Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hhgghgkhgkhg

czy usunęlyvyscie ciążę gdyby dziecko miało zespół downa?

Polecane posty

Ja odpadam 🖐️ Mam swoje zdanie jak Wy wszyscy. Nie powinno się potępiać kobiet, które zdecydują się na usunięcie chorego dziecka jak również tych które chcą takie dziecko urodzić i się nim opiekować. Ja jednak nigdy bym tego nie zrobiła, nie usunęłabym.

worfitierra - mam taka regułę ze nie pisze nic o swoim zyciu prywatnym na Kaffe ale zrobie wyjatek.Mam 34 lata,cztery córki,najmlodsza ma rok.Do ginekologa od x czasów chodze prywatnie i mialam zaproponowane badania prenatalne przez mojego lekarza.Nie wmawiaj mi ze jestem gówniarą,która zmysla jakies farmazony żeby zaistnieć na Kaffe :O Mialam cztery razy robione usg,to takie dokladne,na wykrycie Zespolu Downa i lekarz dokladnie mi wytlumaczyl na co zwraca uwage przy tym badaniu. I kurwa,prosze mnie nie wyzywać bo ja nie wyzywam Ciebie.A moge zaczac :P

Gość worfitierra
zgadzam sie Lejzi chyba nie wyrabia z psychiką oglądałam ten program dziecko zdrowe zachorowało więc rodzice go kochają i tak jak każdy z nas by to robił czy ty nie mylisz pojęc? rodząc ze świadomością downa wiemy co mu zgotujemy i wiele osób mówi że znają dzieci z downem i są fajne bo są szczęśliwe no proszę was :D sorry ale głupowaty uśmiech to cecha wielu osób upośledzonych i cieszenia sie np z piernięcia

Gość DominikaSliwka
ja bym usunela...z zalem ale tak.

Gość jestem w 6 tygodniu
gdyby dziecko urodziło się zdrowe a poźniej zachorowało to co innego; pewnie zdołałabym je pokochać, w tym momencie 2 mm zarodek w moim brzuchu nie jest dla mnie jeszcze moim dzieckiem. Tak samo gdyby mój mąż miał teraz wypadek i został warzywem to opiekowałabym się nim; ale nigdy świadomie nie poślubiłabym takiego człowieka.

Gość Fansófka istnieje naprawde!!
Jeśli kobieta w stanie błogosławionym zostanie ókłóta przez gwózdek kremowy,następuje groźne zjawisko fansowe-jej dziecię urodzi się z zespołem downa,dlategoż zaprzestańcie denerwować zamki fana swoim papkowaniem,wasze dzieci będą na 100% zdrowe.amen.

Gość ja tez wypowiem
się z pomaranczy bo to dla mnie ciezki temat:O Mam kuzyna ktory ma zespol downa. Moja ciotka zaszla w ciaze kiedy miala 27 lat wiec to tez nie zalezy od tego, ze kobieta rodzi za pozno. Czy bym usunela? Bardziej sklaniam sie ku decyzji ze tak. Widze tego kuzyna i nie chcialabym ani dziecku ani sobie zrujnowac zycia. Moj kuzyn nie mowi, ma ponad 20 lat i moja ciotka siedzi z nim w domu. Jezeli mialabym taka mozliwosc zeby usunac to raczej bym to zrobila. Nie tylko ze wzgledu na siebie (badzmy szczerzy, chcemy miec swoje zycie, chcemy rozwijac sie zawodowo, chcemy cieszyc sie dzieckiem, cieszyc z jego rozwoju i byc dumnym) ale tez ze wzgledu na dziecko . Zalezy tez w jakim stopniu byloby uposledzone. Bo sa ludzie z zespolem downa ktorzy zyja prawie normalnie, mowia, wykonuja wszystkie czynnosci sami, ale sa tez tacy ktorzy sa na wozku inwalidzkim i tak jak moj kuzyn nie mowia.

sorry ale głupowaty uśmiech to cecha wielu osób upośledzonych i cieszenia sie np z piernięcia o dokładnie, wiem coś o tym ponieważ pracuję w szkole, w ktorej są równiez dzieci upośledzone, oprócz tych zdrowych. Cała lekcja jest rozwalona gdy np Michałek puści bąka i pokłada się z tego powodu ze szczęścia i śmiechu przez 10 minut. A matka jego jest cały czas w szkole, karmi go i zawodzi do ubikacji. Chłopiec ma 14 lat, powtarza 6 klasę. Z psychiki - wieczny dzidziuś. To nie jest akurat zespół downa, inna choroba

