Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość straaaachliwa

pogrzeby na wsi

Polecane posty

Gość gość
moi znajomi robili pogrzeb na wsi z ta firma www.koperski.com.pl i podobno byli naprawde zadowoleni z tego czym firma sie zajela

Gość gość
Pogrzeb na wsi wcale nie jest taki zły, tylko to zależy jak podejdziecie to tematu i z jakim zakładem pogrzebowym się współpracuje. Ja na przykład organizowałam http://www.orkus.com.pl/. Nie wszyscy mogli dotrzeć na ceremonię, więc wykupiłam transmisję z ceremonii pogrzebowej on-line. Potem dostałam płytę gratis.

Gość gość
widzial ktos pogrzeb na wsi z wanna pdo trumna?

Gość gość
wiem jak ciezko w takiej sytuacji, niegdys jak planowalam pogrzeb wujka, to poprosilam o pomoc www.koperski.com.pl bo sama nie dalabym rady z tyloma rzeczami na raz;(

Gość gość
no niestety... łatwe to nie jest, ale każdy przez to przechodził lub będzie musiał przejść.. ale teraz już nawet i na wsiach nie ma problemu, dzwoni się do zakładu pogrzebowego w najbliższym większym mieście jak np tutaj - http://www.exitus.com.pl/ i zabierają do chłodni.

Gość gość
Raz byłam na pogrzebie męża siostry mojego dziadka Dla mnie człowiek obcy ale babcia mnie zabrała bo to wyjazd gm do innego miasta itd W dniu pogrzebu upał z nieba żar: ( a ta trumna na środku pokoju z trupem: ( WSZYSCY w talerzach nosy i nagle patrzę mucha na twarzy zmarlego siedzi, pochodziła i fru..i w duchu mówię tylko nie lataj mucha mi tu: ( niestety latala nic nie zjadłam a wszystkim się gęby nie zamykaly a much było więcej: )

Gość gość
Jak mnie wkurzaja niby dobra rada ale link i reklama może tutaj? ???

Gość gość
płyte z ceremonii pogrzebu :D ludzie są chorzy jak pogrzeb nagrywają :D

Gość gość
Ceremonia pogrzebu nie zmieniła się tak bardzo, wiele czynności i zabiegów przy zmarłym wykonuje się tak samo, ale mniej czasu i uwagi poświęcamy zmarłemu, a właściwie rodzinie zmarłego…Śmierć jest czymś naturalnym, ale przez to,że dziś wszystkie czynności związane zprzygotowaniem zmarłego wykonują zakłady pogrzebowe dla nas śmierć i sam zmarły staje się czymś strasznym. dawnie zmarły leżał trzy dni w domu. Cały czas ktoś przy nim czuwał. Przez cały dzień i wieczór przychodzili „mówić pacierza” mieszkańcy wsi, znajomi i krewni. Do późna w nocy czuwali krewni i bliscy sąsiedzi. Był to czas na modlitwę, ale przede wszystkim na wspominanie zmarłego oraz opowiadanie zasłyszanych niezwykłych historii. Dziś powszechnie odcinamy się od śmierci. Nawet starzy ludzie starają się nie mówić, ani nie myśleć o niej, a martwe ciała są skrzętnie ukrywane.

Gość gość
tak jak osoba wyzej, za Malo poświęcamy uwagi osobie zmarlej. Niestety uczestniczylam ostatnio w pogrzebie wujka, organizowala ja firma www.pogrzebyskierniewice.com.pl i akurat zrobili to tak po starem, tak jak chyba każdy chcial

Gość gość
pogrzeby na wsi sa nieco inne niz w miastach, ale jedno jest pewne, tam tez sa zaklady pogrzebowe, ktore naprawde duzo ulatwiaja np www.koperski.com.pl - ten zaklad z warszawy pomogl mi naprawde bardzo...

Gość gość
zdecydowanie wieś jest bardziej tradycyjna od miasta, w których coraz częściej ludzie decydują się na kremację... ale to tradycja i musimy ją uszanować, zwłaszcza w tak trudnym momencie. ostatnio byłam pod Lublinem na pogrzebie z http://www.hadeslublin.pl/ i przyznam szczerze, że wszystko odbyło się z klasą, szacunkiem i spokojem

Gość gość
dokładnie są bardzo tradycyjne i coś w ich organizacji zmienić to normalnie mega problem. Wiem bo ostatnio poprosiliśmy firmę pogrzebową http://www.orkus.com.pl/index.php/uslugi-pogrzebowe o to aby pusciła inną muzuke w trakcie drogi z kościoła na cmentarz i ludzie byli bardzo obruszeni ze to normalna muzyka –ulubiona zmarłego a nie te pieśni koscielne. Ale tak chciał zmarły wiec było.

