Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbbbbzzzzzz

odwietki, jaki poczestunek??

Polecane posty

Gość bbbbbzzzzzz

bedzie 5 osob, kolezanki i koledzy z pracy.., czym wpadaloby ich poczestowac?

Gość pocahontas8k
no właśnie co to jest/są odwietki???

Gość bbbbbzzzzzz
widze ze ten topik nie ma sensu:) dobrze wiecie co to sa odwietki, potoczna nazwa odwiedzin..dalej mam tlumaczyc?? az tak jestescie ograniczone??

Gość aaaaaaaaaaaauuuuuuuuuu
Może ciasto i kawę

Gość Karolyne...
Ja bym zrobiła zapiekane jabka zkruszonką i cynamonem do tego jakas kawka herbatka a jsli t ma byc koalcja to moze jakaś lasagne albo cos w tym stylu,a jesli któryś ze znajomych mięsa nie jada lasagne ze szpinakiem i śmietaną

Gość jagodo
ty kuro domowa nie wiesz co to jest? przeciez ty wszystko wiesz!!!!

Gość pierwszy raz uslyszalam
takie okreslenie :odwietki". Co sie tak bulwersujesz autorko? Nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi. Rozne sa okreslenia gwarowe, tez ich nie znam. Dlaczego mam nie pytac?

Gość pierwszy raz uslyszalam
mialo byc takie okreslenie "odwietki". zamiast " wstawil mi sie : potem bylo "o", stad ta emotka ;)

no, ja też zajrzałam z ciekawości, żeby się dowiedzieć co to są "odwietki" :D

jagodo ty kuro domowa nie wiesz co to jest? przeciez ty wszystko wiesz!!!! " Sluchaj tepa krowo!!! Ja mowie po polsku i angielsku. Alke w tych jezykach nie ma slowa "odwietki". ZROZUMIALAS?

Gość autorkooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!
jak juz chcesz slowo odwiedziny zdrabniac czy słowotworzyc to chyba powinno byc odwiedki???? canneloni zrob jakies ze szpinakiem, serem, miesem :-) albo jakies krokiety ( dobre bo mozna zrobic wczesniej i odgrzac) ew poledwiczki w sosie czosnkowym albo filety z kurczaka w sosie czosnkowym...

Gość claryfairchild
Odwietki kochani. I nikt na tym forum nie stworzył takiego słowa- istnieje juz od bardzo dawna i forma ta jest popularna m.in. na Podlasiu. Slowo nie jest polskie-pochodzi z języka rosyjskiego i oznacza odwiedziny. Na duzą skale używane jako wizyta przyjaciół składana rodzicom i ich nowo narodzonemu dziecku.

Gość gość
Z białoruskiego jak już i jest to typowy regionalizm (jeśli w ogóle można to tak nazwać, bo ludzie na Podlasiu po prostu posługują się językiem białoruskim) i nie należy się bulwersować, że ktoś tego słowa nie zna, bo nie obowiązku znać. Nie jest to słowo ogólnopolskie, ono w ogóle polskie nie jest. Jak powiesz do kogoś małanka to też nie zrozumie, że to błyskawica.