Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zośka1209

BOŻE NARODZENIE 2010

Polecane posty

Gość ciastoo na pierozki
ja oczywiscie nie wytrzymuję i choinkę ubieram 5 dni wczesniej.Na wWigilii mam tylko rodzicow i tesciową ,tesc nie zyje a brat z rodziną mieszka od lat w USA.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zośka1209 >> podaj proszę przepis na tradycyjnego piernika :) ja chętnie bym zrobiła piernika bo nigdy go u mnie w domu na święta nie było. Zawsze robiliśmy makowca, ciasto drożdżowe, sernika.. Może macie pomysły na własnoręczne prezenty? te już można by było powoli robić :D Ja już za jakieś 3 tygodnie startuje z robieniem gwiazdek z papieru na choinkę. Ja najbardziej lubie śpiewać kolędy. Uwielbiam czas kiedy po zjedzonej kolacji wigilijnej siadam przy pianinie i wszyscy śpiewają kolędy. Moje ulubione to : "Bóg się rodzi", "Cicha noc", "Dzisiaj w Betlejem", "Gdy się Chrystus rodzi", "Lulajże Jezuniu", "Wśród nocnej ciszy", "Przybieżeli do Betlejem" :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja napisze tak- mam 23 lata i KOCHAM SWIETA i ten czas przedswiateczny. Sama uznalam ze czas troche robic potraw na swietach i ponizej wklejam przepis na piernik ktory znalazlam wlasnie na kefeterii. Pierwszy raz robilam i ZOSTAL ZJEDZONY MOMENTALNIE! Jest swietny w smaku, pachnie prawdziwym piernikie- REWELACJA PIERNIK STAROPOLSKI -pół kg miodu - 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej) -25 dag masła -1 kg mąki pszennej -3 jajka -3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - pół szklanki mleka - pół łyżeczki soli -2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce) -Ja lubię intensywny smak dlatego tyle dałam. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni(taki jest najlepszy,ale spokojnie mogą to być 3 tygodnie). Piec 3 - 4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180C (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał. Ważna uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką, czasem sporo).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja od kąd mam sztuczną choinkę to ubieram ją tydzień wcześniej :D:D ale w tym roku kupie prawdziwą, jednak nawet najpiękniejsza sztuczna choinka nie zastąpi prawdziwego krzaczka a zwłaszcza tego zapachu... W moim domu rodzinnym zawsze była prawdziwa choinka, ubieraliśmy ją z bratem w wigilie rano, mama w tym czasie szalała w kuchni :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciastoo na pierozki
Wredzioszek pokazesz jak się robic te gwiazdki ,chętnie sprobuję,Dziekujemy za piernika 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciastoo na pierozki
Arletta ,moze lezec az tak długo ? I się nie popsuje ? A powiedz Ty mi kochana ile wczesniej je zrobic zeby odpowiednio długo lezakowało ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciastoo na pierozki
No ja tez zaznaczyłam rodzince ,że w tym roku choinka będzie żywa ale zastanawiam się bo : jodła w ogole mi nie pachniała swierk pachnie ale nie postoi I tu mam dylemat :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powiem wam ze robilam pierwszy raz i bylam niepewna czy sie nic nie stanie z nim. Zrobilam go pod koniec listopada, wsadzilam do garnka i stal w zimnym- tak okolo -3 do +2 stopni- garazu. Ciasto sie przez to ostro przemrozilo i wyszlo swietne. Nie wiem czy wiecie ale w sredniowieczu cisato na piernik przechowywalo sie LATAMI i one nie plesnialo to tak gwoli ciekawostki. Z ilosci jada podalam wyszly dwie OGROMNE blachy ale u mnie i tak wszystko zaraz zjedli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciastoo na pierozki >> OK, zrobie turtorial :D ale musicie się wstrzymać, czekam narazie na dostawę pasków z których robi się gwiazdki. Takie paski można kupić w sklepach papierniczych ale niestety nie wszystkich. Mam nadzieje, że topic nie umrze i jak już będę mieć te paski to postaram się pokazać jak wykonać gwiazdki. Plusem wieszania gwiazdek jest to, że są lekkie, nadają się na prawdziwą choinkę bo nie obciążają gałązek, poza tym świetnie rozświetlają choinkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ciastoo na pierozki >> u mnie