Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama minimalistyczna

nie uzywam oilatum, podgrzewaczy i innych gadzetow

Polecane posty

Gość nie pogadasz....
dori ja rozumiem taka taktyke,aczkolwiek nie wiem czy moglabym ja zastosowac.to taki powrot do natury:)jestem za jak najmniejsza iloscia kosmetykow.sama nie lubie sie maziac jakimis pasciami,a co dopiero dziecko.wczesniej pisalas o pepku.jest dokladnie jak piszesz.tylko woda go potraktowac,kilka dni i odpadnie kikutek.w przypadku mojego synka w 9 dniu,a nie tam spirytusy i inne cuda!ludzi w pl nie zmienisz...wiedza lepiej.tak samo jest ze spacerami...jakies werandowanie?:/moj synek mial 4 dni i odbylismy godzinny spacer w marcu.od tego czasu codziennie jest na powietrzu,ani razu nie byl chory,a chodzi bez czapki!!!tak 2,5 miesieczne dziecko bez czapki!ubieram go tak jak siebie+kocyk.

hehe a temat ciagle zywy :))) co do kapieli to ja tez nie kapie dziecka codziennie chyba ze codziennie jest zmaraszony z blota :) ale dla naszej calej 3ki kapanie sie codziennie niegdys sprawilo ze maly mial ciagle czerwone plamy, ja sucha skore ze sie kruszylam a maz dostal wypryskow :/ teraz kapiemy sie co ok 5 dni i jest git :) a niemowlat ze sie codziennie nei myje to w pl wiele pediatrow zaleca :))) widze ze komus sie nie spodobalam i super bo mi to wisi :))) czy ja sie gdzies chwalilam ze jestem piekna i wygladam super??? nie!!!! napisalam ze nie uzywam kosmetykow bo po 1 nie mam kasy a po 2 i wazniejsze mam uczulenia, liszaje i stany zapalne po perfumach i wszelkich balsamach itd.. po niektorych nawet puchne :P niektorym zalezy na wygladzie a niektorym nie :))) i uwazam ze sztuczne upiekszanie sie jest dopiero ochydne :/ makijaze sztuczne cycki odsysanie tluszczu, depilacje i miliony innych ulepszaczy fuj nigdy bym nie chciala miec nic do czyneinia z takimi sztucznymi ludzmi :/

do autorki? a perfumy markowe masz? No chyba że psikasz się dezodorantem za 6 zł:-o. A podkłady, pudry itd też taniocha?:-o Pewnie zaraz napiszesz że jesteś naturalnie piękna. Nie czytałam wszystkich wpisów bo mi się nie chciało tylko początek i napiszę jedno: OILATUM to nie jest żaden gadżet ani kosmetyk z górnej półki. To coś co jest polecane dla skóry noworodka by w ten sposób pomóc suchej skórce i ograniczyć inne kosmetyki. Używałam przez pierwszy miesiąc życia corci i nie musiałam później ani oliwkować ani nawet stosować kremu na odparzenia do pupy, ani kremu do twarzy. NIC. Polecane jest przez lekarzy i położne w szpitalach więc nie wiem o co ten spór. Oczywiście super mamy miss kafeterii wiedzą lepiej:-o

Gość badzcie szczere i przyznajcie
zal wam doope sciska ze was nie stać na gadzeciki. Trudo bywa i tak:)

Gość megapixel
myszsza ****prosze nie ośmieszaj sie ... kąpiesz sie co 5 dni ????!!!! to jest mało higieniczne , jak mozna tyle dni nieświeżym chodzić ... wystarczy używać odpowiednich kosmetyków do swojego typu skóry a nie zasłaniać sie wypryskami i plamami. Trzeba sie myś a nie wietrzyc i perfumować. Jesteś w ciaży i sie kąpiesz co 5 dni ? jestes nie powazna. Ponadto masz 25 lat a wygladasz na grubo ponad 30 ... Piszecie że w niemczech nie zalecają kąpieli przez pierwsze kilka dni , a potem rzadko. To akurat nie nowina, ze niemcy to brudasy ... od małego wychowują dzieci na flejtuchy .

