Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mercenaries999

porażenie nerwu promieniowego !

Polecane posty

Gość Mercenaries999

Witam! Stwierdzono u mnie uciskowe uszkodzenie nerwu promieniowego. Nie moge prostowac nadgarstka ani palcow prawej reki. Przepisano mi rehabilitacje w postaci pradu . Mam,wiec pytanie co moge robic samemu w domu do tego czasu, by przyspieszyc proces leczenia? Mial ktos moze podobna sytuacje? Ile czasu trwalo leczenie oraz czy reka wrocila do 100% sprawnosci. Z gory dziekuje za wszelka pomoc.

Czy reka wróci do 100% sprawności to zalezy od regeneracji nerwu... A skoro mówisz, że cos ci uciska ten nerw, więc prawdopodobnie trzeba będzie usunąć przyczyne ucisku, o ile jest to mozliwe... Same prądy wszystkiego nie załatwią... Trzeba ta rekę ćwiczyć.. I raczej nie wolno jej za bardzo oszczędzać, oczywiście, lepiej nie nosić w tej ręcę szklanek z gorącą herbatą, bo to jeszcze za wcześnie na to.. Ale trzeba ja ćwiczyć nawet kilka razy dziennie... Wszystkie ruchy w każdym stawie, pomagaj sobie druga ręką albo niech druga osoba ci w tym pomaga...

A i trzeba sie nastawić na to, że reka może długo się rehabiltować... Nie wiem, co było przyczyna ucisku tego nerwu, nie piszezs tego... Ale powiem ci, że znam taki przypadek, gdzie pani w wypadku samochodowym złamała kość ramienną i składali ja operacyjnie, doszło u niej do porażenia nerwu promieniowego i do tej pory reka nie jest w pełni sprawna, aod wypadku minęło jakies 5 lat... Także z tym bywa różnie, ale myślę, że nie krócej niż kilka miesięcy ten stan nie będzie trwać...

Gość Mercenaries999
po przebudzeniu to wystąpiło, a te prądy są nieporozumieniem. minął tydzień i odczuwam nieznaczną poprawę, dlatego zaczynam się martwić. jestem na AWFie i bardzo zależy mi na szybkim powrocie do 100 % sprawnosci.

Gość hejhej napisz
napisz dokladnie jakie masz objawy na jakiej podstawie stwierdzono ucik na ten nerw? ja mam zespol ciesni nadgarstka(lewa i prawa dlon). mialam badanie emg wykazalo znaczne uszkodzenie tych nerwow czyli tylko operacja mi moze pomoc. objawy mam koszmarne i sama nie wiem czy to tylko zcn -dretwienie palcow -kciuk, wskazujacy,srodkowy i polowa serdecznego -bole rąk i nadgarstkow takie szarpiace klujace czasami jakby mi ktos szpilki gorace wpychal w dlon -i chyba najgorszy objaw ktory nie pasuje mi za bardzo do zcn- sztywnosc palcow wskazujacych srodkowych i serdecznych. sa takie jakbyprzykurczone sztywnawe kolkowate nie moge plasko polozyc dloni na stole ani zlozyc jak do modlitwy -nie moge zacisnac piesci -cos mi przeskakuje w okolicy troczka zginaczy-jest to to miejsce gdzie nacinaja przy zabiegu na zcn jade do specjalisty ktory mam nadzieje zakwalifikje mnie na zabieg i umowie sie na termin w klinice w ktorej operuje

Gość Mercenaries999
moja ciocia miła zcn w obu rękach i obie były operowane , ja mam tzw porażenie sobotniej nocy objawy są bardzo podobne lecz przyczyna inna, mam nadzieję ze uda mi sie odzyskac sprawnosc tylko juz nie wiem co robic aby przyspieszyć

Gość hejhej napisz
porazenie sobotniej nocy??? pierwsze slysze? u mnie jest zcn tylko ta moja sztywnosc tych 3 palcow nie bardzo mi pasuje do zcn nigdzie o tym nie pisza

Porażenie sobotniej nocy... Też pierwsze słysze ... A uszkodzenie nerwu promieniowego łatwo jest zdiagnozować, owszem mozna też EMG zrobić, ale nie zawsze się je robi.. W ogóle to skąd ci sie to wzięło? Jakis uraz miałeś? Jeśli chodzi o prądy, to zapytaj, jakie ci robia... bo genralnie prądy TENS na to pomagaja (przezskórna elektrostymulacja nerwów)..

