Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hhgghgkhgkhg

czy usunęlyvyscie ciążę gdyby dziecko miało zespół downa?

Polecane posty

Gość polinsja ba
mały szympansik jest słodszy :D wolę szympansika w domku :D

Gość ckjndsvndsonvl skdn
o widzę obieramy nową strategię? podszywanie się? jakie to dziecinne.... jak ma Ci ulżyć droga koleżanko to proszę bardzo :-) poza tym, jak nie umiesz rozmawiać ze zdrowymi ludźmi, jakbyś dogadałą się z takim upośledzonym dzieckiem? jakby coś ci w nim nie podpasowało nazwałabyś go : kretynem, debilem.. ?

poco na siebie naskakiwac?nie mozecie porozmawiac kulturalnie.i do tej osoby co beszta uzytkowniczke czy uzytkownika o nicku wypisujecie na temat chorych.nie masz za grosz wyczucia i kultury!ciesz sie ze jestes zdrowa bo jutro mozesz byc osoba wymagajaca opieki!

Gość polinsja ba
nie mówimy o ludziach zdrowych którzy mogą zachorować mówimy o MUTACJI GENETYCZNEJ z której nie można wyzdrowieć czy decydujemy sie urodzić TAKIEGO CZŁOWIEKA (bliżej szympansik) TAK czy NIE a nie że inne dzieci chorują i co z nimi zrobić albo my zachorujemy wydawanie na świat ŚWIADOME takiej osoby to krzywdzenie jej

To jest każdego indywidualna decyzja i chyba nawet nie widzę sensu na ten temat dyskutowac, nikogo nie jest tak łatwo przekonać do swojego punktu widzenia, każdy swoje zdanie ma. Ale najbardziej rozwaliła mnie wypowiedź dziewczyny, która uważa się za wielką katoliczkę i w kolejnym poście pisze 'ja nikomu nie życze śmierci' a dwa słowa dalej 'szkoda że was rodzice nie usunęli' no normalnie chyba ktoś tu jest trochę zaślepiony w swojej nieomylności

Gość ckjndsvndsonvl skdn
jestem córką Boga Nocy i Przemocy :classic_cool:

Gość bozee...
ale tutaj duzo agresji!! zlosci!! i wy uwazacie sie za Normalnych!!??

zgadzam sie z ta->To jest każdego indywidualna decyzja i chyba nawet nie widzę sensu na ten temat dyskutowac,nikogo nie jest tak łatwo przekonać do swojego punktu widzenia,każdy swoje zdanie ma. czescia twojej wypowiedzi.

bozee...ale tutaj duzo agresji!! zlosci!! i wy uwazacie sie za Normalnych!!??tiaaa!sami,,normalni,,tu sie wypowiadaja!

Gość precz z bachorstwem
nawet zdrowego bachora bym usunęła,hahaha

No cóż co prawda to prawda. Ja na obecnym etapie zycia też. nawet zdrowa ciążę bym na dzień dzisiejszy usuneła ale sie zabezpieczam i mam nadzieję, że to wystarczy :P

Gość bozee...
karmie golembie na palcu zgody :classic_cool:

Gość polinsja ba
ale każda z was kobieta chciałaby pracować mieć przyjaciół zarabiać prowadzić życie towarzyskie wyjeżdżać rozwijać się poznawać ludzi bawić się jesteśmy samolubami a tak siedzisz w domu z dzieckiem downem,nie pracujesz i bierzesz zasiłek od państwa , no proszę was :D bez kitu męczysz się z tym downem jak chooj i wmawiasz sobie że jesteś szczęsliwa bo dziecko sie uśmiecha i to ci wszystko wynagradza litości :D

