Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama minimalistyczna

nie uzywam oilatum, podgrzewaczy i innych gadzetow

Polecane posty

"Niemowlaki nie kompalam w ogole. Potem tylko raz na dwa tygodnie , w razie potrzeby rowniez oczywiscie) " - jak to nie kąpałaś dziecka? nie pomyliłaś sie w tym co napisałaś, bo wierzyć mi się nie chce...

Gość mama minimalistyczna
ooo widze ze sa mamy pododbne do mnie :) witam i pozdrawiam :)

Gość ułaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahaha
ktoś do mnie napisał, że 5-10-15 ihm to szajs, a early days i next to primark...co do pierwszych ciuszków córa miała dresiki na wyjście z 5-10-15 i po kilkunastu razach nadal wyglądały jak nowe, wydałam je koleżance, teraz jej córka śmiga i mi dziękowała, bo się sporo jej koleżanek pytało gdzie taki ładny dresik kupiła, z hm znowu mała miała kilka koszulek,body i kapelusik,okulary większość z hello kitty lub myszką mickey - wszystko również często prane, bo zawsze się czymś umorusała i nie zauważyłam, żeby się podarło czy zmechliło, co do nexta i early to akurat jest tak, że często Polacy kupują w primarkach, a na allegro kupują za krocie, polskie kobiety kupują i dają się nabrać, myślą, że jak angielskie to super ekstra i drogie, stąd moja wypowiedź na temat angielskich firm, że matki często kupują je dla logo...co do zabawek fishera to nie kupuję dla szpanu, wręcz przeciwnie, można powiedzieć, że szkoda trochę kasy, ale córka lubi się tym bawić, a potem wydajemy i tak jeszcze innym dzieciom z rodziny, nie siedzi jak zamuł, a zabawka tylko śpiewa, ale śpiewa razem z nią, więc to trochę mylne pojęcie, że butelki czy drewniane klocki kształtują wyobraźnię...

ktoś do mnie napisał, że 5-10-15 ihm to szajs, a early days i next to primark...co do pierwszych ciuszków córa miała dresiki na wyjście z 5-10-15 i po kilkunastu razach nadal wyglądały jak nowe, wydałam je koleżance, teraz jej córka śmiga i mi dziękowała, bo się sporo jej koleżanek pytało gdzie taki ładny dresik kupiła, z hm znowu mała miała kilka koszulek,body i kapelusik,okulary większość z hello kitty lub myszką mickey - wszystko również często prane, bo zawsze się czymś umorusała i nie zauważyłam, żeby się podarło czy zmechliło, co do nexta i early to akurat jest tak, że często Polacy kupują w primarkach, a na allegro kupują za krocie, polskie kobiety kupują i dają się nabrać, myślą, że jak angielskie to super ekstra i drogie, stąd moja wypowiedź na temat angielskich firm, że matki często kupują je dla logo...co do zabawek fishera to nie kupuję dla szpanu, wręcz przeciwnie, można powiedzieć, że szkoda trochę kasy, ale córka lubi się tym bawić, a potem wydajemy i tak jeszcze innym dzieciom z rodziny, nie siedzi jak zamuł, a zabawka tylko śpiewa, ale śpiewa razem z nią, więc to trochę mylne pojęcie, że butelki czy drewniane klocki kształtują wyobraźnię...

Nie nie pomylilam sie :) Sluchajcie :) Ja tez bylam w ciezkim szoku. Juz kiedys o tym na kaffe pisalam. Pierwsze dziecko urodzilam w Polsce . Oczywiscie kapalam codziennie. Drugie w niemczech i postanowilam sie przekonac i "wychowac "po niemiecku. A wiec tak to jest: Tu od ponad 30 lat nie kapia juz dzieci po porodzie. No chyba , ze jest bardzo brudne od krwi i mazi. Potem pierwsza kapiel po tygodniu (a wlasciwie jak pepek odpadnie) Pepek przemywa sie tylko przegotowana woda przy kazdej zminie pieluszki - przez trzy, cztery dni. W ciagu tyg, odpada bez zadnych problemow. Nie kapie sie , bo dziecko - noworodek wytwarza swoja naturalna ochrone skory. Kapiel oczywiscie ja zmywa. Jesli dziecko jest odpowiednio ubrane nie poci sie. Nie zaklada sie czapek w domu.( Pot niemowlaka nie szkodzi mu. Dlatego tez nie smaruje sie i nie oliwkuje dzieci. Nie przymywa sie wacikami pod pachami , oczu itd. Bo wlasnie zmywa sie ta naturalna ochrone (ph) I tak do 6, 8 miesiecy. Do tej pory kapie w zimie raz, gora dwa razy w tygodniu. W lecie oczywiscie czasem prysznicuje nawet codziennie brudaski. No i oczywiscie nadal nie uzywam balsamow. Poniewaz chocby nie wiem jaki bylby naturalny to i tak jest tam chemia (inaczej moglby miectylko trzy dni daty waznosci) Niemieccy dermatolodzy przeprowadzali wieloletnie badania i - alerdie , egzemy itd spadly bardzo znacznie. Ja tez sprawdzilam i mowie TAK! Nie dosc , ze mnie ominal ten stresujacy , meczacy codzienny rytual kapieli , to i dzieci maja zdrowiusienka skore:)

