Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Milena 0515

FAS - płodowy zespół alkoholowy!!

Polecane posty

Gość Milena 0515

Drogie przyszłe mamy, ponieważ mam wiedzę na temat FAS chcę się nią podzielić. Apeluję do wszystkich kobiet w ciąży aby nie spożywały alkoholu w czasie ciąży lub nawet jeszcze wcześniej gdy istnieje nawet najmniejsza szanasa że jesteście w ciąży. Nawet najmniejsza ilość alkoholu może spowodować nieodwracalne uszkodzenia płodu i płodowy zespół alkoholowy FAS. Krytyczny moment w którym wypypicie alkoholu w bardzo małej ilości jest niezwykle szkodliwe to czas od samego początku ciąży lub czas początku migracji i specyfikacji komórek. FAS powoduje zespół charakterystycznych cech które widoczne będą tuż po urodzeniu i będą rzutować na całe życie waszego dziecka. Dlatego jeszcez raz powtarzam dbajcie o wasze dziecko od samego początku i wystrzegajcie się alkoholu!!!

Gość objasnij
ten "zespol charakterystycznych cech", prosze.

Gość objasnij
ten zespol "charakterystycznych cech", prosze.

Gość Kalamaga
ja tez sie chetnie dowiem

Gość napisz coś więcej
na temat FAS. Mam syna adoptowanego, ma 20 lat, wiem, ze jaego matka bilogiczka była alkoholiczką. Myslę więc, że będąc w ciąży tez piła

Gość Milena 0515
Dziecko z zespołem FAS będzie maiło specyficzny wygląd: piłkowaty kształt twarzy, cofnięte czoło i rzuchwa, wystający nos, szeroko rozstawione oczy, brak rynienki podnosowej, przez co charakterystyczny układ ust, obniżony obwód głowy. Dzieci te mają różne wady rozwojowe, często występuje niska masa urodzeniowa problem z przybieraniem na wadze. Cechy uszkodzenia centralnego układu nerwowego. Dzieci są reaktywne, nie śpią tyle ile powinny. Brak mechanizmu samoregulacji. Dużo więcej płaczą. Jako dorsłe mają problemy z funkcjonowaniem w grupie i społeczeństwie, zachowują sie aspołecznie.

Gość a skąd wiecie
Nie do końca jest tak jak pisałaś.Dziecko z zespołem fas może ale nie musi mieć taki wygląd jak opisałaś, może mieć jedną z tych wad rozwojowych które opisałaś a może też mieć ich znacznie więcej.Może mieć np. tylko problemy z relacjami z innymi a nikt tego nie powiąże z fas bo jest "normalnie wyglądające".Wszystko zależy od "szerokości" uszkodzenia w ciąży.Zgadzam się więc ze stwierdzeniem,że nie wolno pić w ciąż. Śmieszy mnie jak niektóre kobiety mówią,że piły od czasu do czasu trochę wina i nic ich dziecku nie jest.A skąd mogą to wiedzieć. Mogą nawet niektórych objawów nie połączyć, chociażby dziecko może mieć duże problemy w szkole z matematyką.

Gość a co to jest
RZuchwa? Tym sie RZuje?

Gość Milena0515
Zgadzam się ze stwierdzeniem, że nie zawsze występują wszystkie te objawy razem. Chodzi głównie o działanie prewencyjne, Fas jakby sie nie objawiał zasze przynosi szkody. Należy jednak pamietać ze jest to jedno ze schorzeń którego w 100% można uniknąć wystarczy nie pić alkoholu.

Gość napisz coś więcej
to mój syn urodził się z FAS. Miał ogreomne kłopoty z nauką, po wielu trudach skończył tylko gimnazjum. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny - to jest w normie. Tylko zawsze był dużo niższy niż jego koledzy, pamietam miał 2 centyle niedowagi i 2 centyle niedobory wzrostu. Teraz też jest niski, ma tylko 160 cm wzrostu. Ma kłopty z samoakceptacją.

Gość kuki123
patrzącdziś na młodzież faktycznie dużo dziewczyn pije alkohol:(

Gość psycholożkakkk
Wiedza, którą posiadasz nie jest pełna. Musisz się jeszcze dokształcić, a potem strasz wszystkie kobiety w ciąży, które wypiły lampkę wina.

Gość Milena 0515
W ciąży nie ma ani bezpiecznej dawki ani bezpiecznego momentu na wypice akoholu!! Jedna lampka może być tak samo szkodliwa jak picie przez cały okres ciąży!!! nie ma co się łudzić że lampka wina nie zaszkodzi i jest to wiedza pewna. Pamiętajcie o tym drogie przyszłe mamy!