Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammaaa podwojna

zauwazylyscie,ze zagraniczne mamy smieja sie z polskich mam?

Polecane posty

Gość dodam dwa slowa
a co do obywatelstwa - dam dziecku polskie, choc moge wybrac. dobrze czuc sie Europejka.

co to znaczy dasz polskie? przeciez i tak bedzie mialo obywatelstwo po tobie i ojcu. moje dziecko ma podwojne. no chyba, ze chcesz sie zrzekac ktoregos, no ale po co? 800km zeby zaglosowac. no dobra.. mozna i tak.. :) super z ta polska szkola.. musze sie zorientowac co i jak.

Gość no chyba umrę ze śmiechu
Jeżeli ktoś pisze ze Polak mieszkający poza Polska według norm kraju w którym mieszka to już nie Polak to aż nie moge uwierzyć że w Polsce nadal jest taka ciemnota!!!!! Dzięki Bogu że mnie tam nie ma!!!!! Z tego co piszecie wynika że Chopin nie był Polakiem, ani Maria Skłodowska :-):-):-) Ja sie nie dziwię że pOlacy na Litwie chcą by ich dzieci uczyły się polskiego. A jakiego mają się uczyć - Japońskiego???? Litewski znają tak czy inaczej. To nie oni kierowali polityką i światem i to nie oni ustalali granice. To życie podyktowało to że żyją na Litwie a nie w Polsce. Moja babcia z 7 dzieci została przumusowo przesiedlona z Wilna na ziemie odzyskane. Gdyby nie to być może moja rodzina też na zawsze zostałaby na Litwie. Czy to oznacza że nie miałabym prawa do czucia się Polką?? Do nauki języka. Niektóre z was są tak ograniczone w swoich przemyśleniach i wypowiedziach że aż przykro czytać: Ksenofobistyczne rasistki za dychę:-( Wstyd!!!!

Gość babuszka....
do tej powzyej zony, widze, ze ty juz w ogole uwazasz sie za znawczynie obyczajow uk i krytykujesz kogos bo choinke trzyma do lutego. oceniasz Polakow jedna miarka jakas swoja kiepska. nikt z moich znajomych Polakow do lutego choinki nie trzyma. dla mnie glupota jest trzymac ja przez 6 tygodni - jak piszesz, bo sie cala sypie. i co bo zywczaj tutajesz, to tak musisz robic tak? super madre podejscie. papugujesz co mozesz zapominajac skad jeste... I czujesz sie lepsza, bo co dziecko ma dwa obywatelstwa. nie kazdy o tym trabi na forum. zal tego sluchac. ile lat tu siedzisz ze nie slyszalas o polskich szkolach? oczywiscie, ze sa. i co wazne, jesli chcesz, zeby dziecko mialo powazniejsza wiedze o swiecie i bardziej bylo rozwiniete to dziecko do takiej szkoly powinno isc. wiem, co pisze, jestem nauczycielka w poslkiej i angielskiej szkole w Londynie.

Gość tirlitirli
babuszka jezeli faktycznie jestes nauczycielka, to wlasnie dalas doskonaly przyklad w swojej wypowiedzi dlaczego polskie dzieci powinny byc trzymane jak najdalej od polskich szkol i polskiej edukacji. Jak ty mozesz kogos uczyc, jezeli sama nie potrafisz sie wyslowic w swoim wlasnym jezyku? :O

Gość dodam dwa slowa
co do obywatelstwa - moge wybrac niemieckie lub polskie, dwoch nie daja, maz tez polak, nie chcemy dawac niemieckiego obywatelstwa. ma byc Europejczykiem. co do choniki- mnie uczono ze moze stac do Matki Boskiej Gromnicznej czyli do 2 lutego! w tym roku posypala mi sie sama juz w polowie stycznia,wiec ja wyrzucilismy. ale nie mam nic przeciwko trzymaniu jej do lutego!!!!

