Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Myszunia;o)

Rodzimy latem 2011 roku w Anglii:)

Polecane posty

Gość biedronka :)
kasztaanka czy moglabys podac mi angielska nazwe tego specyfiku z malin :) I jesli mozna wiedziec to ile placilas za koszule ??

biedronka tak to co pokazalas to sa kapsulki, ja jakos wole herbatke :) a ja mam je zamiar stosowac jak tylko przyjda czyli mysle ze za kilka dni, we czwartek zaczynam 37 tydzien wiec mysle ze to dobry czas :)

Gość beatka@@@
Hej Dziewczyny dzisiaj 20 dzien terminu a tu nic maly sie uparl i nie chce wychodzic:) chciala bym miec juz porod za soba:)

dziewczyny podobno te herbatki nic nie daja.pisze na forum z dziewczynami ktore rodza w tym samym terminie co ja i tez piły i nic,seksiły sie a i tak urodziy po terminie.a ja niczym sie nie wspomagałam i mały wyskoczyl przed terminem. na laktacje chcialam kpic bo mialam mało mleka ale tez podobno nie ma rewelacji,także karmienie piersia odpuscilam i mały jest na butli. dzisiaj byla health visitor,zwazyla małego zmierzyla,posprawdzala,ulotek mi dala i poszla. no nic uciekam.milego dnia

beatko to pewnie siedzisz jak na szpilkach i wsluchujesz sie w kazdy sygnal, nie martw sie dzidzia w koncu wyjdzie :) co do herbatek to zobaczymy jak podzialaja, trzeba sprubowac a moze akurat. dzisiaj w nocy mialam takie skorcze ze myslalam ze sie zaczelo ale mi przeszlo :) nie poszlam dzis do pracy jutro ide na usg :) we czwartek moj ostatni dzien w pracy - w koncu :)

witam dziewczynki :) jesli chodzi o przyspieszanie porodu to w moim przypadku nic z domowych sposob nie podzialalo, a ze wiedzialam ze bedzie duze dziecko i nie chcialam zbyt dlugo przenosic bo byla by jeszcze wieksza :) to zdecydowalam sie na masaz szyjki macicy u poloznej i po dwuch dniach od tego masazu odeszly mi wodu :), a bylam 6 dni po terminie :) dlatego beatko cierpliwosci, tylko 4% kobiet rodzi w terminie :) co do koszul nocnych to ja mialam dwie z primarka w szpitalu i przydala mi sie tylko jedna i to tylko podczas porodu zeby tam sobie latwo mogli zagladac ;), po porodzie i prysznicu odrazu wskoczylam w pidzamke z bluzeczka na ramiaczkach ktore szybko mozna bylo obsunac podczas karmienia i tak bylo mi tez najwygodniej w domu. jesli chodzi o staniki to polecam staniki z debenhamsa. kupilam tam dwupak (bialy i czarny) takich bawelnianych na grubych ramiaczkach z klapkami i dla mnie byly niezastapione, zarowno w dzien jak i spanie w nich w nocy. wygladaja niezaciekawie bo jak takie babcine namioty troszke ;) ale spisaly sie u mnie na medal. mialam jeszcze jeden taki ladniejszy z koronka z peacoka i rozlazl mi sie bardzo szybko i cycki mi wyskakiwaly podczas spania. co do stanikow z mothercare slyszalam ze sa ladne ale wogole niepraktyczne, ale ja osobiscie tam nie kupywalam.

kasiulka_x i inne mamusie :) jak dlugo uzywalyscie pamersow 1 bo nie wiem jakie zapasy zrobic. Pamietacie moze czy miezono wam w szpitalu przed porodem szerokosc miednicy, mierza ja takim specjalnym przyrzadem wygladajacym jak cyrkiel ???

biedronko nie kupuj nic na zapas chyba ze masz ze sto km do asdy czy tesco :), to nie ma sensu. moja Asia ledwie zuzyla jedna paczke pampersow jedynek i odrazu wskoczyla w dwojki :), tych zrobilam wiekszy zapas i do tej pory jedna paczka lezy nieruszona :). przy trojkach juz bylam nauczona nie robic takich zapasow i kupywalam na bierzaco tym bardziej ze zakupy robimy conajmniej raz w tyg. a teraz jestesmy juz przy czworkach wiec same widzicie ze nigdy nie wiadomo jak te dzieci szybko urosna i jakie duze sie urodza :) to samo co do lekarstw, ja nic nie kupywalam na zapas bo wiedzialam ze w kazdej chwili maz moze podjechac do sklepu czy apteki tym bardziej ze tu w miescie mamy asde24h.

