Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 mieszczuch od urodzenia

Mieszkanie czy dom - co wybrac ?

Polecane posty

Go艣膰 Elseve33
pancia ancia - tak si臋 sk艂ada, 偶e te艣ciowie mieszkaj膮 w bloku. I z tym od艣nie偶aniem, to nie przesadzaj. 艢lisko tam, 偶e szok. Pod domem jak sobie od艣nie偶ysz, tak masz... A parkowanie zim膮 pod blokiem? My nieraz z 2 h szukamy miejsca parkingowego zim膮. Bo albo zawalone, albo zaj臋te.. Na 艣wi臋ta to juz w og贸le dramat.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jolleighuu
dom, dom, dom bezwzglednie dom! ale to zalezy od czlowieka tak naprawd臋. nie opowiem ci raczej o oplatach, bo jestem jeszcze na utrzymaniu rodzic贸w, ale o wszystkim innym. ja mieszka艂am ca艂e 偶ycie w warszawie. moi rodzice mieli dzia艂ke rekreacyjn膮 z ma艂ym domkiem i tam jezdzilismy spedza膰 kazdy letni wekend i wakacje. kocha艂am to miejsce i z 偶alem wraca艂am do warszawy. no ale w koncu moi rodzice si臋 rozwiedli. mama zosta艂a z mieszkaniem w warszawie, moj tata wzial te dzialke sprzedal, wzial kredyt i wybudowa艂 wielki mieszkalny dom pod warszaw膮. bezwzglednie si臋 do niego wyprowadzi艂am, mimo, 偶e nadal studiuje w warszawie. wazne jest to, 偶e mamy szybkie i latwe po艂膮czenie z centrum warszawy. mianowicie poci膮giem do 艣r贸dmiescia jade nieca艂膮 godzinke. jestem typem "domatora" mieszkaj膮c w warszawie po szkole czy pracy i tak wi臋kszo艣膰 czasu siedzia艂am w domu i kisi艂am si臋 w tych 4 scianach. nigdy nie jara艂o mnie szw臋danie si臋 po mie艣cie calymi godzinami, zakupy, imprezy itp. oczywiscie nadal od czasu do czasu to robie. na zakupy czy piwo mog臋 si臋 wybra膰 po zaj臋ciach, ale generalnie zazwyczaj wracam do domu. tam po prostu czuje, 偶e 偶yje. wi臋kszo艣膰 czasu sp臋dzam na powietrzu. mam wreszcie wielkiego wymarzonego psa i codziennie id臋 z nim w las, nad jeziorko, bo mamy takowe. zapisa艂am si臋 na jazde konna, bo mamy w pobli偶u konie. o czym zawsze marzy艂am. a jak mam potrzebe miastowych szalenstw to jade do warszawy i zawsze asekuracyjnie mog臋 przenocowa膰 u mamy w warszawie, gdzie mam nadal swoj pokoj, ale to si臋 od roku jeszcze nie zdarzy艂o. mieszkanie w domu to jest to! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a to ja jestem
jeste艣 m艂oda jolle... , ale wiesz co dobre !!! ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Elseve33
mieszczuch od urodzenia - dok艂adnie. Tak to wygl膮da. S膮siadka dalej to ma nawet taki zwyczaj, 偶e rano latem, to przez godzin臋 obchodzi w szlafroku z kubkiem kawy sw贸j ogr贸d. Bawi sie z psami, obserwuje kwiaty itd. Jest pi臋knie, kolorowo... Jak w bajce. Moi s膮siedzi to lekarze akurat. Kt贸rzy sprzedali will臋 w mie艣cie i tutaj si臋 wybudowali.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 polak potrafi
kacha w domku akurat 艣mieci p艂atnych mam mniej ni偶 w bloku. prawie wszystko idzie na sortowane i na kompost. opiekunk臋 mam taniej ni偶 w mie艣cie ale to szczeg贸lny przypadek. normalnie by艂oby trudniej znale藕膰 i dro偶ej. nocnych autobus贸w u mnie nie ma i taks贸wka niestety po drinku :) ale autor planuje dom za ok 250 tys tam te偶 nie b臋dzie nocnych. i dwa samochody to mus bo autobus贸w nie ma tyle co w mie艣cie a d艂ugie dojazdy nie ka偶dy lubi. tak uczciwie ostrzegam. przeprowadzanie si臋 do domku z pensj膮 3500 w normalnych warunkach to samob贸jstwo na jako艣ci 偶ycia. da si臋 oczywi艣cie ale nie b臋dzie fajnie co kiluje troch臋 sens takiej zmiany.

