Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mieszczuch od urodzenia

Mieszkanie czy dom - co wybrac ?

Polecane posty

Chodzi mi o podpowiedz w mojej konkretnej sytuacji a nie o ogolna dyskusje, nie mam sie kogo poradzic,wiec prosze o doradzenie. Mieszkamy w bardzo duzym miescie, w bloku, gdzie czynsz wynosi 700zl, dochodza do tego oczywiscie inne oplaty, ale rowniez oplata za garaz 90zl/m-cznie. Blok w ktorym mieszkam jest wspolnota i zarzadzany tragicznie,na co dla swietego spokoju wiekszosc lokatorow sie zgadza, dlatego chcemy stad uciec. Mieszkanie warte 230-250tys. w tej cenie mozemy kupic inne na innym osiedlu pozostajac w miescie,dopuszczamy ewentualny kredyt do 150tys.zl na urzadzenie i wyposazenie mieszkania. Jednak zaswital nam w glowie pomysl zbudowania domu,problem jest jednak z lokalizacja,bo w miescie za takie pieniadze nie kupimy domu z dzialka a na wsi ja nie chce mieszkac, maz natomiast nie mialby oporow pod warunkiem,ze bylaby to wies "cywilizowana". W zwiazku z powyzszym co mi radzicie - skusic sie na domek daleko od mojego miasta na rzecz wsi/wlasnego ogrodka/spokoju (co mnie troche przeraza,bo jestem towarzyska osoba :o) czy poszukac jednak mieszkania w miescie ? chodzi mi o to czy ktos byl z Panstwa w takiej sytuacji i dal rade przeniesc sie na wies czy jednak dac sobie z ta mysla spokoj ? czynsz ktory placimy+wlasnie garaz moglibysmy przeznaczyc na kwote kredytu - doradzcie prosze :(

Gość kachaaa88333
jak ma ci kto rano w piecu napalic, albo bedziecie ogrzewac gazem to dom!!!!:)) mieszkam w domu i nigdy nie zamienilabym tego na mieszkanie w bloku. oczywiscie dom to dodatkowe obowiazki: koszenie trawy, dbanie o podworko:) ale nie ma to jak wyjsc wiosna, latem posiedziec we wlasnym ogrodku. a nie kisic sie w mieszkaniu. no i oczywiscie nie trzeba wysluchiwac glosnej muzyki i krzykow sasiadow, trzaskania drzwiami, niedzielnego odkurzania sasiadow o 7 rano:) itp. itp.

Gość pancia ancia
kupcie sobie inne mieszkanie, nie polecam domu kupa pracy i ciągle trzeba inwestować, w bloku zapłaci się czynsz i jest spokój

Gość napiszcie coś o domach
jakie są obowiązki, opłaty etc Czy jest sens, aby kawaler, czyli w sumie jedna osoba, kupowała sobie dom? Ewentualnie segment? Fajnie jest mieć ogródek. :)

Gość taaakoa
kurwa to twoja decyzja kogo ty sie pytasz ja pierdole co zaludzie tu siedzą kurwa...:O

Dziekuje za wypowiedzi. Dostrzegam plusy i minusy zarowno w domu jak i w mieszkaniu. Mieszkanie w miescie to wygoda, faktycznie zaplace czynsz i nic mnie nie interesuje, ale musze znosic sasiada z gory i jego dzieci,ktore w domu graja w pilke, notoryczne remonty i wiertarki w bloku, halas i wywalanie pieniedzy w bloto na fundusz remontowy a potem widze jak te pieniadze sa marnotrawione na glupoty :o Jednak za CO jest w czynszu zaplacone i swiety spokoj. Dom - podobno sa teraz takie piece jesli chodzi o ogrzewanie,ze wystarczy raz w tygodniu wrzucic opal i grzeje non stop, w sezonie letnim nie musze wydawac kasy na opal a w bloku naokraglo place tyle samo. Ogrod to najwiekszy plus domu, bezkonkurencyjny, pod warunkiem,ze za plotem nie ma sasiadow,ktorzy widza kazdy moj krok.Moj maz jest tzw. zlota raczka,uwielbia majsterkowac,wiec z takimi pracami nie byloby problemu .....boje sie jedynie utraty sfery towarzyskiej, wielkomiejskich sklepow, z dala od rodziny,znajomych,juz nie beda te kontakty takie czeste, po prostu emocjonalnie nie potrafie chyba rozstac sie z miastem :(

Gość jkdka
ja wolalbym dom, w bloku jak w klatce i tylko sasiedzi wkurwiaja a tak mozesz sobie grila zrobic samochod postawic gdzie chcesz pelen luz

"k**wa to twoja decyzja kogo ty sie pytasz ja pie**ole co zaludzie tu siedzą k**wa..." Jak to kogo sie pytam ? ........ innych ludzi, ktorzy tutaj siedza a byli w identycznej sytuacji