a miednicy mi nie mierzono raczej, przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo i nic takiego nie zauwazylam ;)

Gość mamunia27
Dziewczynki możecie mi poradzić jakie ubranka i ile trzeba zabrac dla dzidzi do szpitala? Pakuje.... i ciagle rozpakowuje te torbe :( kocyk z dziurami tez pakujecie? ehhh juz sama nie wiem co powinnam zabrac a co nie :( mam dosc duza torbe a mieszcza sie w niej tylko rzeczy dziecka- chyba będe musiała mieć dwie....

mamunia ja dostalam liste ze szpitala co wziasc o to ona: paczke pieluch new born bawelniane waciki do obmywania pupy- nie mokre chusteczki chusteczki 10xbody 10xspioszki 4x rozpinane sweterki, bluzeczki 3x czapeczki 3xpary skarpetek 3xpary rekawiczek niedrapek 3xkartoniki mleka ubranko na wyjscie fotelik samochodowy kocyk jesli sie chce bo szpital dysponuje swoimi ja jeszcze dopakowalam kremik na odpaqrzenia, oliwke i zel do mycia dla niemowlakow

Gość beatka@@@
Ewa po co tyle body i tyle wszystkiego jesli bedziesz w szpitalu najdluzej 3 dni?? po co 3 pary czapeczek bedziesz dziecko co godz przebierac? dziwna masz ta liste mi polozna nie kazala brac zadnych zeli do mycia dziecka mleka nie.. tylko piluchy ubranko dla malego i rzeczy dla mnie koszule stanik i w sumie to wszystko..

Gość mamunia27
Ewa 84 - dzięki wielkie za liste. Bierzesz do szpitala tylko ubranka w rozmiarze newborn? czy 0-3 tez moze zabierasz?

taka liste dostalam ze szpitala nie od poloznej a ubranka biore new born i 2 pary 0-3 jakby dzidzia wieksza sie urodzila

Gość beatka@@@
no tak ale polozna czy szpital to chyba jedno i to samo bo po co by mowila kobietkom jesli nie miala by pojevia o tym.. ale ok rozumiem tylko nie wiem po co tyle rzeczy kazali Ci wziac jak bysmy tam na tydzien jechaly.. przeciez mozna wyjsc po 6 godz jak jest wszystko ok to nawet raz sie nei zdarzy dzidzi przebrac..:/ a zwsze w razie w moze maz dowiesc.. u mnie w szpitalu tak nie wymyslaja mleka nie kazali brac bo maja..

ewus teoria ktora podaja polozne i szpitale to jedno a praktyka drugie. mi polowa z tych rzeczy z twojej listy sie nie przydala. i dziwie sie ze kazali ci zabrac czapeczke bo tu odradzaja ubierania czapeczki nawet po kapieli, bo wlasnie przez glowke dziecko reguluje sobie temp ciala. a dziecko w szpitalu beda ci kapaly polozne i nic do tego nie beda uzywaly

Gość beatka@@@
Dziewczyny jak jest z tymi piersiami poniewaz piszecie o tych stanikach ja mam takie zwykle nie do karmienia ogolnie nie lubie chodzic w staniku.. a spac to juz wogole jeszcze neigdy nie spalam w staniku czy jak urodze i bede karmic musze chodzic w staniku? dodam ze teraz mam rozmiar d..

noo u nas w szpitalu polozna mowila ze minimum 24h sie zostaje po porodzie jesli jest sie pierworódką a zazwyczaj to 48h nawet do 3 dni byz moze dlatego taka lista, co do mleka to wrazie ''w'' kazali wziac ze maja niby mieszanki ale lepiej miec swoje, to moze rzeczywiscie kosmetyki do kapieli sobie daruje. beatko co do stanikow do karmienia to sa one wygodniejsze w obsludze, a sypia sie w nich dlatego ze z piersi leci mleko i wkladasz sobie do nich te wkladki zeby nie poplamic sobie pizamki ani poscieli :) a te staniki sa o tyle wygodne na noc ze nie sa usztywniane ani nie maja drutow :)