Udost臋pnij ten post

Moj maz jest majsterkowiczem, zlota raczka, w zasadzie moglby ciagle cos robic byleby miec zajecie, dlatego wiem, ze dla niego dlubanie w ogrodku czy przy domu nie stanowiloby problemu. Sama nie naleze do osob leniwych, ale nigdy nie zajmowalam sie czyms takim, po prostu obwiam sie zmian, jakie przyniesie taka przeprowadzka. Slusznie ktos zauwazyl, ze z wiekiem moga pojawic sie choroby a wtedy do lekarza daleko, naprawde nie ma jednoznacznej odpowiedzi, takie dyskusje tocza sie na wielu forach,sa zwolennicy i przeciwnicy mieszkania i domu, sa plusy i minusy, rozne koszty ... Ja wolalabym dom w miescie, dla mnie to byloby idealnie rozwiazanie, ale niestety ceny sa jakie sa, nie stac nas, dlatego maz typuje na domek nieco dalej od miasta a ja ciagne argumenty w swoja strone czyli w kierunku mieszkania w miescie, ale z drugiej strony zdaje sobie sprawe, ze to znow blok, ze moze byc to samo co mam tutaj, ze znow halasy, ale pozostane w miescie z dostepem latwym do wszystkiego i stylem zycia do jakiego przywyklam. NIe jestesmy gowniarzami, nie chodzi mi o rozrywke sama w sobie czyli blakanie sie po klubach, bo nie korzystamy z tego, ale dostepnosc tysiaca stacji benzynowych, sklepow,marketow,lekarzy,autobusow,tramwajow .... boje sie ciszy na wsi, takiego wyobcowania :o Poza tym, ze dom to niewatpliwie wygoda dla niektorych luksus, obawiam sie po tej dyskusji, ktora otwiera mi oczy na inne sprawy, ze rezygnacja z miasta nie jest dla mnie 馃槶 i znow jestem w punkcie wyjscia, naprawde dramat :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a to ja jestem
tak usi艂uj臋 znale藕膰 jakie艣 minusy tej mojej przeprowadzki.... i nie moge cholera... :) Wypada mi ci臋 zaprosi膰 mieszczuchu do siebie... :) od razu wiedzia艂aby艣 co zrobi膰.... :):):)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anooo
Ha艂asy, denerwuj膮cy s膮siedzi, s膮 tez jak mieszka si臋 w domu...Dla mnie jedynym du偶ym plusem mieszkanie w domu jest to, 偶e najcz臋艣ciej ma si臋 sporo wi臋ksz膮 powierzchni臋 ni偶 w bloku...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pancia ancia
ja ci dobrze radz臋 , we藕 mieszkanie w bloku i dost臋pno艣膰 infrastruktury pisa艂am o chorobach , dost臋pno艣膰 do lekarzy , aptek , rzeczy codziennego u偶ytku wygoda - czynsz i 艣wi臋ty spok贸j nie zmieniaj swojego 偶ycia tak radykalnie kup sobie dzia艂eczk臋 rekreacyjn膮 pod miastem za 10 tys moi rodzice tak zrobili