świerk stał zazwyczaj 2 tygodnie :) chociaż troche się pod koniec sypał :D jednak ten zapach jest tak piękny, że nie widze innego drzewa na choinkę niż świerk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z tym to u mnie jest problem -----ja jestem ciasto na pierozki-zaczerniłam nika:)------->nie umiem zrobic ciasta na uszka czy pierogi, a moja babcia ,specjalistka ,nie zyje :( Oczywiscie lepię pierogi ,ale moje ciasto jest znacznie gorsze od babcinego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A podlewacie wasze drzewka? Moze dlatego padaja? Mamy duzy ogrod gdzie rosnie ze 30-40 choinek- jestem ignorantka ale nie rozruzniam czy to swierk, jodla czy co innego- i dzien przed wigilia bierzemy dzieciaki i idziemy sciac jedna, otrzepujemy ze sniegu i stawiamy. Stoi i sie nie sypie do polowy stycznia kiedy zazwyczaj ja rozbieramy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wredzioszek ,masz rację ,bo swierk pachnie najładniej ,te drogie jodły w ogole nie pachną ,pewnie są sztucznie pędzone ,licho wie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja pod drzewkiem mam pojemnik z wodą i wrzucam do niegp kostki lodu -gdzies wyczytałam,że wtedy dłuzej stoi i nie gubi igieł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"ja jestem ciasto na pierozki-zaczerniłam nika" aaa OK :D Arletta Carter >> no ja nigdy nie podlewałam, może faktycznie w tym problem. żydek123 >> to napisz coś o Hanuce :P :D Jak ją obchodzisz? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Ja pod drzewkiem mam pojemnik z wodą i wrzucam do niegp kostki lodu -gdzies wyczytałam,że wtedy dłuzej stoi i nie gubi igieł." super pomysł, wykorzystam go w tym roku. Perwersja >> zrób fotki jak skończysz szopkę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Alez sie wkrecilam:-) A co u was stoi na stole w Wigilie? Moze macie jakies przepisy sprawdzone na potrawy gdzie nie ma u innych. U mnie sa/jest - karp smazony - karp w galarecie - sledzie w pierzynie - kausta wigilijna - barsz czerwony z krokietami - salatka jarzynowa - mus z tunczyka - kutia i pewnie cos jeszcze ale tymi powyzej sie zajadam;) - piernik, makowce ,torty i slodkosci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iohj;lk
a nas w tym roku bedzie tylko troje:( ja, maz i nasze wtedy 3 tyg dziecko;) niestety mieszkamy za granica i bilety sa koooszmarnie droogie:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie obowiązkowo jest zawsze sernik, bo wszyscy w rodzinie go uwielbiają. I do ryby zawsze jest sos chrzanowy. I jeszcze "domek" czyli takie ciasto bez pieczenia z herbatników i nutelli. Straasznie słodkie, ale zawsze szybko schodzi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iohj;lk-a może macie jakichś bliskich znajomych, z którymi moglibyście się spotkać :) A jeśli nie to i tak ten czas spędzicie przecież w miłym towarzystwie :) No i to 3tygodniowe maleństwo :) Cieszcie się tym co macie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to nie jest tak jak myslisz
Perwersja mow zaraz jak sie robi to ciacho z herbatników i nutelli! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Z tym to u mnie jest problem -----ja jestem ciasto na pierozki-zaczerniłam nika ------->nie umiem zrobic ciasta na uszka czy pierogi, a moja babcia ,specjalistka ,nie zyje Oczywiscie lepię pierogi ,ale moje ciasto jest znacznie gorsze od babcinego." Znalazłam w zeszłym roku ten przepis i w zeszłym roku pierwszy raz zrobiłam-świetnie wyszło :) 2,5 szklanki mąki szczypta soli 1 łyżka twardego masła 1 szklanka wrzącej wody 1 żółtko lekko ubite Mąkę wymieszać z solą w misce, dodać masło, posiekać, aż pojawią się grudki. Zalać wodą, miksować ok.5 minut, zostawić do wystygnięcia, dodać żółtko, wymieszać. Przykryć i schłodzić w lodówce godzinę lub dłużej. Porcja ok.100 uszek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
U mnie mało jest karpia, bo zjada go tylko dziadek ,my wolimy tilapię,jest bez osci i dzieciaki nie marudzą :D Oprocz tego barszczyk,uszka,pierogi ,ryba po grecku i ciasta .Kluski z makiem czyli to co wszyscy lubią .Obowiazkowo kompot z suszu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×