Annana- Bardzo fajnie. Gdyby u nas byla taka szkola na pewno poslalabym synka do niej ze wzgledu chociazby na jezyk. Mnie bardzo zalezy na tym, aby moje dzieci byly dwujezyczne, wiec taka szkola to super rozwiazanie jesli dziecko ma bardzo ograniczony kontakt z polskim (tak jak niestety moj synek, ktory polski slyszy wylacznie ode mnie- oczywiscie nie liczac wyjazdow do rodzinki)

Gość ja wwww szkocji
I troche mnie przeraza to chodzenie bez czapek-wieje paskudny zimny wiatr, na dworze gora 10 stopni na przyklad a juz maluszki w wozkach bez czapek, tylko w skarpetkach... i potem na starosc to wychodzi-ilu tu polamancow po ulicach chodzi... Jestem w ciazy i nie bede sie stosowac do tego, co robia szkockie matki, bede robic i ubierac dziecko stosownie do pogody... Szczerze, czasem mi samej zimno w niektore dni, zakladam kaptur na glowe, mam kurtke, a tutejsze dzieci porozbierane.... I wlasnie co drugie kaszle, maja tez dziwne wysypki na buzkach ale wystawione na zimne wiatrzysko-czasem nawet taka matka jest ubrana cieplo, a dzieciak w wozku bez czapki, w bluzie, bez butow...

Gość jakas taka mila chwila....
co do obywatelstwa - moge wybrac niemieckie lub polskie, dwoch nie daja, maz tez polak, nie chcemy dawac niemieckiego obywatelstwa. ma byc Europejczykiem A to dziwne,ja w Niemczech mieszkam od ponad 20 lat i obywatelstwo mam podwojne moje dzieci rowniez.Dlaczegho nie mozesz dac podwojnego swojemu dziecku? mozesz mi wyjasnic?

Gość jakas taka mila chwila....
A choinka u nas tez czasami do lutego stoi,bo nie ma komu jej rozebrac :P nie sypie sie bo jest sztuczna :) Ostatnio sie smialismy ze przykryjemy ja folia postawimy w kacie i niech stoi do grudnia,nie bedzie trzeba ani rozbierac ani ubierac jej ;)

Gość do no chyba umre ze smiechu
zapomnialas dodac-i PAPIEZ nie byl Polakiem,bo w Polsce nie mieszkal-z tego tak wynika

Gość ja wwww szkocji
nie chodzi o to, ze Polak mieszkajacy zagranica nie jest juz Polakiem, tylko o to, ze niektorzy Polacy zagranica utozsamiaja sie z krajem, do ktorego wyjechali, jest im lepiej finansowo i wtedy dla nich polska to kraj 100 lat za murzynami i jest bee... Ja w Szkocji mieszkam i jakos nie widze jakiegos wiekszego postepu niz w Polsce w niektorych sytuacjach, nawet czasem mam wrazenie, ze zyje w latach 80...-obskorne niektore sklepy, autobusy niektore, ktorych stan techniczny pozostawia wiele do zyczenia, ludzie w ciuchach modnych w Polsce z 10, 20 lat temu-a mieszkam w malej miescince, w wiekszych miastach juz lepiej to wyglada.

Gość dodam dwa slowa
z obywatelstwem sie zmienilo teraz-od niedawna niestety, w zeszlym roku znajomi odbierali paszport dziecku i musieli wybrac na miejscu obywatelstwo, a nie jak bylo kiedys ze nadaja 2 i dziecko samo w wieku 18 lat wybiera. teraz rodzice decyduja. szkoda, pewnie,ze bym dala dwa jakbym mogla ;);)

Gość majjjka35
ja wwww szkocji nie chodzi o to, ze Polak mieszkajacy zagranica nie jest juz Polakiem, tylko o to, ze niektorzy Polacy zagranica utozsamiaja sie z krajem, do ktorego wyjechali, jest im lepiej finansowo i wtedy dla nich polska to kraj 100 lat za murzynami i jest bee... Wiesz bo gdy sie mieszka w innym kraju to faktycznie trzeba sie dostosowac,tym bardziej gdy sie mieszka juz na stale.Ja osobiscie nie znam tu zadnych Polakow wszyscy moi znajomi to przede wszystkim Niemcy i jak przyjezdzam do Polski to nie ukrywam trudno mi jest sie przyzwyczaic,do tych ponurych twarzy na ulicach,do wiecznie niezadowolonych ekspedientek w sklepie,do zawisci w oczach sasiadow... Ale to jest wlasnie przykra Polska rzeczywistosc :(