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a to ja jestem
anooo -- dom nie musi by膰 du偶y !!! chodzi o t膮 przestrze艅 kt贸r膮 masz tylko dla siebie... od p艂otu do p艂otu ... tw贸j teren, tw贸j prywatny 艣wiat... !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bloki s膮 beee
mam dom z du偶ym ogrodem i zamiast comiesi臋cznego czynszu p艂ac臋 raz na rok podatek w wysoko艣ci 500 z艂. Piszecie 偶e w domu trzeba na w艂asny koszt robi膰 remonty, ale chwila, remontu nie robi si臋 ka偶dego roku (no chyba 偶e w 艣rodku np. malowanie ale to si臋 robi te偶 w bloku). Remontowali艣my dach jakie艣 10 lat temu z gwarancj膮 na kolejne 50lat , wi臋c mam jeszcze 40 lat by uzbiera膰 na kolejny remont (a raczej moje dzieci). kosi膰 trawy w lato te偶 nie trzeba codziennie. Zreszt膮 wiele os贸b w blokach ma dzia艂ki wi臋c te偶 chyba nie kosicie ka偶dego dnia. Ktos wy偶ej pisa艂 偶e mo偶e chodzi膰 sobie po domu jak chce i nie musi zas艂ania膰 okien. Ale nie chodzi o ty by chodzi膰 w domu w samych gaciach ale o to 偶e mo偶esz wyj艣膰 na sw贸j ogr贸d i opala膰 si臋 topless, mo偶esz uprawia膰 sex z m臋偶em pod jab艂oniom i nikogo tym nie zgorszysz bo nikt tego nie zobaczy!!! jeszcze jedno. pracowa艂am p贸艂 roku w Wa-wie. Mieszka艂am na du偶ym osiedlu. ale 偶eby p贸j艣膰 do kina, na basen czy do g艂upiej pizzerii musia艂am pojecha膰 na inne osiedle. Tu gdzie teraz mieszkam na basen mam 15 min rowerem, do tesco10, a pizzerii mam chyba z 5 w okolicy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a to ja jestem
Pancia -- przesta艅 z tymi chorobami ! Nie m贸wi si臋 o totalnym odludziu ! dlatego 偶e mo偶e kto艣 zachorowa膰 musi si臋 m臋cz膰 blisko o艣rodka zdrowia... ???!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tesalia
pancia ancia - ja mam lekarza s膮siada. :D I jako艣 zawsze mia艂am szcz臋艣cie do mieszkania w 艣rodowisku lekarzy. Urodzi艂am si臋 w domu (mieli艣my piekarni臋 i pracownik贸w). A naprzeciwko lekarz i z boku lekarz. Wiecznie u nich siedzia艂am, bo mieli c贸rk臋 w moim wieku i syna. Teraz te偶 mam lekarza znanego w ca艂ej Polsce za s膮siada, cho膰 jest troch臋 gburem, to nic nie szkodzi. :D

Udost臋pnij ten post

a to ja jestem - dzieki za dobre checi ;) Bardzo wszystkim dziekuje Wam za wypowiedzi, nawet nie sadzilam,ze rozmowa tak sie rozwinie, ze zwroce uwage na sprawy o ktorych nie myslalam dotad, bo skad miec pojecie o pracy przy domu, gdy nigdy w nim sie nie mieszkalo ? :) W chwili obecnej jest 50:50 po jednej stronie ja a po drugiej maz :) 250tys.to cena za sprzedaz mieszkania + kredyt + skromne zaskorniaki, musimy to tak przekalkulowac by na wszystko starczylo, wiele kwestii do rozwazenia, ogledzin, przemyslen przed nami, obysmy dobrze wybrali :) Naprawde jestem Wam bardzo wdzieczna za udzielenie porad, bardzo mi pomogliscie uwypuklajac wiele wad i zalet, mam o czym myslec ;) Zycze milego dnia i pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pancia ancia