Gość worfitierra
wiadomo że są różne stopnie upośledzenia ,ciężkie i lżejsze gdzie osoba potrafi wokół siebie zrobić ,mówi ale to i tak człowiek specjalnej troski który bez opieki nie przeżyje samodzielnie problemy społeczne, organizacyjne, finansowe itp jak rodzice umrą to dom opieki a gdzie dziedziczenie ? pobieranie środków finansowych ? a może taka osoba z downem podpisze cokolwiek u notariusza i spece od opieki zaiwaniają im majątek wszystko możliwe a później dzielą się łapówką były juz opisywane takie przypadki w programach u Jaworowicz, TVN opieka i jeszcze raz opieka , mówię tu o dorosłych z zespołem downa a dzieci jeszcze bardziej

Oszukiwanie natury. W naturze istota, która sama nie da rady przetrwać nie ma prawa bytu. Brutalne ale prawdziwe. Postęp medycyny pozwala leczyć wiele chorób i ten sam postęp pozwala nie rodzić się dzieciom ze strasznymi nieuleczalnymi chorobami

Gość oczywiście,
że tak, bez chwili wahania.

Gość karykatura diabłaa
ja bym nie usuneła własnego dziecka nawet jakby było chore, urodziłabym i starałabym sie by było mimo wszystko szczęśliwe a może Bóg by nam też pomógł, nie pozbawiłabym własnego dziecka życia jakie by ono nie było. zastanowcie sie co mówicie, szkoda że was nie usuneli.

Gość ckjndsvndsonvl skdn
karykAttura diabła jestes taka pobożna, nie usunęłabyś, bóg ci nawet pomoże ( jak? pampersy kupi? ) a wyzywasz ludzi "szkoda, że was nie usunęli" jesteś hipokrytką

Gość ftjytikuk
ja bym nie zabiła dziecka... Kochałabym je, jakie by ono nie było...

no dokładnie - szkoda że was nie usunęli, zastanów się, to najpierw mówisz tak a później inaczej? Masz prawo do swojej opinii, ale nie wyzywaj innych, faktycznie widać jak bardzo jesteś pobożna

Gość karykatura diabłaa
prawda że jestem osobą wierzącą i nie wstydze sie tego, ale nie jestem jakąś starą dewotą modlącą sie codziennie, nie o to chodzi. zabijanie jest przęstępstwem!

Gość Sara Blasko
raczej tak

Gość karykatura diabłaa
nie umiałabym żyć z myślą że zabiłam swoje dziecko które we mnie dorastało. chore czy zdrowe, popatrzcie na swoje dzieci jeśli je ktoś z was ma czy wyobrażacie sobie by ich nie było?

Gość kxmcvxcxcx
NIEEEEEEEEEEE przecież dzieci z zespołem Downa mają prawo żyć tak samo jak inne :/ zaznaczyć bym chciała, że zespół Downa nie oznacza tego, że dziecko cierpi fizyczne dolegliwości, nie męczy się żyjąc!!! żyje normalnie to świat odbiera je jako trochę inne niż reszta dzieci jak można zabijać dziecko dlatego, że ma zespół Downa :/

Gość kxmcvxcxcx
sorry ale ja właśnie pracuję w ośrodku opieki dla osób niepełnosprawnych i apeluję NIE USUWAJCIE CIĄŻ Z POWODU ZESPOŁU DOWNA!

Gość nie agituj!
"NIE USUWAJCIE CIĄŻ Z POWODU ZESPOŁU DOWNA!"

Gość ckjndsvndsonvl skdn
karykatura diabła a życzenie komuś śmierci to nie jest grzechem wg ciebie? to ty nad sobą się zastanów bo twoja retoryka do mnie nie przemawia

Gość ckjndsvndsonvl skdn
na razie rzeczywiście używasz retoryki katolickiej jak stara dewota. radykalizm, ale składamy rąsie do bozi. to jest żenujące dopiero!!