Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TeaTree

Pielęgniarstwo- studia. wybiera się ktos?

Polecane posty

To są studia uzupełniające dla pielęgniarek, które juz maja dyplom pielęgniarki, ale sa np. po studium policealnym;)

Gość studentkaaaaaa
ja się dzisiaj zapisałam na UJ :) jestem zatem studentką pielęgniarstwa :D

Gość studentkaaaaaa
O jezuuuuu co mnie skłoniło do tego. Chęć pracy w tym zawodzie, a co innego.

No tak niby chęć..ale rzadko jak widzę się zdarza chęć do tego. Nie boisz się niskich zarobków/podcierania tyłków/wszystkich strasznych innych rzeczy które juz zostały wymienione na tym forum????

Gość studentkaaaaaa
Jestem położną. Na tym zakończę swoją wypowiedź, bo zawiera ona odpowiedź na wszystkie pytania :) :)

Aha. ale praca położnej nie pasowała Ci, że wzięłas się jeszcze za pielęgniarstwo??i co zarobki Ci nie przeszkadzają?wszystkie dziewczyny raczej na to narzekają...:(

Gość studentkaaaaaa
Ludzie zawsze narzekają. Dasz im 1000 źle, dasz 5 tys też źle. Pasuje mi położnictwo, ale po tym jest trudniej o pracę, a poza tym po latach taka praca może się znudzić. Pielęgniarstwo daje większe możliwości. Również pracy za granicą. Teraz 70% studentów łączy te zawody, albo pielęgniarstwo z ratownictwem medycznym.

aha dobrze wiedzieć;) czyli nie martwisz się o swoja finansową przyszłość????

Drogie pielęgniareczki!!a jak jest z facetami na pielęgniarstwie?sa jacys w ogóle???ja w życiu spotkałam tylko dwóch facetów pielęgniarzy...

Na licencjacie miałam na roku trzech chłopakow. Dwóch po ratownictwie i jeden po inf. Robił piel, bo mama miała przychodnie i żeby potem być jej kierownikiem musiał skończyć jakieś medyczne studia. Na mgr mam dwóch chłopaków na roku, jeden po ratownictwie. Nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, żeby ktoś robił ratownictwo po skończonym piel., za to w drugą stronę bardzo dużo. Po piel. lepiej już sobie zrobić specjalizację z anesty albo ratunkową jeśli chce się pracować na SOR albo w karetce niż zaczynać kolejny kierunek (ratmed.)

Na licencjacie miałam na roku trzech chłopakow. Dwóch po ratownictwie i jeden po inf. Robił piel, bo mama miała przychodnie i żeby potem być jej kierownikiem musiał skończyć jakieś medyczne studia. Na mgr mam dwóch chłopaków na roku, jeden po ratownictwie. Nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, żeby ktoś robił ratownictwo po skończonym piel., za to w drugą stronę bardzo dużo. Po piel. lepiej już sobie zrobić specjalizację z anesty albo ratunkową jeśli chce się pracować na SOR albo w karetce niż zaczynać kolejny kierunek (ratmed.)

Czupurku- a jak Ty sobie radzisz z tą"brudniejszą" częścia tego zawodu?tzn z myciem, goleniem pacjentów, podcieraniem, zmianą pieluch itp???czy uważasz, że można się do tego przyzwyczaić i nie stanowi to problemów???a może nie na każdym oddziale tak jest, że się robi pacjentom toaletę??powiem Ci, że jak bywałam z mamą w szpitalach na róznych oddziałach, to niekiedy bywało tak, że pacjenci leżeli w naprawdę nieciekawym stanie, nie byli w stanie sami się umyć, ale i tak żadna pielęgniarka do nich nie przyszła, żeby im w tym pomóc;/...

