Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paszminka

czy druga cesarka boli bardziej?

Polecane posty

Gość paszminka

mam pytanie dla Pań które co najmniej dwa razy rodziły przez cesarskie cięcie, JAK to jest za drugim razem? Czy dochodzenie do siebie trwa dłużej i czy boli bardziej niż pierwsza ? Mój pierwszy poród odbył się przez cc gdyż jak to lekarze fachowo nazywają wystąpił u mnie "brak postępu porodu",dość szybko doszłam do siebie już w 4 dobie mnie wypisali do domu. Drugi poród też chce mieć przez cc ale chciałabym wiedzieć jak to mniej więcej jest po raz kolejny przez to przechodzić.

Gość ja nie wiemmmm
ale moja kolezanka miala dwie i w sumie bardzo dlugo ja bolal kregoslup . Czesto mowi ,ze czasami poczuje jeszcze teraz . A jesli chodzi o ciecie to boli ja na zmiane pogody , czasami poczuje bol jakby ja cieto na pol , a minely 2 lata Ale samo dochodzenie do siebie po to nie wiem czy szybciej czy wolniej

Gość paszminka
ja po cc też szybko doszłam do siebie,zastrzyk przeciw bólowy wzielam raz na drugi dzień, wstawałam z łóżka sama już 3 dnia. Ale obawiam się że przy 2 cc może być gorzej.

Gość paszminka
a ból kręgosłupa również mi towarzyszy szczególnie wieczorami

Gość 2cc
JA miałam 2 cc. Po drugiej to nawet pozbierałam się szybciej i szybciej spionizowałam, bo myśl o 2 letnim synku pozostawionym w domu nieziemsko mnie motywowała. Ale przy pierwszej sama rana mnie nie bolała dosłownie nic, a przy drugiej wzięłam jednego przeciwbóla....Myślę, że porównywalnie i wcale nie tak źle, bo już raz się to przeszło...mniej stresu.

Gość kijevna
u mnie obydwie były porównywalne, co prawda po pierwszej wstałam wcześniej, ale to tylko ze względu na pory dnia, kiedy rodziłam. doszłam do siebie szybko, jedynie bliznę mam brzydszą teraz, bo się tnący nie sprawili:( Myśl pozytywnie i postaraj się szybko wstać i zacząć chodzić - długie leżenie wcale nie jest dobre.

Gość paszminka
no tak to nie wątpliwie są zalety cc :D

Gość sama jestem ciekawa
ja z kolei boje się tzw. zrostów czy jak to się tam nazywa czy to jakaś "reguła' że po pierwszej cc powstają zrosty???? bo tylko tego się obawiam przy 2 cc po pierwszej wstalam po 5 godz. (takie są w tej klinice zalecenia) i było tak sobie -pierwsze wstawanie, potem już nieco lepiej ale teraz nachodzą mnie te "czarne myśli" o tych zrostach i czy to jest odczuwalne przy ewentualnych ich wystąpienieu na stole operacyjnym?...co wtedy odczuwa "pacjent?

Gość moim zdnaie druga
cesarka to masakra w porownaniu z pierwsza. Ja mam d tej pory koszmarne bole glowy (syn ma juz 3latka), kregoslup, rana na brzuchu tak dziwnie kluje, jakby mi ktos milion szpileczek w brzuch wtykal no i porobily sie zrosty. Zaluje ze rodzilam przez cc.

Gość ja mialam dwie cesarki
druga po pieciu latach przerwy. Druga cesarke lepiej znioslam i szybciej doszlam do siebie. W dniu wyjscia ze szpitala juz lecialam na zakupy :D wiec nie ma sie co bac :)

mialam 2 cc pierwsza po narkoza i szybciutko doszlam do siebie a druga z zzo czy podpajeczynowkowym i wszystko byloby oki gdyby nie bol kregoslupa - juz ponad 3 m-ce...

Gość ja mialam dwie cc
obydwie zniosłam bardzo dobrze.Drugą cc mialam w zeszłą sobotę, po 10 godzinach wstalam z łózka żeby umyć buzię i zęby, na drugi dzień już chodziłam, byłam pod prysznicem itp na 3 dobę wyszłam do domu i następnego dnia prowadziłam samochód :)

Gość ja mialam dwie cc
i obydwie mialam pod narkozą, tego znieczulenia w kręgosłup nie chciałam.za pierwszym razem anestezjolog próbował się wkłuć w kręgosłup ale poprosiłam i narkozę za drugim razem mialam od razu.

