Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezpieczna mama

Jak długo starczył Wam fotelik 9-18 kilo ?

Polecane posty

Gość bezpieczna mama

Wiem wiem, zamęczam Was tematem tych fotelików. Na innym temacie pytałam o fotel Cybex Pallas. Teraz mam inne pytanie. Byłam sobie obejrzeć foteliki "na żywo" w sklepie. I sprzedawca odradzał mi kupienie dla 9-miesięcznego dziecka fotelika 9-36 rosnącego wraz z dzieckiem, np. Cybex Pallas czy Kiddy Guardian Pro.Zarzekał się , że ten do 18 kilo starcza do 4 lat. Ale ja oglądając taki fotel, np. Roemer King Plus stwierdziłam, że za duży to on nie jest i jak włożę moje dziecko już teraz do niego, to będzie taki akurat, a co dopiero później, jak będzie mieć 2-3-4 lata. Z doświadczenia wiem, że np. fotelik kołyska 0-12 kg, który rzekomo miał być do 13 kilo, już przy wadze małego 9 kilo był mu za mały. Teraz młody ma 9 mies. i 11 kilo, czyli 7 kilo brakuje do wyczerpania limitu wagowego tego fotelika 9-18.Synek jest dość duży, jak na swój wiek i boję się, że ten fotelik może mu starczyć maksymalnie do 2 roku życia, a nie do 4. Czytałam różne fora i niektóre mamy wypowiadały się właśnie, że ten fotelik 9-18 starczał tylko do 22-24 mies. życia dziecka, a są przypadki, że nawet tylko do 1,5 roku. NO to teraz pytam, czy faktycznie z tym limitem do 4 lat to gruba przesada, czy faktycznie przynajmniej do tych 3 lat, 3,5 roku chociażby starczy ten fotelik ? Jak sprawował się on u tych mam z Was, które mają dość duże wagowo i wzrostem dzieci.

Gość u nas fotelik 9-18kg
sprawdził się do 3lat i 7 miesięcy, także spokojnie:) nawet mógłby być na dłużej gdyby nie to że zrobiła się zima i doszły grube kurtki itp też sprzedawca nam radził że lepiej najpierw kupić fotelik 9-18kg bo jest bezpieczniej a teraz kupiliśmy Cybexa,tylko z isofixem a bez tego mocowania z przodu.jestem bardzo zadowolona z tego fotelika.

Gość alaaa ma kotaaa
w sklepie pewnie powie , że lepiej kupić taki 9-18 bo wiadomo później znowu kolejny i w sumie więcej na Tobie zarobi. Mała przyjaciółki ma już 3 fotelik to chyba ten do 36 kg przesiadła się do niego już jak miała 3,5 lat a dodam , że jest drobna. Ja mam zamiar kupić recaro young sport 9-36kg ale póki co mam czas.

Gość bezpieczna mama
No mi się też wydaje, że sprzedawcy opychają to, co im na korzyść wyjdzie, bo fakt, jak kupię ten do 18, to za chwilę przyjdę po następny. Poza tym np. sprzedawca nie polecał mi tego cybexa z osłoną brzuszną, że raz - poducha denerwuje dziecko, a dwa że za duży jak na 9 miesięczne dziecko. No ale wydaje mi się, że mówił dlatego, żeakurat Cybexa nie sprowadzają do swojego sklepu i chciał opchnąć to, co mieli. Ja tak kalkuluję, jak mam wydać 8-9 stów na fotelik, który może mi na nie za długo starczyć, to lepiej wydać tyle samo na fotel, co do którego jestem pewna, że będzie dla dziecka dobry obojętnie, ile urośnie i ile będzie ważyło.

wcale nie chodzi o to ze sprzedawca tak namawia dla zysku... fotelik 9-18 kg ma 5 punktowe pasy i bardziej nadaje się dla małego dziecka a ten pozniej od 18 do 36 jest już na pas w samochodzie i dziecko od 3,5-4 lat spokojnie się do niego nadaje. mój syn jest duzym chłopcem w foteliku do 13kg jeżdził do 8 miesiąca potem w takim 9-18 kg i jak mial niecałe 4 lata to zaczął jezdzić w tym do 36kg.

Gość no jak to nie na długo
no jak to nie na długo....przeciez do 4 lat to jednak troche pojezdzi.ale to twoje dziecko i jego bezpieczenstwo wiec rób jak uważasz.

