Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wykształcona mama

Ojciec mojej córki chce mi zniszczyc zycie !

Polecane posty

Gość wykształcona mama

Witam mam pewien problem mianowicie : Urodziłam swoją pierwszą córkę mając 17 lat,to była wpadka,poznałam faceta na dyskotece.. no i stało się . On gdy tylko dowiedział się o ciązy zniknął . Ja z pomocą swoich rodziców skończyłam szkołę,córkę oddałam do żłobka,potem do przedszkola,a sama skończyłam studia i pracowałam . Dziś córka ma 8 lat,ja cztery lata temu poznałam mojego drugiego partnera,od roku jesteśmy małżeństwem mamy razem synka . Mój mąż moją córkę traktuje jak własne dziecko,zresztą córka też tak traktuje męża . Tylko chodzi o to,ze niedawno pojawił się ojciec mojej córki,chce mieć z nią kontakt,ale ja nie chcę się na to zgodzić,bo moja córka ma ułożone życie , ona nawet nigdy na nią alimentów nie płacił. Czy jeśli on pójdzie do sądu to może wygrać sprawę o widzenia z córką ? Czy ktoś był w podobnej sytuacji ?

Gość weronika i adam
sa w identycznej sytuacji :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D Ogladaj dzisiaj, moze cos sie wyjasni :P

Gość wykształcona mama
yy jaka Weronika i jaki Adam ? Pytam poważnie,to nie ejst jakiś głupi żart choc chciałabym,żeby to się nie wydarzyło .

Gość yuuuu
znalazł się tatuś????!!!

Gość wykształcona mama
?????????

Gość slabo zmyslasz
:P

znajoma miała podobny problem tyle że ma młodsze dziecko i sąd wydał zgode na widzenia córki z ojcem ale tylko w obecności matki, dopóki ojciec ma prawa rodzicielskie żaden sąd nie zabroni mu widzeń

Gość wykształcona mama
Widzę,że kafe schodzi an psy,jak zwykle jak ktoś potrzebuje pomocy to tylko pootraficie zjechać i doszukiwać się prowokacji,a jak ktoś zakłada po raz 10 to oczywiście pomoc otrzyma !

Gość Masayuki Yammamottooooooo
a nie przyszlo ci do glowy, ze nikt nie wie?? Pomysl najpierw a potem wyzywaj

Gość kazujoszi funakiiiiiii
a staralas sie o alimenty??

Gość wykształcona mama
Nie,z tego względu,że moi rodzice mi pomagali .

Gość no Weronika i Adam
ze Wspólnej, oglądaj dziś o 20.00 w tvn

skoro nie staralas sie o alimenty to jak mozesz napisac, ze nigdy ich nie placil?? Poki co nie mozesz mu zabronic kontaktow z dzieckiem

nie płacił alimentów ale czy się o nie staralaś skarżyłaś go o to? a jeśli chodzi o pozbawienie praw rodzicielskich to nie wiem jakie warunki muszą być spełnione a ograniczenie praw polega na tym że jedno z rodziców ma przyznane całkowite prawa rodzicielskie i do decydowania w ważnych kwestiach dla dziecka ale rodzic z ograniczonymi prawami ma prawo do widzeń z dzieckiem

Gość wykształcona mama
Nie płacił,bo jak zostawił mnie już w ciąży to pewnie i alimentów by nie płacił,więc.. a ja nie chcialam się ciągać po sądach .

jesli on by nie placil to dostawalabys pieniadze z funduszu albo jego rodzice mieliby obowiazek placenia. Tak szczerze, to nie masz mozliwosci calkowitego odciecia go od dziecka.

czy on jest wpisany jako ojciec dziecka? bo skoro nie byliście małżeństwem to musiał iść z Tobą do USC i przysposobić dziecko?