Założycielko tematu......zapewne jestes bardzo natur i sote :P,zero makijażu (ewentualnie brwi zaczernione węglem)...Włosy kolor natur,włosy pod pachami i na nogach. Eko espadryle na tych owłosionych nogach i eko bielizna. Podpaski ofkors z trzciny :P Słuchaj kobieto! Zajmij sie tym swoim antygadzetopunktemwidzenia i nie przynudzaj. Kazdy robi i kupuje co chce, lubisz minimalizm,to twoja sprawa. Rób zatem dziecku grzechotki z tuby po papierze toaletowym-uwierz,tez tak mozna. Jestes po prostu załosna....

Gość nie tylko w niemczech
w wielkiej brytanii dziecko zostalo wykapane w 4 dobie po porodzie a pozniej przewaznie co 2 dzien kapalismy. A to ze ktos sie nie kapie codziennie to wcale nie znaczy ze smierdzi, przeciez istnieje jeszcze poranne mycie sie, mozna skorzystac z bidetu, niekoniecznie trzeba codziennie namaczac sie w wannie

Gość nie tylko w niemczech
a antygadzetowy punkt widzenia moze byc o wiele, wiele drozszy :D bo naturalny dezodorant z wyciagiem z rozy kosztuje 10 funtow i wiele takich kometykow opartych na naturalnych skladnikach jest droga, tak samo pieluchy jednorazowe z wlokien kukurydzy (biodegradowalne) sa 3 razy drozsze od pampersow. Ekologia wcale nie jest tania, do niej sa przypisane gadzety innego rodzaju

Gość megapixel
co masz na myśli pod pojeciem poranne mycie się ? Ja rano biore prysznic i myję zęby . Myszsza prysznica nie bierze bo jak twierdzi ma wypryski a jej dziecko plamy - znaczy sie od wody , bo przecież nie od wanny. Wiec jej poranna toaleta być moze kończy sie na myciu zębów, chociaz nie zdziwiłoby mnie to jakby twierdziła że zęby jej sie psują od codzziennego mycia , wiec myje przy okazji kapieli - czyli co 5 dni . Ja nie jestem zwolennikiem moczenia sie godzinnego w wannie, szkoda mi na to czasu , wiec nie mam wanny tylko kabinę prysznicową. Boże , co to za problem wejść na 3 minuty chociaż raz dziennie. Pomijam fakt ze w takie upały to jest balsam i ja sie czesto kapie 3 razy dziennie...

dwa dni mnie nie bylo- a tu prosze - dysklusja rozgorzala na dobre! Jedno mnie zastanawia- dlaczego, gdy ktos prezentuje poglad i sposob zycia odmienny od ogolenie przyjetego, nawe w sprawie takiej pierdoly jak oilatum i pogrzewacz to wzbudza w kafeteriankach agresje powyzej przecietnej??

Gość megapixel
helołłłłł , to ty załozyś konkretny temat o takiej pierdole jak podgrzewacz i oilatum . Mnie to bardziej zastawia , po co zasmiecać forum bzdurami tego typu . To na zasadzie " moje dziecko ma 37 stopni ,czy to goraczka ? " Wiem ,sama sie w dysyksje wdałam na ten głupi temat , no ale nie mogłam pzemilczeć kobiety która z wyboru kapie sie co 5 dni ...

heheh jteie kapie raz w tygodniu a czazsem rzdziej codziennie biore pryzsznic

a tak na serio to ci sie,ze jest wiecej mam, ktore wierza w to ze dziecko mozan wychowac bez wiekszosci tych rzeczy kotre sa "polecane" przez reklamy, polozne i pielegniarki- kotrym to osoboml wczesniej firmy farmaceutyczne i kosmetyczne zaproponowaly niezla premie fakt sa rzeczy ulatiwajace zycie mlodej mamie i sprawiaja radosc dziecku, ale wiekszosc tego, co zanjduje sie na tzw wyprawkach jest tak naprawde zbedne

