Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 ekstern

Egzaminy eksternistyczne LO

Polecane posty

Go艣膰 asoid
niewiem jakim cudem zda艂em fizyke... zosta艂a mi tylko matma :/ macie jaki艣 spos贸b mo偶e ? my艣la艂em wyku膰 si臋 zada艅 otwartych bo 4 raz b臋de podchodzi膰 i dalej nic nie ogarniam :/

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
czarna182 nie jestes sama bo mnie przera偶a biologia. Ju偶 3x do niej podchodze i zawsze co艣. Nic z niej nie kumam. A zosta艂a mi tylko ona wi臋c zale偶y mi by zaliczy膰 na dop i mie膰 z g艂owy.:-((

Udost臋pnij ten post

@wirga Hmmm, zdanie matematyki i fizyki oznacza 偶e biologi臋 powinna艣 zda膰 na luzie i bez najmniejszego problemu, w por贸wnaniu do dw贸ch wcze艣niejszych jest to statystycznie przedmiot znacznie bardziej 'zdawalny'[zdawalno艣膰: mat: 23%;6%, fiz: 27%;47%, bio: 86%;94%] - dane z sesji jesiennej 2011 i zimowej 2012. By膰 mo偶e masz niezbyt adekwatne materia艂y do nauki. Je偶eli tak to polecam podr臋cznik "Biologia" wydawnictwa WSiP w zakresie podstawowym(taki z 偶ab膮 na ok艂adce :P). Mi臋dzy innymi z niego ucz臋 si臋 do matury z biologii i musz臋 przyzna膰, 偶e jak na podr臋cznik przedmiotu 艣cis艂ego, tre艣ci w nim s膮 w miar臋 艂opatologiczne podane. Mo偶na go wy艂owi膰 na allegro za 12 z艂 z wysy艂k膮 w艂膮cznie.

Udost臋pnij ten post

@wirga - polecam te偶 repetytorium GREGa, jest naprawd臋 banalnie wszystko opisane;) To sobie przegl膮dam do test贸w, a do matury wezm臋 si臋 za podr臋czniki na rozszerzeniu i vademecum. biologia faktycznie darzona jest albo wielk膮 antypati膮 albo uwielbieniem (w moim przypadku to drugie), wi臋c pewnie dlatego nie mo偶esz prze艂ama膰. Zwizualizuj sobie te wszystkie schematy, to w ko艅cu opis nas - ludzi :) Co do fizyki to mam mieszane uczucia, wydaje mi si臋, i偶 naszpikowa艂am si臋 wypowiedziami z tego forum oraz t膮 zdawalno艣ci膮 i teraz dr偶臋, bo te zadania oraz teoria wydaj膮 mi si臋 naprawd臋 bardzo logiczne i wr臋cz nieskomplikowane, a to oznacza, 偶e musi by膰 jaki艣 haczyk : P No c贸偶, i tak to co najgorsze to fakt, 偶e rozumiem dok艂adnie ka偶de zadanko, ale dostaj膮c blady arkusz zapewne mnie za膰mi, a czasu na praktyk臋 wiele nie mam, jeszcze reszta przedmiot贸w ;x Matematyki chyba boj臋 si臋 najbardziej. No nic, 2 tygodnie i start, byle doczeka膰 :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bubell
ambiwalentna_93 Mog艂aby艣 napisa膰, z jakich 藕r贸de艂 korzystasz podczas nauki fizyki ?

Udost臋pnij ten post

Matematyk臋 zda艂am na 3+ a fizyk臋 na 4+ ale biologia to po najgorszym przedmiocie na 艣wiecie czyli-j臋zyku niemieckim jest drugi od ko艅ca jak dla mnie. Ksi膮偶k臋 mam WSIP w zakresie podstawowym zielona z pi臋kn膮 sow膮:-P oczywi艣cie kupi艂am dawno temu tez vademecum maturzysty Ewa Py艂ka- Gutowska ale to juz dla mnie czarna magia wi臋c z niej nie korzystam. Czy kto艣 orientuje si臋 czy mog臋 zdawa膰 w innej szkole ni偶 mi przydzielili?

