Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magicstone

Pomocy! Skrzywdziłam swoje dziecko:(

Polecane posty

Gość magicstone

Jestem okropna matka:( Już się zaczął 9 miesiąc ciąży. Nie planowałam dziecka. To był przypadek. Kochałam ojca mojego dziecka (ale znienawidziłam przez jego zachowanie o którym nie będę tu pisać a powody miałam ku temu żeby tak zareagować). Dziecko jest dla mnie najważniejsze na świecie ale za bardzo się wszystkim denerwuje. Po śmierci ojca z mama mieszkamy u jej rodziców. Babcia jest ok ale dziadek to typ wodza. Jak już byłam w ciąży to mnie potrafił dusić jak wypił, wyzywał od najgorszych a raz trzymając za włosy chciał rozwalić moja głowę o podłogę. Mama teraz jest za granica, ja kończę technikum. Ciągle się stresuje szkołą, tym jak z dzieckiem dam rade i dziadkiem. Ojciec mojego dziecka chce niby pomóc ale nie potrafi albo do niego to nie dociera. Nie wiedziałam o ciąży na początku bo miałam bardzo nieregularna miesiączkę i dopiero w 2 miesiącu robiłam test. W czasie tych dwóch miesięcy zażywałam TETRALYSAL. Boje się ze zaszkodziłam dziecku. do tego imprezy przez wakacje. Powie mi ktoś jakie konsekwencje będą stresu, papierosów (rzuciłam jak się okazało ze jestem w ciąży oczywiście stopniowo), alkoholu (nie upijałam się do nieprzytomności i nie było to często ale wiem ze to szkodliwe) i tego leku? Boje się pisząc to bo z pewnością padnie wiele gorzkich slow, zdaje sobie sprawę ze wyrządziłam dziecku krzywdę ale proszę, niech mi ktoś powie (nie szczędząc krytyki jeśli trzeba) co grozi mojemu dziecku? Proszę o pomoc. Niech mnie ktoś uświadomi:(

Gość do .....Ciebie
tak Ci zalezy na odpowiedzi to idz i zapytaj lekarza a nie jakis debili z forum. Dbaj o dziecko, daj mu warunki najlepsze...

Gość magicstone
lekarz mam nierozgarniętego ale na prywatnego mnie stać a u innego były przypadki ze kobiety przez niego miały poronienia. Mój lekarz to już dziadziuś i miał 3 udary. Liczę że tu ktoś pomoże a nie wyśmieje jak mój lekarz

Gość magicstone
strasznie swędzi mnie cipka ,chyba mam wszawice

nie martw sie o dziecko, ja o ciazy dowiedzialam sie duuuuzo pozniej i do tego czasu palilam i kilkakrotnie plam alkohol na imprezach, bralam rozne leki a do 6 miesiaca zylam w ciaglym stresie bo mieszkalam z mama ktora znecalal sie nade mna psychicznie. tez jestem teraz w 9 miesiacu. dziecku nie koniecznie musialas zrob ic krzywde, nie mysl w ten sposob i nie zamartwiaj sie, ciesz sie tym ze je masz i ze juz niedlugo je zobaczysz, staraj sie cieszyc z ciazy i lepiej pomysl o tym co zrobic z nienormalnym dziadkiem bo mieszkanie razem z nim nie jest dobre ani dla ciebie ani dla rozowju dziecka. powinniscie miec teraz przede wszytskim spokoj, dziecko wyczuwa kiedy jestes smutna i ono w tez jest smutne i sie denerwuje. jesli chcesz pogadac to napisz do mnie na maila, podam ci w tedy moj numer gg i opowiesz mi jak wyglada dokladnie calal twoja sytuacja.

Gość magicstone
to nie moje!! ktos sie za mnie podaje!! zalosne!

Gość ja tez nie wiedzialam bo nie
mialam objawow przez 2 miesiace.......i tak pilam wtedy bo byly swieta i sylwester, palilam okazyjnie tylko kilka razy, ale hmmm tabletki bralam przeciwbolowe, do tego różne oczyszczajace, przeczyszczajace, i rózne cuda inne i maly zdrowy

Ojejku, od razu, że skrzywdziłaś. Świadomie łykałaś tabletki, piłaś, paliłaś?? Oczywiście, że nie. Żadna z nas na początku ciąży nie wie o niej, także pierwszy trymestr dziecko jest "chronione" przed wpływami z otoczenia. Inaczej to nigdy byśmy nie mogły ani zapalić, ani wypić ani antybiotyków brać, bo zawsze jest możliwość bycia lub zajścia w ciążę. To znalazłam w necie: "stosowanie leków z grupy tetracyklin (a więc i tetralysalu) jest przeciwwskazane w 2-gim i 3-cim trymestrze ciąży". Bardziej szkodzisz dziecku teraz się denerwując i stresując. Także uspokój się i nie panikuj, bo się tylko niepotrzebnie nakręcasz.