Duża ta lista. Ja też wziełam sporo rzeczy, ale nie 10 body, bo po co. Naszykowałam sie jakbym miala na 3 dni zostac, bo to prawdopodobne w moim przypadku, a jak braknie to mąż dowiezie. Przecież codziennie bedzie u nas. Poza tym niektóre dziewczyny robia torbe w zapasie dla męża w domu, żeby nie musiał błądzić, myśle ze to dobry pomysł. beatko zazdroszcze Ci, bo jeszcze kilka dni i maluch bedzie z Toba. Korzystaj poki możesz odpoczywaj. Chociaż rozumiem, że nie możesz sie doczekac. Ja mam jeszcze 4 tyg i tez sie doczekac juz nie moge. Piżamki kupilam w rożnych cenach 4-8 funtów. Były w przecenie. I też na mam na ramiączka, żeby tylko zsunąć lub z takimi zakładkami z przodu z dekoltem w serek. Znalazłam sporo na temat wywoływania porodu i przygotowania . Z tymi malinami podobno jest tak, że mogą przyśpieszyć poród, ale nie muszą. Jednak ponoć poród przebiega łatwiej i szybciej, więc chyba warto próbować. A wiesiołek uelastycznia mięsnie macicy. Więc też sobie kupię i bede brala.

znalazłam na innym forum następujące informacje. Może się przydadzą: Pewne ziola i olejki maja zdolnosc tonowania miesni przed porodem. Oto kilka z nich: galka muszkatolowa - kobiety w Malezji bardzo czesto dodaja ja do posilkow podczas ciazy Mozna ja dodawac do potraw badz do olejku do masazu. Oto jego sklad: Olejek do masazu 3 krople olejku z galki muszkatolowej 2 krople olejku z szalwi 1 kropla olejku z kwiatu pomaranczy 4-5 lyzek olejku migdalowego Masaz jest zalecany na ok 3 tyg przed planowanym rozwiazaniem Lisc malin- herbatka z lisci malin ma takie same wlasciwosci jak powyzej. Dodatkowo moze rowniez zastartowac porod jesli jest to w okolicy potencjalnego rozwiazania i organizm kobiety jest gotowy na ten fakt. herbatka z lisci malin 3 lyzki suszonych lisci malin 1/2 litra wody zagotowac-ok 3 min. Zostawic pod przykryciem. Pic 3 razy dziennie z dodatkiem miodu (dowolnie). herbatka jest wskazana ok 4 tyg. przed terminem (choc istnieja na ten temat rozne szkoly. Niektore zalecaja nawet stosowanie przez caly okres ciazy a inne od 32go tyg niepatologicznej ciazy Uwaga: Mozna rowniez stosowac tabletki z lisci malin UWAGA - pojawila sie informacja, ze procz wywolania porodu, herbatka moze tez spowodowac krwawienia... masaz krocza- powinno sie go rozpoczac na co najmniej 1-2 miesiace przed terminem porodu. Ma on na celu uelastycznienie odcinka miedzy pochwa a odbytem,ktory podczac porodu szczegolnie narazony jest na pekniecia. Ponizsza procedura pomoze rowniez uniknac naciecia krocza(epizjotomii) i przykrych odczuc zwiazanych z gojeniem sie szwow. Olejek do masazu krocza 1/4 olejku z kielkow pszenicy 3/4 olejku migdalowego 2 kapsulki wit E Dobrze wymieszac. Masowac 1-2 razy dziennie(najlepiej po kapieli). W pozycji w przysiadzie, uzywajac odrobiny olejku,masujemy krocze w nastepujacy sposob-chwytamy blone pomiedzy pochwa a odbytem miedzy kciuk a palec wskazujacy-masujemy lekko rozciagajac Wapn i magnez-dodatkowa dawka tuz przed porodem i juz w trakcie zmniejszy bol poprzez oddzialywanie na miesnie Arnika-przyjmowana przed porodem, w trakcie i tuz po przyspieszy gojenie sie.Wiecej na ten temat Naturalne metody wywolania porodu: Przed odwolaniem sie do tego typu metod nalezy pamietac o kilku rzeczach. Przede wszystkim nalezy je zastosowac idealnie w okolicy terminu porodu, gdy to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze wydarzenia potocza sie zgodnie z planem i dziecko nie urodzi sie przedwczesnie. W sytuacji gdy istnieje zagrozenie zastosowania sztucznych metod indukcji (z pewnoscia nie bez negatywnego wplywu na zdrowie matki i dziecka jak tez na przebieg porodu) tego typu metody moga sie okazac zbawienne i zadzialac zanim zostanie podana oksytocyna. Warto z pewnoscia rozpatrzec wszystkie za i przeciw naturalnego i sztucznego wywolywania porodu i zapoznac sie ze szczegolami. szalwia- jest to olejek,ktory moze spowodowac bardzo silne skurcze. Mozna go stosowac do masazu : Olejek do masazu 10-15 kropel olejku szalwii 1 kieliszek olejku migdalowego Dokladnie wymieszac. Masowac tak dlugo jak wygodnie. wiesiolek- najczesciej dostepny w kapsulkach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia szyjki