Udost臋pnij ten post

@bubell - najpierw zaj臋艂am si臋 ogarni臋ciem repetytorium GREGa na poziomie gimnazjalnym, zawiera niemal wszystko co potrzebne, pr贸cz tam wzgl臋dno艣ci bodaj偶e, 膰wiczy艂am sobie na ciekawym zbiorze zada艅 z fizyki Nowej Ery i posiadam jeszcze ksi膮偶k臋 "Korepetycje bez korepetytora" - Andrzej Wasiak - to ju偶 na koniec przejrz臋 dla umocnienia. Ka偶dego po troszku i jest dobrze, bynajmniej p贸ki wiem, w kt贸rym dziale si臋 znajduj臋, czego nie b臋d臋 mia艂a podanego na egzaminie ;P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bubell
ambiwalentna_93 ile czasu po艣wi臋casz na nauk臋 fizyki i matematyki ? co艣 g艂upsza jaka艣 ni偶 zazwyczaj si臋 czuj臋, bo mi nic do g艂owy wej艣膰 nie mo偶e, a je艣li co艣 za艂api臋, to nast臋pnego dnia ju偶 nie pami臋tam.

Udost臋pnij ten post

@bubell - kilka dni po ok 2h 膰wiczy艂am sobie fizyk臋 ze zbioru zada艅, jak jeszcze nie przypomnia艂am sobie 偶adnych zasad to na pocz膮tku pom贸g艂 mi troch臋 kumpel, zwyczajnie o tym m贸wi膮c, ale p贸藕niej to samo czyta艂am ju偶 sama z tego repetytorium. A wi臋c po kiku dniach po艣wi臋ci艂am kolejne 3 na przeczytanie tego i przeanalizowanie zada艅 z rowi膮zaniami. Teraz b臋d臋 sobie jeszcze 膰wiczy膰. Ja te偶 mam wra偶enie, 偶e to wszystko umknie na egzaminie i 偶e mimo wszystko nie zdam, prze艣ladowcza my艣l x_x Matma to na razie mogi艂a, co do tego to poprosz臋 kumpla, 偶eby przerobi艂 ze mn膮 na szybko zbi贸r zada艅, zacz臋艂am ju偶 kilka dzia艂贸w w totalnym ekspresie, a p贸藕niej szybko 膰wiczy膰. No nie zabra艂am si臋 do tego za wcze艣nie, przyznaj臋. ;P Ale te偶 mi jest 艂atwiej bo dzi臋ki mojej mocnej szkole ca艂y czas przypominam sobie mnostwo zasad z.. lekcji, mo偶e dlatego nie wydaje mi si臋 to kosmiczne..