autorka pisa艂a 偶e nie mo偶e mie膰 domu w mie艣cie bo dzia艂ki drogie wchodzi w rachub臋 tylko dom pod miastem na cho艣 cz臋艣ciowym odludziu wi臋c zastan贸w si臋 te偶 mieszkam w mie艣cie i wiem 偶e dzia艂ka w mie艣cie kosztuje tyle co du偶y dom z dzia艂k膮 pod miastem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 phiiiii
"A nawet je艣li mo偶esz sobie w gaciach 艂azi膰 po mieszkaniu, to ju偶 nie wyjdziesz w tych gaciach z domu. A ja mog臋! I latem na pewno b臋d臋 si臋 wylegiwa膰 na le偶aku w gaciach i z drinkiem zimnym. " to pewnie masz du偶膮 dzia艂k臋 :D. Ja posiadam dom na tzw cywilizowanej wsi (ja tam nie mieszkam) i o dziwo tam te偶 s膮 s膮siedzi :D i jak oni urz膮dzaj膮 grilla to te偶 przeszkadza. Jak wiadomo wszystko zale偶y od konkretnego domu i konkretnego mieszkania :). Dom ma swoje niew膮tpliwe plusy: wi臋kszy metra偶, ogr贸dek to zawsze fajniejszy ni偶 balkon, wi臋ksza swoboda, mo偶na 艣miga膰 na spacer, co do koszt贸w to ju偶 r贸偶nie, za wyw贸z 艣mieci, wod臋, 艣cieki (jak masz skanalizowan膮 dzia艂k臋) albo wyw贸z szamba(jak kanalizacji brak) te偶 trzeba p艂aci膰. Dalej dojazdy do pracy, tu oczywi艣cie zale偶y jak dobrze jest skomunikowana owa wie艣, czy da si臋 u偶ywa膰 komunikacji publicznej czy potrzebny jest samoch贸d. No i jak si臋 u偶ywa samochodu do codziennych dojazd贸w do pracy to przecie偶 pod prac膮 te偶 trzeba mie膰 gdzie to auto postawi膰. No i ile ten dojazd zajmuje czasu :). Bo jak wyjdzie, 偶e tak ponad 1,5h to te偶 chyba bez sensu troch臋. W mieszkaniu te偶 wiadomo, cia艣niej, s膮siedzi mog膮 przeszkadza膰 zw艂aszcza w艣cibscy no ale tacy na wsi te偶 mog膮 si臋 trafi膰. Do tego niestety dochodzi stan trawnik贸w (ludzie niestety nie szanuj膮 czego艣 co jest wsp贸lne) chodnik贸w, w mie艣cie trudniej jest o przyjemn膮 okolic臋 dla mieszkania. Za to wiadomo, 偶e bli偶ej do kina, teatru czy innej infrastruktury. Wygodniej, bo nie trzeba kosi膰 trawy czy od艣nie偶a膰. Op艂aty s膮 w miar臋 sta艂e (co z jednej strony mo偶e by膰 plusem, bo wiadomo ile z pensji miesi臋cznie trzeba zap艂aci膰, a mo偶e by膰 i minusem bo s膮 ludzie kt贸rzy lubi膮 sami decydowa膰 kiedy za co p艂ac膮).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a to ja jestem
no w艂a艣nie pancia, m贸wimy o domu pod miastem a nie w mie艣cie. a pod miastem nie znaczy na pustkowiu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bloki s膮 beee
"co do koszt贸w to ju偶 r贸偶nie, za wyw贸z 艣mieci, wod臋, 艣cieki (jak masz skanalizowan膮 dzia艂k臋) albo wyw贸z szamba(jak kanalizacji brak) te偶 trzeba p艂aci膰." a wy w blokach nie p艂acicie za wod臋 czy pr膮d? Przecie偶 czynsz a op艂ata za pr膮d to dwie r贸偶ne rzeczy. Czynsz p艂acisz osobno a pr膮d, wode, gaz te偶 osobno w zale偶no艣ci od zu偶ycia. I nie wciskajcie mi kitu 偶e w czynszu jest op艂acone wszystko, bo moja siostra za 32m klitk臋 p艂aci 550z艂 i sama p艂aci za w/w rzeczy Moje op艂aty : wyw贸z 艣mieci 30z艂 woda 40z艂 艣cieki 32 Wychodzi st贸wa na miesi膮c. No rzeczywi艣cie ,takie drogie jest 偶ycie we w艂asnym domu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anooo
Dla mnie to jest bez sensu jak dom jest taki jak mieszkanie w bloku, tzn. chodzi mi o powierzchni臋...