macicy co sprawi,ze porod bedzie postepowal szybciej. Nalepiej brac max. 5 kapsulek dziennie od 38-go tygodnia ciazy. Czasem polozne zalecaja stosowanie wiesiolka dopochwowo liscie malin -herbatka z lisci malin dziala stymulujaco i sprawia,ze sam porod postepuje szybciej UWAGA - jak powyzej, moze spowodowac krwawienia. olej rycynowy - moze nie najprzyjemniejszy ale skuteczny (przynajmniej w moim przypadku) sposob wywolania porodu . Oto kilka sposobow na przelkniecie tego specyfiku: 1) 3/4 szkl soku pomaranczowego lub napoju imbirowego 1/4 szkl oleju rycynowego Wymieszac dobrze i wypic natychmiast 2) 1/4 szklanki oleju rycynowego. mieta lub sok do popicia spacery -jak rowniez wchodzenie po schodach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia(jesli porod sie nie zaczal) Jesli juz przyszly skurcze,wowczas przyspiesza cala akcje akupresura- punkty znajduja sie w kilku miejscach. ***na czubkach kciuka i palca wskazujacego-powinno zabolec przy ucisku. Uciskaj do momentu uzyskania skurczu. Przerwij na chwile. Gdy skurcz ustapi zacznij ponownie ***w okolicy wewnetrznej kostki-4 szerokosci palcow w gore od kostki-punkt przy ucisku powinien zabolec. Postepuj jak z punktami na dloni. stymulacja sutkow - bardzo efektywny sposob wywolywania skurczow. 15 minut po kazdej stronie przez godzine. Ogolem 3 godz/dziennie Seks- jeszcze bardziej efektywny sposob. Obecnosc spermy powoduje rozwarcie, natomiast orgazm wywola skurcze W moim przypadku zadzialalo perfekcyjnie 3 razy (za czwartym nie probowalismy-olej rycynowy byl szybszy Ostre curry - rowniez wywoluje skurcze-najlepiej dziala w okolicy terminu porodu Wertepy - przejazdzka po wertepach rowniez moze sie przyczynic do wywolania porodu -w wyniku wibracji chlodna kapiel - zimna woda moze spowodowac dosc silne skurcze Olejek rozany -kapiel z dodatkiem paru kropel olejku rozanego Naturalny porod: Aromaterapia Wiele olejkow majacych zastosowanie podczas ciazy ,pomoze rowniez zrelaksowac sie przy porodzie jak rowniez poprawia nastroj i zlagodza uczucie bolu. Inne,glownie kilka z tych, ktorych nalezalo unikac podczac ciazy w obawie przed poronienie, przy porodzie beda w stanie przyspieszyc bieg wydarzen. Wiecej informacji na ten temat znajdziesz na stronie poswieconej aromaterapii Refleksologia-masaz stop. Jeden z punktow znajduje sie ok 2 grubosci palca nad wewnetrzna kostka(ten sam,ktory jest w stanie wywolac porod. W moim przypadku dzialalo to rewelacyjnie. Moj maz kierowal sie raczej wyczuciem niz praktyczka wiedza-masowal mi stopy i to naprawde przynosilo ogromna ulge Ziola-kilka ziol jest w stanie zlagodzic bole porodowe badz pomoc sie uspokoic by panowac nad sytuacja. Mozna je zastosowac zarowno w formie olejkow eterycznych(jak powyzej) jak i do picia podczas porodu: liscie malin-jesli stosowane na kilka tygodni przed porodem, sprawia,ze skurcze beda o wiele bardziej wydajne i skroca porod.Moja polozna zaklina sie,ze kobiety wczesniej pijace ten napar maja wyraznie krotsze i latwiejsze porody bez potrzebu dodatkowej interwencji. W moim przypadku to tez sie chyba potwierdzilo. Napar mozna przygotowac w domu i zabrac do szpitala w termosie gorzknik kanadyjski-idealny podczas porodu. Nie powinien byc jednak stosowany podczas ciazy!!! (hydrastis canadensis) Masaz-pomaga zarowno w kontrolowaniu bolu (masaz stop i ucisk na receptory) jak i przynosi ulge w bolach krzyzowych-wowczas idealny jest masaz podstawy kregoslupa np z uzyciem pilki tenisowej lub walka ew zacisnietej piesci. Oczywiscie masaz ten powinien byc wykonywany przez meza badz polozna ew inna osobe towarzyszaca przy porodzie. Masaz jest rowniez forma odciagniecia uwagi i pomaga w relaksacji podczas porodu. Rowniez pomocny jest masaz ramion Oddychanie-tu moga byc pomocne informacje przekazane na lekcjach szkoly rodzenia. Wlasciwe oddychanie jest w stanie pomoc kobiecie zachowac kontrole nad sytuacja i zrelaksowac sie, usunac napiecie,ktore to moze powodowac wzmozony bol. Ponadto jest to jeden ze sposobow skupienia uwagi na czyms innym niz skurcze. Kapiele-ciepla woda jest w stanie zlagodzic bol i napiecie a przy tym pomoze sie zrelaksowac w przerwach miedzy skurczami.Kilka kropel wlasciwego