Udost臋pnij ten post

Heh. Z fizyk膮 mia艂em kompletnie tak samo jak wy. Mimo po艣wi臋cenia na ni膮 dosy膰 du偶ej ilo艣ci czasu(ok. 60 godzin) oraz dobrych materia艂贸w do nauki, ca艂y czas przed egzaminem, w jego trakcie oraz do otrzymania wynik贸w mia艂em stresa 偶e nie doci膮gn臋 do dw贸jki, bo w ko艅cu 'to taki zawi艂y przedmiot, egzamin nie wygl膮da艂 na lekki, wiele ludzi zdaje fizyk臋 po kilka/kilkana艣cie razy'. Tym czasem okaza艂o si臋 偶e zda艂em, jeden punkt brakowa艂 mi do tr贸jki. Ze zdumieniem przegl膮da艂em ca艂e strony poprawnie rozwi膮zanych zada艅 na wgl膮dzie do pracy(to one mnie uratowa艂y, poniewa偶 z pytaniami zamkni臋tymi by艂a jedna wielka pora偶ka). My艣l臋, 偶e najwi臋cej zale偶y od naszego nastawienia i podej艣cia do sprawy, i dalej radzenia sobie ze stresem. Mo偶e to co napisz臋, zabrzmi jak wywody niepoprawnego psychoterapeuty-rewolucjonisty, ale wszyscy rodzimy si臋 i 偶yjemy z podobnymi m贸zgami(wy艂膮czaj膮c osoby z wadami wrodzonymi, chorobami itd.), a jednak jedna osoba ogarnia dan膮 rzecz a druga m臋czy si臋 i m臋czy a nic jej nie wychodzi. Podejrzewam 偶e bierze si臋 to g艂贸wnie z w艂a艣nie nastawienia - "zawsze by艂em/am w tym s艂aba", "nauczycielka zawsze mia艂a mnie za g艂膮ba", "nie nadaje si臋 do tego" - no chyba nie ma tu na forum osoby kt贸ra nie wysnuwa艂a podobnych wniosk贸w w czasie niezbyt owocnych efekt贸w edukowania si臋. Sam tak mia艂em na pocz膮tku przygotowa艅 do matematyki - przyk艂adowo r贸wnania stanowi艂y dla mnie niezdobyt膮 twierdz臋, jednak pomy艣la艂em stanowczo "no 'motyla noga', co masz nie umie膰, inni ogarniaj膮 to ty te偶 dasz rad臋", i tak dwie, trzy, czasem cztery godziny z matematyk膮 codziennie od pa藕dziernika daj膮 wymierne efekty i dzi艣 nie ma dla mnie dziedziny z programu licealnego na poziomie podstawowym kt贸ra by艂aby dla mnie nie do przebycia. Trzeba by艂o jednak pocierpie膰 troch臋 przy ksi膮偶kach, zw艂aszcza na pocz膮tku, jednak naprawd臋 warto. Po prostu powiedzcie sobie 偶e potraficie i do przodu. Pokora to niew膮tpliwie wa偶na i pi臋kna cnota, jednak stosujmy si臋 do niej w 偶yciu, z sprawach oko艂o-naukowych ograniczajmy j膮. I tak na koniec, wa偶n膮 spraw膮 jest te偶 oczywi艣cie systematyczno艣膰, no bo jak kto艣 tydzie艅 przed egzaminem obudzi si臋, 偶e pisze licealn膮 matematyk臋 no podejrzewam, 偶e pozytywne nastawienie mo偶e nie wystarczy膰. :)

Udost臋pnij ten post

C贸偶, wydaje mi si臋, 偶e nastawienie na zaliczenie wszystkich przedmiot贸w ma tutaj pozytywne ka偶dy, inaczej nie wyk艂ada艂by niema艂ych pieni臋dzy, aby sobie "spr贸bowa膰 napisa膰 te艣cik". Wiadomo, nie licz臋 tych, kt贸rzy ju偶 dawno s膮 ustawieni i gdzie艣 tam nagle wymagaj膮 od nich wykszta艂cenia, wi臋c id膮 jak na skazanie, olewaj膮c to kompletnie. Dlatego zdecydowanie wi臋kszo艣膰 zale偶y tu od naszej paranoi, kt贸r膮 jeszcze nawzajem naszikowujemy si臋, m贸wi膮c kt贸re to przedmioty s膮 nie do zdania, a jednak ka偶dy ma s艂abe strony. Racja, faktem jest, i偶 nie ma czego艣 takiego jak podzia艂 na humanist贸w i 艣cis艂ych, bo musieliby chyba utworzy膰 nowy edukacji, w kt贸rym na podstawie bada艅 neuropsychologicznych z podstaw贸wki ukierunkowuj膮 dziecko w t臋 stron臋, w kt贸rej zda klas臋 ;) Aczkolwiek badania na to, 偶e jedna z p贸艂kul dzia艂a aktywniej i bardziej na nas wp艂ywa, s膮. Wi臋c jednak pewien op贸r jest. Acz zgadzam sie z tym, 偶e nasze s艂abe strony piel臋gnuj膮 w nas nauczyciele ju偶 od najm艂odszych lat, co nie pomaga. Co do matmy, wr臋cz nie wyobra偶am sobie systematycznego liczenia tego samego przez kilka miesi臋cy , a nawet tygodni. Chyba sko艅czy艂abym na za艂amaniu nerwowym (m贸j m贸zg ma mocne sk艂onno艣ci do mechanizm贸w obronnych :D ). No ale nie tak dawno w gomnazjum by艂am, nie tak dawno to wszystko liczy艂am i teraz robi膮c to po przerwie, widz臋, 偶e musz臋 sobie to tylko odblokowa膰. Dlatego nie zak艂adam pora偶ki. Za kilka lat zapewne my艣la艂abym inaczej.

