Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama minimalistyczna

nie uzywam oilatum, podgrzewaczy i innych gadzetow

Polecane posty

Gość co jakiś czas pojawiaja się
dzieki :-) moze wypróbuje przy drugim dziecku ------------------------------------------------------------- Powaznie , pierzecie pieluch razem z ciuchami ? Wiesz co , jak cie czytam to mam wrazenie ze wy jestescie skapcami dusigroszami ;-P Nic nie potrzebne, wszystko z prezentów , dziecku tez nigdy nie kupiłaś zabawki sama od siebie ? Ubranka tez pewnie uzywane, mimo ,ze macie 10.000 Jak na mój gust to nie pęd do natury tylko skapstwo ;-P No ,ale nie oceniam ,kazdy zyje jak chce :-0

Gość 5 tygodni po porodzie
wczesniaka ( 3 spedzilismy w szpitalu) moj maz zostal sam z noworodkiem i co Ty na to uwazasz ze podgrzewacz nie ulatwia zycia , mialam powazna operacje sciagalam pokarm i zamrazala mi go pielegniarka maz raz dziennie go odbieral...

fridy np też nie masz? meczysz sie z gruszką?

moze dla ciebie to meka podgrzac wode w garnku albo sciagnac gruszka katar dla mnie odwrotnie pomimo ze mam i fride i podgrzewacz :) kazdemu z czym innym wygonie co nie znaczy ze nei da sie obyc bez tego:))))

rozumiem za gadzet np . kolyske na kolki za 400 zl, drogie buty za 150 zł dla niemowlaka geoxy na 3 tyg. ale oilatum , watpie czy 10 tys zarabiasz jak dla Ciebie Oilatum jest gadzetem :P

Tu nie chodzi o żadne gromy:-) Tylko o to byś zaakceptowała że nie każdy jest taki jak ty . I jeżeli nie jest to nie oznacza że brakuje mu rozsądku. Jest po prostu inny. ja też jestem miłośnikiem natury i moje dziecko na początku tylko było chowane w tetrze. Teraz sama mu gotuję i sporadycznie kupuję słoiczki. Ale z ręką na sercu wydałam kupę kasy na małej ciuchy bo lubię jak ładnie wygląda. Nie żałowałam też na wózek, łóżeczko, fotelik. Mała ogląda TV odkąd zorientowała się że istnieje taka rozrywka. Zabawki kupuję jej i nowe i na pchlim targu - używane które później piorę lub wyparzam. A i skoro już chwalimy się zarobkami to zarabiam więcej niż ty:-) I co z tego wynika - NIC!!!!! Bo to wszystko kwestia osobowości, wychowania, gustu, indywidualnych decyzji!!! Nie ma co się w tym doszukiwać zbędnych filozofii. Każdy ma swój ROZSĄDEK i sam chowa dziecko. Twój sposób też jest na pewno bardzo dobry... i mój też jest... i innych koleżanek z forum:-) Każdy jest dobry dopóki dziecko chowa się dobrze i nie robi mu się krzywdy.

ja np nie wyobrazam sobie zycia bez pampersow :))) ale w sensie 1razowek bo juz nie kupuje super pieknych i pachnacych z gumeczkami dupiczkami pieluszek pampers tylko dada :> jak raz w moim przypadku szale pzrewaza kasa , ale gdybym zarabiala 10 tys to tez bym nie kupila pampersa tylko np bella happy bo po co mam przeplacac?

moze jak ktos karmi sztucznym pokarmem latwiej uzywac czajnika ( moj synek ma 15 mies i nie wyobrazam sobie czekac milion godzin na podgrzanie w podgrzewaczu) Ale za fride powinni Nobla przyznac ps pomysl sam facet z dracym sie noworodkiem w nocy grzeje wode i rozmraza pokarm matki

Gość po co grzac wode w garnuszku
jak mama karmi piersia a nawet podaje pokarm ze szpitala , nie rozumiem ?

no ja tez nie rozumiem o co myszy chodzilo , moze nie karmila piersia...