Ej no chyba prysznic to tez forma kapieli,prawda?Bo co z tymi co nie maja wanny?Wcale sie nie kapia tak? Ja biore prysznic codziennie..Raz w tyg leze sobie w wannie dla relaksu.Uzywam kremu na dzien i na noc,a to dlatego,ze mam w rodzinie porownanie dwoch kobiet-jedna uzywala kremow i innych kosmetykow,a druga chciala byc "naturalna".Jedna ma 63 lata,a druga 50..ta co ma 50 wyglada gorzej od tej co ma 63,no ale przynajmniej jest naturalna,prawda? Co do alergikow,to sa kosmetyki AA-specjalnie dla takich osob przygotowane... Synka kapie co drugi dzien.Jest niemowlakiem,wiec nie ma jak sie ubrudzic..W upaly bede go kapac codziennie,bo sie bedzie pocil.I prawda jest,ze poza Pl niemowlat nie kaza myc codziennie.Mieszkam w Irl i po porodzie synek byl kapany 3dnia.Najpierw chcialam go kapac codziennie,ale mial od tego strasznie sucha skore,wiec zmienilam na kapiel co drugi dzien.

A co takiego zbednego jest w tych wyprawkach? W domu podgrzewacza do butelek nie uzywam,bo za dlugo to trwa,ale w podrozy to wspaniala rzecz.Duzo zwiedzamy i mieszkajac w hotelu za kazdym razem musialabym biec do restauracji i prosic,zeby mi wode podgrzali..w srodku nocy byloby to trudne..

tak kapie sie co 5 dni czasami co 7 dni w wannie, codziennie sie myje :) podmywam ale nie moge sie namydlic cala bo skora mi zejdzie jak po niezlym opalaniu :P jak ktos takich problemow nie ma to niech sie myje i co 5 minut :) mam kolezanke co sie kapie 5 razy dnia nawet w pracy :( wierze ze jak co niektore sie nie wykapia codziennie po nalzoeniu na siebei tonowej tapety z oliwek, balsamow i makijazu to smeirdza :P ja nic na siebie nie nakladam i nie smierdze :P owszem sa kosmetyki na zamowienei dla ludzi z chora skora, jak bylam nastolatka to zamawialam w aptece mydlo i krem ale to kosztuje, wtedy to kosztowalo polowe mojej dzisiejszej wyplaty wiec mam za pzreproszeneim w dupie czy wygladam na 20 czy na 50 lat wole cos zjesc niz nalozyc setny balsam :))) i nie mam 25 lat gdzie to ktos wyczytal??? mam 28 :P jestem siwa, brzydka i gruba i dobrze mi z tym :)))) a moja szwagierka ma 23 lata i od makijazu wypadly jej rzesy, brwi zbielaly, bez wizyty ra zw mcu u kosmetyczki ma milion pryszczy na twarzy, wydaje mase kasy an depilacje bo owlosiala tam gdzie zadna kobieta nei am wlosow zwykle :) itd itd... moze i wyglada na swoje 23 moze i na 18 lat ale co z tego jak inwestuje w siebie tyle szmalu, czasu i chemii? prawad jets taka ze eko zycie jest dla bogaczy bo to co jest na prawde zdrowe i eko to kosztuje z 3-4 razy tyle co cos zwyklego :) tak samo zywnosc, jak ciuchy, kosmetyki, leki itd..

Myszsza prysznica nie bierze bo jak twierdzi ma wypryski a jej dziecko plamy - znaczy sie od wody , bo przecież nie od wanny. odpowiadam TAK od wody :) moczenie sie w wannie to najgorsza zrecz- max wysusza skore z dodatkiem jakies plynow mydel itd to juz miesznaka wybuchowa :/ prysznic czy tez jest kapaniem sie? to zalezy jak to mowia dermatolodzy moze byc prysznic do 5 min a moze byc i kapiel pod prysznicem 15 minut :/prysznic zwykle beirze sie z wody a kapiel pod prysznicem laczy sie z myciem sie mydlem :P

w hotelach cieplej wody w kranie nie ma??