Udost臋pnij ten post

Hej, pytanie do Poznaniak贸w zw艂aszcza! Na jakim MS office zdawali艣cie egzamin, z kt贸rego roku, gdy偶 jest napisane "2000 lub nowszy"? Ja na ten temat nie mam 偶adnego poj臋cia, a znajomy w艂a艣nie przymierza si臋 by mi to wszystko pokaza膰 i m贸wi, 偶e rocznik ma znaczenie.. : )

Udost臋pnij ten post

@ambiwalentna_93 S艂uszne pytanie. ;) Egzamin b臋dziesz zdawa艂a tam gdzie ja go zdawa艂em, czyli w szkole przy ulicy D膮browskiego. Niech znajomy zaznajamia ci臋 szczeg贸lnie z MS 2003. Szko艂a nie wygl膮da艂a mi na jak膮艣 niesamowicie maj臋tn膮, zatem podejrzewam, 偶e nie zainwestowali w nowsz膮 licencj臋 od pa藕dziernika 2011 roku. Niby wszystkie edycje MS s膮 do siebie podobne(r贸偶ni膮 si臋 g艂贸wnie grafik膮 czy rozmieszczeniem poszczeg贸lnych funkcji) jednak sam szkoli艂em si臋 na MS 2010 i jednak zderzenie si臋 z MS 2003 nastr臋czy艂o mi kilka problem贸w, jednak uda艂o mi si臋 z nich wybrn膮膰 i pi膮teczka wpad艂a bez oporu. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Naniwa
Mam pytanie do tych co zdawali fizyk臋, jakie tam s膮 te wzory kt贸re si臋 dostaje do egzaminu? s膮 wszystkie nawet te podstawowe ? Nie znam si臋 na tych wzorach tylko mniej wiecej wiem 偶e np. S to droga, F si艂a itd. dam rad臋 nie znaj膮c ani jednego wzoru ?

Udost臋pnij ten post

@Naniwa Wzory nam podaj膮 na w艂a艣nie tej karcie wzor贸w, nie s膮 to oczywi艣cie wszystkie wzory ale lwia wi臋kszo艣膰 wymagana w liceach jest. Do tego musimy umie膰 je przekszta艂ca膰, musimy wiedzie膰 co z czym si臋 je, jakie jednostki s膮 domy艣lne w danym wzorze, jak przemienia膰 te jednostki. Je偶eli mniej ni偶 tydzie艅 przed egzaminem dopiero zapoznajesz si臋 z tablic膮 wzor贸w to rzekn臋 tylko tyle: zakuwaj ostro bo s艂abo to widz臋. Tak jak wspomnia艂em wy偶ej musimy by膰 obyci z tymi wzorami, nie musimy ich pami臋ta膰 ale musimy wiedzie膰 co i jak z nimi. W egzaminie pytania testowe to maksymalnie 10 punkt贸w, pytania typu: narysuj wykres, czy promienie w optyce to oko艂o 5 punkt贸w - czyli teoretycznie dw贸jka, ale musimy by膰 w nich bezb艂臋dni. Pytania ze wzorami to jak wida膰 podstawa egzaminu, i musimy by膰 porz膮dnie obyci ze wzorami. Ja kawa艂 czasu przed egzaminem wydrukowa艂em sobie tablic臋 ze wzorami i na ogarni臋cie ich po艣wi臋ci艂em kilkadziesi膮t godzin ci臋偶kiego wkuwania i tylko dobrze rozwi膮zane zadania ze wzorami sprawi艂y, 偶e nie musz臋 zdawa膰 fizyki po raz drugi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakal
..a jak wygl膮da spos贸b oceniania? Mo偶na np. za艂apa膰 p贸艂 punktu ?