Gość wykształcona mama
no właśnie nie jest wpisany,mała ma moje nazwisko panieńskie,ale on powiedział,ze będzie robił badania :O

po 1 jesli zrobi badania udowodni iz jest ojcem, sad moze przyznac mu widzenia tylko i wylacznie w twojej obecnosci sady polskie nie beda patrzyly na to iz sie nie interesowal tyle lat, pojdzie na jego strone dlatego iz stara sie teraz o kontakt jesli nie jest pozbawiony praw rodzicielskich to przykro mi ale bedzie mogl corke widywac wiem ze to bolesne ale taka jest prawda i prawo w polsce jedyne wyjscie wez sobie dobrego adwokata i zaloz pierwsza srawe na poczatek o ograniczenie praw rodzicielskich i walcz o to , sad byc moze przychyli sie do wniosku pozniej zobaczysz, jesli sad ci przyzna ograniczenie praw wtedy mozesz starac sie o pozbawienie calkowite powiem odrazu , ze z takimi sprawami jest ciezko moga sie ciagnac

skoro nie jest wpisany jako ojciec to czemu Twój mąż nie przysposobił dziecka? ze mną tak było i mój ojczym mnie przysposobił jak wziął ślub z moją mamą

Gość kiedy to było
Dopóki nie udowodni, że jest ojcem dziecka, nie ma do niego żadnych praw. Chodzi, oczywiście, o ustalenie ojcostwa poprzez Sąd. Poza tym, nawet ustalenie ojcostwa nie musi automatycznie dawać mu praw do dziecka. W prawie rodzinnym jest mozliwość ustalenia ojcostwa bez przyznawania władzy rodzicielskiej. Nawet, jesli ojciec dziecka złoży wniosek o ustalenie ojcostwa, to Sąd i tak weźmie pod uwagę jego dotychczasowe zaangażowanie w zycie dziecka. Nie denerwuj się, czekaj na jego legalne działania (tzn. wniosek do Sądu), bo dopóki nie jest uznany sądownie jako ojciec i nie ma przyznanej władzy rodzicielskiej, to nie ma żadnych praw do córki.

Gość aaadsfa
a skad on wie ze to jego dziecko? mowilas mu to, ok, powiedz mu ze najpierw niech splaci ci alimenty wraz z odsetkami, a potem niech zrobi sprawe o ojcostwo, a na koncu mu powiedz ze nazwiska jego nie bedzie dziewczynka nosila, a podalas przy urodzeniu nazwisko ojca? jak podalas to on ma prawa, ale musi sobie je wywalczyc,i splacic alimenty.. kiespsko ze dopiero teraz go sumienie ruszylo,a ty sobei juz zycie ulozylas, faceci to swinie umieja zycie zlamac....i namieszac...corke nastaw ze nie ten ojciec biologiczny tylko ten co zyje z wami... kiepska sytuacja

Gość kijevna
Wasza corka jest juz na tyle duza, ze nie Tylko Ciebie, ale i ja sad bedzie pytal o zdanie...a jesli sie sprawa przeciagnie to bedzie juz pelnoletnia i tym bardziej sama zdecyduje... ciekawe swoja droga czemu sie nia tatus nagle zainteresowal?

Gość masz prawo reklamowac
moj kumpel mial taka sytuacje, praw do dziecka nie dostal widzenia leza w gestii matki dziecka ,ale alimenty musi placic.po pierwsze musi zlozyc wniosek o ustalenie ojcostwa a potem to jeszcze dluga droga.

Gość kijevna
a nieee sorry... ma 8 lat nie 17 to cofam wypowiedź.

Gość a ja powiem tak...
jak nie uznał dziecka w USC to może sobie gadać co chce. faceci wstydu nie mają. przez tyle lat nie pamiętał że ma dziecko. pewnie sobie wymyślił że jak masz męża to nie będzie musiał płacić alimentów i 'przypomniał' sobie że może namieszasz komuś w zyciu. postrasz go że jak chce ustalenia ojcostwa to będzie musial zaplacić alimenty za te 8 lat. jak trzeba płacić to tatusiowie znikają.

Gość kijevna
ale powiem CI jedno - sądy w Polsce są tak pro-kobieco nastawione, że facet ma marne szanse, chyba, że ma jakieś wtyki w sądzie - to gorzej...