Gość A CZY TE zrosty
a czy te ZROSTY to regula? i co to tak naprawdę jest ja się to "objawia"????

Gość paszminka
widzę że są różne zdania co do drugiej cesarki ale większość z nich na + ja się troszkę obawiała tej drugiej,boje się że może boleć bardziej w końcu po raz drugi nacinają te same miejsce.. a co do zrostów.. Zrosty mają postać pasm lub błon pojawiają się głównie w operowanym rejonie, a więc w przypadku cięcia cesarskiego w jamie brzusznej.Jest to powikłanie które daje głównie dolegliwości bólowe o miernym lub niewielkim nasileniu. Te dolegliwości mogą, ale nie muszą pojawić się w ciąży.pojawienie się zrostów po każdej operacji nie jest winą, czy zaniedbaniem lekarza lecz naturalną skłonnością organizmu do gojenia.

Gość A CZY TE zrosty
dzieki pasminka za odp. pozdrawiam

Co do zrostow to ja je mialam. Czulam male zgrubienia pod skora, ktore w trakcie gwaltownego wstawania sprawialy bol. Rozeszly sie po okolo 2 miesiacach od cc. Teraz tez bede miec cc, wiec nie wiem jak to bedzie po drugiej. Za pierwszym razem dobrze sie czulam wiec mysle ze teraz tez powinno byc ok.

Gość paszminka
dziękuję dziewczyny za odpowiedzi :)

Moja siostra miała 3cc w ciągu 3,5-4 lat ( jakoś tak :P). Wszystkie zniosła b. dobrze :) aczkolwiek mówi, że pierwsze cc było najgorsze

Gość paszminka
Bellik i inne dziewczyny skoro tak mówicie to może być tylko lepiej :P

Gość Letni Koszmar1
Pewnie już temat nieaktualny, ale.... ja jestem 7 dni po 2-giej cesarce i powiem, że było o niebo, albo dwa lepiej. Co prawda rana pooperacyjna troche bardziej boli, ale za to poruszanie się i dochodzenie do sprawności to bajka w porównaniu z pierwsza cesarką. Mam też nieco mniej szwów (10, a nie 13) i chyba krótszą ranę. Ja na 3 dobę zostałam wypisana do domu. Jedynym powikłaniem po znieczuleniu był dość koszmarny ból głowy, który utrzymywał sie ok 4 dni. Rana po cc pobolewała bardziej, ale paracetamol w zupełności wystarczał. Zrostów żadnych po 1 cc nie miałam, po drugiej tez nie powinno być o ile się wcześnie wstanie i chodzi.

Dziewczyny Jestem jak najbardziej zainteresowana tematem. Czy do drugiej cc jako wskazanie wystarczył Wam stan po cc? Pisałyscie oswiadczenie o nie wyrazeniu zgody na sn ze wzgledu na stan po cc? Czy jest ktos z Wwy?

Asia ja tez jestem zainteresowana tematem,ale chyba juz przestarzałe... jestem w 34 tyg ciazy i tez bede miala cesarke..zaszlam szybko w ciaze,bo po pół roku,synus ma skonczone 13 m-cy...pierwsza cc przeszlam w ciezkich bólach,mimo to wyszlam po 3 dobach do domu..szybko wstalam,ale wszystko robilam w ciezkim bolu gdzies 2 tyg...teraz obawiam sie jak to bedzie.....

Gość a ja mam pytanie natury
technicznej. Mialam cc 15miesiecy temu, blizna ladnie sie zgoila, jest praktycznie niewidoczna. Chcemy zaczac starac sie o drugie dziecko, oczywiscie nie wiem czy drugi raz tez bede miala cc czy sn, ale zastanawiam sie jak to wyglada za drugim razem, w jakim miejscu nacinają, obok pierwszej blizny czy calkiem w innym miejscu? Blizne po cc mam na krawedzi majtek, bardzo nisko tuż nad włosami łonowymi. Jak by było przy drugim cc, cięcie pionowo, czy nad tym co mam? Nie chcialabym miec kolejnej blizny, tym bardziej ze 4miesiace temu mialam zapalenie wyrostka i teraz dodatkową blizne pionową na ponad 10cm tak obok pępka więc w tym miejscu też nie mogli by ciąć. Boję się ze jak by się zdazylo drugie cc to juz calkiem wtedy bede miala ten brzuch pocięty z każdej strony