Udost臋pnij ten post

Nie, mo偶emy zdobywa膰 jedynie pe艂ne punkty. Do tego: "Zasady oceniania arkusza egzaminacyjnego 1. Rozwi膮zania poszczeg贸lnych zada艅 oceniane b臋d膮 na podstawie szczeg贸艂owych kryteri贸w oceniania, jednolitych w ca艂ym kraju. 2. Ocenianiu podlegaj膮 tylko te fragmenty pracy zdaj膮cego, kt贸re dotycz膮 polecenia. Komentarze, nawet poprawne, wykraczaj膮ce poza zakres polecenia nie b臋d膮 oceniane. 3. Zdaj膮cy otrzymuje punkty tylko za poprawne rozwi膮zania, precyzyjnie odpowiadaj膮ce poleceniom zawartym w zadaniach. 4. Gdy do jednego polecenia zdaj膮cy podaje kilka odpowiedzi (jedn膮 prawid艂ow膮, inne nieprawid艂owe), nie otrzymuje punkt贸w. 5. W rozwi膮zaniach zada艅 rachunkowych oceniane b臋d膮: metoda, wykonanie oblicze艅 i podanie wyniku z jednostk膮. B艂臋dny zapis jednostki lub jej brak przy ostatecznym wyniku liczbowym powoduje utrat臋 1 punktu. 6. Za poprawne obliczenia b臋d膮ce konsekwencj膮 zastosowania niepoprawnej metody zdaj膮cy nie otrzymuje punkt贸w. 7. Wynik otrzymany wskutek b艂臋du merytorycznego nie daje mo偶liwo艣ci przyznania ostatniego punktu za wynik ko艅cowy. 8. Zapisy w brudnopisie nie b臋d膮 oceniane. 9. Prace egzaminacyjne oceniane b臋d膮 w skali punktowej. Uzyskany przez zdaj膮cego wynik wyra偶ony w punktach przeliczany b臋dzie na stopie艅 szkolny wed艂ug zasady opisanej w 19 pkt 6 Rozporz膮dzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 18 wrze艣nia 2007 roku w sprawie egzamin贸w eksternistycznych."

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moonchild6236
POMOCY mam ostatni膮 sesj臋 teraz w lutym i chcia艂am zda膰 matur臋 w tym roku, z艂o偶y艂am wszystkie papiery /wp艂aci艂am pieni膮dze, dosta艂am potwierdzenie od OKE z terminami/ w grudniu wys艂a艂am tez pismo do dyrektora OKE z deklaracj膮 maturaln膮 i przed chwil膮 dosta艂am tak膮 odpowied藕; Szanowna Pani, w zwi膮zku ze z艂o偶on膮 deklaracj膮 i brakiem do dnia dzisiejszego orygina艂u lub potwierdzonej za zgodno艣膰 z orygina艂em kserokopii 艣wiadectwa uko艅czenia szko艂y nie mog臋 skierowa膰 Pani膮 na egzamin maturalny. Termin z艂o偶enia kompletnych dokument贸w up艂yn膮艂 31 grudnia 2012 roku. co teraz? czy mog臋 si臋 odwo艂a膰 od tej decyzji i czy jest jeszcze szansa 偶eby to naprostowa膰>

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moonchild6236
no k*wa przecie偶 w procedurach maturalnych wyra藕nie pisze /OSTATNIE ZDANIE/; 11. Osoba dopuszczona do egzamin贸w eksternistycznych przeprowadzanych przez OKE, kt贸ra zamierza w danym roku szkolnym przyst膮pi膰 do wszystkich egzamin贸w wymaganych do uzyskania 艣wiadectwa uko艅czenia liceum og贸lnokszta艂c膮cego oraz do egzaminu maturalnego, sk艂ada deklaracj臋 (za艂膮cznik 1a) dyrektorowi OKE w艂a艣ciwej ze wzgl臋du na miejsce zamieszkania, nie p贸藕niej ni偶 do 31 grudnia roku szkolnego, w kt贸rym zamierza przyst膮pi膰 do egzaminu maturalnego. 艢wiadectwo uko艅czenia liceum og贸lnokszta艂c膮cego osoba ta przedk艂ada dyrektorowi szko艂y, w kt贸rej b臋dzie zdawa膰 egzamin maturalny, niezw艂ocznie po otrzymaniu tego 艣wiadectwa.