olejku eterycznego (lawenda, jasmin, roza) dodatkowo pomoga osiagnac cel. jesli nie jest mozliwa kapiel, natryski pod prysznicem moga byc rownie kojace (szczegolnie natryski na okolice krzyza przy bolach krzyzowych. Cieple oklady- te beda wyjatkowo pomocne przy bolach krzyzowych-mozna je stosowac przy uzyciu termoforu badz w formie kompresow i moga byc tak cieple jak tylko jestes w stanie wytrzymac Kilka kropel olejku eterycznego (szalwia , drzewo sandalowe)dodatkowo pomoze usmierzyc bol a pozycja na czworakach odciazy nerwy w okolicy kregoslupa na ktore wywiera nacisk twarz dziecka podczas porodu Pozycje-tu istnieje ogromna dowolnosc zaleznie od Twoich potrzeb i samopoczucia. Idealna jest pozycja na stojaco badz w przysiadzie poniewaz wtedy porod postepuje znacznie szybciej (wspolpracujac z sila grawitacji) Inne pozycje moga byc pomocne w okreslonych fazach porodu i przy okreslonych dolegliwosciach- bole krzyzowe-pozycja na czworakach bole parte przed wystapieniem calkowitego rozwarcia-pozycja lezaca badz pollezaca Podczas skurczow-pozycja stojaca lub kleczaca z pomoca osoby towarzyszacej badz opierajac sie o brzeg lozka z poduszka na udach. Spacery- ruch podczas poczatkowej fazy porodu nie tylko zmniejszy napiecie i pozwoli latwiej przejsc przez kolejne skurcze ale i sprawi,ze beda one intensywniejsze i bardziej wydajne,powodujac jednoczesnie szybsze rozwarcie. Jesli porod nie postepuje dosc szybko czesto zaleca sie spacer po szpitalu dla pobudzenia skurczow porodowych. jest to o wiele rozsadniejsze rozwiazanie niz sztuczna interwencja w posaci oksydocyny np. Tabletki glukozy - porod wymaga od kobiety ogromnej ilosci energii. W tej sytuacji ssanie tabletek glukozy pozwala jej zregenerowac sily. Wizualizacja-w sytuacji gdy nastepuje rozwarcie wielu kobietom pomaga wizualizowanie podczas skurczow otwierajacego sie kwiatu lotosu. Rowniez pomocne moze sie okazac wizualizowanie skurczow jako naturalnej reakcji ciala powodujacej delikatne przesuwanie dziecka do kanalu rodnego. Wizualnie przypomina to nieco ruch spiralny sstepujacy stopniowo w dol podbrzusza. dzieki temu skurcze nie beda nam sie kojarzyly z bolem a z naturalna reakcja,ktora w gruncie rzeczy nie powinna byc bolesna. To strach i zwiazane z nim przeciwdzialanie naturalnej sile skurczow-proba ich powstrzymania wywoluje silny bol Hipnoza-obecnie w wielu szpitalach zachodnich stosuje sie te metode i uwaza za szalenie skuteczna jesli chodzi o unikanie bolu podczas porodu. Wiele kobiet uwaza ja za rewelacje jako,ze w stanie hipnozy nie byly w stanie odczuwac bolu. Jest to jednak metoda eksperymentalna i wymaga obecnosci prywatnego specjalisty od hipnozy(ciagle jest to bardziej darem niz nabyta umiejetnoscia) Yoga-jesli podczas ciazy uczeszczalas na zajecia z jogi dla kobiet w ciazy,z pewnoscia poznalas wiele skutecznych sposobow na radzenie sobie z napieciem poprzez odpowiednie pozycje i sposoby oddychania. Niezawodnie moze Ci to pomoc i podczas porodu Inne: muzyka, swiece, przycmione swiatlo, bliska osoba,atmosfera zaufania-to wszystko moze nie tylko zminimalizowac napiecie ale i sprawic, ze porod bedzie szczegolnie pieknym doznaniem. Odpowiednia oprawa jest w stanie pobudzic organizm do wydzielania naturalnych substancji znieczulajacych Czasem, pomimo skrupulatnego zastosowania wielu metod jednoczesnie, natura stawia opor i niezbedna jest interwencja medyczna. A w sporadycznych przypadkach nawet srodki hormonalne zawodza. Tak jak w innych sytuacjach zyciowych, metody absolutnie niezawodne nie istnieja. Powyzsze sposoby powinny odgrywac role wspomagajaca- jako rodzaj zapalnika dla procesow naturalnych. W procesie inicjowania porodu istotne jest rowniez nastawienie psychiczne. Zdaniem wielu poloznych, byc moze najistotniejsze. Silna mobil;izacja psychiczna tez dla odmiany swiadoma lub podswiadoma bariera wewnetrzna moga b skutecznie odpowiednio umozliwic rozpoczecie porodu badz tez go zachamowac. Czasem warto przeanalizowac dokladnie wlasne nastawienie i poszukac przyczyn ew blokady( strach przed porodem, obawa przed bolem, przed tym co niesie przyszlosc po narodzinach dziecka, jakies niedokonczone sprawy, ktore nas trzymaja itd)

