Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmeczona zla i wsciekla

Nie chce rodzic! A wszyscy mnie namawiaja mam juz dosc

Polecane posty

Jestem w planowanej ciazy i jestem szczesliwa z tego powodu. Jedyne co mnie drazni to tesciowa i szwagierki. Podjelismy z mezem decyzje ze bede miala planowana cesarke i wszyscy mi teraz dupe truja ze to okropne, ze bede cierpiec, zalowac itd. Nie mialam zamiaru nikomu o tym mowic ale oczywiscie moj maz musial wypaplac wszystko mamusi a ona dalej powiedziala. Ostatnio jak bylam u tesciow to przyszla sasiadka i nawet ona zwrocila mi uwage dlaczego nie chce dac dziecku normalnie przyjsc na swiat! Mowilam tesciowej, szwagierkom ze co im do tego, a one wzruszaja ramionami ze nic ale paplaja na moj temat dalej. W efekcie czego cala rodzina juz wie ze na wstepie stalam sie wyrodna matka. Nawet ciotka jakas dzwonila (piata woda po kisielu) ktora jest polozona i chciala ze mna odbyc "powazna" rozmowe. Nie wiem o co im chodzi, co maja na celu ale ja mam juz dosc i przez to wszystko na meza jestem zla bo to on ruszyl ta lawine plotek.

Gość ja też chcę cesarkę

Gość po prostu ci zazdroszczą
że twój poród będzie wyglądał humanitarnie bo one czegoś takiego nie zaznały wpuszaj ich gadki jednym uchem a wypuszczaj drugim

Gość akrylik
olej to... cesarskie cięcie też zapobiega wielu powikłaniom ciążowym, np. porażeniu mózgowemu, niedotlenieniu itp. poza tym zabieg jest naprawdę komfortowy dla matki, bezbolesny.

przeciez to Twoja ciaza i Twoj porod...nie przejmuj sie!!niech sobie gadaja...moja tesciowa tez na poczatku mi gadala...ale delikatnie dalam jej do zrozumienia,ze ma sie odczepic.

napewno dla kobiety zdrowszy jest poród naturalny :) szybciej się do siebie dochodzi i tak naprawdę jest dużo mniej bolesny bo bóle porodowe się szybko zapomina a ból po cesarce utrzymuje się kilka dni :/ dla dziecka też zdrowszy jest naturalny bo nie ma takiego szoku temperaturowego jak przy cesarce gdzie z ponad 37 stopni w ciągu kilku minut przenosi się do temperatury pokojowej :/ szczerze to nie rozumiem tych kobiet co chcą "planowane cesarki" i tłumaczenie strachem przed bólem jest dla mnie śmieszna bo ból porodowy to pikus z bólem po operacji bo cesarka to jednak operacja :/ ale wasza decyzja i skoro taka podjęliście to nikomu nic do tego :)

Gość cieżarowkaa25
rozumiem cie bo wokoło mnie też jest mnóstwo ludzi którzy ciągle mówią że nie nastawiaj się na syna bo lekarz się myli i oczywiście podają setkę znajomych ktorych się pomylił i tak samo jest z rodzeniem - tylko naturalnie i absolutnie żadnego znieczulenia bo zawsze się rodzilo i tak najzdrowiej - ja im zawsze wtedy każde iść sobie wyrwać zęba bez znieczulenia ;) niestety niema na takich ludzi sposobu - jedyne co to obić swoje a unikać tego tematu przy tych ludziach - a najgosze są teściowe i cioteczki które rodziły 20 lat temu i wiedzą najlepiej - ja też chce cc i wszystko wskazuje że tak będzie bo są wskazania bo się mały źle ułożył ale nawet jakby było inaczej to wolałabym cc... to wybór kobiety i jeśli ty lepiej się czujesz i masz możliwość cc to niesugeruj się nikim bo to ty bedziesz cierpieć i ciebie potną więc olej ich i przetwaj jakoś blisko końca..

Gość kobietka w ciąży
też kiedyś byłam przeciwna planowanym cesarkom...... ale teraz kiedy za miesiąc czeka mnie drugi poród to już mam inne zdanie. nawet zazdroszczę...... ale ja sobie jej nie załatwię i okropnie boję się porodu. nie przejmuj się innymi, to twój wybór.

to byla decyzja moja i meza, duzo o tym myslelismy i zdecydowalismy sie na cc. Nie wiem dlaczego innym to przeszkadza i nie obchodziloby mnie to gdyby nie wydzwaniali do mnie, nie zwracali mi uwagi za kazdym razem itd. A meza to mam ochote normalnie udusic za to ze sie zwierzyl mamusi