Gość pancia ancia
działkę pod miastem rekreacyjną z domkiem letniskowym można sobie kupić za 10 tys i w lato mieszkać ale najlepiej mieć mieszkanie w bloku a widać że jesteś uprzedzona i szukasz przekonywania że dom jest najlepszy

Gość kachaaa8333
kiedys rozmiawialam z kolega majacym rodzine o wyborze domu i mieszkania. i on wtedy powiedzial ze przychodzi do mieszkania i jest cieplutko...i wiesz co pomyslalam...ale k...a len !:) dla rodziny w 100% polecam dom. oczywiscie jak ktos mieszka cale zycie w mieszkaniu to jest przyzwyczajony do wielu rzeczy. ja mieszkam cale zycie w domu i mieszkajac kilka dni w bloku u znajomej powiedzialam sobie NIGDY W ZYCIU!!!

ogródek zawsze wygra z balkonem;) Z piecem masz rację, moi znajomi nie palą co rano. Masz prawo jazdy? I samochód? Będziesz niezależna pod względem mobilności?

od urodzenia mieszkam w bloku i w duzym miescie, dlatego boje sie domu, bo nie wiem co mnie tam czeka, poza przyjemnosciami beda obowiazki. Jedyny nasz syn mieszka w USA i na stare lata nie bedziemy mogli raczej na niego liczyc a czlowiek jest coraz starszy,boje sie,ze sobie nie poradzimy etc.... Tak, chce przekonania,ze dom jest lepszy lub gorszy, chodzi mi pokazanie plusow i minusow tu i tu poza tymi, ktore ja widze, bo z pewnoscia sa rzeczy na ktore nie zwraca sie uwagi,bo nawet nie wie sie, ze istnieja .... Dlatego pytam tych, ktorzy przenosili sie z blokow do domow, z duzych miast na wies jak dali rade ? czy zalowali ?

Gość a to ja jestem
Ja również wywodzę się z blokowiska, ale od kilku lat jestem szczęśliwą posiadaczką domu z dużym ogrodem niedaleko miasta. I również na początku miałam mieszane uczucia... ale teraz... powiem ci tylko tyle : TAK POWINNO WYGLĄDAĆ MOJE NIEBO... :)

Gość domator procentowy
na pewno dom bo: -opłaty malutkie w porównaniu nawet z przeciętnymi mieszkaniami, -cisza i spokuj, nie ma to jak siedzieć na swoim, a co do biegania i dosypywania węgla to wystarczy poczytać o nowoczesnych technologiach w ogrzewaniu.

Gość dziaddek
ja mieszkam na obrzezach miasta to juz wies do centrum mam 15 minut niektorzy z jednej dzielnicy do centrum jada 30 minut

Jeśli jesteś w stanie przymknąć oko na to, że nie zawsze w domu jest idealny porządek (bo to kupa kurzu do starcia), to polecam dom. Nikt Ci nie będzie nad głową skakał. Kolejna kwestia: schody. Wspominasz o wieku, starszym ludziom coraz gorzej poruszać się w górę i w dół, ale przecież większość pomieszczen może być na tym samym poziomie.

Tak, oboje z mezem mamy prawo jazdy i samochod ..... Tu mam wielkomiejskie zycie - milion marketow, innych sklepow,chce jechac kupic ciuchy to jade i wiem juz gdzie, chcemy pojsc na kawe to tez wiemy gdzie, znajomi, imprezy, rodzina na miejscu, miasto motywuje do dbania o siebie a na wsi ? boje sie, ze bede zachwycona ogrodkiem latem a zima ? krajobraz sie zmieni i bede zalowac .... z praca nie ma problemu przenoszac sie, mamy swoja firme.

Gość pancia ancia
dom jest dobry dla tych co już go mają dziedziczą albo zaczęli wcześnie budować nie polecam już w dojrzałym wieku brać się za takie przedsięwzięcie wykończycie sie nie tylko fiz ale i psychicznie poszukajcie mieszkania w dobrej lokalizacji,ciche osiedle z niedrogim czynszem,trochę do remontu, dokupcie sobie działke rekreacyjną pod miastem albo osadę od rolnika żeby jezdzić w lato dwa pokoje w bloku to ciepło i wygoda + działeczka pod miastem

Gość domator procentowy
reasumując jeżeli ktoś odpowiednio zainwestuje nid poczuje różnicy, ważne tylko żeby wybrać działkę blisko jakiegoś miasteczka nie na zupełnym odludziu :-D

Gość Elseve33
Właśnie zdałam sobie sprawę, że mamy 5 garaży. :D Dwa w nowym domu, jeden przy starym domu, jeden w mieście i jeden na działce. :D Ale olśnienie.. A w temacie. Dom i jeszcze raz dom. Od zawsze w domu, mam ogromne okna z widokiem na wielki staw. Mniej sąsiadów.. wielki ogród.. Swój raj na ziemi. Co do ogrzewania. Nawet zwykłe ogrzewanie dzisiaj, to przeciez wrzucenie worka opału raz na tydzień. Ja mam w kotłowni piękne płytki, niektórzy mają wiele gorsze w łazience.

