Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agawa_Agawa

Kwas foliowy - czy na pewno nie szkodzi?

Polecane posty

Planuje starac sie o dziecko za kilka miesiecy. Wiem, ze lekarze niby zalecają łykać kwas foliowy na kilka miesięcy przed i jescze na początku ciaży. Tyle, że ja jestem przeciwna braniu jakichkolwiek leków i innych wytwórów chemicznych podczas ciąży. Czy ten kwas foliowy jest naprawdę konieczny? Czy znacznie zwiekszam ryzyku urodzenia chorego dziecka jesli nie bede go zazywac? Czy kwas foliowy znajduje sie w jakims pozywieniu?

Gość tak,jest potrzebny
do 12go tygodnia ciazy.znajduje sie tez w pozywieniu,ale nie jestes w stanie naturalnie tyle go przyswoic dlatego konieczne jest dodatkowe branie.I tak,mozesz powaznie zaszkodzic dziecku.Sa kobiety,ktore tego nie biora i rodza zdrowe dzieci,ale jak wiadomo-co drugi glupi ma szczescie.Kwas foliowy jest niezbedny przy prawidlowym rozwoju ukladu nerwowego.Ja tez nie cierpie brac lekow,ale folik i wit w ciazy bralam,poniewaz jestem niejadkiem.

na pewno jest ważny!! Ja uważam, że nawet dzięki niemu zaszłam w ciąże, nie brałam, starałam się i nic, a potem miesiąc łykania kwasu i proszę:-)

Jezeli planujez dziecko to zadbaj o to żeby urodziło sie zdrowe i łykaj kwas foliowy bo jest bardzo ważny w rozwoju płodu przez pierwsze 3 ms...ja właśnie jestem w 11 tygodniu ciązy i łykam kwas foliowy plus Falvit mama bo tak zalecił lekarz a jedzenie swoja droga bo w warzywach tez sa witaminy ale nie masz pewnosci ile tak na prawde ich dostarczasz dziecku!

brak kwasu foliowego może prowadzić do rozszczepu kręgosłupa, tzw. cewy nerwowej czy jakoś tak.

Gość laikmnsjdiwnagx
tak jest bardzo wązny dla układu nerwowego....ale ostatnie badania dowodzą że przyczynia się również do występowania u dzieci ADHD- no i coś w tym chyba jest:)

Trzeba łykać. Przed planowanym zajściem i o ile pamiętam- pierwszy trymestr. Potem należy odstawić, bo podobno jest to szkodliwe. Poczytaj sobie w necie o tym, albo zapytaj lekarza, żeby mieć pewność.

Gość ale smuuuuuuty
kwas foliowy nie ma nic wspólnego z procesem zapłodnienia. Jak macie dawac takie rady to zamilczcie.

Gość laikmnsjdiwnagx
Przepraszam na odwrót, deficyt kwasu foliowego oże wpłynąć na to że dziecko bedzie miało adhd

laikmnsjdiwnagx Uf, dobrze, ze sprostowałaś, bo juz sie zaczełam zastanawiać co gorsze - cewa nerwowa, czy ADHD :-)