ta lista to jak na miesiąc:) połowy z tego nie użyjesz.mi połozne małego rozbierały do pampersa bo było ciepło wiec chyba tylko 2 pracy pajaców zużyłam(na noc)a w dzien jak cos ubierałam mu same body,czapeczek tez nie używałam,niedrapek mialam 2 pary i druga uzylam tylko dlatego ze zgubilam jedną gdziec bo cały czas mu spadały.skarpetki zakladalam,ale tez mu spadaly wiec mial gole stopki,a 3 pary to duzo,dziecku sie stopa nie poci jak nam.a sweterki,bluzki moim zdaniem bezsensu.w szpitalu jest tak goraco że masakra.nie ma mrozow 30 stopniowych.a w razie czego zawsze mąż moze cos dowieśc.mi tez przywozil.bo np paczka pampersow bylo mało,bo jak walil smółke to co chwile. mi polozne nie kapaly,ale byla wanienka z kosmetykami i mozna bylo sobie samemu wykapac. kocyki tez dawali-ja mialam 2. mleko i butelku musialam miec swoje bo szpital juz nie daje. Do pupki uzywalam chusteczek i nawet raz polozna go przewijala i nic nie mowila ze maja byc waciki. krem na odparzenia podobno powinno sie uzywac jak sie pojawia(gdzies tak czytalam)bo skora sie przyzwyczaja.ja smaruje małemu raz dziennie przewaznie po kąpieli,ale czasami zapomne.naszczescie narazie nic mu nie wychodzi. To chyba tyle:)

