wynik zwalnia z podawania antybiotyku Tobie i dziecku tuż po porodzie.

anka1984 27- dzięki za informację :) jak poczytałam na forach co grozi w razie gdy kobieta jest nosicielem paciorkowców to az mnie ciarki przeszły, tym bardziej że podczas pierwszej ciąży nikt mi nie kazał robić tego badania, a chodzę do dwóch ginekologów.

to chyba chodzi o to, że podczas pierwszego porodu jest zagrożenie zarażenia paciorkowcem i dlatego w większości przed kolejnym porodem każą robić takie badanie. jak sobie przypomnę to ja miałam tych badań strasznie dużo a przy pierwszej ciąży tylko kilka. szkoda tylko, że obecnie większość jest płatnych.

DuetMama GRATULACJE:) Jak znajdziesz chwilkę to pochwal się jak rodziłaś i ile ważyły dzieciaki,jK WRAŻENIA Z ODDZIAŁU POŁOŻNICZEGO? Zajmowałaś się w szpitalu jednym dzieckiem czy miałaś przy sobie dwoje? Pomagał Ci personel przy bliźniakach? Ja się ostatnio nie odzywałam ,bo mamy drobne kłopoty zdrowotne:( przeziębiłyśmy się z Olą dość mocno. Odpukać Dominik jest zdrowy. Pozdrawiam

DuetMama gratulacje serdeczne. Jowita na paciorkowca to chyba nie wszyscy lekarze robią badanie. Ja w pierwszej ciąży też nie miałam robionego a w drugiej juz tak ale chodziłam do innego lekarza. Oni chyba w szpitalu jak widzą, że nie ma badanie zrobionego podają antybiotyk przed samym porodem (ale nie jestem pewna). Kinga szybkiego powrotu do zdrowia dla Ciebie i Oli !!! Dobrze, że Dominik się trzyma :) A moja Nadia się zrobiła marudna jak Franek kiedy był w jej wieku. Chyba taki urok moich dzieci. Ale daję jej probiotyk BioGaia i pomaga na kupki :) Niestety mam z nią problem związany ze spacerami, bo za nimi nie przepada :( poprostu szok. Mój synek ładnie zasypiał na dworze, a młoda płacze. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Kasiek,dzięki. A byłaś już sama na spacerze z dwójką?

Kinga jeszcze nie byłam z dwójką. Za tydzień idę na kontrolę do lekarza i jeśli ze mną wszystko jest ok (a pewnie jest) to będę próbowała. Chociaż nie ukrywam, że na samą myśl robi mi się słabo.

Kasiek,rozumiem Cię. Sama niedawno zaczęłam brać ich razem,ale i tak chodzimy koło domu żebym w razie czego mogła pchać wózek i donieść jednocześnie Olę na rękach. Nie mam już sił. Olka cały czas budzi Dominika. On się boi i zaczyna płakać. Wtedy ja muszę go nosić na rękach, a Olka korzysta z chwili i rozrabia jak tylko może.A mi już wysiada kręgosłup :(

Gość agusia2058
Kasiek81 mówisz, że Twojej małej pomogła BioGaia? Ja też się zastanawiałam czy tego nie wypróbować na mojej Zuźce. Skoro nasze dzieciaki miały podobne dolegliwości i u Ciebie się sprawdziła to chyba jutro to kupię. Dzisiaj mała miała straszny atak, nie mogłam w żaden sposób ją uspokoić.

u nas bio gaia zdziałała cuda i z ręką na sercu mogę polecić, i na kolki i na zaparcia. fakt małe opakowanie i cena wysoka ale daje się raz dziennie około 5 kropelek.

Agusia ja tą Biogaie stosuję od 5 dni ale nadal stosuję Bobotic tylko nie daję 8 kropli a 10 (podobno wtedy ma podobne działanie jak ten niemiecki specyfik) tylko, że stosuję go rzadko bo on się tak nalewa z tej buteleczki jak krew z nosa a mnie trafia szlag. A Biogaie trzeba trzymać w lodówce, piszę bo przy synku w aptece mi nie powiedziano a ulotkę przeczytałam tylko jak dawkować i środek stał się bezużyteczny. A kosztuje w aptece około 40 zł za 5 ml. Kinga np dzisiaj moje dzieci były niemal aniołkami jedno i drugie. Ale skąd ja mam wiedzieć czy któremuś coś nie odbije. Najgorsze, że młoda na dworze często płacze, bo gdyby ona spała to bym chociaż z synkiem do piaskownicy poszła i jakby gdzieś uciekał to bym szybko za nim pobiegła a jak ta płacze to jej nie zostawię. A mój synek (co pokazał kiedyś przy spotkaniu z Twoją Olą) zaczyna zachowywać się agresywnie w stosunku do innych dzieci jeśli chodzi o jego zabawki i całe jego wyjście polega głównie na bieganiu i zabieraniu dzieciom zabawek :(

Kinga jeśli chodzi o budzenie to mój Franek też budzi Nadię a później wymyśla, że np siku, piciu, kredki, jeśc. Byle bym małą zostawiła i zajmowała się nim. I nawet tłumaczenie, że jeśli ją obudzi to ja nie będę miała czasu dla niego nie pomaga. Najgorsze, że sam mówi aby być cicho bo dzidzia śpi ale robi to krzycząc wręcz i uderzając co chwila w łóżeczko. Ale to chyba taki wiek, że Nasze dzieciaki są takie rozwrzeszczane i jeszcze nie potrafią zapanować nad emocjami i nad okazywaniem uczuć.

Gość agusia2058
Ja małej dawałam nawet po 15 kropli 4 razy dziennie i nie przyniosło to rezultatu. No to teraz muszę spróbować BioGaia

Dziewczyny,gdyby któraś była zainteresowana to mam do odsprzedania trochę ciuszków w rozmiarze 56 - 62cm, a także wanienkę za symboliczne 10zł(przeźroczysta koloru zielonego, z motywem morskim). Ja niestety musze zakupic większą ,bo mój Miniś nie mieści się już do tej:( Nie mieści mi się też w gondoli, bo bardzo szybko rośnie na długość :( i biedny jeździ z podkulonymi nóżkami.