Gość Ikonastyluja
rozumiem,ze przez 2 pierwsze miesiace ciazy popaalas i pilas alkohol i bralas ten lek? O leku nie wiem, wiem natomiast,ze papierochy i alkohol moga wyrzadzic wiele zlego,ale tez nie do konca musza..... (przynajmniej w takim stopniu.....). A masz regularnie robione usg? dopochwowe? Czy mialas robione badania prenatalne ? Sadze,ze lekarz zauwazylby jakies nieprawidlowosci (chociazby w przybieraniu na wadze, czy wzroscie), lub tez jakies defekty w wygladzie (przez usg)?. Wiem jedno, nie zamartwiaj się,bo to nic nie da, dbaj o sobie przez te ostatnie tygodnie, będzie dobrze. Wiele kobiet nie wie, ze są w ciazy (często az do 3 miesiaca, bo maja plamienia, które mylą z okresem) piją, palą, a dziecko rodzi się zdrowe. Miejmy nadzieję, że będzie dobrze.Głowa do góry. Swoje "winy " wynagrodzisz maleństwu w postaci cudownej, oddanej matki:)

Gość grubaska_pociązowa
spokojnie magicstone! to że brałaś ten antybiotyk nie musiało zaszkodzić maleństwu, bo do ok 12 tyg gdy nie ma jeszcze pępowiny dziecko jest jakby bardziej chronione - izolowane w macicy, trudno mi to sforumułować prawidłowo, ale mniej więcej o to chodzi że byle co że tak powiem nie powinno oddziaływać, tak samo na poczatku palenie i picie (wiadomo dużo kobiet nie wie ze jest w ciąży). Poszukaj np. na forum gazeta.pl zdrowie kobiety tzw. białej listy ginekologów i znajdź jakiegoś z NFZ dobrego ze swojego miasta. Główka do góry, będzie dobrze!! to naturalne że się boisz, ale myślę że nie ma o co. Natura wiele przewidziała, żeby chronić życie.

Gość do .....Ciebie
znowu ta idiotka ze zdjeciem dziecka.

spokojnie wiele kobiet dowiaduje się o ciąży dużo póxniej niż by chciały, czasem nawet jak ciąża zaczyna byc widoczna i mimo to wszystko jest w porządku jesteś już w 9 miesiącu, miałas badania, wszystko napewno rozwija sie bardzo dobrze i dzidzia jest zdrowa! nie denerwuj się, bo tym możesz dziecku zaszkodzic, nawet wywołac wczesny poród...spokojnie połóż się spac, włącz spokojną muzykę, zrelaksuj się, pogłaskaj brzuszek, porozmawiaj z dzieckiem, opowiedz mu o wszystkich swoich marzeniach, powiedz jak będzisz już niedługo je tulic do siebie, całowac, jak bedziecie się bawic, chodzic na spacery, jaka jesteś szczęśliwa, że je masz pod sercem! nie denerwuj się, bo nie ma czym, nie panikuj spokojnie zbieraj ubranka, przygotowuj się do bycia mama musisz byc silna i mądra, teraz ty masz byc oparciem dla tego maleństwa, ty masz je uspokajac i tulic i mówic, że WSZYSTKO BĘDZIE W PORZĄDKU mów tak do dziecka, a słuchając własnego głosu sama w to zaczniesz wierzyc i samą siebie uspokoisz każda mama się martwi o swoje dziecko, to dopiero początek, więc nie martw się na zapas wszystko będzie dobrze, pamiętaj a teraz spac! :-)

Gość magicstone
Dziękuje Wam. Trochę mi lepiej. Co do badan to miałam tylko 2 razy usg bo więcej nie robią, z waga jest nie ciekawie bo od 17 tygodnia do 34 przytyłam tylko 3,5 kg. Od 17 tygodnia mam założoną kartę ciąży bo nie założyli mi jej przy pierwszej wizycie. Myślę żeby iść teraz prywatnie chociaż raz do innego lekarza. Ale czy częste usg nie jest szkodliwe?

Gość grubaska_pociązowa
nie jest szkodliwe, niektóre panie prywatnie to mają co miesiąc na każdej wizycie, co zresztą nawet nie jest potrzebne z medycznego punktu widzenia. Mały przyrost może być spowodowany stresem o sytuację domową.. a z jakiego miasta jestes?

Gość magicstone
z okolic Wadowic

Gość olosiie
Ale ty mialas robione usg tylko 2 razy przez cala ciaze!!Idź do prywatnego lekarza,bo tamten to konował jakiś. Idź również ze względu na to,że popytasz co cię trapi, porozmawiasz o porodzie etc. Prywatny lekarz zajmie się tobą lepiej, niestety w tym kraju tak mamy. Płacisz- masz. nie masz kasy- dupa blada. Także uzbieraj te ok. 100-150 zł i idź,popytaj, zrobi Ci usg, coś doradzi. Nie martw się!