Gość wyglad faktycznie jak mysza

no wlasnie kazdy ma swoj rozsadek :) ale niektorzy maja taki rozsadek ze dla innych to brak rozsadku i ani jedna ani druga strona nie umie zrozumiec jak cos moze byc rozsadiem zupelnie innym niz ich wlasny rozsadek :))))

karmilam piersia ale podawalam z butelki bo tez mialam wczesniaka i nie umial ssac :) mleko sciagniete wkladalam do lodowki a potem butelke z pokarmem do garnka z goraca woda zamiast do podgrzewacza tak mi bylo wygodniej :P:P

Gość taaaaaaaa jasneeeeeee
bo teraz jest "moda" na eko mamy - jestes eko , jestes na czasie. TV ogłupia, słoiczki to szajs , zabawki fisher price to fanaberia, po co kupować niewygodne sukienki dla dziewczynek , po co szczepić , po co prac ubranka nowordka odzzielnie . Tylko powiedz autorko po co ci ten kojec ? - jezeli mamy być szczerzy to własnie kojec jest najwiekszym gadżetem ! Przeciez dziecko powinno sie chować na podłodze , a kojcem ograniczasz mu przesteń .

moda moda ale wytlumacz mi po co kupowac sukienki dla noworodka, po co zabawki z FP, po co prac oddzielnie ubranka po co??? ani takie ani takie postepowanie nei jest super :)

nie chodzilo mi akurat o noworodka i sukienki , ale o niemowlaka - bo w temacie było o dziecku do roku . Moja córka miała sukienki jak zaczeła siedziec a ze było to lato miała ich dużo - i to może sie wydać dla kogos zbędnym wydatkiem , dla mnie nie - bo lubię kupować córce ubranka , kupuje przeważnie używane lub na promocji bo po pierwsze niestety z zagranicy sa o niebo ładniejsze i lepsze jakościowo niz te polskie a po drugie zamiast jednej bluzki kupię jej w tej cenie 3 . Pranie nowrodkowych ubranek nie tyle że odzielnie, ale w proszku do tego przystosowanym a nie np. w vizirze absolut .

a po co zabawki z FP ? Bo są dobrze wykonane, mają ładną kolorystykę i moje dziecko je lubi . Są ne do zdarcia , a córka ma dar psucia :classic_cool: Przykład : kupiłam na bazarku słonia na sznurku z sorterem na klocki , za 15 zł, słonik został przez 1,5 roczne dziecko rozpołowiony na pól w ciągujednego popołudnia ... Ma podpbnego slimaka z FP , i podejrzewam że ten posłuży jeszcze nie jednemu dziecku .

ok, ale zabawki nie FP tez sa dobre :) a prawie w vizirze tez ok wiec co to za racje? dla ciebie a np dla mnie juz nie :) to jest ta roznica :)

Gość o matko z corka..
nie ma to jak przeginac... moj ojciec byl taki jak Wy piszecie o sobie "oszczedny"..skapil na wszystko..zabawki mialam uzywane,ubrania tez "bo po co przeplacac"..i mam do niego o to zal..bo stac go bylo,a ja nowe ciuchy i zabawki ogladalam na wystawach..moje dziecko tak nie ma..ma pelno ciuchow,bo lubie jak ladnie wyglada i lubie je kupowac,ma pelno nowych zabawek i uzywam tylko pieluszek Pampers,bo uwazam,ze sa najlepsze.. wpolczuje Waszym dzieciom,bo wiem co beda czuly jak juz beda swiadome..

Gość o matko z corka..
w przypadku mojego dziecka pranie w zwyklym vizirze nie jest ok,bo na zwykle proszki ma uczulenie..musi miec te dla dzieci

Gość mama minimalistyczna
odwolywalam sie do rozsadku mam, ktore nie kupuja nadmairu rzeczy jesli dzieko ma problemy ze skora to oilatum jest ok ale istnija tnasze i lepsze zamienniki chociazby parafina lub dobra oliwa z oliwek, lub welleda moim zdnaiem kupuje sie dzieciom za duzo wszytkiego i w dodatku dzeici ktre nie sa wozone najnowsyzmi wozkami sa wytykane palcami zabawki z fsher price sa niezle ale ja jestem fanka zabawek HABA Snie klocmy sie, mnie przezraza to ze dzieci obecnie maja stosy zabawek ciuszkow, minimum 3 wozki nie wtracam sie w to jak kto wydaje pieniadze to nie chcodzi o oszczednosc tylko o zdrowa rownowage