Gość humanitarnie będą ci grzebać
w bebechach :P.... fuuuuuj to jest dopiero okropne! Nie rozumiem ludzi którzy się na to dobrowolnie decydują! Mam wujka chirurga na video widziałam nie jedną operację.... w porównaniu do porodu to dopiero wygląda to ODRAŻAJĄCO.

mami mam inne zdanie od ciebie ale nie tego dotyczy ten temat dlatego prosze nie wychwalajcie mi tu juz porodu naturalnego bo juz sie nasluchalam i naslucham zapewne jakie to wspaniale, cudowne i w ogole naj. temat jest o tym ze juz mam dosc wysluchiwania tego wiec moze chociaz tutaj dajmy temu spokoj

Gość olej to
one się nacierpiały, więc nawet nie specjalnie, lecz podświadomie chcą, abyś przeżyła to samo. O nic się nie martw. Ja miałam 4 operacje 2xuśpienie i 2 x blokady w kręgosłup, wszystko znosiłam znakomicie - bez mdłości, bólów itd. Po 6-8h siedziałam na korytarzu i jarałam szlugi. Lekarze sami mówili, abym w razie czego decydowała się tylko i wyłącznie na cesarkę, jeżeli będę chciała mieć dziecko. Dziś cc to umówienie się z konkretną osobą na dany termin, trochę leżenia i po sprawie. Lepsza mała blizna na brzuchu niż poszyta "maleńka". Przeczytaj im o powikłaniach okołoporodowych, co się dzieje z pipeczką, obejrzyj zdjęcia, wspomnij jaka to masakra dla dziecka - miażdżenie główki, ramion itd. Jak takie mądre to niech sprawdzą jaki procent dzieci ma problemy - uszkodzone stawy, porażenie przede wszystkim, o czym głośno się nie mówi oraz jakie to zagrożenie dla zdrowia i często życia matki. Do statystyk ciężko dojść, bo to za dużo kosztuje państwo, ale jak coś się stanie matce i dziecku to wszyscy majom to gdzieś. Nie daj się raszplom.

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
rodziłam naturalnie 3 razy i za nic w swiecie swiadomie bym nie chciała cesarki, sam poród owszem bezbolesny i szybki ale koszmaru po cesarce bym przezyc nie chciała, poza tym mozesz miec mnóstwo powikłań bo to zwykła operacja no i lepiej dla dziecka jak urodzi sie naturalnie

Gość nie daj im się
miałam cesarkę i nigdy nie chcialabym rodzic inaczej na drugą dobę juz się podniosłam bez problemu i spacerowałąm po korytarzu, sama szłąm pod prysznic a blizna bolałą z tydzien ale tylko przy kichaniu i smianiu się ;) a to taki ból jak zakwasy, więc nic strasznego

Gość kolumna dorycka
masz juz dosc wysłuchiwania...?????to po kiego zalozylas taki topik???? z ksiezyca sie urwalas...ile kobiet tyle opinii o cc i sn...kolejny raz kij w mrowisko w tym temacie....jak masz dosyc wysłuchiwania to spadaj na beton bo wkurwiaja mnie takie rozkapryszone kretynki jak ty co miałcza ale wlasciwie nie wiadomo o co....

w sumie nie wiem czego sie spodziewalam po tym forum:D Jak raz tu zalozylam temat o jedzeniu w ciazy to tez mnie wyzwano. Temat ten powstal bo nie gadam z mezem, chcialam sie wyzalic i dowiedziec co mozna jeszcze odpowiadac natretom. Absolutnie nie interesuje mnie dyskusja na temat jaki porod jest lepszy

ja mialam cc nieplanowane,grozila malej zamrtwica i nie zaluje ze urodzila sie w ten sposob!!!po odejsciu wod mialam 1 cm rozwarcia a skurcze co 3 minuty,myslalam ze tam zejde,nie wiem jak by bylo dalej,ale na pewno bym wytrzymala,bo co innego mialabym zrobic.CC wcale nie jest taka tragedia,owszem jest sie obolalym,ale ja tego samego dnia,poznym wieczorem szlam pod prysznic!!!pierwsze 3 doby sa trudne,ale im szybciej wstaniesz tym lepiej,rodzilam w niedziele,a w piatek juz nie pamietalam ze mialam CC.drugie dziecko tylko przez CC

ta ciotka która jest położną wytknęła mi że mogę mieć powikłania bo straciłam dziewictwo w wieku 17 lat. mąż musiał jej o wszystkim powiedzieć.