Gość ja też oliwką smarowałam
he he - to nie wiecie jaka jest najnowsza moda :P w Niemczech pierwsza a kąpiel zaleca się coś po 12 dniach! tak opowiadała moja koleżanka która tam mieszka...podobno wybadali że ta maź którą ma dziecko na sobie jest mu potrzebna i po porodzie dzieciaki sa tylko wycierane i nie kąpane przez 12 dni! ale nie wiem czy to pewne info - bo słyszałam od koleżanki - też mnie to zdziwiło - choć sama nie kąpię codziennie dzieci a co 2-3 dni to 12 wydaje mi się baaardzo długo.... i tak jak ktoś napisał - to jest kwestia priorytetów- ja mam porządnie zrobiony dom, w którym w lecie jest chłodno a w zimie ciepło i przewiewny zacieniony taras i ogród - więc nigdy nie chodzimy w lecie spoceni :P ale mnie właśnie ta takich rzeczach zależy a nie na gadżetach typu drogi wózek czy komórka z bajerami.

miało być, że Polacy kupują w primarkach, a na allegro SPRZEDAJĄ* za krocie... sorry za dubel, ale kafe coś szwankuje lub mój net

Ta maz nie chroni, to maz z wod i smolka. Po porodzie skora dziecka wytwarza swoja ochrone. No chyba, ze sie ja zmyje razem z kapiela:)

Nastepna ciekawostka z niemczech to dieta przy karmieniu. Tez zastosowalam i nie zaluje:))) Mozna jesc wszystko i pic wszystko. Juz w szpitalu podawali takie pyszne jedzonko, ze moglabym tam zostac nawet i z miesiac (Ale bylo super !!!) Na sniadanko buleczki do wyboru ciemne , jasne, z dynia , sloneczniekiem. Do tego wedliny, sery zolte , biale, nutella, dzemy, KAWA... Na obiad wszystko normalnie, surowki, salatki . Na deser owoce (gruszki , jablka, banany, jogurt) Znowu Ci naukowcy... :) zbadali, ze czym wartosciowsze jedzenie tym lepiej dla dziecka i mamy , ktora portrzebuje duzo sil na nieprzespane noce itd. (rowniez urozmaicona dieta wzbogaca mleko karmiacej) naukowcy... nie przedostaje sie nic do pokarmu co by moglo wywolywac kolki u dziecka (tzn. och zjadlam dzis ogorka, to pewnie dlatego dziecko placze) Nie- dziecko w trzecim i czwartym miesiacu dostaje kolek lub boli go brzuch, bo mleko zmienia swoja konsystencje na gesciejsza i zawiera wiecej tluszczu. Po to zeby juz starsze dziecko sie najadlo. Ale to natura robi - nie zaleznie od diety.

Nie mialo odparzen. Ja tez uwiezcie bylam w szoku. A nawet nie moglam poloznej uwiezyc! Nie docieralo to do mnie . Ale zaczelam czytac o tym i przekonalam sie. TO NAPRAWDE DZIALA. Wiem, ze w Polsce to powoli wchodzi. Pampers tez to promuje. (www.pampers) Ale minie pewnie kilka ladnych lat za nim sie zmieni to.

Gość do niejakiej dori
rozumiem, że Polki przegrzewają, chuchają i dmuchają na swoje dzieci, stosują dziwne metody dietetyczne, aaale żeby aż tak się tak się upodobać do tych hitlerowców i nie kąpać dzieci to ohyda i przesada...wyobraź sobie, że dziecko to też człowiek! poci się, brudzi,sika, sra itp! noworodek wytwarza barierę ochronną skóry, ale starszego niemowlaka należy już kąpać...czego to szwaby nie wymyślą eh

no sorry ale jeśli dziecko buduje miasto z pudeł - musi je poukładać - zaznaczyć otwory na okna drzwi (wycina mama oczywiście) - następnie wykleić papierem kolorowym - pomalować itd to moim zdaniem jest duzo bardziej rozwijające niż naciskanie guzików w gąsienicy gawędziarce :P co do ubrań - to ja mam w nosie czy sa z primarku czy z Biedronki - dla mnie ubrania mają się dobrze prać- prasować - być estetyczne i naturalne.... akurat ciuszki z next'a moim zdaniem w większości spełniają te wymagania. co do kolek to ciekawe...bo mój młodszy miał od skończonego 1 miesiąca do 3.... potem mu przeszło jak ręką odjął....karmiłam piersią - ja jadam bardzo lekko w ogóle na co dzień więc specjalna modyfikacja diety nie była potrzebna.... starszy nie miał kolek więc byłam zaskoczona.