Gość pampamm
Najnowsze badania dowodzą, że dzięki rozwojowi techniki, być może już niedługo naukowcy będą w stanie wykryć, czy przyszłe dziecko będzie cierpiało na Zespół Downa. Dane te będzie można wykryć już po 8 tygodniach od zapłodnienia. Najnowsza technika badań, w przeciwieństwie do innych badań przeprowadzanych w pierwszych trymestrze ciąży (jak biopsja kosmówki) ma nie wywoływać żadnego ryzyka uszkodzenia płodu. Jak powszechnie wiadomo, przyczyną zespołu Downa jest trisomia 21. chromosomu (co oznacza, że są u dziecka występują trzy chromosomy 21., a nie dwa). Współcześnie średnio 1 na 733 urodzonych dzieci cierpi na zespół Downa, jednak ilość ta systematycznie wzrasta. Przyczyn tego wzrostu naukowcy dopatrują się m.in. w tym, że kobiety zachodzą w ciążę w coraz późniejszym wieku, a porody ok. 40 roku życia, które znacznie zwiększają ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa, nie są już rzadkością. Naukowcy użyli znanej już wcześniej metody MLPA, aby w oparciu o pobraną krew matki zidentyfikować chromosom Y przyszłego dziecka. Aktualnie prowadzone badania opracowują techniczną możliwość wykrycia trisomii chromosomu 21. Badacze będą starali się również opracować możliwości wykrywania trisomii chromosomu 13 (wywołującej zespół Pataua) oraz chromosomu 18 (zespół Edwarda). Naukowcy podkreślają, że jeśli badania zakończą się całkowicie pomyślnie, będzie to duży przełom. Wymagają one bardzo niewielkiej dawki krwi. Bezpieczeństwo tego typu badań, w porównaniu do poprzednich metod (wspominana już biopsja kosmówki czy amniopunkcja) jest niebywałe. Obie wcześniejsze techniki badań niosą ze sobą wyraźne ryzyko wpłynięcia na przebieg ciąży. Mimo, że musimy dopracować jeszcze metoda badania DNA płodu na podstawie krwi matki, to dotychczasowe wyniki badań są obiecujące twierdzi dr Suzanna Frints, która nadzoruje badania. Jeśli nasze badania zakończą się pomyślnie, będziemy mogli zaoferować kobietom w ciąży tanie, łatwe, szybkie i bezpieczne badania, które w krótkim czasie poinformują je, o tak ważnych kwestii, dla każdej kobiety w ciąży - dodaje.

Gość pampamm
Zespół Downa -Upośledzenie umysłowe bywa różnego stopnia - czasem jest niewielkie, a czasem znaczne.

Gość pampamm
Test PAPP-A i ocena wolnej podjednostki beta hCG Kiedy się wykonuje? Między 11 a 14 tygodniem ciąży. Co można wykryć? W zależności od stężeń badanych substancji, wady genetyczne płodu (np. zespół Downa) z 97,5-proc. pewnością. USG Kiedy się je wykonuje? Między 11 a 14 tygodniem ciąży, potem między 20 a 24 tygodniem. Co można wykryć? W zależności od momentu zrobienia badania lekarz może zbadać pęcherzyk ciążowy, grubość fałdu karkowego płodu, kość nosową, paliczki dłoni, zarys oraz wymiary poszczególnych narządów. Może także ocenić łożysko, pępowinę oraz płyn owodniowy. USG pozwala z dużą dokładnością ocenić, czy dziecko jest obarczone wadą genetyczną taką jak zespół Downa, Edwardsa czy Turnera oraz wadami rozwojowymi - np. cewy nerwowej lub rozszczepem podniebienia. Wykonane po 20. tygodniu ciąży może się przyczynić do wykrycia wrodzonych wad serca. Kształtuje się ono do 43 dnia ciąży, ale dopiero pod koniec piątego miesiąca jest na tyle duże, by można je było badać sonografem. Po 27-28 tygodniu ciąży rozwijające się układ kostny i płuca utrudniają ulradźwiękom dotarcie do serca płodu. Test potrójny Kiedy się wykonuje? Między 16 a 18 tygodniem ciąży. Co można wykryć? Wynik testu nie daje odpowiedzi na pytanie, czy dziecko jest zdrowe. Ocenia jednak, czy kobieta jest w grupie o zwiększonym ryzyku wystąpienia u płodu wady genetycznej. Nieprawidłowe (w stosunku do zdrowych kobiet) stężenie którejkolwiek z badanych substancji wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia, m.in. zespołu Downa, Edwardsa, Turnera czy uropatii zaporowych (utrudniony jest odpływ moczu z pęchęrza, efektem czego są np. poważne uszkodzenia nerek). Amniopunkcja Kiedy się wykonuje? Po 14 tygodniu ciąży. Co można wykryć? Niemal 200 schorzeń dziedzicznych, m.in. zespół Downa, Edwardsa, hemofilię.