Ja tez dostalam liste rzeczy do szpitala, ale na niej bylo conajmniej polowe tych rzeczy co u ciebie na liscie. Ja ta swoja liste dostalam w szpitalu na spotakaniu. No nic zobaczymy tak naprawde pewnie kazda z nas bedzie potrzebowac ciut innych rzeczy, w zaleznosci jak bedzie wygladac porod, jak dlugo bedziemy w szpitalu itd.

Gość beatka@@@
Dzieki Ewus w takim razie bede musiala dokupic jeszcze te staniki tylko nie wiem jak to zorbie bo juz w sumie nie wychodze z domu.. wlasnie czy waszym zdaniem mogla bym sie wybrac na krotka wycieczke do sklepu? jestem juz po terminie ale nic sie nie dzieje zanych nawet najmniejszych skurczy.. w sumie podobno trzeba duzo chodzic przed porodem?

Beatko spokojnie mozesz isc. Porod nie trwa chwile, zanim sie rozkreci na dobre to treche czasu minie :) No chyba ze w sklepie Ci wody odejda. Zartuje oczywiscie, idz smialo :) Ja przenosilam rowny tydzien i akcja zaczela sie od skorczy porannych, do szpitala jechalam w nocy a synus urodzil sie rano :) A staniki do karmienia to super sprawa, moze nie sa sexowne ale praktyczne i tak jak dziewczyny pisza kup sobie jeden szmaciany do spania, mi mleko na poczatku nawet przez wkladki i stanik przeciekalo w nocy. Po za tym nie chce Cie straszyc ale nie noszac stanika w ciazy i podczas karmienia to Twoj biust bedzie niestety obwisly :( i zadne kremy nie pomoga :( Moja kumpela w 3 ciazy po terminie juz pojechala na niedzielny rynek, potem do centrum handlowego i tam zlapal ja pierwszy skurcz, skonczyla zakupy zrobila w domku obiad a wieczorem ja tak wzielo ze w nocy na porodowke pojechala a rano juz dzidzius byl z nia :)

beatko biedronka ma racje :). jesli chcesz zeby porod zaczal sie jak najszybciej to chodz jak najwiecej, oczywiscie bez przesady, nie przemeczaj sie ponad sily. jak chodzisz to dziala na dziecko grawitacja i szybciej skraca i rozwiera sie szyjka. ja podcza porodu zauwazylam ze dopoki chodzilam to skurcze byly regularne i coraz silniejsze i czestsze, a jak tylko sie polozylam to niunia zasypiala i skurcze byly coraz zadsze. poza tym jak chodzisz, krecisz lub bujasz biodrami to dziecko ma szanse lepiej sie ulozyc w kanale rodnym tak przynajmniej mowili nam na szkole rodzenia. jesli chodzi o staniki i spanie w nich to ja tez nie lubialam spac w stanikach ale te co mialam byly tak wygodne ze praktycznie ich nie czulam. a wiadomo mleczko cieknie wiec stanik i wkladki musialy byc obowiazkowo. poza tym piersi mnie tak nie bolaly w staniku. co do obwislych piersi po karmieniu to uwazam ze na to zaden stanik zabardzo nie ma wplywu. po karmieniu piersia zwlaszcza dlugo terminowym piersi juz raczej nigdy nie wracaja do dawnej jedrnosci.

hej kochane, bylam dzisiaj w szpitalu, na usg i co sie okazalo bede miec wywolywany porod w tym tygodniu, moja dzidzia ma za malo miejsca w macicy, i przez to nie moze rozwijac sie prawidlowo ma za maly obwod brzuszka - jest za chuda, tak wiec dzisiaj podalo mi dawke steroidow na przyspieszenie rozwoju pluc dzidziusia jutro ide na druga dawke i prawdopodobnie jutro juz zostane w szpitalu na wywolywanie :( dzwonilam do mojego gina w pl, i on mowi ze bardzo dobrze ze mi wywolaja teraz- miesiac wczesniej bo dziecko nie moze sie rozwijac a na zewnatrz ma leprze do tego warunki, tak wiec kochane jestem troche przerazona ale z drugiej strony lepiej ze tak ma byc, bo inaczej jakby mi tego nie wykryli dzidzia moglaby umrzec ufff- poplakalam sie troche w szpitalu moj mezulek jest tez zestresowany ale musimy byc dobrej mysli ze wszytsko bedzie dobrze - trzymajcie za nas kciuki

o jeju trzymja sie ewcia.jestesmy z Toba.napewno wszystko bedzie dobrze trzymam mocno kciuki kochana. na wczesniejjszych usg wszystko bylo ok prawda?dzidzia dobrze sie rozwijala? ja od wczoraj mam skurcze bardzo czesto czasem co chwile ale zazwyczaj malo bolesne czasem bardzo.udalo mi sie zasnac na 3 godziny.moj sie smieje ze to moze sie zaczyna.ja jakos tego nie czuje.a wy co o tym myslicie??

kasia wlasnie monitorowali mnie od miesiaca i wlasnie martwili sie wielkoscia macicy i sie wlasnie okazalo ze nie rosnie i ze dzidzia nie moze sie przez to prawidlowo rozwijac, no coz mam nadzieje ze wszytsko bedzie dobrze