Gość ja miałam i cc i sn
w takiej właśnie kolejności jak napisałam- też się bałam bólu - lekarz mi odradzał i miłam tę cesarkę i w życiu się tak nie nacierpiałam jak po tej cesarce- przez dobry miesiąc nawet na głupim rowerze nie mogłam jeździć! drugi raz rodziłam już naturalnie i o niebo lepiej - pobolało kilka godzin i po problemie, po tygodniu byłam w pełni sprawna! Oczywiście autorko twoja spraw co wybierasz- ale nie dziw się że bardziej doświadczone kobiety ci odradzają ten wybór! Aha i jeszcze jedno ja przez te cholerna cesarkę miałam też problemy przy drugiej ciaży! bo łożysko przykleiło się do tej blizny! miałam bóle brzucha w ciąży i czyszczenie macicy po porodzie - a to była prawdziwa MASAKRA! ...tak że pomyśl też o tym, jeśli planujecie więcej dzieci...

Gość zauwaz,ze namawoa cie rodzina
czyli najblizsi, ktorym na pewno zalezy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu twoim i dziecka, w dodatku maja doswiadczenie. Badz pewna, ze reszta postronnych osób ma gleboko w d... jak rodzisz, a juz mowienie "one się nacierpiały, więc nawet nie specjalnie, lecz podświadomie chcą, abyś przeżyła to samo" jest kuriozalne, nikt normalny tego nie chce, zwlaszcza twoi bliscy. Oczywiscie decyzja nalezy do ciebie, ale nie masz sie co obrazac na ludzi, ktorzy mowia to ze zwyklej zyczliwosci. Gdyby cesarka byla o tyle lepsza, we wszystkich zamozniejszych krajach bylaby jedyną forma porodu . Ale na nic cie nie namawiam, bo jako osobie z boku kompletnie mi wisi, jak urodzisz.

Gość inkkkkkkkkkka
a ja nawet nie jestem w ciąży a moj mąż też mówi ze lepszy byłby poród naturalny teściowa też,ale prawda jest taka mój tylek moja sprawa.Ja będę miała cesarkę,inaczej sie nie zgodze poniewaz chotuje na nerwice w postaci lęku napadowego i raczej inny poród nie wchodzi w grę:) Mam napady lęku takie ze chce mi sie krzyczec,mam wrazenie ze umieram ,mdleję itd.Niezniose innego porody w kwesti psychicznej zreszta poprosze o zaświadczenie mojego lekarza prowadzacego i wszyscy mogą mnie w tyłek pocałowac:) Ty też rób tak jak czujesz.

Gość inkkkkkkkkkka
cesarka wiecej kosztuje dlatego nie jest rutynowo stosowana.Bezpieczniej dla dziecka wyjsć na świat przez cesarkę,dla matki potem jest gorzej bo po cesarce brzuch boli strasznie ponoc tydzień,ale wolę ból później niż szok poporodowy co mi raczej grozi.

Gość Jarodziłam
siłami natury, jedyne 13,5 godz. dziecko urodziło sie z pepowina wokól szyi, przydzuszone i sine ;-( nigdy wiecej ! zapłace za cesarke kazda cene!!

Gość do inka
Inka a ty nie rob sobie dzziecka NIGDY ty chora jestes

Gość inkkkkkkkkkka
a co do mojej rpdziny też uwazają że moge się zastanowić nad cesarka,moja babcia rodziła 3 dni i o mało nie umarła przy porodzie,z moją mamą nie było lepiej,wiec akurat moja rodzina mi kibicuje.Teściowa ,ciotki itd..to ze bliskie wcale nie znaczy ze napewno chcą dobrze,taka ludzka natura.Jedna rodzi lekko inna ciężko,ja wybierm cesarke bo mam taki wybór.

Gość adzia1982
a ja przeszłam poród 2w1,który skończył się cesarką,okazało ze dziecko owinięte pępowiną,i co wyszło przy zabiegu że mam mięśniaki na macicy...a doszłam do siebie bardzo szybko 6 h po wszystkim śmigałam po szpitalu....i drugie tylko cesarką,,,dodam że rodziląm naturalnie 16 h!!!!!

Gość do inkkkka
jesli jest tak zle z twoja psychika to w ogole odradzm macierzynstwo, przynajmniej na razie, bo porod to pruyszcz w porownaniu z pierwszymi miesiacami z dzieckiem, kompletne przestawienie sie

najblizsi? nie powiedzialabym, bo raczej ciotka piata woda po kisielu to zadna bliska osoba podobie sasiadka tesciowej:D A najblizsi czy li moj maz, mama twierdza ze to dobra decyzja. Aha i dodam ze tesciowa nie jest mi zbyt bliska:P

Gość inkkkkkkkkkka
nerwice lękowa ma w jakies postaci wiekszość ludzi.Funkcjonuję normalnie,ale w sytuacjach stresowych,mocno stresowych szczególnie w szpitalach dopadja mnie napady lęku,co absolutnie według lekarzy nie wpływa na to czy bede dobra matka czy nie.lekarz psychiatra namawia mnie na ciaże poniwaz uważa że cżesto wlsnie ciaza i opieka nad dzieckiej eliminuje chorobę.