Ja pamietam jeszcze z praktyk ze szpitala, że facetka miała złamaną rękę i tez uszkodzony ten nerw, wtedy jest tzw. opadajaca ręka, że nie ma wyprostu w stawie śródręczno-nadgarstkowym i stawach międzypaliczkowych bliższych, w dalszych zazwyczaj jest... To ja tej pani robiłam ćwiczenia bierne tych stawów we wszystkich płaszczyznach. I takie też miała zalecenia do domu. Można by jeszcze wirówki spróbować robic..

Jak sam mówisz, nerw był przez jakiś okres czasu niedotleniony przez ucisk... W tym czasie doszło do jego uszkodzenia. A regeneracja nerwu trwa raczej długo, ale czas trwania zależy oczywiście od wielu czynników... Ja bym polecała tećwiczenia wykonywac tak ze 3 razy dziennie po ok. 20 powtórzen w kazdym stawie... Jak troche ci siła mięśni wróci, to próbuj zaciskać rękę w pięść, albo o jakąś piłeczkę... MOzesz to sobie masować jakimś masażerem, piłeczką z wypustkami itp... W ogóle mozesz gdzieś na masaż się udać.

A uprzedzając twoje pytanie, też studiuje na AWFie, tyle że fizjoterapie :) Na razie muszę spadać, ale jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to zajrzyj tu, postaram się coś jeszcze zaradzić... Bo wiem, że kontuzje na tego typu uczelni nie działają na twoja korzyść... Pozdrawiam. :D

Gość Mercenaries999
dlaczego tak długo, mam na mysli fizjologię regeneracji, jest to na zasadzie złamanej kości nie rozumiem? na masaże mnie nie stać, na zajeciach sa tylko ze tutaj uczymy sie na sobie.

W zcn uciśniety jest nerw pośrodkowy... więc ma on troche inne zadanie niż nerw promieniowy.. A jesli chodzi o regeneracje nerwu to zachodzi ona wyłącznie w nerwach obwodowych... Nie wiem, dlaczego tak jest... a masaż to ci kolega moze zrobić, jeśli sam nie potrafisz... Choć wpisz sobie w wyszukiwarke automasaż kończyny górnej, to może ci cos wyskoczy...

Tutaj cos jest o tym: http://herbubeltyjwolszlegier.blog.onet.pl/Uszkodzenie-nerwow-obwodowych,2,ID352599821,n Napisane jest o opukiwaniu tkanek ponad przebiegiem nerwu, elektrostymulacja i ćwiczenia bierne... czyli w sumie to, co ci napisałam wczesniej. A nosisz jakąś ortezę na tą rekę?? W ogóle jak z ruchami w pozostałych stawach tej reki (barkowy, łokciowy)?

Gość Mercenaries999
nie nicf nie stosuję, dzieki za informacje. uzbroje sie w cierpliwosc (tydzien) jesli nie bedzie poprawy to zaczne sie naprawde martwic

Gość no wlasnie nie wiem
skad sie u mnie wziela ta sztywnosc skoro mam ucisk na nerw posrodkowy

Sztywność, mrowienie itp to tzw parestezje, objawy uszkodzenia nerwu... Więc to normalne w przypadku zcn. Jeśli chodzi o zcn jest jedno bardzo dobre i skuteczne ćwiczenie, ale nie opiszę ci go tu, bo to trzeba pokazać, żeby zrozumieć...

Gość ale o sztywnosc w przypadku
zcn nigdzie nie pisza i to mnie maartwi. wszedzie tylko o mrowieniach bolach dretwieniach i to sie zgadza mam to wszystko ale jeszcze mam te sztywnosc. u mnie utrzymuje sie caly czas choc rano jest gorzej. 3 srodkowe palce zwlascza wskazujacy i srodkowy(srodkowy chyba najbardziej zreszta jak kobietka robila emg to pytala sie czy palec srodkowy jest gorszy od wskazujacego a ja odpowiedzialam ze tak ai zapytalam czy to wyszlo w badaniu a ona ze tak) sa przykurczone i sztywne wiec nie moge np podeprzec sie na dloni zlozyc jak do modlitwy, plasko polozyc na stole,ani zacisnac w piesc. ruchomosc nadgarstkow tez nie jest taka jak przed zachorowaniem na zcn.

Gość hgfjhbmnbl
JAK DŁUGO TRWA PROSES REGENERACJI PORAZONEGO NERWU??

To zależy od bardzo wielu czynników... może trwać od kilku-kilkunastu tyg do nawet kilku lat! Nie da się poprawnie odpowiedzieć na to pytanie.