Udost臋pnij ten post

Hmm, bardzo dziwna sytuacja. Sam mam tak膮 sam膮 sytuacj臋 jak ty, tzn. zdaj臋 w lutym ostatnie egzaminy i w mojej pozna艅skiej OKE nie ma 偶adnego problemu - mianowicie dosta艂em pismo, 偶e na razie nie dopuszczaj膮 mnie do matury, zrobi膮 to je偶eli zdam lutowe egzaminy, czyli prosta sytuacja, zdam ostatnie eksterny - zdaj臋 matur臋, nie zdam - no to nie zdaj臋. My tu na forum wiele ci nie pomo偶emy, podejrzewam, 偶e twoja OKE pope艂ni艂a jaki艣 b艂膮d, najlepiej zadzwo艅 do nich, lub jeszcze lepiej odwied藕 ich jak masz niedaleko. 31 grudnia min膮艂 termin sk艂adania deklaracji maturalnej, 艣wiadectwo mo偶emy sk艂ada膰 po sesji zimowej br.. Zatem podejrzewam, 偶e pomyli艂y si臋 Panie u ciebie, w膮tpi臋 by twoja OKE rz膮dzi艂a si臋 jakimi odr臋bnymi, niezbyt ludzkimi zasadami, w ko艅cu zasady s膮 jednolite w ca艂ym kraju i planowane przez CKE.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moonchild6236
偶eby艣 wiedzia艂, 偶e tam jutro z rana zadzwoni臋 i nie b臋dzie to mi艂a rozmowa .. jestem z Bydgoszczy tak偶e do Gda艅ska nie pojad臋 a ch臋tnie bym to zrobi艂a i odnalaz艂a te g艂upie babsko (wicedyrektor a nie zna procedur i przepis贸w!) co przybi艂o piecz膮tk臋 i powiedzia艂abym co o niej my艣l臋 prosto w twarz.. przez jej niekompetencj臋 straci艂am pewnie kolejny rok;/ bo lista tegorocznych maturzyst贸w jest ju偶 zamkni臋ta i nie wiem czy mnie jeszcze dopuszcz膮..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moonchild6236
kto艣 nale偶y do Gda艅ska i mia艂 podobn膮 sytuacj臋? zastanawiam si臋 czy ta kobieta wszystkich tak za艂atwi艂a czy tylko ja mia艂am wyj膮tkowo pecha

Udost臋pnij ten post

Hmm, lista jest zamkni臋ta dla uczni贸w szk贸艂 'zwyk艂ych', podejrzewam, 偶e dla nas, 'eksterniak贸w' zasady s膮 nieco inne i matura organizowana przez OKE z tytu艂u egzamin贸w eksternistycznych ma inne terminy. Jak b臋dziesz dzwoni膰 to pohamuj emocje bo: 1. Odbierze na pewno nic niewinna sekretarka, nie ma co si臋 na jej stresowa膰. 2. Emocjami nie polepszysz sprawy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moonchild6236
no mam nadziej臋, 偶e jest tak jak m贸wisz i jeszcze da si臋 to odkr臋ci膰;) w sumie dobrze, 偶e odczyta艂am ten list dopiero po po艂udniu /kiedy OKE ju偶 nie pracuje/ bo gdybym rano sprawdza艂a skrzynk臋 to bym od razu zadzwoni艂a tam i wygarn臋艂a tej wicedyrektorce;D ale naprawd臋 ci臋偶ko mi zrozumie膰 jak kto艣 na tak wysokim stanowisku mo偶e pope艂nia膰 taaakie b艂臋dy, ta kobieta powinna recytowa膰 z pami臋ci procedury maturalne.. chocia偶 niekompetencja urz臋dnik贸w pa艅stwowych raczej specjalnie nie zaskakuje w tym kraju..

Udost臋pnij ten post

No w艂a艣nie, sam te偶 stawiam na to 偶e urz臋dniczka(Pani wicedyrektor) pope艂ni艂a w艂a艣nie jaki艣 b艂膮d, urz臋dnicy w naszym kraju to 艣wi臋te krowy, chyba ka偶da inna grupa zawodowa ma jakie艣 kary za pope艂nianie b艂臋d贸w, tylko oni s膮 bezkarni wi臋c pomy艂ki to u nich powszechno艣膰. Trzymam kciuki za pozytywne odkr臋cenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 662222441
Mog臋 teraz z艂ozyc deklaracje i wybra膰 temat? Wst臋pn膮 do oke mam, tylko musze podejsc do szko艂y przydzielonej mi prze oke i tam z艂o偶y膰 raz jeszcze deklaracje i wybra膰 temat???

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