Gość bezpieczna mama
Do kolezanki z ostatniego postu - a ile Twój maluch miał wzrostu, wagi, jak przesiedliście się do tego 9-18 ? Chciałabym porównać, czy to było zbliżone do mojego dziecka, może wtedy się przekonam , że ten do 18 kilo mi starczy.

Gość bezpieczna mama
No właśnie pytam, czy to faktycznie do 4 lat starcza, bo to, że piszą, że do 4 lat, nie oznacza, że faktycznie tak starcza.Znam opinie ludzi, którym taki fotelik starczył zaledwie do 2 roku życia dziecka.Dlatego pytam.

ile syn mial wzrostu jak miał 8 czy 9 mieisęcy to kupiliśmy ten fotelik. jak to straczył do dwóch lat???? to już dziecko dwuletnie wazyło 18 kg?????????? mój syn teraz ma 4 lata i waży niecałe 18kg a w nowym fotelu jezdzi gdzies od listopada bo grube ubrania ograniczały mu ruchy w tamtym , gdyby było lato to nadal by mógł w nim jezdzić.

miało byc ze nie pamietam ile mial wzrostu

Gość jak tu sie nie zalamac
u nas maxi cosi 9-18 byl do 2,5roku zycia, dodam, ze corka drobna

to juz wazyła 18kg jak miala 2,5 roku? i do tego drobna była??? mój syn w ogole nie jest drobny, wręcz przeciwnie jest grubej kości i jest masywny.

Gość bezpieczna mama
Oj znam też 9 miesięczniaka, co wazy 13 kilo i ma już grubo ponad 80 cm długości. I takiemu np. kupić fotelik do 18 kilo ?Żeby starczył może.....na rok ?

Ja tez wychodze z zalozenia ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Fotelik ma byc NA MIARE a nie na wyrost. Tu chodzi o bezpieczenstwo i wygode podrozowania dzieci. Watpliwa przyjemnosc podrozowac w maluchem ktory w aucie caly czas placze bo mu po prostu niewygodnie ..... My mamy Britax First Classe Plus (do 18 kg) i jego glowna zaleta jest to ze mozna go "polozyc"... a nie da sie ukryc ze dzieci do 3-4 roku zycia bardzo czesto w podrozy spia... w tych fotelikach do 36kg w takich wypadkach glowka dziecka leci do przodu ..; nie wspomne juz o roznicy w pasach.

Gość bezpieczna mama
Czyli Rebeko radziłabyś jednak nie oszczędzać i kupić dziecku w sumie 3 foteliki w ciągu jego "fotelikowego" wieku, czyli do 12 lat, najpierw kołyska, potem ten 18 kilo i na koniec ten do 36 ? Też się zastanawiam, czy faktycznie takiemu roczniakowi czy 2-latkowi nie będzie lepiej w tym do 18 kilo. I czy te do 36 kilo to nie są trochę nieodpowiednie dla takiego malucha.

W tych do 36 kg oparcie jest prawie pionowe... i jak "przymierzylam" do takiego fotelika moja 9-cio miesieczna corka to sie w nim po prostu "topila" :O.... Wiadomo ze fotelikto spory wydatek... ale ja osobiscie wole wydac mniej na wozek, a kupic dziecku 3 foteliki, dostosowane do jego wieku i morfologii... a niestety widze tendencje odwrotna : wozek wypasiony za kilka tysiecy a fotelik byle jaki... no bo "tego i tak nie widac" :O ...

Gość lusia pysia
Moja córka na 3,5 roku i jest drobna (12,5 kg) i niewysoka ma jeszcze spory zapas w takim foteliku. Myślę, że wszystko zalezy od dziecka.

my mamy bebeconforna do 18 kg moja corka ma 2,5 roku i spokojnie sie w nim miesci tylko ona drobna jest, 85 cm i 10,5 kg mysle ze jeszcze pol roku w nim przejezdzi moj syn ma graco do 36 kg z taki pionowym oparciem i to jest totalna klapa :-/ on jest wielkim spiochem a w tym foteliku glowa lata mu na wszystkie strony oraz pochyla sie bardzo do przodu-co napewno wygodne nie jest...

Gość bezpieczna mama
tyle że w tych do 36 kilo , np. Cybex Pallas albo Kiddy Guardian Pro oparcie jest odchylane do pozycji półleżącej, w Cybexie np.też zagłówek można odchylać. Co do wózków, to myślę, że to też rzecz, której trzeba poświęcić trochę uwagi zanim się ją kupi. Też nie wybierałabym byle jakiego wózka, a np. super fotelik. I wózek i fotelik muszą być wygodne, stabilne, ładne, no i najlepiej w przystępnej cenie.

