Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezlazajawakakakaka

Co na pępuszek niemowlęcia ?:)

Polecane posty

Doradzcie cos doświadczone mamy. co bedzie najlepsze?? zastanawiam się nad Octaniseptem,ale wiele ludzi mnie kupna tego odciaga i twierdzi, ze spirytus i gaziki najlepsze

Gość mama 17 miesiecznego synka
Nic. Zadnego spirytusu ani innych cudow na kiju. Wietrz jak najczesciej i nie zaklejaj. Teraz sa takie spacjalne klamry (moj mial niebieska) i to wszystko co tam mial. Spirytus to stara szkola, ktorej juz od dawna sie nie stosuje. Mi nie kazano smaroc niczym. Odpadl po 4 dniach, a po tygodniu juz nie bylo sladu.

no mi w szpitalu kazali zabrac cos do dezynfekcji pępuszka.

???

Gość ikiskikisi
ja polecam gaziki "Leko" i takie doradzili mi w szpitalu po wyjściu z maluszkiem. są bardzo dobre.

Gość hermisia
lekkie obsuszanie spirytusem nie zaszkodzi, zwłaszcza jak się pępek zamoczy w kapieli i nie zaklejać tylko wietrzyć, mojej córci odpadł po 6 dniach

Gość ehh...
W szkole rodzenia mówili, że spirytus to już przeżytek i żeby myć wodą z mydłe. Moja mama jest pielęgniarką i mówiła, że to bzdura, ale myłyśmy przez pare dni wodą z mydłem i no cóż zaczynało sie paprać. Przyszła położna i powiedziała, że spirytus jest najlepszy bo widziała takie pępuszki myte wodą z mydłem i aż strach było patrzeć. Moja siostra używała Leko i też super sie wszystko goiło. Niestety, ale jednak czasami stare szkoły są nalepsze.

Gość mama 17 miesiecznego synka
A widziecie, co szpital i kraj (nie mieszkam w PL) to inna szkola. U nas normalne jest moczenie pepuszka podczas kapieli, nie przemywanie i nie zaklejanie i nic sie nie dzieje, a Spirytus i wszystko na spirytucie jest wrecz ostro odradzane, takze roznie to mowia.

Gość mussa30
ja mojemu synkowi przemywałam właśnie spirytusem takim spozywczym który trzeba rozcieńczyć z wodą zamaczasz patyczek i przemywasz przynajmniej 3 razy dziennie i dzieki temu szybko sie goi:)

Gość mussa30
własnie mi tez polozna doradzila ktora przychodzila do malego ze najlepiej spirytusem na patyczku bo wszedzie dojdziesz trzeba wrecz podkrecac oczywiscie nie na sile ale jak czujesz ze sie podnosi to przemywac jak najglebiej i wtedy szybko odpada leko nie polecam tez zakupilam przed porodem ale onetylko z wierzchu dzialaja bo nie dojdzie sie glebiej takim gazikiem one sa dobre na rozne tam ranki i inne rzeczy polecam spirytus i patyczek i zobaczysz ze szybko sie zagoi

Gość no popatrz popatrz
ja psikalam octanispetem - jakimś z apteki - psokałam gazika i sam pępęk - odpadł po 8 dniach - potem psikałam patyczka kosmetycznego i czyściłam go jeszcze i super się zagoił - odradzam ci gaziki leko - ja ich niecierpiałam używać

Gość szalona wariatka
spirytus salicylowy w proporcji 1:1 z wodą i do przemywania wacik, gazik, patyczek - wg uznania i wygody1 wystarczy:P

Gość alisonkot
my mieliśmy gaziki ,,leko,, na spirytusie.a z pierwszym dzieckiem spirytus rozrabiany z wodą(córka 6 lat)

Ja używałam spirytusu rozcieńczonego. użuwałam wacików na patyczku. Mojej małej kikut odpadł po trzech tygodniach, położna stwierdziła, że zbyt delikatnie to robię i tak małej ten kikut odchylała i wcierała, że ja byłam przerażona, że jej krzywdę zrobi. Ale juz następnego dnia kikut się odkleił.

Gość Ja rodzilam w tym
roku i to zalezy od szpitala, u nas nadal zaleca sie spirytus. Najlepiej ten czysty,bo tu nie chodzi do konca o odkazanie, ale o wysuszenie kikuta. Octenisept jest przesada

Gość szalona wariatka
czysty może być za mocny i poparzyć delikatną skórkę dziecka, trzeba uważac. bezpieczniej rozcieńczyć. a te wszelkie gaziki typu lako, to tylko nabijanie kasy firmom farmaceutycznym:))

Gość aniulka2
Ja jak i przy pierwszym dziecku tak jak przy drugim 1.12.2010 urzywałam fioletu.Przy pierwszym szybko odpadł a u córeczki trzymał sie 6 tygodni 3 raz juz bym go nie urzyła!Odradzam

Gość to ja mussa30
dokladnie najlepszy jest spirytus rozcienczony z woda zmoczyc patyczek o dookola przemywac tak podchaczac trzeba zeby sie wysuszal i w koncu odpadnie i nie bac sie ze to boli bo w calenie boli