Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

extaaasy

alkohol na początku ciąży

Polecane posty

wiem że szkodzi ale jak bardzo? dotyczy to okresu, kiedy jeszcze nie wiemy czy jesteśmy w ciąży czyli do nienadejścia @ a zdaża sie nam wypic piwo lub lampke wina

Gość pytająca mamusia
jeśli nie wie się, że jest sie w ciąży a wypije się alkohol to "nie ma co płakac nad rozlanym mlekiem", grunt to nie pić w "świadomej" ciąży. Ja zanim dowiedziałam sie o ciąży chlapnęłam sobie trzy żubry :) ale potem ani kropelki, nie przejmowałam się tamtymi piwami bo nie zrobiłam tego swiadomie a dziecko urodziło się zdrowe i silne, chłop jak dąb :)

Gość ja wypilam na poczatku
lampke martini,a 3 dni pozniej dowiedzialam sie,ze jestem w ciazy,potem caly czas sie zastanawialam czy nie zaszkodzilam dziecku..a mialam jakies przeczucia,bo nie chcialam tego pic,ale tak mnie dziewczyny namawialy(to byl babski wieczor),ze w koncu uleglam..na szczescie nic sie nie stalo,synek jest zdrowy

Gość o wlasnie tez sie zastanawiala
Ostatnio po weselu, na ktorym troche wypilam ;) przestraszylam sie,ze jestem w ciazy.Tz. z ciazy bym sie ucieszyla (choc nie planowalismy w scislym tego slowa znaczeniu), ale jak pomyslalam o tych kieliszkach czystej.. No, jednak tym razem nie zaszlam, ale na przyszlosc? Ma to faktycznie az tak duze znaczenie?

Gość lizaczekk
nic sie nie stanie...ja tez dzien przed zrobieniem testu popilam i palilam..... lecz gdy juz zobaczylam 2kreseczki to ani grama alkoholu i papierosow... pytalam lekarza a on powiedzial ze w tej wczesnej ciazy czyli tydzien dwa trzy to nic sie nie stanie.... takze glowa do gory!!! i oszczedzaj sie teraz i dbaj o to malenstwo....

Gość pytająca mamusia
ma to duże znaczenie jeśli sie pije podczas ciąży, może to doprowadzić do tzm FAS - zespół alkoholowy płodu, wkleje kilka linijek o tym, bo to za długie żeby sie rozpisywać Fetal Alkohol Syndrome (FAS) jest to zespół nieprawidłowości, stwierdzany u niektórych matek spożywających alkohol w okresie ciąży. Następuje on w wyniku picia alkoholu przez kobiety ciężarne. Wówczas alkohol przenika przez łożysko i jest wchłaniany w całości przez dziecko, uszkadzając płód nieodwracalnie, nawet wtedy kiedy matka tego nie odczuwa. Zespół alkoholowy płodu (FAS) wiąże się z fizycznymi, umysłowymi i behawioralnymi anormalnościami. FAS - Zespół Alkoholowy Płodu (FETAL ALCOHOL SYNDROME) Mogą one charakteryzować się normalnym wzrostem, wyglądem, ich rozwój umysłowy może mieścić się w normie. Jednak tak samo jak dzieci z FAS mogą mieć problemy z zachowaniem, nauką i rozumowaniem.

Gość pytająca mamusia
ale nie mozna dac się zwariować, jeśli nie wiecie o ciąży a wipijecie to nic sie nie stanie, o ile potem w trakcie tej "świadomej" nie będziecie pić ;)

Gość pytająca mamusia
* wypijecie, o jeju ja miec problema z gramatyka chyba :P

Gość pineska1988
Jestem zdecydowanie przeciw piciu jakiegokolwiek alkoholu, ale....wczoraj nieświadomie wipiłam....pomyliły mi się szklanki i zamiast swój sok wypiłam drinka koleżanki...dość głupia pomyłka:( i teraz cały czas mam wyrzuty sumienia i boję się żeby nic się nie stało... to moja w sumie trzecia ciąża. wpierwszej nie piłam. a i jeszcze trochę za dużo nawdychałam się dymu papierosowego...więc za ciekawie nie jest:( bardzo się martwię o dzidzia, że przez swoją głupotę moge zrobić krzywdę jemu/jej . to był mój pierwszy i ostatni raz jak wypiłam jakikolwiek alkohol! nie jestem w bardzo wczesnej ciąży tylko w 17 tyg. nie chce nikogo straszyć bo może to nie przez picie ale...też piłam (no to za dużo powiedziane bo wypiłam 2 piwa) ale byłam po tym chora i brałam leki i byłam nieświadoma że jestem w ciążyi niestety poroniłam.... lekarz mi powiedział że jednoznacznie nie można stwierdic dlaczego tak się stało ale ja swoje przypuszczenia mam... teraz sie boje zeby cos znowu sie nie stało:( więc lepiej odstawić wszystkie używki na czas ciąży:)

