Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość straaaachliwa

pogrzeby na wsi

Polecane posty

Gość straaaachliwa

Czeka mnie pogrzeb na wsi. koszmar.... Podziwiam tamtejszych ludzi, ktorzy musza miec kogos martwego w domu przez kilka dni. Moze nie jestem przyzwyczajona, nie wiem. Dla mnie to koszmar. Pamietam przezylam traume kiedy jako male dziecko widzialam swoja prababcie w trumnie.... zaslonietet kirem lustra, czarna flaga. PRzez 2o kilka lat nie moglam sie otrzasnac :((

Gość straaaachliwa
dziekuje

Gość got some rope
nie muszą, jak nie chcą, ale większość ludzi chce przez te kilka ostatnich dni mieć męża/żonę/itp w domu ostatni raz. tylko na totalnych zadupiach nie ma kapliczek przy kościele, w których trzyma się ciała.

Gość Lilly Evangeline***
nie jedź, wykręć się np.przeziębieniem albo idź tylko na cmentarz - po co ci dodatkowe stresy swoją drogą nie wiedziałam, że zachowały sie jeszcze gdzieś te 19 wieczne zwyczaje

Gość straaaachliwa
nieprawda.. Sa. To mala wies nad Narwia.

Gość straaaachliwa
a jeszcze kilka lat temu w Raszynie pod Warszawa tak bylo.

Gość Ewaldi
w woj. świętokrzyskim nadal są takie obrzędy i przychodzi Stara Baba i wyje przez pół dnia przy zmarłej

Gość do Lilly
"swoją drogą nie wiedziałam, że zachowały sie jeszcze gdzieś te 19 wieczne zwyczaje" nie zesraj sie czasem pani miastowa :O

Nie zabiera do kostnicy od razu. Mój teść leżał w domu.Na wsi. Powiem szczerze: dla mnie to także z różnych względów (głównie sanitarnych) to nie jest normalne. Kwestia co kto uważa za normę...

to zalezy od rodziny, jedni chca zeby trumna byla odkruta, inni nie, itd

Gość straaaachliwa
tez mi sie tak wydaje. PRochow na przyklad nie mozna trzymac w domu.

Schodzi się wieś, pali gromnica, odprawia się modlitwy: na takich bywałam pogrzebach. Może to kwestia województw, nie wiem... Może to też zależy, czy zgon nastąpił w domu, czy szpitalu. Trudno też wyobrazić wystawianie zwłok po np. wypadku...

Gość straaaachliwa
wujek zmarl w szpitalu. Podobno przywioza go na 1 dobe do domu na pozegnanie.

Gość 12378
Naprawdę jeszcze tak jest? Jeszcze czegoś takiego nie widziałam a czemu się lustra zasłania?

moja szwagierka tez mieszka na wsi i zginął w wypadku jej sąsiad...to jego ubłagała zakład pogrzebowy zeby przywieźli zwłoki do domu na 3 godziny.....wioska sie zebrała i sie modlili a potem spowrotem go zabrali.....wątpię żeby zakład pogrzebowy wydał zwłoki na dobę

Gość straaaachliwa
jeszcze 10 lat temu wieszano nawet czarne flagi na plotach... :(

Gość 12378
a ja myślałam że tak było kiedyś zresztą o tym słyszałam z opowieści ale teraz szok

Gość Ewaldi
powiedzmy kilka wiorst za Włoszczową nadal tak jest, że na życzenie rodziny ( taki panuje obrzęd ) osoba, która zmarła w szpitalu zostaje do domu przywieziona i tu ubierana do trumny , przychodzi ksiądz oczywiście i jak wcześniej napisałem jest również Stara Baba ( nie pamiętam jak jest nazywana ) i przy zmarłej śpiewa jakieś pieśni pożegnalne , pogrzeb się odbywa za dwa dni

Gość straaaachliwa
no wyda... wlasnie dzwonil syn wujka :( Dziwne dla mnie. Teraz to jest chlodno ale jak jest 40 stopni... Moja ciotka 15 lat temu chowala syna to musiala go lodem obkladac :(((

Gość klaklukle
ja bylam ostatnio... u mnie u babci na wsi sie juz taak nie robi... U drugiej kilka lat temu.. ale u mojego faceta na wsi dalej sie przywozi mna godzine zwloki w trumnie i się modli nam otwarta t5rumna.... Masakra ja nawet nie weszlam do domu jak ostatnio zmarła jego babcia...

Gość 12378
nie chciałabym nikogo urazić ale to niehumanitarne