Gość pampamm
Większość chorych ma opóźnienie umysłowe od łagodnego (IQ 5070) do średniego (IQ 3550) stopnia. Iloraz inteligencji dzieci z mozaikowatością (patrz niżej) jest wyższy o 1030 punktów. Osoby z łagodnym stopniem upośledzenia umysłowego radzą sobie w codziennym życiu potrzebując jedynie niewielkiej pomocy ze strony opiekuna, w przypadku cięższego stopnia upośledzenia umysłowego konieczna jest pomoc w każdej dziedzinie, np. myciu się, ubieraniu się, robieniu zakupów, czy wypełnianiu formularzy. Osoby upośledzone umysłowo i fizycznie wymagają opieki przez 24 godziny na dobę.

Gość pampamm
Większość chorych ma opóźnienie umysłowe od łagodnego (IQ 50 70) do średniego (IQ 35 50) stopnia. Iloraz inteligencji dzieci z mozaikowatością (patrz niżej) jest wyższy o 10 30 punktów. Osoby z łagodnym stopniem upośledzenia umysłowego radzą sobie w codziennym życiu potrzebując jedynie niewielkiej pomocy ze strony opiekuna, w przypadku cięższego stopnia upośledzenia umysłowego konieczna jest pomoc w każdej dziedzinie, np. myciu się, ubieraniu się, robieniu zakupów, czy wypełnianiu formularzy. Osoby upośledzone umysłowo i fizycznie wymagają opieki przez 24 godziny na dobę.

Gość zalezy jaki...
jak to jaki?

Gość encepence3tte
Zdecydowanie nie!! Miałam kontakt z ludźmi z zespołem Downa. mam kuzynkę z ktorą się wychowywałam, znałam jeszcze kilka innych takich osób i wiem, że to sa tak samo ludzie jak każdy inny człowiek. Właściwie czasem czułam się przy nich gorsza bo oni mają tak bardzo pogodne usposobienie, sa niezwykli bo potrafią się cieszyć z takich prostych spraw. Są niezwykli, i oni też zasługują na życie. Wcale nie są wyrzutkami, których trzeba eliminować ze społeczeństwa. http://pokazywarka.pl/99no85/

Gość encepence3tte
a tak przy okazji...macie może 5 sekund wolnego i chcecie to wykorzystać na spełnienie dobrego uczynku? zagłosujcie, bardzo Was proszę. http://pokazywarka.pl/99no85/

Gość Ja jako ja
Jestem obecnie w 20 tygodniu ciąży. Badania przezierności karkowej na USG wyszły oki, czyli niejako wykluczyły obecność tej choroby, podobnie kość nosowa (która na tamtym etapie musi być widoczna także wykluczyła tą chorobę, jednak nie jest to pewne w 100%. Teraz czeka mnie USG połówkowe, jeśli wykazałoby zespół downa, wówczas zdecydowałabym się na usunięcie takiej ciąży. Nic nie ma złego w tym, że chciałabym mieć zdrowe, zadowolone dziecko.

Gość Ja jako ja
Oglądałam pewien program w TV, zapomniałam tytuł. Pokazywał on tą chorobę w całym wymiarze. Rodzina bogata, kobieta zdecydowała się późno na dziecko (niestety podobnie jak ja) i okazało się że urodziła dziecko z ZD. Na początku jakoś to było, oczywiście pomijając ból i łzy itp. Jednak potem było znacznie gorzej. Rodzina i znajomi odsunęli się od tej zawsze otwartej rodziny, która zawsze chętnie witała gości. Powód: dziewczynka potrafiła przy gościach ściągać majtki i masturbować się, siadała na kolanach zaproszonych gości, ocierając się w wiadomy sposób. Pomijam, że matka, kobieta bardzo wykształcona, wykonująca wcześniej swój wymarzony zawód musiała siłą rzeczy zrezygnować z pasji i zarabiania... Jeśli Wy, którzy pisaliście powyżej uważacie że da się z dzieckiem chorym na ZD można normalnie funkcjonować, to ja się Wam naprawdę dziwię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość maijóda
Ja jako ja - masz rację

Gość Ja jako ja
Niestety mam, sama martwię się czy moje dzieciątko nie urodzi się chore :( Mam 35 lat, na razie badania wychodzą dobrze, ale wolę nie urodzić chorego dziecka, niż zniszczyć jemu i sobie resztę życia.

Gość moni ka olejnik
świat jest pełny wyrzutków i pokrak :p