Gość gość
pogrzeby na wsi są bardzo tradycjne i trudno tam o jakies zmiany. Pamietam jak niedawno organizowaliśmy ze znajomymi pogrzeb skremowanego ciała kolegi i wywołało to wielkie poruszenie. Zakłąd http://www.zakladpogrzebowy24.pl/ zajął się kremacją i transportem urny a my reszta. Pogrzeb oprócz trumny nie różnił się niczym a i tak było dziwnie.

Gość OnaTakaJa
Mieszkam na wsi na Pomorzu i u nas jest tak że jak ktoś znajomy ze wsi umiera to w każdy wieczór do dnia pogrzebu przychodzą do domu zmarłego znajomi i sąsiedzi i jest odmawiany różaniec, śpiewamy piękne pieśni i odmawiamy Litanie i dalej śpiewamy, oczywiście zdarza się że ludzie nie chcą tego typu spotkań w domu więc przenosi się to do Kaplicy bądź nie ma wcale. Natomiast w dzień pogrzebu wyprowadzenie z domu to nabożeństwo albo prowadzi ktoś z Domu Pogrzebowego albo właśnie ta sama osoba która prowadziła przez kilka dni te spotkania w domu. Chciałabym dodać że podczas ostatniego wieczoru przed pogrzebem gdy między modlitwami i śpiewaniem jest przerwa Rodzina zmarłego dziękuję za przybycie zgromadzonym poczęstunkiem są to zazwyczaj ciasta i kawa soki herbata.

Gość gość
juz z wolna odchodzi się od tej tradycji. Ludzie chcieli mieć czas żeby się pożegnać z bliską osobą. Też miałam traume jak zakład pogrzebowy www.kalla.lublin.pl/ wykonywał polecenia babci i zostawiał nam dziadka z otwartą trumną.z otwartą też w kosciele....

Gość gość
wszelkiego rodzaju sprawy związane z pogrzebem organizuje www.hadeslublin.pl/ i niekoniecznie trzeba mieć zmarłego w domu.

Gość gość
te wiejskie zwyczaje typu, ze ciało musi być przez 3 dni w domu i wtedy rodzina i przyjaciele, sąsiedzi modlą się o dusze to moim zdaniem już dawno odeszły do lamusa. Może na jakiś naprawdę małych wioskach, gdzie sami starzy ludzie zostali tak się robi, ale teraz przecież wszędzie są już zakąłdy pogrzebowe i one wszystko organizują. Mam rodzinę na wsi, konkretnie niedaleko piastowa i pogrzeb mieli organizowany przez dom pogrzebowy Szadkowskiego http://www.dpsz.pl nikomu nie przyszlo do głowy, żeby robic jak za dawnych czasów, chociaż to konserwatywni ludzie.

Gość gość
Ja również mieszkam na wsi ale raczej nie ma większej różnicy ponieważ byłam kiedyś na pogrzebie w mieście i wyglądało to podobnie. Na wsi może jest trochę inaczej bo tam każdy każdego zna. Przy pogrzebie pomagała mi firma http://www.anubis.info.pl/ i w sumie to ona wzięła na siebie większość obowiązków.

Gość gość
Moja ciocia zażyczyła sobie przed śmiercią że chce zostać skremowana więc uszanowaliśmy jej wolę. W Białej Podlaskiej tylko zakład Hades jest w posiadaniu krematorium więc to oni zajęli się spopieleniem ciała razem z załatwieniem wszelkich formalności.

Gość gość
Reklamy! Dawać więcej reklam!!!! Chieny cmentarne! Tfu!

Gość Alka8
W tych czasach już nikt nie trzyma zwłok w domu. Zdaje się, że prawo też tego zakazuje. Przeczytajcie sobie: http://www.pruszynski.waw.pl

Gość gość
Uważam że lepiej jest zgłosić się do zakładu pogrzebowego niż trzymać zwłoki zmarłego w domu. Jeżeli poszukujecie sprawdzonego zakładu pogrzebowego to w Rybniku znajduje się www.pogrzeby-dudek.pl Polecam wam się do nich zgłosić.

Gość gość
Ze swojej strony mogę polecić www.augstra.pl. Firma wykazała się profesjonalizmem i ogromna empatią, serdecznie polecam. Dla nas był to bardzo dobry wybór.

Gość gość
Pogrzeby w mieście i na wsi wyglądają podobnie. Ważne oczywiście jest znalezienie odpowiedniego zakładu pogrzebowego, który zajmuje się przeprowadzaniem ceremonii pogrzebowej. Osobiście polecam wam zgłosić się do www.pogrzebyzorza.pl w Katowicach. Podchodzą do swojej pracy bardzo profesjonalnie.

Gość gość
Skoro reklamujecie Dudka z Rybnika to ja polecam STYKS. Korzystaliśmy z ich usług dwukrotnie, pogrzeby z kremacją, w tym jeden na wsi. Wszyscy kiedyś umrzemy, jak już muszę to tylko ze Styxem. Kremacja i jakaś fajna urna, rodzina wie. Mamy w pobliżu krematorium w Żorach, kolumbarium również. Urnę z prochami można także umieścić w grobie zmarłych wcześniej osób z rodziny