Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tym razem to znowu ja/

Jakim trzeba być nieukiem żeby stwierdzić że za komuny było lepiej

Polecane posty

Gość piszą bo lubią bo
Dziwią mnie osoby które tak chwalą nasz kapitalizm zwłaszcza przez pryzmat stawek podatkowych 23% VAT + dochodowy to całkiem sporo Nie ma się z czego cieszyć. A oświata jest niestety degradowana, zaczeło się w PRL teraz kończą.

Gość piszą bo lubią bo
Czytałem wywiad w Romanem Kluską i on twierdził że w latach 80tych było znacznie lepiej zakładać firmy z powodu bardzo prostego prawa handlowego.

bo było dla nich upokarzające to że nie mieli swobód obywatelskich i władza byłą bezkarna. nie przejmowała się czymś takim jak własność prywatna chociażby. przypomniała mi sie historia...jak babcia była mała miała chyba z 12 lat mieszkała w otwocku w willi, pensjonat, z mamą. pewnego dnia dotarli ruscy a konkretnie marszałek Żukov(ten co prowadził atak na berlin) i oświadczył mamie mojej babci że musza się wyprowadzić b zajmuje pensjonat na kwaterę jego sztabu (dodam że to był moment gdy ruscy stali pod warszawa i czekali aż powstanie warszawskie się wykrwawi na niemcach) no i bbcia musiała się gdzieś wynieść. ktoś ich tam przygarnął. niemcy uciekli i ruscy za nimi na berlin. Żukov przyszedł do mojej prababci i powiedział że ida dalej i mogą wrócić do domu i zostawił coś dla nich. Okazało się że w pensjonacie NIC nie zginęło. NIC. a cały przedsionek był w ściętych drewkach sosen. drewna do palenia na dwie zimy zostawił ten Żukov. aha i pilnował by wojaki ruskie nie robili krzywdy mojej prababci i babci. później w prl przyszła władza, zabrała pole "bo dla dobra ogółu" i pobudowałą bloki. zero odszkodowania. nic. w prl obywatel miał tyle do gadania w kwestii swojej prywatnej wlasności na którą władza miałą ochotę co w czasach okupacji niemieckiej czy rosyjskiej

Gość marta ytera
mój mąż jest radnym w mieście a ja pracuje i nieźle zarabiam więc gadka że nieroby narzekają są śmieszne gadam chyba z gimnazjalistami tym bardziej widze jak sie teraz żyje, układy i tylko układy dzisiaj zdolne dziecko które jest biedne nie ma szans się wybicia, studiowania za komuny wystarczyło być zdolnym lub chęci do nauki i osiągało sie to co się chce dziś wielu młodych zdolnych ludzi zamiast studiować musi iść do pracy albo pracują i studiują płatnie a te studia są kiepskie nie mówię i tzw pasożytach siedzących na garnuszku rodziców i uczących się oraz jednocześnie chwalących dzisiejsze czasy jak to cudownie, rodzice karmią, rodzice płacą za net,komp, studia i kupują ładne rzeczy w pełnych sklepach - wątpliwy argument chwalenia demokracji i wolności słowa

Gość telewizja kłamie nas od zawsze
naiwni są ci, co wierza że teraz żyja w Polsce wolnej i demokratycznej! żadnej wolności nie ma nie nie było! tki kraj o mizernym znaczeniu politycznym jak polska zawsze będzie pod czyjąś okupacja... wolni to bylismy za czasów Jagielly kiedy Polska stanowiła potege i militarna i polityczna w uwczesnej europie... a co do komuny: system jak każdy inny zniewalający wolne myslenie polityczne ale pozatym nie było źle. zwykły szary obywatel jakos funkcjonował... i w stosunku to współczesnej Polski na znacznie wyższym poziomie... dopiro lata 80' kiedy to rosja nie sobie olipiade w moskwie urządzali i cały uwczesny wschodni układ musiał im w tym pomóc żeby mogli sie swiatu pokazac bo przeciez oni tylko czołgi i saoloty potrafili budować.... w sklepach m.in. naszego karaju nie było prawie nic i ludzie dodakowo zaczęli strajkować...(po częsi w wyniku tych braków). strajjki zpowodowały jeszcze wiekszy kryzys ekonomiczno-gospodarczy i system był skazany na upadek.... A zaleta był wzgledny ład i porzadek... nie było debilizmu, który z braku zajecia dźga nozami innych ludzi żeby kiwnąc im pare groszy na klej albo heroine... teraz kuwa mamy ameryke! Dzięki za (nie)Wolną Polskę!

patrzycie na wszystko przez pryzma kasy, materialny, pracy, bezrobcia itd. a na swobody obywatelskie, podstawowe prawa człowieka choćby do własności czy własnego zdania już nie. czemu? Bo nigdy nie doświadczyliście czegoś takiego. Zawsze to mieliście więc wydaje się wam to nieistotne

Gość marta ytera
ten ostatni niedziel-masz jakieś argumenty oprócz stosowania wyzwisk wobec mnie ? widzę że wolność słowa pojmujesz bardzo dosłownie a rodzice nie nauczyli cię kultury w obecnych nowoczesnych czasach tak wspaniałych dla ciebie