do po pierwsze z poprzedniej strony jestem polka bo urodzilam sie w polsce mimo iz mam juz inne obywatelstwo, z ktorego owszem jestem bardzo dumna a po co jestem na takim forum a nie u siebie w kraju, a po to by sie utwierdzic co do takich ograniczonych ludzi jak ty!! takich ktorzy nie potrafia akceptowac innych, innych zachowan i postepowania dla ciebie polak na emigracji juz nie jest polakiem dlaczego? i nikt nikogo nie wyzywa tylko wymienia sie pogladami na spokojnie z kultura czego tobie brak, co do wyborow nie obawiaj sie nie zaglosuje bo nie moge, wiec ciesz sie jeden glos masz z glowy nikt z nas emigrantow na PL sie nie wypina , tylko my stwarzamy naszym rodzinom lepsze zycie , byt i zwiekszamy naszym dzieciom mozliwosci ,czego polska nas pozbawila bedac tam co do tych ktorzy powracaja, dlaczego nie jesli chca maja szanse i ochote.... ja nie wracam bo mam tu rodzine dom i prace ,ktora pozwala mi na wiele nie jestem i nie bylam patriotka i polska jest dla mnie tylko krajem gdzies tam na globie, mam tam rodzine i przyjaciol , i to mnie z nia laczy nie wypinam sie na nia , tylko na ludzi z brakiem akceptacji innego zdania niz inni na takich jak ty!!! nie obrazam cie tylko pisze bys jako czlowiek choc troche samozachowania i dystansu mial

Gość majjjka35
z obywatelstwem sie zmienilo teraz-od niedawna niestety, w zeszlym roku znajomi odbierali paszport dziecku i musieli wybrac na miejscu obywatelstwo, a nie jak bylo kiedys ze nadaja 2 i dziecko samo w wieku 18 lat wybiera. teraz rodzice decyduja. szkoda, pewnie,ze bym dala dwa jakbym mogla Kurcze nawet nie wiedzialam,ze teraz tak jest,ze nie mozna miec podwojnego obywatelstwa.My podwojne mamy juz dozywotnie,dzieci rowniez nie chca zmieniac.

naprawde zmienilo sie cos z obywatelstwem? nic na ten temat nie slyszalam. czy to oznacza ze dorosli tez nie moga juz miec podwojnego obywatelstwa? Czy musza zrzec sie polskiego obywatelstwa przy uzyskaniu obywatelstwa innego kraju??

Gość dodam dwa slowa
no to sie cieszcie tylko ;) jak sie nowy czlowiek rodzi to dostaje jedno wybrane przez rodzicow. jeszcze 4-5 lat temu inny znajomy mogl dac synowi 2 obywatelstwa. teraz juz tak nie ma niestety.

Gość dodam dwa slowa
nie wiem jak to jest z doroslymi, moze moga miec i zatrzymac. nie wiem. interesowalam sie poki co o swoje dziecko jak to bedzie.

Gość majjjka35
Ci co maja podwojne nie musza sie zadnego zrzekac,moje dzieciaki tez maja podwojne cora w zeszlym roku skonczyla 18 lat i nikt jej sie zrzekac jednego obywatelstwa nie kazal.

Gość magisterka z dietetyki
do w polsce jest maksymalne: a myslisz , ze rodzac pierwsze po 35 roku , a ono pewnie zrobi podobnie -nacieszysz sie wnukami??? a slyszalas o odwroconej piramidzie wieku i ze spoleczenstwa zachodnie sie starzeja , masa recistow , malutko dzieci -to wlasnie sa efekty poznego startu -kobieta zaczynajaca starania dobrze po 30-stce raczej trojki miec nie bedzie , dobrze jesli zdazy z drugim zajsc!!! A to ze nie ma tylu uposledzonych- badania prenatalne sa powszechnie dostepne, ogromna wiekszosc ciaz zle rokujacych jest usuwana - ALE JESTES NAIWNA do no jak jestes gruba przeginasz , ale cos w tym jest na biologii przysypialas : przed 30 jest duzo wiecej ciaz naturalnych , a po coraz wiecej kobiet musi uciekac sie do pomocy medycyny , by cieszyc sie maciezynstwem!!!! myslisz , ze sie nie starzejesz -ha,ha,ha -nastepna naiwna!!! A w temacie no coz opinie ciagle sie zmieniaja , co ma byc dobre dla dziecka w tym roku , po 3 latych okazuje sie bzdura , i w Polsce i za granica -jest podobnie!!!