Gość bezpieczna mama
Mój ma obecnie jakieś 77 cm i 11 kilo wagi, ma 9 miesięcy,no i nie wiem, jak będzie rósł dalej. A przyznam, że z lekka bym się zdenerwowała, jak bym kupiła teraz dobry fotelik za 800 900 zł a w przyszłym roku musiałabym kupić następny większy.

Gość bukaa
Evi, kupcie poduszkę na szyję (taki rogal), to w pewnym stopniu pomoże.

ja też uważam ze najpierw trzeba kupić fotel do 18kg a doepiro potem do 36kg.Tak to jest zrobione żeby dziecku było wygodnie i bezpiecznie a fotelik to bardzo ważna rzecz i nie można na tym oszczędzać.Zawsze ten fotelik możesz sprzedać i potem kupić drugi.My mieliśmy do ponad 3 go roku zycia fotelik 9-18kg Brevi http://allegro.pl/fotelik-brevi-grand-prix-silverline-0-18-kg-smile-i1394043043.html odchylany w całości do pozycji śpiącej( mial 3 pozycje odchylenia) a nie tylko zagłówek, ten fotel mial 5 punktowe pasy bezpieczeństwa i był po prostu wygodny i bezpieczny a potem jak syn miał jakieś 3,5 roku to kupiliśmy fotelik cybex http://allegro.pl/cybex-solution-x-fix-isofix-3xkolor-od-reki-w-wa-i1392772359.html jest super fotelikiem ale już dla dużego dziecka, pomimo że ma odchylane plecy i zagłówek to nie wyobrażam sobie wozić w nim malucha. Także wszystko w swoim czasie....

Dzieci po roku nie rosna juz w takim zastraszajacym tempie :) ... dziecko w wieku 4 lat ma ok 14-19 kg i 94-104 cm... oczywiscie sa wyjatki ale potwierdzaja one tylko regule ;) Bylas z dzieckiem w sklepie ? Najlepiej jest po prostu fotelik "przymierzyc" ... wtedy bedziesz widziala czy sie nadaje czy nie.

Gość bezpieczna mama
Dziś się właśnie z brzdącem wybieramy do sklepu, przymierzymy go i ocenimy.Będzie miał radochę, bo on lubi chodzić do sklepów:-)

Ja się podpisuje dwiema rękami pod wszystkimi wypowiedziami, które mówią o zakupie najpierw 9-18 a potem ten do 36. My małą przesadziliśmy do tego 9-18 jak miała 10 miesięcy, też wydawało mi się że duża jest i że z tego szybko wyrośnie, ale jeszcze sporo jej brakuje, weźcie pod uwagę że dziecko które ma te 10 miesięcy i jest pulchne - zaraz zacznie biegać i schudnie (z moją tak było, była pulchniutka bardzo, a teraz smukła panieneczka się z niej zrobiła - ma 2 lata i miesiąc, wzrost 88 cm, waży 12 kg). Chyba że dziecko bardzo wysokie, to wtedy trzeba szybciej zmienić, waga jest podawana orientacyjnie, ale już jak główka wystaje to trzeba zmienić. A mamy maxi-cosi priori. Ten pierwszy też mamy maxi-cosi cabrio-fix.

Gość bezpieczna mama
Aneczko, ale mój mając 9 miesięcy waży teraz 11 kilo, to na ile to mu starczy ?

Gość bezpieczna mama
Piszesz, że twoja ma 12 mając 2 latka, a ja właśnie nie wiem, ile synek będzie miał w wieku 2 lat, czy jeszcze do tego fotela do 18 kilo się zmieści.

Gość no własnie im dziecko starsze
tym wolniej rośnie i nie przybiera tak na wadze szybko! wy tu boicie się że 4 latek przekroczy 20kg :D mój 10 letni syn waży nie wiele więcej! porcje je jak dorosły facetem tyle że uprawia dużo sportów, wszędzie biega i po prostu spala te kalorie!

Gość mama przyszlej dziewczynki
My dla synka kupilismy ten 9-36 miesiecy ale w nim poszerza sie boki, i wyciaga zaglowek. caly fotelik sie powieksza, wiec teraz jezdzi w takim najbardziej zmniejszonym i moim zdaniem jest bardzo dobrze dopasowany, pozniej bedziemy powiekszac