Gość do autorki tematu :)
ja też piłam i to wódkę, pare kieliszków, potem drinki, dwa tygodnie później okazało się, że jestem w ciąży, nie nadeszła miesiączka która zawsze była regularna. Mojemu dziecku nic się nie stało, jest zdrowe ;)

Gość TakaSobieMama;)
"...Następuje on w wyniku picia alkoholu przez kobiety ciężarne. Wówczas alkohol przenika przez łożysko i jest wchłaniany w całości przez dziecko" Po pierwsze przez pierwsze tygodnie dziecko jest KOMPLETNIE niezalezne od matki, wszystko czego potrzebuje pobiera sobie z cialka zoltego, nawet nie ma jeszcze lozyska wiec zaden alkohol do niego nie dociera. A po drugie nie gadajcie glupot ze od jednaj lampki wina czy jednego malego piwa dziecko bedzie mialo FAS :D Tym bardziej jesli pozniej, widzac juzo ciazy, bedzie sie o siebie dbalo jak nalezy :) Ja sama zamim dowiedzialam sie ze w ciazy jestem pilam alkohol.... i to nie malo bo akurat na wakacjach bylismy ;) :P .... byly tez oczywiscie papierosy ... Po wykonaniu testu, czyli w 6 tygodniu od @ wszystko poszlo w odstawke :) Corka to okaz zdrowia :)

Gość mam dwójkę dzieci
Córcia 4 lata, synek rok i 4 miesiące. Piłam nie wiedząc, ze jestem w ciązy za pierwszym i drugim razem. I nie mam na mysli 3 piwek tylko alkohol wysokoprocentowy w ilości słusznej;) Pracowalam w dużej korporacji i mielismy akurat wyjazdowy teambuilding wiec wyobrazcie sobie ilosc alkoholu. Dzieciaki zdrowe, swietnie sie rozwijają, przynajmniej na razie, no chyba ze jeszcze coś wyskoczy, ale nie sądzę

Gość piekielna87
Ja akurat wierzę w FAS i w to że każda ilość alkoholu może zaszkodzić- po prostu dziecko dostanie toksyny w nieodpowiednim momencie, kiedy budują się ważne połączenia w mózgu, i potem będą efekty... fakt że w dzisiejszych czasach pełno syfu w powietrzu, ziemi, wodzie i jedzeniu, ale po co kusić los... Z tym że jak ktoś słusznie zauważył- dziecko przez pierwsze tygodnie nie żyje w łożysku, czyli kobieta będąca w 4-5 tc (licząc od om) nie zaszkodzi mu alkoholem.. Chociaż i tak w świadomej ciąży bym tego nie zrobiła, nie mówiąc już o tym że średnio mnie ciągnęło do używek, bardziej do muszli :P Ja sama piłam- i to sporo, na weselu w rodzinie, paliłam i papierosy, i marihuanę- nie byłam jeszcze i nie mogłam być świadoma ciąży, synek jest okazem zdrowia.

Gość jest cos takiego m
dzieki:)uspokoilyscie mnie

Gość gość
Ja tez sie uspokoilam, jestem tydzien po owulce podczas ktorej mogli dojsc do zaplodnienia a wczoraj sie upilam ze az dzis od rana stercze nad muszla. Chyba nic sie nie stanie tygodniowemu zarodkowi...hmm

Gość gość
Jestem psychologiem z wyształcenia i śmieszą mnie niektóre wypowiedzi .... oczywiscie jesli wiemy że jestesmy w ciązy absolutnie nie należy spożywać CAŁKOWICIE alko. FAS itp. ale jeśli kobieta jeszcze nie wie że jest w ciązy, bo ma prawo ciąze możemy potwierdzić NAJWCZESNIEJ ( pewnie ) testem domowy w dniu spodziewanej miesiączki nie świrujny .... na studiach Pani profesor kiedyś poruszyła ten temat i powiedziała tak ... organizam kobiety jest tak sprytnie skonstruway ze kiedy dowiadujemy się o ciazy ( brak miesiaczki jestesmy faktyczni w niej 10-14 dni :) zaraz po zagnieżdżeniu zarodka nie ma szans aby wtedy alkohol go uszkodział.Według statysyk w 2013 roku 61 % dzieci zostaje poczętych tzw. " spontanicznie " ciąża jest nie planowana więc ... chyna nie muszę rozwjać wniosku. Tak na koniec przytocze przypadek koleżanki która z mężem stara się o dzidzie 1,5 roku i śmieszy mnie kiedy zaraz po danich płodych każdego miesiaca od 1,5 roku nie spożywa alko, na wypadek gdyby zaszla ... ostatnio byał z nią na weselu i to samo ... bo miała sex dzień wczesnie i jest w 1 dniowej ciązy i ma bardzo ostre zdanie jeśli ktoś nie czynia jak ona przy staraniach heheh.... wszytsko w granicach ZDROWEGO rozsądku. Ale oczywiście jeśli ktoś ma taki pogląd jak koleżanka opisana wyżej nie krytykuje tylko niech ona też nie ocenia innych :)Pozdrawiam