Udost臋pnij ten post

kochana powiem ci tak - 22 lata mieszka艂am w bloku, po 艣lubie zamieszka艂am z m臋偶em w domku odziedziczonym po jego dziadkach i naprawd臋 nigdy ,nigdy nie wr贸ci艂abym do bloku:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anooo
bloki, a nie p艂acisz za gaz, ogrzewanie, internet, telefony, inne op艂aty?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do bloki s膮 beee
no z tym seksem to trafi艂a艣 ,akurat mo偶na si臋 seksi膰 :( moja mama i te艣ciowa miezskaj膮 w domkach na wsi , z wszytkich stron masz s膮siad贸w , jak nie obok to na przeciowko ( mo偶na kupi膰 dzia艂k臋 na odludziu ,ale dociagniecie medi贸w kosztuje krocie) ha艂as na wsi jest , mo偶e inny ale jest napewno , ciagniki, maszyny , bizony , psy , s膮siedzi te偶 zagl膮daj膮 na podworko , co robisz? gdzie idziesz? itd

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anooo
Tez nie ma co por贸wnywa膰 mieszkania tu偶 pod du偶ym miastem z mieszkaniem na g艂臋bokiej wsi, gdzie do wi臋kszego miasta jest powy偶ej 50 km...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 phiiiii
a ile p艂acisz za pr膮d? M贸wisz 偶e op艂aty za wyw贸z 艣mieci nie s膮 wielkie, to sk膮d w takim razie bior膮 si臋 dzikie wysypiska i naprawd臋 drogie auta podje偶d偶aj膮ce pod osiedlowe 艣mietniki podrzucaj膮ce 艣mieci. A ogrzewanie to pies, kupujesz gaz, albo olej, lub w臋giel lub drzewo i to nie s膮 wcale takie ma艂e koszty. Nie ma nic za darmo. Ja nie m贸wi臋, 偶e mieszkanie w domu jest dro偶sze, ja m贸wi臋, 偶e te偶 kosztuje. I samo si臋 w domu nic nie zrobi. A jaki jest cz臋sto problem 偶eby np szerokopasmowy internet podci膮gn膮膰. Wiadomo, 偶e jak dom jest dobrze zrobiony to ogrzewanie, pr膮d i takie tam kosztuj膮 mniej, ale jak np dom jest bardziej wiekowy to si臋 trzeba liczy膰 z wydatkami typu dach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anooo
do bloki s膮 beee, zgadzam si臋, teraz zn贸w mamy trend na wychwalanie mieszkania na wsi, tylko nie mo偶na zapomina膰 偶e w艂a艣nie ta niby wie艣 tu偶 pod Warszaw膮, to zupe艂nie co艣 innego, ni偶 taka "prawdziwa" wie艣....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jolleighuu
jeszcze mo偶e dodam, 偶e jakbym mia艂a wyprowadza膰 si臋 na totalne odludzie to nigdy w 偶yciu. wtedy wola艂abym jednak mieszkanie w bloku, w miescie. najlepiej jest wlasnie mie膰 dom w pobli偶u miasta. my mieszkamy 40km od warszawy, gdzie do najbli偶szego miasta takiego podwarszawskiego jest jakie艣 15km. tam juz jest po prostu full wypas, lekarze nie lekarze..domy handlowe itp. warszawa akurat ma du偶膮 aglomeracje wok贸艂 i z kt贸rej strony by si臋 nie mieszka艂o to zawsze rzut beretem do jakiego艣 legionowa,pruszkowa czy piaseczna itp. ja jako osoba niezmotoryzowana mam zdecydowanie lepiej, bo do tej pory mieszka艂am z ch艂opakiem w warszawie na obrze偶ach. gdzie dojazd do 艣r贸dmie艣cia w korkach itp zajmowa艂 mi poltorej godziny. a teraz spod warszawy mam poci膮g, ktorym do 艣r贸dmie艣cia doje偶dzam godzine.tak偶e bez por贸wnania 100 razy lepiej. a uci膮偶liwi s膮siedzi gdy si臋 mieszka w domu?? -WTF? zupe艂nie nie rozumiem problemu. pod ogrodzeniem mamy zasadzone tzw tuje i nic kompletnie nie wida膰 zza ogrodzenia. brame mamy zamykan膮, na ktorej wisi napis "uwaga z艂y pies" i nikt nam dupy nie zatruwa i nie wchodzi..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do bloki s膮 beee
ja mam malusie mieszkanko 40 m p艂ac臋 320 z艂 w tym ciep艂a i zimna woda , ogrzewanie , wyw贸z 艣mieci i sprz膮tanie sprz膮taczki gaz ok 30 z艂 prad ok 80z艂 plus tv kabl贸wka internet

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tesalia
phiiiii - zgadza si臋. Miejsce gdzie ja mieszkam jest wyj膮tkowe. Do miasta 500 m. A sama miejscowo艣膰 agroturystyczna. Mam widok na ogromny staw, o kt贸ry nie dbam nawet. Bo nale偶y do s膮siada. Jednak z jednej strony jest dzia艂ka rekreacyjna narazie, a z drugiej nale偶y do cz艂owieka, co mieszka gdzie indziej. Najbli偶szy s膮siad mieszkaj膮cy to ten lekarz. Dzia艂ki s膮 wystarczaj膮co du偶e, aby mo偶na by艂o chodzi膰 na nich w gaciach. Pi臋kne ogrody. Ja mog臋 nawet zaprosi膰 go艣ci na 艂贸dk臋.. Jest mn贸stwo turyst贸w z Francji m.in. A sam膮 dzia艂k臋 odkupili艣my od Niemki, kt贸re ostatecznie nie dogada艂a si臋 z Hiszpank膮. :) Ta Hiszpanka chcia艂a tutaj mieszka膰, ale co艣 tam nie wysz艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jolleighuu
a co do koszenia trawy. my trawy nie kosimy. zasadzilismy specjalny gatunek i kupili艣my sobie koze, kt贸ra si臋 t膮 traw膮 偶ywi i koszenie mamy w powa偶aniu :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anooo
U Nas np. pad艂 niedawno piec gazowy przez przepi臋cia energetyczne i ponad 1000 z艂 trzeba by艂o wywali膰 na napraw臋, drzwi si臋 te偶 popsu艂y i jakie艣 300 z艂, ci膮gle co艣...

Udost臋pnij ten post