Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrobcie cos ze soba!!

Prawiczki wyjdzice z domu ! Przestancie byc pesymistami !

Polecane posty

A czy stwierdzenie, że Hitler rozwiązał problem mniejszości żydowskiej w Polsce, jest stwierdzeniem rasistowskim? Tak z czystej ciekawości pytam.

Mniej więcej taki jak z Ukraińcami, Niemcami i Litwinami. Oczywiście dużo mniejszy niż z pierwszymi dwoma. "Bądź szczęścliwy tak, żeby nikt przez to nie płakał".

Na czym polega moje staranie sie bycia dobrym czlowiekiem to jest moja prywatna sprawa, wiec pozwol ze nie bede Ci tego opisywala. Nie jestem pro-lifeowcem tzn, ze jestem zlym czlowiekiem? Kto nie jest z nami jest przeciwko nam? Wybacz ale nie tobie to oceniac.

Ja po prostu mam rezerwowy stosunek do mniej więcej 50% ludzi będącymi za aborcją. A kobieta poddająca się aborcji, a lekarz jej dokonujący nie są dla mnie ludźmi. Albo i są, ale nie chce mieć z nimi nic wspólnego.

Ha! I tu cie mam! Offerma caly czas przekonuje mnie, ze nie mam prawa osadzac kto jest czlowiekiem a kto nie a Ty mowisz ze dla Ciebie nie sa ludzmi. no sa ludzmi pod wzgledem morfologicznym tak? no sa! Powiedz po prostu, ze nie zgadzasz sie z ich zdaniem i tyle. I że to co robia jest wedlug Ciebie moralnie niedopuszczalne.

Ukraińcy - próba stworzenia własnego państwa ze stolicą we Lwowe (Mała Ukraina) bądź Kijowie (Wielka Ukraina), separatyzm, finałem była rzeź wołyńska, a poprawką wojna między UPA a WP Niemcy - chcieli włączenia Pomorza, Wielkopolski i Śląska do Niemiec, dając upust swojej złości we wrześniu 1939 roku Żydzi - nie asymilowali się, nie czuli związków z państwem polskim, walczyli gospodarczo z innymi grupami etnicznymi, dali upust w raz z wejściem ZSRR 17 wrześniaoraz nastaniem wczesnej komuny w Polsce

Ach czyli juz nie tylko z nazistami jestem w jednym worku.... Moje sumienie nie nakazuje mi byc pro life i tyle. Wedlug Ciebie to zle. Wedlug mnie nie i tyle. RELATYWIZM MORALNY! to tak jak na wojnie- nasi zolnierze nie sa zli choc zabijaja, bo sa nasi. to tamci sa zli bo zabijaja i nie sa nasi.

Lekarz powinien iść siedzieć, a matka powinna być poddana sterylizacji. Tacy ludzie ... kurcze powinni mieć wypalone znamię, żeby normalny człowiek mógł ich unikać. Mogę tolerować czyjeś poglądy na temat homoseksualizmy, ale nie aborcji! Dlatego lepiej nie wchodzić sobie w drogę.

Ukraińcy ok. Niemcy czesciow. Najsilniejsze dazenia byly wsrod tzw, niemcow sudeckich, ktorzy stworzyli wlasn aopartie itd....itd.... Żydzi- asymilowali sie dobrze, mowili po polsku, uwazali sie za polakow, jedynym ich wyroznikiem byla religia (a i to nie zawsze). Ich przychylnosc do ZSRR (czesc polakow tez tak miala) jest zrozumiala zwazywszy na roznice ideologiczne miedzy niemieckim nazizmem a radzieckim komunizmem... Dazyli do sprzymierzenia sie z silnym panstwem przeciw panstwu ktore chcialo ich fizycznej zaglady. Po wojnie nie stanowili juz silnej grupy. CZyli jednym slowem ja uwazam, ze problemem jako takim nie byli (nie zagrazali spojnosci panstwa, poniewaz nie dazyli do separacji jak Ukrainczy np) Ergo problemem dla Plski nie byli, byli probleem dla hitlera. Ergo tak mowienie, ze hitler rozwiazal PROBLEM zydowski w polsce jest gloszeniem nazizmu :)

O sterylizacja! Z jaka ideologia Ci sie kojarzy? :) Stalingrad nie napisal "nieludzcy" tylko, ze nie sa dla niego ludzmi. Offerma zrozum, ze nie ma prawd absolutnych i jednakowych dla wszystkich. Dla Ciebie to nauka, dla kogos wiara. O mnie mysl sobie co chcesz, ze jesem nazistka czy kim tam sobie chcesz. Mi to poza obrazaniem mnie nic nie robi. Nie bede z tego powodu pogladaow zmieniac. To tez sobie uswiadom- obrazajac kogos wywolujesz najwyzej jego agresje, a nie zmiane pogladow. Ok ja ide spać, bo juz za bardzo w litery nie trafiam. Dzieki za rozmowę :)

Ukraińcy - cieszę się, w czymś zgoda. Ponieważ doszło do repolonizacji zaboru pruskiego. Odsetek Niemców spadł, stanowili oni zaledwie 10% mieszkańców Ziem Zachodnich (Od Gdynii do Katowic). Województwo pomorskie czy poznańskie było bardziej polskie niż łódzkie czy warszawskie. Niemcy nie byli tacy silni jak w Czechosłowacji (w Sudetach byli większością, było ich więcej od Czechów w tamtych stronach), ale wystarczająco silni, żeby rzucić się na Polaków w 1939 roku. I tu się mylisz. Spolonizowała się żydowska inteligencja, ale nie przeciętni Żydzi. Tylko 10-20% wyznawców judaizmu uważało siebie za "Polaków wyznania mojżeszowego". Żydzi byli silną grupą, stanowili 50% lekarzy i prawników, w dodatku skłaniającą się ku ZSRR. Po II wojnie światowej Żydzi byli słabi? Nieprawda!Berman, Wolińska, Światło, Michnik, Fejgin ... trochę ich było w UB i innych aparatach władzy. Przecież jest nawet nazwa na to: "Żydokomuna".