Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tym razem to znowu ja/

Jakim trzeba być nieukiem żeby stwierdzić że za komuny było lepiej

Polecane posty

Ostatni, nie pajacuj! Chciałeś zwrócić na siebie uwagę, to może w inny sposób.:D

Gość to były czasy
u nas mówiono głównie o powodzi w Polsce (powodzianie dostali od ręki po 2000 USD) w Pakistanie do wielu miejsc nie można było dostarczyć nawet świeżej wody do picia

zerowa ochrona np praw własności , nieruchomości, praw sąsiedzkich itd w konfrontacji z państewm. chociażby Zabawna jesteś:D Jesteś pewna, czy faktycznie masz prawo do swojej właśności? :D Możesz zrobić ze swoją nieruchomością, co tylko do głowy Ci przyjdzie? Prawo nie chroni np. Twojej nieruchomości przed zaleniem, bo nie można czemuś zapobiegać.Musisz być zalana np. z winy sąsiada, dopiero możesz dochodzić swoich praw i to latami...

Gość to były czasy
a na Kubie się żyje ole! klimat jak marzenie! wszystko za grosze!

[zgłoś do usunięcia] ten ostatni niedziel abc101, spie**alaj Znaczy się inteligentny inaczej? :D Prostackie to coś Twoje.:(

Gość to były czasy
abc101 - jesteś chłopczykiem czy dziewczynką?

Tym razem to znowu ja/, prawo mamo po prostu wadliwe.A Ty zdaje się jakiś pan hrabia, co mu pałac odebrano? Nic się nie martw, teraz możesz go sobie odebrać.

ta konfrontacja z państwem jest szczególnie ciekawa w przypadku wycinki drzew - nie mogę wyciać drzewa , które sam posadziłem na swojej działce za swoje pieniądze - musi sie na to zgodzić gmina !!! sam płacę firmie z wyciecie własnych drzew ze zwojej dizałki - ale państwo uzurpuje sobie prawo do decydowania otym - to jest twoim zdanie m - ta wolność ?

mufin sam płacę firmie z wyciecie własnych drzew ze zwojej dizałki - ale państwo uzurpuje sobie prawo do decydowania otym - to jest twoim zdanie m - ta wolność ? Witamy w Unii Europejskiej :)

" ta konfrontacja z państwem jest szczególnie ciekawa w przypadku wycinki drzew - nie mogę wyciać drzewa , które sam posadziłem na swojej działce za swoje pieniądze - musi sie na to zgodzić gmina !!! sam płacę firmie z wyciecie własnych drzew ze zwojej dizałki - ale państwo uzurpuje sobie prawo do decydowania otym - to jest twoim zdanie m - ta wolność ?" to fakt. to jak za komuny akurat . tak samo zakaz palenia w prywatnym klubie:/ ktoś ma pub na własnym terenie, swoim ogródku i nie może sobie zapalić 🖐️ to z drzewami to akurat niby ochrona przyrody itd. jakieś uzasadnienie jest. jakby tak każdy w swoim ogrodzie wyciął wszystkie drzewa w miejscowosci gdzie mieszkam to przestałoby być to uzdrowisko. a jest. więc to ma jakiś sens.

Eurosocjalizm to niewiele mniej śmierdzące gówno niż realny socjalizm. Różnica jedynie taka że dziś nie bija i nie mordują, a i jakieś prawo jest które chroni obywatela.

tylko widzisz - to nie jest " wynalazek " Uni europejskiej - to przepisy poprzedniej epoki naszeg państwa . skoro jest taka wolność - to czemu nie mogę zrobić ze swoją własości to co mi sie podoba ? Bo zdaje sie ,ze system , który tak zachwalacie nie do końca dobrze dizała .

ale przecież ja nei zamerzam wycinać pomników przyrody - tylk odrzewa , które sam posadziłem ą maja wiecej niż 10 lat - to gzie tu sens ?

nikt tu nie zachwala obecnej polski. ale w konfrontacji z prl wypada o wiele lepiej. po komunizmie mamy wiele spadków mało miłych. to z drzewami to akurat rozumiem. ale to że gmina nie pozwoliła mi postawić budynku we własnym ogródku (niewielki budynek miał być, ładny, jako mała gastronomia) to juz komunizm dla mnie:D to samo z zakazem palenia w prywatnym lokalu. niech państwo wybuduje lokale, kluby, puby i tam robi zakaz palenia.

Prawo nie chroni czyjejś własności, o to mi chodziło. A z tymi swobodami to tylko spoleczeństwo może sobie poszczekać bez ograniczeń na takim np. forum.Polacy nie dorośli do demokracji i częściowo tkwimy jeszcze w komunizmie, więc może nie mówmy, czy było lepiej, bo ta komuna to jeszcze trwa tyle tylko, że pod inną nazwą i częściową innymi sterami. Choć z tym ostatnim to tez nie jestem taka pewna.