"nie mówię i tzw pasożytach siedzących na garnuszku rodziców i uczących się oraz jednocześnie chwalących dzisiejsze czasy " Wyobraź sobie idiotko że część z tych pasożytów to studenci, przyszli lekarze i inżynierowie. Ale oczywiście według ciebie to pasożyty, a za 20 lat pójdziesz się leczyć do sąsiadki znachorki :O a o projekt domu zwrócisz się do piekarza :O

marta ytera' Ja przepraszam, ale ja nie stosuję wobec ciebie wyzwisk. Ja ci piszę prawdę o twojej osobie, nie moja wina że prawda cię w oczy kole. Argumenty? Wobec twoich idiotycznych wywodów nie da się wysnuć żadnych argumentów.

Gość marta ytera
ten ostatni - skończyłeś szczekać ? :)

żyjemy w kraju prawie na maksa demokratycznym. gdyby jeszcze głosowanie w wyborach do parlamentu odbywało się ze wskazaniem konkretnego człowieka a nie na listy to by było max demokracji. czemu uważasz że polska nie jest demokratyczna? to jaki kraj według ciebie jest?:D w pełni demokratyczny to też taki to kraj w którym dziennikarz może pisac krytycznie o rządzących i nie będzie miał z tego powodu żadnych konsekwencji typu zagrożenie życia, więzienie, strata pracy.

Gość marta ytera
prymityw ty jesteś studentem ? współczuję temu narodowi takiego debila

Gość cvcxvcvvcvccvcvxxcv
marta twoj maz jest radnym wiec zlodziejem ty tlusta kurwo! wypierdalaj z polski zydowski parchu!

Gość marta ytera
szpitale są pełne lekarzy z Ukrainy, Rosji a gdzie nasi lekarze ,za pieniędzmi wyjechali do innych krajów wspaniała wolność...śmieszne.....żenujące jesli lekarz pracuje w polsce to dlatego że dorabia praktyką prywatną i tam pacjentów ciągnie na leczenie stać tylko najbogatszych i dodatkowe ubezpieczenia

Nie wiem, co tam powyżej wymyśliliście, bo to już tyle stron.Zdecydowałam się też zabrać głos. Chyba faktycznie było w sumie lepiej, ale są plusy i minusy.Na pewno nie rozumiem stwierdzenia, że to komuniści spowodowali, że nasz kraj ma długi.Owszem, zaciągnęli je, ale pieniądze zostały zainwestowane w drogi, zakłady, szkoły.Należy pamiętać , że Polska po wojnie była zniszczona i trzeba było mnóstwo pieniędzy, żeby to jakoś odbudować. W dzisiejszym systemie to nie byłoby możliwe.Nawet z remontem bieżącym dróg jest problem, a co dopiero z całkowitą odbudowa.

Gość marta ytera
nie wiem w którym roku chciałabym się urodzić,mi jest to obojętne bo zawsze sobie dam radę rodzice mi nie pomogli , nic nie miałam ale pracą doszłam do czegoś nie dostałam mieszkania od rodziców mogę sie urodzić za komuny ale i w obecnych czasach np mogłabym sie urodzić w 1986 i świetnie sobie poradzę ale mówię ogólnie o społeczeństwie

Pamiętam czasy PRL, mnie nie żyło się tak źle. Czy było lepiej? Naprawdę ciężko to jednoznacznie stwierdzić. Na pewno nie groziło bezrobocie.

W każdej szkole byly pielęgniarki i stomatolog.Dziś pielęgniarka tylko raz w tygodniu i to sporadycznie.

Komuniści spowodowali długi? :D Gierek to pikuś przy rządzie Tuska. Naprawdę, pogooglujcie na ile zadłużył Gierek na ile Tusk i jego ekipa.

Gość marta ytera
urzędnik zajmujący się budową dróg w Polsce jest finansowany przez państwo i dofinansowanie z UE ok 30 tys miesięcznie z profitami służbowymi a przez rok zbuduje pół kilometra autostrady wraz z innymi pracownikami i firmami pośredniczącymi wolność .....:D.......mamy wolność !

Gość to były czasy
taniej wódy i kiełbasy :D

Gość telewizja kłamie nas od zawsze
mam 28 lat. komune pamiętam jak przez mgłe... ale wiem co mówiła moja babcia, rodzice i cała masa innych ludzi z "tamtej" epoki... jedni chwalili inni narzekali.... ale nikt nie narzekał tak, jak na współczesny (nie)wolny i (pseudo)demokratyczny kraj, który zwiemy Polska! Ale ja nie chwale tamtego systemu za nacjonalizacje, majatk ów prywatnych, za ograniczanie swobód w przemieszczaniu sie po świecie, za więzienie polityczne ludzi, za kłastwa i lizodupanie ruskich bolszewików!

Gość to były czasy
bezrobocia nie było, bo się dużo piło :D

Gość to były czasy
a pamiętacie ten skrót: CCCP? Chu­j Chu­j a Chu­j em Pier­doli :D