Gość gffgg
tez ide na pielęgniarstwo od pazdziernika :)

Na bloku jak wiadomo, nie myje się pacjentów. Mnie na bloku op. interesuje tylko chirurgiczna strona zabiegu, a tak to zajmuje się nim anestezjolog z piel. anestezjologiczną. Najwięcej mycia na praktykach było na neurologii, internie i OIT. Nie wyobrażam sobie teraz pracy na oddziale. Na bloku jest najlepiej i ciekawe przypadki nam się trafiają, np. dzisiaj ucieliśmy babce prawie cały nos. Wznowa po czerniaku. Nie chodzila na kontrole, nawet wyniku badania histpat. nie odebrała. Został tylko czubek nosa a na resztę połozyliśmy przeszczep skóry. Być może jeszcze będzie miała rekonstrukcję ale nie wiadomo.

No tak Czupurku- zgadzam się z tym że na bloku operacyjnym na pewno pojawiają się ciekawe przypadki, ale po dłuższym zastanowieniu to ja chyba wolę pracować na takich oddziałach, na kt órych ma się kontakt z pacjentem, można z nim porozmawiać, podnieść na duchu i pocieszyć...a może wypowiedzą się obecne na forum pielęgniarki na jakich oddziałach pracuja i opowiedzą cos o specyfice pracy na danym oddziale i swoich doświadczeniach? pozdrawiam:)

hej :) ja wybieram sie od pazdziernika na pielęgniarstwo na UM poznan :) jest ktoś jeszczE?:) moje gg 5849734

Gość p;p09=[90
moze ozywimy temat

Gość p;p09=[90
bardzo mnie zaciekawil

jest tam ktos? może wypowiedza sie forumowiczki, które w październiku zaczęły studia na pielęgniarstwie:) jak wrażenia?

Witam wszystkich, może tak reaktywowałybyśmy temat??Jak tam wam się żyje- obecne studentki pielęgniarstwa???ja w maju pisałam maturę i od pażdziernika jeśli dobrze pójdzie wybieram się na pielęgniarstwo na UM w Poznaniu:)złożyłam już wszystkie dokumenty na uczelnie...wybiera się ktoś jeszcze w tym roku na ten kierunek?piszcie, pozdrawiam:)

Gość Ona_zmc_92
Witam ja sie wybieram ale do Lublina na AM na pielegniarstwo :D :D :D

Gość EmmaSamma
A co za bzdury opowiadacie, że pielęgniarka mało zarabia. Mam koleżankę w szpitalu państwowym która jest rejestratorka medyczną i wie, że pielęgniarki na oddziale łącznie z dodatkiem za nocki zresztą bardzo wysokim mają nawet te młode bez stażu po 3500 na rękę a te starsze ze stażem po 4000 czy 4500 na rękę więc akurat kto jak kto ale pielęgniarki dobrze zarabiają. Taka pensja wychodzi z dodatkiem nocnym ale taki dodatek do jednej nocki to około 250 złotych na rękę a każda ma około 7 nocek w miesiącu daje to około 1750 złotych miesięcznie za same dodatki do nocek plus podstawa drugie tyle daje to około 3500 na rękę a te ze stażem mają około 4000 na rękę albo i więcej.

Hmm...ja tam nie wiem dokładnie ile zarabiają, bo to różnie w róznych miastach i szpitalach, ale też myślę, że nie jest źle...jedno jest pewne że pielęgniarki nie mogą się obawiac bezrobocia, bo ich w kraju brakuje..a studiując pielegniarstwo wiadomo, że się po dyplomie dostanie pracę w zawodzie raczej..wielu młodych ludzi po różnych innych kierunkach nie ma takiej pewności...mam znajomych po "ambitnych"kierunkach którzy pracują w sklepach albo biurach za najniższą krajową stawkę...także na dobrą sprawę pielęgniarki wcale tak źle nie mają...

Gość iga 42
Do Emma Samma - wiesz to z drugiej ręki i te zarobki to chyba warszawskie. Ja w szpitalu wojewódzkim duzego miasta zarabiam niecałe 3000 zł. Staż 20 lat pracy, oddział IOM. Nadmieniam że nie skończyłam studiów, dziewczyny po studiach trochę więcej bo mają wyższe podstawy.

Gość iga 42
a jak tam TeaTre nadal nie zmieniłaś zdania, czy może jednak medycyna, wybierzesz odbowiedni kierunek to tez nie będziesz miała problemów zpracą...