Gość do niejakiej dori
ps, co do diety również uważam, że Polki przeginają,mało jedzą. jadą na ryżu,gotowanym kurczaku i chlebie z masłem bzdura! a potem się okazuje, że mleczka w piersi zabrakło! wyobraźcie sobie, że ja karmię 8mcy, bo jadłam wszystko , no może ograniczałam wzdymające (choć ciotki klotki i babcie wpierały mi, że nic mi nie wolno, nawet smażonego), córka nie miała ani razu kolki, natomiast koleżanki w okół, żadna, ale to dosłownie żadna nie dotrwała do 4miesięcy nawet, co się dzieje do cholery z tym pokarmem teraz? i z tymi matkami?

Ja nie upodabniam sie do niemcow. To tak jak np. z dietami na odchudzanie - wymyslaja je naukowcy z calego swiata. Czy to oznaza , ze sie upodobniamy do tych narodow z ktorych pochodzi naukowiec? Czytalam wiele na ten temat i skoro jest to sprawdzone wieloletnimi badaniami 8bo jak mowile ponad 30 lat jest juz to stosowane) to dlaczego nie? Napisalam rowniez, ze w razie potrzeby sie kapie. Ubrudzone z piasku, czy jedzenia itp. Ale nie powinno sie kompac codziennie. Woda wysusza skore (przez co zmienia ph)- potem trzeba taka skore trzeba kremowac chemia) W koncu organizm ma zachwiane naturalne ph i tak pozniej trzeba ciagle kapac, kremowac, kapac kremowac ("a bo ma taka sucha skorke, albo potowke, albo cos tam") Kolo sie zamyka.

ja pierdziele, ale musialo smierdziec od takiego dzieciaka fuujjjj i nie pisze tego zlosliwie, tylko tak sie zastanawiam ... Nie wiem jak dla pozostalych ale dla mnie to obrzydliwe i w zyciu bym tego zwyczaju nie wprowadzila do zycia mojego syna bo bym pewnie jakiegos brudasa wychowala. A ztym naturalnym karmieniem i jedzeniem wszystkiego to powiem tak , jak karmilam syna na poczatku i zjadlam cwiarteczke jablka to syn przez 2h darl sie niemilosiernie, wiec nie wierze w to ze w tym niemieckim szpitalu tak wszystko podawali do jedzenia matkom karmiacym. Szkoda ze z maca sobie czegos nie zamowilas doris. :O

Każdy robi wg w własnego uznania. Znam matkę, która podawała swojej 8 miesięcznej córce zupkę chińską, bo gotować się jej nie chciało. Dla mnie nie kąpanie jest nie do pomyślenia, rozumiem co 2/3 dni (chociaż ja kąpię córkę codziennie, sporadycznie co 2 dzień), ale np. jeżeli dziecko zrobi kupę, a wiadomo ze dziecko na piersi (nie wiem jak jest gdy dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym)robi kupki rzadkie i czasami potrafi ubrudzć się po pachy to jak można go wtedy nie umyć? Były dni gdy córkę kapałam 3 razy dziennie, bo kupka była na plecach!!!! Chusteczką przecież nie da się wytrzeć, tak żeby było czysto!!!!

ja też oliwką smarowałam - Oczywiscie ten 3,4 miesiac to nie regola. Kazde dziecko jest inne, ale najczescie kolki zdarzaja sie w tym okresie ze wzgledu na zmiane tego mleka. Ale wiadmo, ze jedno nie bedzie mialo w ogole, a inne cale pol roku (wrazliwsze jelitka)