Na jakiej podstawie twierdzisz , ze w Niemczech sa brudasy? lbo jak ktos napisal , ah Jagoda - babochlopy? Pewnie nigdy nie bylas w Niemczech, ale masz juz swoj poglad. Jedz do Monachium i znajdz mi jedna babochlopa! To stolica mody! Same modelki! A dzieciaczki bardzo zadbane. Tylko , ze na place zabaw nie ida wystrojone jak to w Polsce i potem "nie siadaj na ziemi , bo sie ubrudzisz..." " Oj zjezdzalnia jest brudna, oj trawa uzieleni" - ale biala sukienka i kapelusz , lakierki. Plac zabaw sluzy do zabawy - dzieci moga brudzic sie tam do woli!

No jak ciepla woda z kranu. Przeciz nie zrobi dziecku herbaty czy mleka z wody z kranu.

Gość ale podgrzac mozna pod kranem
zastanow sie troche dzicku podaje sie melkow temp 37 a w kranie leci 50 zwykle

Nie da sie podgrzac pod kranem. Chyba , ze leci naprawde BARDZO ciepla woda. Ale tego nie da sie przewidziec.

Gość takie tam gadanie
Dori- ja akurat byłam na rocznej wymianie w Niemczech i powiem Ci, szczerze, że tak brzydkich kobiet jak tam i w takiej ilości to nie widziałam.....A w Monachium to może i są modelki ale Niemek wśród nich na bank niewiele....

Gość akrylik
a czym myjecie pupę dziecku po kupce? tzn. tylko wodą czy coś jeszcze? nie smarujecie niczym potem?

Gość co jakiś czas pojawiaja się
muszsza i po to własnie wymyslili oilatum !!! :-D Dla osób z problemami skórnymi , zeby kąpiel i moczenie w wannie było dla nich przyjemnością :-P Wiec kólko się zamyka , dyskusja prowadzi do nikąd , a wniosek nasuwa się jeden "gadzety" są potrzebne i sa stworzone dla ludzi aby im pomóc i ułatwić zycie :-P myszsza kup oilatum ,a kąpiel bedzie dla ciebie przyjemnościa i skóra ci nie zejdzie :-P

dori nie wiem ajkw MOnachium ale bylam w kwietniu w Karlsruhe i wiekszosc Niemek jest normalnych ani pieknych ani wstretnych, aczkolwiek bogate Niemki faktycznie sa ochydne :P poznalam 4 szt i wszystkie byly piegate, rudawo-blond, itp ale za to sympatyczne :)) jedno co moge powiedziec to do brudaswo bym Niemcow nei zaliczyla, czysto wszedzie, czyste ulice, piaskownice, toaletyw marketach nie to co w PL, no i placa za spzratanie domow 3 razy tyle co w Pl srednai krajowa, spzrata sie zwykle z czystego an zcystsze :) a jak zostanei klaczek pod lozkiem na dywanie to taka sprzataczka traci prace wiec mowienie brudasy to mocne przegiecie :/

Gość akrylik
chyba żartujesz? gadzety są wymyślane po to, żeby ktoś mógł na nich zarabiać...no moźe jeszcze po to, żeby taka jak ty myślała, że jej to w czymś pomoże... reklamy Ci mózg wyprały...

co jakiś czas pojawiaja się - mialam oilatum w poprzedniej ciazy, zalecane pzrez lekarzy na cholestaze i swedzenei, nie pomoglo niestety, za to pomogla kapiel w krochmalu :) teraz kapiemy sie zwykle w wodzie zolejkiem eukaliptusowym lub oliwa z oliwek :) tansze to niz oilatum a lepiej dziala, oilatum tez nie ejst dla wszystkich :) jak pojdziesz do dermatologa i zrobisz testy skorne to dopiero wtedy ci pzrepisze odpowiednei kosmetyki a oilatum niektorzy traktuja jak lek na wszystko :))

Gość co jakiś czas pojawiaja się
ja oilatum nie stosowałam , bo nie miałam takiej potrzeby zarówno dla siebie jak i dla dziecka Ale ty masz problemy skórne Co do gadzetów , akrylik jak kupilam dziecku np termometr do uszka , bardzo czuły, dokładny, po 10 sekundach mam wynik, to tez jest niepotrezbny gadzet , wymyslony zeby producenci nabijali kase ? Bo jak dla mnie to mega przypadny !!! I fajnie ,ze takie coś wymyslili jak i wiele innych gadzetów !!!!! Za mało czasu zeby je wymienic i ich przydatne funkcje