Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem jestem

jestem w pierwszym msc ciazy i mam problem

Polecane posty

Gość jestem jestem

poniewaz mialam w sierpniu wyjechac z mezem na wczasy nad morze i teraz nie wiem co zrobic.....powiedzcie mi czy jesli bede miala brzuszek zasloniety recznikiem albo czyms innym to czy moge normalnie korzystac ze slonca? Uwielbiam slonce i wylegiwanie sie na plazy a w takim przypadku nie wiem co mam robic. Nie chce rezygnowac z wyjazdu ale obawiam sie czy nie czasem to nie zaszkodzi ciazy.....

Gość mierzi mnie
nie wolno si opalac, nawet jesli bedziesz miala cos na brzuchu nie wolno wydaje mi sie ze mozna zrezygnowac z lezenia plackiem na plazy i pojsc na spacer po poludniu, polezec w cieniu, powinnas darowac sobie siedzenie na sloncu od 11 do 15/16 chyba ze nie chcesz miec dzieciaka

Ja jadę na początku 4msc . Kupiłam sobie tankini i krem z wysokim filtrem. Na plaży nie mam zamiaru się opalać, raczej będę leżeć pod parasolem ale kapieli w wodzie nie mam zamiaru sobie odpuścić więc może w taki sposób nabiorę ładnego kolorku :)

o opalaniu zapomnij...zero wystawiania sie na ostre slonce, Twoj maluch bedzie czul sie jak w garnku goracej wody:/ ja jestem w 30 tyg ciazy, przy ostatnich upalach moja polozna powiedziala, ze przy wystawianiu sie na slonce maluch moze nawet zagoraczkowac w brzuchu- oczym oczywiscie sie nie dowiem, a wiec jedynie pol cien mi pozostaje...i spacery popoludniu:) rezygnowac z wakacji nie musisz, parasole plazowe tez istnieja:)

Gość wikinia
jest dużo teorii na temat opalania w ciąży: możesz dostać alergii skórnej lub jakiś odbarwień. Słońce jest wskazane ale z umiarem: czyli nie długo i nie w godzinach kiedy słońce smaży najbardziej, kup balsam z wysokim filtrem, przyda Ci się parasol plażowy.

Gość gryczka
Będziesz jeszcze w pierwszym trymestrze, więc ryzyko poronienia jest spore i wszystko bardzo wpływa na rozwój dziecka. Jeśli się nie boisz, to jedź, ale rozważ dobrze kilka spraw. Czy będziesz jak miała skorzystać z pomocy lekarza, gdyby np. pojawiły się plamienia? Czy w warunkach wyjazdu będziesz się mogła zdrowo odżywiać (fast food codziennie na obiad raczej odpada). No i słońce - moim zdaniem osłonięcie brzuszka nie wystarczy, bo ryzykowne może być przegrzanie całego organizmu. Jesli się zdecydujesz, to po prostu w tym roku nie korzystaj ze słońca, wypoczywaj w cieniu i koniecznie pij dużo wody.

Gość nmfder
przegrzanie dziecka w I trymestrze jest bardzo niebezpieczne, grozi poronieniem. polecam cień i racjonalne korzystanie z uroków lata nad morzem

Gość jestem jestem
czy o tym rozmawialyscie ze swoim lekarzem? o opalaniu? czy moze wystarczyl wam internet?

Gość mama dwumeisieczniaka
ja w zeszłuym roku w sierpniu bylam w 7-8 tc i bylismy nad morzem, mialam bikini a na brzuchu bylam owinięta chustą a dodatkowo nakladalam na brzuch mokry ręcznik, żeby nie przegrzac brzucha a nogi normalnie opalalam, oczywiscie kremy z filtrem ok 20 a na brzuch filtr 50 mimo ze odkryty nigdy nie byl no i uwazaj na przebarwienia, z jedzeniem wiadomo nie codziennie fast food, ale raz czy dwa nie zaszkodzi no i zadnego alkoholu to chyba oczywiste

Gość jestem jestem
mama dwumeisieczniaka dziekuje bardzo za odpowiedz:-) jestem pierwszy raz w ciazy....moja glowa juz nie wyrabia od myslenia;-) ...wizyte mam dopiero za 3 tyg wiec wiecej sie dowiem dopiero wtedy.

Gość gryczka
jestem jestem--> czekałaś aż ktoś Ci pozwoli? I tak zrobisz co zechcesz, jak dla mnie to możesz nawet skakać na bungee i chodzić do sauny, ale większość przyszłych lub obecnych mam Ci powie, że lepiej zachować ostrożność, jeśli zależy Ci na ciąży. Ja informacje posiadam nie tylko z internetu, także z książek o ciąży. Z lekarzem nie rozmawiałam o tym, bo mnie osobiście nie przyszłoby do głowy, żeby leżeć w ciąży na słońcu. I bez ciąży po półgodzinie robi mi się słabo, po co ryzykować?...

Gość jestem jestem
nie, nie czekam az mi ktos pozwoli! Nie jestem wszechwiedzaca.... pytam bo przeczytalam rozne artykuły na ten temat i jest i tak i tak ale ja chce wiedziec napewno. Juz nie chodzi o to ze zaplacone, ze cos tam tylko o to czy jesli jednak zdecyjduje sie na ten wyjazd czy on nie zaszkodzi ciazy.

Gość jedno lato w cieniu...
jedno lato bez opalania to chyba nie jest najwieksze wyrzeczenie pod sloncem?...boshe tak owijaj sie zimnym recznikiem i smaruj kremem z filtrem 50, zamiast posiedziec pod parasolem...no tragedia nie byc opalonym w jedno lato, nic tylko sie ciac:/ ciekawe co zrobisz jak Ci przyjdzie lezec z tylkiem wyzej niz glowa przez 3 miesiace(czego Ci oczywiscie nie zycze)- rob co chcesz, tylko potem nie placz "poronilam, jak mam sobie z tym poradzic" ehm brak mi slow...

Gość maszbaboplacek
jak w tamtym roku bylam w 8 miesiacy ciazy i sie normalnie opalalam i niebylo zadnych problemow a dziecko zdrowe jak ryba, wydaje mi sie ze niektore panie przesadzaja!to pierwszy miesiac - nic sie nie stanie!

Gość gryczka
jestem, jestem--> Jeśli chcesz wiedzieć na pewno to zapytaj się swojego lekarza i trzymaj się tego, co Ci powie. maszbaboplacek--> ósmy miesiąc to nie pierwsze tygodnie, które są najważniejsze dla rozwoju zarodka. Poczytaj trochę o czynnikach teratogennych i zobaczysz, że ewentualne przegrzanie organizmu matki jest dużo bardziej niebezpieczne w drugim miesiącu, niż pod sam koniec ciąży, kiedy wszystkie organy dziecka są już ukształtowane.

Gość oooooo kuurczee
ja mysle ,ze mozesz pojechać , ale musisz na siebie uwazać Nie wystawiać brzuszka na słonce , smarowac filtrem i brzuch miec zawsze zakryty , a poza tym wiecej przebywać pod parasolem ( jesli słonce będzie bardzo silne i ostre ) Siedzac pod parasolem , przeciez mozesz wystawiać nogi na działanie promieni słonecznych ( od czasu do czasu ) Ja mysle ,ze nie musisz rezygnowac z wakacji , tylko uwazaj na siebie