Gość ułaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahaha
le super pogląd autorko:o ten kto kupuje drogie i zbędne rzeczy to brak mu rozsądku (czyt. jest głupcem)? a Ty dla mnie jesteś w takim razie sknerą lub nawiedzoną ekomamuśką...no popatrz, każdy jest inny, jakby wszyscy byli tacy sami to by było nudno...nie chwaląc się z mężem też zarabiamy tyle i lubimy mieć plazmę, pralkę dobrą, pieluchy pampers, zabawki fisher price, myłam małą w oilatum, bo miała po tym super skórę, miałam wiele nieprzydatnych rzeczy, które powydawałam lub sprzedałam, mam dużo ciuszków dla córki, bo lubię kiedy ładnie wygląda, kupowałam drogie słoiczki, a teraz gotuję jej sama rarytasy i kupiłam nawet blender brauna za 400zł:) i co Ci do tego? jestem głupia? nie jestem, zarabiam, więc sobie nie żałuję, pracujemy na to, a życie jest tylko jedno, nie jesteśmy sknerami ani też burakami, którzy się chwalą czego to nie mają, po prostu lubimy tak żyć, ale to niczyja sprawa, pozdrawiam, trochę tolerancji:)

Gość matko z corka..
nie mam nic do zdrowej rownowagi,ale jesli mnie stac,to czemu mam kupowac tanie zamienniki?po co?czasem jest tak,ze zamiennik,to praktycznie to samo,ale jest mniej reklamowany,ale nie zawsze tak jest. ja akurat mam dostep tylko do zabawek FP albo Graco(nie mieszkam w Pl) na pewno nie bede robic tak,ze dziecko dostanie wszystko na co spojrzy,bo potem tego nie doceni,a ja nie chce miec w domu rozpieszczonego bachora..mam taki przyklad w rodzinie i dziekuje

Gość ułaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahaha
ja tez nie rozpieszczam, zachowuje rownowage, ale np wole pieluchy pampersa niz huggies np., wolalam dac 40zl za oilatum i miec na miesiac niz kupic plyn,oliwke,mydelko,krem i inne i smarowac,natluszczac dzieciaka, wolalam dolozyc do zabawki fp, epee,disneya,playskool niz kupic gowno z tesco ktore sie po paru dniach rozwali, mozna wymieniac i wmieniac...natomiast nie mialam wozka za3000 a za 1100:) nie mialam wyslawianych ciuszkow early days,next itp tylko 5-10-15,hm z promocji lub nawet baby code (biedronka-ok) itd itp

Gość Oilatum 150 ml mozna za 18 zl

Każdy z nas ma po prostu inne priorytety w życiu. I nie ma co ich krytykować. Jedni lubią dziecko super ubrane, inni z super zabawkami, jeszcze inni chcą mieć dziecko ekologiczne:-) Jednych stać na wszystko a innych tylko na niektóre rzeczy i muszą wybierać. Ja znam bardzo dużo matek i muszę powiedzieć że większość z nich zachowuje zdrowy rozsądek w zakupach. A nawet czasami jak zaszaleją i kupią coś tam z 'gadżetów' to zazwyczaj dlatego że po prostu chcą dla dziecka wszystko to co najlepsze. Wątpię że ktoś kto kupuje sterylizator kupuje go dla szpanu:-) Widzę że temat Oillatum powraca i powraca. Fakt jest drogie ale każdy kupuje to na co go stać. Jak kogoś stać na Oillatum to je kupuje jak nie może kupić podobny kosmetyk nieco tańszy.

Gość co jakiś czas pojawiaja się
autorko ,ale dla mnie to bezsensowne argumenty : " dzieci , które nie są wozone najnowszymi wózkam sa wytykane palcami" -przez kogo , przez inne maluchy ? "dzieci mają po 3 wózki "- nie sądze , nasze społeczenstwo nie jest takie bogate Jasne , kto ma to ma ,ale nie generalizowałabym Ogólnie te argumenty sa grubo przesadzone a co do gadzetów: matka , która ma płaskie brodawki, pracuje lub ma problem z pokarmem i musi go odciągać lub jakis inny problem tez kupuje odciągarke dla widzi misie i bez potrzeby? Jakby nie było to gadzet Ja kupiłam termometr do uszka , po 10 sekundach mam wynik , ale to tez gadzet i w sumie mozna uzywać rtęciowego :-0 A kolorowe maty dla dzieci z przyczepionymi kolorowymi zabawkami , które wpływają na rozwój psychiczny i fizyczny tez nie potrzebne?