"TAK POWINNO WYGLĄDAĆ MOJE NIEBO... " chcialabym moc kiedys tak powiedziec a nie zalowac, bo pieknie to napisalas :) Boje sie rozczarowania, utraty miasta w doslownym tego slowa znaczeniu, po prostu dylematy mieszczucha .... czynsz ciagle idzie w gore przynajmniej raz w roku, pozostale podwyzki wszystkich dotycza - paliwo/zywnosc etc... Na dom w miescie nie stac nas, dzialki sa od 200tys w gore choc pragnelabym takiej opcji, niestety pozostanie w sferze marzen :o

Gość kachaaa8333
kurcze 700zl miesiecznie na czynsz??? teraz dopiero to zauwazylam:) moja 3 osobowa rodzina placac oplaty woda, prad nawet tyle nie wydaje! z tego co wnioskuje to nie macie malych dzieci. no wiec maly domek 2-3 pokojowy idealny!

Gość domator procentowy
'ciche osiedle z niedrogim czynszem' - dobre :-D takie rzeczy tylko w erze :-P

Gość a to ja jestem
Ja do miasta jadę 15 min. więc nie ma problemu. A przenosząc się "bliżej ziemi" zaczełam inaczej żyć, dostrzegać inne rzeczy, zdystansowałam się... Nigdy bym nie chciała w każdym razie odwrócić tej sytuacji i wrócić do bloku...

ciche osiedle w moim miescie kosztuje rzedu 700tys.za mieszkanie nie wspominajac o wysokosci czynszu, wiec nie istnieje cos takiego w duzych miastach :( Owszem inne osiedle/blok niz mieszkam, ale skazywac bedziemy sie na to samo, czyli halas,balkon i nie daj Boze tak idiotyczna wspolnota mieszkaniowa jak nasza :o Ciezko wybrac mimo iz wydaje sie to oczywiste kazdemu, ze dom z ogrodkiem jest idealem, ale pod warunkiem, ze w miescie lub na obrzezach dla ludzi z miast, inna opcje ciezko przelknac :o

Gość pancia ancia
nie zgadzam sie z tym że w bloku czynsz drogi a w domu tonormalnie prawie darmocha cała moja rodzina mają domy i to jest masa wydatków i wyrzeczeń nigdy nie uwierze że w lato nie płace za opał więc zaoszczędzam kupe forsy to złudzenie optyczne dom musi być perfekcyjnie ogrzany a zimy teraz bardzo ostre ,po -20 stopni coś nie ogrzejesz ,jakaś awaria, wyjazd i mury śmierdzą a nie daj boże jak dach nie jest uszczelniony i nie ma dobrej podbudówki to nawet jak będzie dobre ogrzewanie perfekcyjne to ściany złapie wilgoć moja siostra całą szafe ciuchów wyrzuciła wraz z pościelowymi i wymontowała stałą zabudowę w bloku nie ma takich problemów ,ściany suche i nawet jak wyjedziesz to mieszkanie jest grzane dom to wyrzeczenia i mnóstwo ciężkiej pracy,siostra ma piękny dom ale ile zdrowia ją to kosztowało,ile nocy przepłakanych .No chyba że ktoś zarabia 20 tysi miesięcznie i leje na wszystko ale ludzie pieniędzy z doopy nie biorą,wszystko przychodzi ciężko

Gość Elseve33
Mój mąż identycznie. Wychował się w mieście, w bloku. Nie wyobrażał sobie wyprowadzić się do mnie na wieś. Ale wyprowadził się.. i nigdy już nigdy nie chce wrócić do bloku. Teraz mamy dom pod miastem, w gruncie jeden przystanek do miasta. Pewnie z góra 500 m. On kocha imprezy w ogrodzie, grile, zabawy do rana.. ten klimat.. i nigdy nie zmieni tego..

Gość pancia ancia
po prostu chcesz mieć dom i szukasz wsparcia,wszelkie propozycje korzyści mieszkania w bloku odrzucasz więc skoro jesteś tak nastawiona to weź dom

Gość domator procentowy
małe miasteczka są dużo fajniejsze ludzie życzliwsi, przeważnie znają się wszyscy, i 'dzieje się nie mniej niż w wielkich miastach.

a to ja jestem - masz racje, ze czlowiek zyjac w pedzie, ciagle zabieganym zyciu, nie dostrzega tego co wartosciowe i piekne, ale do tego trzeba dojrzec, nabrac dystansu a to u kazdego rodzi sie w roznych okresach zycia ... To o czym marze najbardziej w przypadku domu to ogrod, grillowanie ze znajomymi,rodzinka, nie mam parcia na dom jako budynek sam w sobie, ale mieszkajac w bloku, sluchajac halasu sasiadow,braku kultury itd...az chce sie stad uciec jak najdalej stad ....jak spiewala Gorniak :)