Gość hmmmmmmm mmm mm m
może nie działa wzorowo, ale lepiej niż poprzedni.

mufin wiesz jaki? bo ty nie będzies żył wiecznie, za 50 lat kto inny będzie tam mieszkał a gmina chce być zielona. ten przepis mnie nie irytuje. jest co prawda ograniczeniem jak za komuny ale uzasadnionym. chroni przed tym by nagle w zielonym miasteczku wszystkie drzewa nie poszly na opał.

mufin tylko widzisz - to nie jest " wynalazek " Uni europejskiej - to przepisy poprzedniej epoki naszeg państwa . skoro jest taka wolność - to czemu nie mogę zrobić ze swoją własości to co mi sie podoba ? Bo zdaje sie ,ze system , który tak zachwalacie nie do końca dobrze dizała . Może i z poprzedniej epoki, ale w obecnym Eurosocjaliźmie jak widać ten przepis świetnie się ma. No i nikt nie zachwala obecnego systemu, tylko krytykujemy poprzedni system.

A czy ja wspominałam o rzece? Jesteś durny.Chodzi o zalanie spowodowane szkodliwą dzialalnością sąsiada, który niezgodnie z prawem np. podnosi poziom działki, tym samym skazując sąsiedzką na zalanie.I tak jak wspominałam , choc jest to niby niezgodne z prawem, nie można temu zapobiegać, jedynie walczyć ze stratami.No i mamy kolejnego bubla prawnego w tym momencie.

abc nie rozumiesz. poczytaj sobie np kodeks karny za prl , wyroku sądów za prl. i pomyśl że władza sama nie przestrzegała włąsnych przepisów. człowiek nie miał szans w starciu z państwem. nie miał gdzie się iść poskarżyć., gdzie dochodzić sprawiedliwości.!!! teraz możesz do sadów uni europejskiej, sądzić się z państwem polskim. dochodzić zadośćuczynienia gdy cie wydymaja. a kiedyś? NIC, nic nie moglaś zrobić. człowiek żył sobie, pracował, miał dużo za free ok ale praw obywatelskich to miał tyle ile mu władza łaskawie udzieliła. baaardzo mało. to jest róznica o której mówię. i jestem pewien że ci młodzi co tu tak wychwalają prl jakby się przenieśli w czasie to po miesiącu mieliby dość. chyba że komuś obojętne czy ma jakieś prawa czy nie byleby jakas praca byłą, na żarcie, slkohol i seks , dużo socjalu to dla takich byłoby ok

to jak se gmina byćzielona - to niech se gmina kupi tereny inimi zarządza . albo jest własność - albo jej nie ma - i wychodzi na to ,ze jej nie ma , bo niemogę zrobić u siebie tego ze swoimi rzeczami co chcę , bo nadal jest komuna - przynajmniej w prawie ,i mozecie sobie gadać jak jest cudownie , ale takic h kwiatków jest wiecej - ale jak sie mieszka u mamaui i tatusia i nie ma pojęcia o samodzielnosci to mozan na prl szczekać .

Gość fajowo jest
Teraz jest bardzo fajnie: - jeśli się pracuje w supermarkecie nie trzeba nawet chodzić do WC bo dają pampersy - jest tyle fajnych , kolorowych reklam w telewizji na których się wszyscy tak pięknie uśmiechają i są zadowoleni - nie trzeba wiązać się z pracodawcą bo są umowy o dzieło i możemy rezygnować kiedy chcemy - Mamy w TV fajne programy: taniec z gwiazdami, taniec na lodzie z gwiazdami, lody z gwiazdami i możemy oglądać naszych kochanych idoli kiedy tylko chcemy - jedzenie jest naprawdę wyśmienite, postępowe, a nie takie prymitywne, naturalne jak za PRL, wtedy były tylko produkty czekoladopodobne, teraz mamy raj bo mamy produkty szynkopodobne, kiełbasopodobne, masłopodobne, seropodobne, cukropodobne, warzywopodobne i inne - sądy sądzą sprawiedliwie, policja działa nienagannie - prasa nie kłamie - politycy nie kłamią, są tacy pachnący i eleganccy - przybyło połączeń PKS i PKP, możemy się swobodnie przemieszczać nawet jak nie mamy samochodu - dzieci mają do szkół bliżej niż kiedyś - przy drogach są takie fajne kolorowe tablice, nie można od nich oczu oderwać - w radio leci najlepsza muza pod słońcem, i wogóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóle

abc101 Chodzi o zalanie spowodowane szkodliwą dzialalnością sąsiada, który niezgodnie z prawem np. podnosi poziom działki, tym samym skazując sąsiedzką na zalanie.I tak jak wspominałam , choc jest to niby niezgodne z prawem, nie można temu zapobiegać, jedynie walczyć ze stratami.No i mamy kolejnego bubla prawnego w tym momencie. Twoim nad podziw inteligĘtnym tokiem rozumowania całe prawo jest bublem prawnym. Bo przecież prawo nie ochroni cię przed gwałcicielem, choć niby gwałt jest niezgodny z prawem, nie można temu zapobiegać, jedynie karać gwałcicieli którzy już dokonali gwałtu. Gratuluję.