Gość olosiie
Zapomiałam dodać- uciekaj od tego świra dziadka, on nie moze cie tak traktowac , a tym bardziej w tym stanie, a pozniej z dzieckiem. Pogadaj z mamą jak to rozwiazac, przeciez to jakiś kat:\

Gość magicstone
Tak traktowal swoje dziecki (w tym moja mame) i tak traktuje wszystkich slabszych. Synowi sie nie postawi bo kiedys od niego dostal przy jakiejs awanturze. Ja jak chcialam jego rece sciagnac ze swojego gardla to rozniej na nadgarstkach mial siniaki podobno i przed rodzina zrobil ze mnie ta zla ze mu since zrobilam ale nie mowil tego co on robil, tylko ze niby ja do niego przystartowalam:/

Gość ja mam 25 i..
Heh a jak kiedys napisalam dziewczynie co wypila kilka lampek wina na topiku ze w pierwszych tyg. gdy jeszcze kobieta nie wie ze jest w ciazy dzieciatko jest chronione i niekoniecznie to musi oznaczac krzywde dla niego to zostalam zjechana od ciemniakow idiotek i debilek, mimo ze te slowa uslyszalam od lekarza.

Gość magicstone
W sumie racja bo tak to wszystkie dzieci by sie chore rodzily. Wiele kobiet nie wie ze sa w ciazy. Ja juz świruje na punkcie tego dziecka:) chodze z rożkiem i przytulam go wyobrazajac sobie ze za chwile tam bede miala moje malenstwo. Staje przy lozeczku czy wozku i sobie mysle jak bedziejak juz sie pojawi:)

Gość magicstone
I dziękuję wszystkim. Bardzo pomogliście. Miałabym cała noc z głowy a tak czuje ze będę normalnie spać. DZIĘKUJĘ jeszcze raz i dobranoc Wam:)

Gość mamamama26
z okolic wadowic jesteś to polecam panią dr hankus - wadowice ul. podgórska - bierze 60zł za wizyte - badanie plus usg - i jest świetną kobietą - idź choć raz sprawdzić czy wszystko jest ok

Gość olosiie
Mam nadzieję, że spałaś spokojnie. Ważne, że zadbasz o maleństwo najlepiej jak potrafisz:)

Gość ja pilam czasem alkohol
jak bylam w ciązy......i zdarzylo mi sie zapalic papierosa Dziecko jest zdrowe w 100 proc.

Gość jeeeeeeeejuuuuu
Wpisz w google FAS i poczytaj.

Gość magicstone
FAS jest przerazajacy. od kad sie dowiedzialam o ciazy nie pilam alkoholu wcale a wczesniej to nie byly jakies wielkie ilosci. moze z 3 razy sie zdarzylo przez wakacje. W poniedzialek mam wizyte u lekarza ktory przyjezda do nas z krakowa. bezplodny podobno ale mowia ze swietny specjalista z niego i podchodzi do kazdej kobiety indywidualnie i traktuje ciaze jak cud i robi usg a bierze 50zl i do tego zdjecie daje. Bo ten co mnie prowadzi to zdjec nie robi. W poniedzielek mam nadzieje bede wiedziec wiecej.

Nie martw się, że mało przytyłaś. Ja jestem w 25 tygodniu i przytyłam tylko 3 kg. Jem tyle co przed ciążą, wcale nie mam żadnych smaków i te kilogramy to się biorą z powiększonego brzucha. Też się martwiłam, że dziecko będzie małe, a tymczasem lekarz mówi, że waga moja nie ma znaczenia, bo dziecko wcale nie jest nawet najmniejsze, tylko średnie jak na swój wiek, w połowie pomiędzy granicami na ten okres. Wszystko będzie dobrze. A to, że Twoje dzieciątko nie poddało się,pomimo sytuacji z Twoim dziadkiem i stresów jakie przeżyłaś, tez dobrze rokuje, bo znaczy, że jest silne. :) Też miałam ciężko w tej ciąży i lekarz tak właśnie powiedział, że skoro utrzymałam, to znaczy, że dziecko jest silne i daje radę :)

Gość do autorki tego tematu
tetralysal mógł, nie musiał, ale jest to bardzo prawdopodobne - uszkodzić zawiązki zębów dziecka. mało kto wie, że listewka zębowa powstaje już u 1 cm zarodka twoje dziecko może miec w przyszłości poważne problemy z zębami, zarowno z mlecznymi jaki i stałymi powinno byc pod stałą opieką dobrego stomatologa - od pierwszego ząbka bądź swiadoma, że może jego zęby nigdy nie będą białe, ani ładne

Gość do autorki tego tematu
Po pierwsze należy podkreślić wpływ stosowania tetracyklin u ciężarnej na rozwój płodu. Według dostępnych na ten temat opracowań podawanie antybiotyków tetracyklinowych kobietom w pierwszych 6 miesiącach ciąży prowadzi w 50% do żółtego przebarwienia zębów u dziecka (Toaff i David). Natomiast jeśli tetracykliny stosowane są u matki po 28. tygodniu ciąży, do przebarwienia zębów dochodzi u 70% dzieci (Genot). Tetracykliny, tworząc silne kompleksy z jonami wapnia w rozwijających się kościach i zębach płodu, prowadzą do żółtobrunatnego przebarwienia zębów, hipoplazji szkliwa i zahamowania wzrostu kości długich. Mam nadzieję, że to przeczytasz i poszukasz dla swojego dziecka najlepszego stomatologa na świecie.