Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość straaaachliwa

pogrzeby na wsi

Polecane posty

Gość straaaachliwa
ale CI ludzie na wsiach, szczegolnie dla ludzi starszych to raczej normalne.. U tamtej prababci to cala wies starszych kobiet spiewala... Zupelnie jak w NOCACH I DNIACH

Gość fejsa
ta baba co placze przy trumnie nazywa sie placzka.... po co te zasloniete lustra?

Gość Ewaldi
zasłonięte lustra to pół biedy, tak ma być i już ! ale nie wolno zaglądać za to lustro i pamiętajcie o tym !

Gość fejsa
u mnie kiedys taka legenda krazyla, ze jak ktos ma kurzajki i jak dotknie zmarlego to mu na wieki znikna....straszne

Gość klaklukle
niedziel - klka lat temu o co cho z lustrami

Gość straaaachliwa
prababcie musieli calowac. Ja z siostra ucieklysmy. nie wiem po co te lustra... dusza, duchy, diably ???? nie mam bladego pojecia

Gość nana czarna
ja mieszkam na wsi, i gdy unarła moja babcia mama chciała by przed pogrzebem była w domu a nie w kostnicy. tak samo było nie dawno gdy umarł mój dziadek, myśle że to kwestia wyboru.

Gość ja jestem ze wsi
i nigdy nie widzialam, zeby trumny w domu trzymano

Gość nana czarna
właśnie, wie ktoś z was może po co te zakrywanie luster? u mnie przed pogrzebem sie sąsiadka uparła żeby u nas w domu wszystkie lustra pozasłaniać.

Gość 12378
ciekawe co z tymi lustrami co to oznacz?

Gość ja jestem ze wsi
dawno temu tak bylo bo mi babcia opowiadala, ale tak to nie widzialam zeby ktos to praktykowal. Te lustra zasloniete niby dlatego, że dusza zmarłego odbija się w lustrze podobno... tak mowi moja babcia. A z tym żegnaniem sie ze zmarlymi w kostnicy to juz widzialam, ale w miescie tez to widzialam.

Gość moja odzina pochodzi z gór
tu jest zwyczaj, że zmarłego żegna się w domu (każdy podchodzi i robi znak krzyża na czole zmarłego - najbliższa rodzina całuje jesli chce) - ale to co najgorzej wspominam - to wyprowadzenie z domu - kiedy stuka się trumną 3x w próg.... straszny odgłos...

Gość ja jestem ze wsi
o widzisz, a u nas mowia, że dusza zmarlego jest do pogrzebu obecna i odbija sie w lustrze, dlatego trzeba zaslaniac

Gość gossip girl ...
to ja miastowa i wiem :P żeby zmarłej w lustrze nie zobaczyc, ot dlatego.

U mnie jak dawno temu przywozili jeszcze zwłoki do domu to było coś z bramą, nie wiem czy nie wolno było otwartej zostawić po wywiezieniu zmarłego z domu, czy że zamknąć nie wolno było... a o lustrach to nic nie wiem.

Gość straaaachliwa
Moze to kwestia regionu, zakladu pogrzebowego... Kiedys jeszcze (20 lat temu) odprowadzano zwloki do najblizszej kapliczki na skraju drog...

Gość lustra sie zaslania poniewaz
dusza zmarlego sie odbija i nie wolno sie jej przygladac gdyz moze chciec zabrac do siebie kolejnego czlonka rodziny. Jednym slowem, zaslania sie lustra przed smiercia

Gość straaaachliwa
ale tego pukania nie chcialabym uslyszec. Zreszta caly obrzed na tak glebokiej wsi mnie przeraza... :(((

Gość klaklukle
mozemy o tym dzisaj nie rozmawać bo dzis spie sama?:D

Gość Ewaldi
coś sobie przypominam , gdy trumnę wyprowadzono z domu to należało furtkę zamnąć

Gość lustra sie zaslania poniewaz
to sa przesady i obrzedy wpisane w tradycje. nie ma czego sie bac chociaz ja tez sie boje nieboszczykow. Obrzedy sa akurat fajne i do nich nic nie mam, a co do luster to wiem ze to glupie ale wierze w to. W ogole uwazam lustra za niebzpieczne:D wiem ze to dziwne

Gość straaaachliwa
kiedys kolezanka tak mi opowiadala... I ten ktos zabral kogos - swojego syna bodajze :(

Gość 12378
Lustra to dlatego, aby zmarły przez lustro nie wypatrzył sobie nikogo z rodziny, żeby zabrać ze sobą. Znalazłam w necie bo mnie zaciekawiło

Gość izulaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
tak ewaldi ja 2 lata temu zegnalam dziadka na wsi. przyjechal lekarz stwierdzil zgon, pozniej przywiezli trumne, dziadka umyli, ubrali w szaty, wlozyli do trumny. przez 3 dni nie palili w piecu bo cialo by sie rozlozylo. trumna stala w sypialni babci, po bokach staly gromnice swiatlo przygaszone, pamietam ten szok jak weszlam do sypialni :-( wieczorem przychodza sasiedzi i odmawiaja rozaniec w pokoju obok lub u zmarlego, potem cialo jest jeszcze 2 dni, nastepnie dzien pogrzebu rano sa przy trumnie odmawiane modlitwy, placz razem z rodzina. przychodzi ksiadz znowu modlitwa, zamykanie trumny, cialo jest wynoszone z domu i razem z trumna przez cala wies jest niesione do samochodu no i wiezione do kosciola, a po mszy na cmentarz. tak ludzie wygladaja pogrzeby na wsi