no sorry, ale czy ja napisałam,że moja TYLKO I WYŁĄCZNIE bawi się fisherem? NIE...też czasami i to się jej znudziło i dawałam jej gazetę do "poczytania" , butelkę do kulania, pudełko od kremu do przekładania w rączkach,,,też budowała różne miasta,tory i inne wynalazki, w przedszkolu też są wycinanki,kredki,plastelina etc...ale co do zabawek nie zgodzę się, że dziecko nic nie robi tylko naciska...wyobraź sobie, że z interaktywnymi śpiewa,liczy,klaszcze,tańczy,obkręca się,szuka czegoś,poznaje liczby,kolory,kształty,literki,bajki itp! więc nie tylko naciska i słucha co zabawka gada...wystarczy przykład garnuszka na klocuszek, dziecko uczy się kształtów, klocki i otwory do nich pobudzają jego wyobraźnię i myślenie, dziecko musi dopasować klocki do otworów prawda? zabawka za nie tego nie zrobi, więc trochę przesadzasz kobieto! to samo z powiedzmy uczącym zegarem, kazał jej włączyć czas i zrobić w tym czasie jakąś rzecz, np. 3 razy klasnąć, obrócić się itd...sama musiała to zrobić i się tego nauczyć, rywalizować z czasem:)

Ja karmię 9 miesiąc, a jem wszystko jak córka skończyła 4 miesiące. Nie prawda ze można jeść wszystko, niektóre produkty uczulają! Zjadłam czekoladę, na 2 dzień córkę wysypało!!! Miała wtedy 2 miesiące.

Jagoda369 - nie jadam w mcdonaldzie w ogole. Wyobraz sobie , ze nie smierdzialo moje dziecko. Dziwne co? Fajna babka z forum - W RAZIE POTRZEBY kapac. Ale to tez nie musi byc odrazu wanna wody z chemia.

Gość hahaha jagodooo
jagoda, chyba znowu przegięłaś! przecież jabłko to jako pierwszy dozwolony owoc dla kobiety karmiącej, także sok z niego! na pewno dziecko od tego nie płakało:o potem również wprowadza się jako pierwsze w diecie niemowlaka, więc nie ośmieszaj się wariacie!

Mozna jesc wszytsko , ale z umiarem. Wiadomo, ze jak wypije litr soku pomaranczowego i tabliczke czekolady, to mozna potem zaobserwoc zmiany. Ale jesli wypijesz pol szklanki soku i dwie kostki czekolady , to nic sie nie stanie. To ma byc zdrowa , wartosciowa dieta. I dla nas nie karmiacych nie mozna przesadzac. zawsze powinno sie jesc z umiarem (nie przesadzic z jednym skladnikiem)

dori no właśnie u nas to chyba była po prostu niedojrzałość układu pokarmowego w ogóle - wyobraź sobie że mój syn będac na piersi potrafił się nie załatwić 10 dni! dla mnie to był szok...

Gość hahaha jagodooo
fajna babko, owszem niektóre uczulają, ale chodzi o wzdymanie dziecka...i tu Polki są przegięciowe,bo potrafią być o suchym chlebie i wodzie, żeby kolek uniknąć, a to wiele zależy od dziecka...bez przesady, jeść, ale z głową, a nie słuchać ciotek i babek, a potem mleka nie ma w piersi- jak ktoś to napisał wcześniej

Dokladnie mialam to samo napisac. Akurat jablko jest najdelikatniejszym owocem.

Do kąpieli używam mydła oillan i smaruję córkę emolium od urodzenia. Miała suchą skórę, poza 2 razy była naświetlana wiec skóra była bardzo wysuszona. To nie jest wanna wody z chemią, a 2 niezbędne kosmetyki. Ty też nie używasz nic po kąpieli dla siebie? Nie używasz kremu? balsamu?

A tak , tak do 10 dni chyba moze sie tak zdarzyc i to podobno normalne u niektorych noworodkow. Kurcze, az boje sie pisac. Cedze slowa i waze, zeby czasem sie potem ktos nie doczepil:)

Gość Pmjheclq kjherr
Oooch, ja używalam Oilatum i Balneum do 15 roku życia, bo miałam alergię i zawsze przesuszoną skórę na ramionach. Pamietam, że te płyny bardzo ładnie pachniały a skóra po nich byla bardzo przyjemna w dotyku. Ale zdrowym dzieciom jest to niepotrzebne, skoro autorka ma zdrowe dziecko to faktycznie nie musi tego uzywac.

Gość co jakiś czas pojawiaja się
to prawda ,ze naprawde bogaci nie obnosza sie ze swoim bogactwem Ja jednak uwazam co firma to firma , chodzi o ubranai i obuwie Warto zapłacić troche więcej i miec coś porządnego i naprawde dłuzej się trzyma Co do Early Days ułllllaaaaaaaaaaaaahaha jak juz piszesz Masz racje to z Primarka , ale to nie sa angielskie ciuchy To są ciuchy z Hiszpani i Portugalii I naprawde maja dobre gatunkowo materiały Fakt są tansze , niz w innych angielskich sklepach , dlatego ze hiszpanskie Ale gatunkowo dobre, lepsze niz inne angielskie drozsze szmaty