Gość SPECJALNIE Z CAPS LOCKIEM
DO PO PIERWSZE I INNYCH PODOBNIE JAK ONA WYPOWIADAJACYCH SIE TU MAM : WLASNIE CZYTAJAC TWOJE WPISY TYPU ,, SIEDZ TAM GDZIE SIEDZISZ, SKORO WYJECHALAS,,, NIE GLOSUJ , NIE WRACAJ , CO CIE OBCHODZI POLSKA, CO ROBISZ NA TYM POLSKIM ZAPYZIALYM FORUM I TYM PODOBNE WPISY - POKAZALAS JAKA JESTES PUSTA , MASZ CIASNY UMYSL , ZERO TOLERANCJI , WYSTAJE CI SLOMA Z BUTOW, JESTES ZASCIANKOWA I W OGOLE SZKODA NAWET PISAC ! POKAZALAS ,ZE JESTES WLASNIE JEDNA Z TYCH POLEK KTORE PLUJA NA TYCH CO WYJECHALI , BO CIE BOLI ZE KTOS MOZE MIEC LEPIEJ A ZAZDROSC W OCZY KOLE ! ZAWSZE TAK BYLO I BEDZIE , CI CO ZAZDROSZCZA ZAWSZE BEDA TAK PISAC ,, ZEBY WYPIERDALAC Z POLSKI I SIE NIA NIE INTERESOWAC TYLKO DLATEGO ZE SIE MIESZKA GDZIE INDZIEJ ! JESTES PUSTA , GLUPIA KOBIETA ! Mam znajomych z Hong Kongu, z Francji, z Hiszpani - podobnie jak wiele polek tutaj pisza na swoich forach , inetersuja sie wiadomosciami ze swoich krajow dzieki ineternetowi , bo nie maja swojej telewizji i nikt z ich krajow nigdy im cos takiego nie napisal , zeby wypierdalac , bo sie wyjechalo z kraju , zeby nie glosowac itp . Widocznie polacy tylko tacy sa i ta ich zazdrosc . Za granica tez trzeba pracowac , ale widac co niektorzy tego nie rozumieja , mysle ze kasa z nieba spada i boli ich ze ta kase maja . I jeszcze jedno - autorka napisala ,ze polacy przyjezdzaja zeby szpanowac - widac tez masz z tym problem , bo ich stac na wiecej niz ciebie ! Az tak bardzo ci to przeszkadza ,ze zakladasz temat ? To co ci co przyjezdzaja z zagranicy powinni byc obdarci , brudni , w starych lachach ? Wtedy poczujesz sie lepiej ???

Gość po pierwsze
I to niby ja obrażam: ''POKAZALAS JAKA JESTES PUSTA , MASZ CIASNY UMYSL , ZERO TOLERANCJI , WYSTAJE CI SLOMA Z BUTOW, JESTES ZASCIANKOWA I W OGOLE SZKODA NAWET PISAC !'' lub ''JESTES PUSTA , GLUPIA KOBIETA !'' lub ''Jak ty mozesz kogos uczyc, jezeli sama nie potrafisz sie wyslowic w swoim wlasnym jezyku? '' lub ''Jeżeli ktoś pisze ze Polak mieszkający poza Polska według norm kraju w którym mieszka to już nie Polak to aż nie moge uwierzyć że w Polsce nadal jest taka ciemnota!!!!! Dzięki Bogu że mnie tam nie ma!! Niektóre z was są tak ograniczone w swoich przemyśleniach i wypowiedziach że aż przykro czytać: Ksenofobistyczne rasistki za dychę Wstyd!!!!'' A teraz słówko ode mnie. Ja nigdzie nie napisalam, że osoby, które nie wyjechaly nie są Polakami. Nie chciałabym tylko aby ktoś kto mieszka zagranicą kilkanaście lat i nie zamierza wrócił decydował o mojej rzeczywistości.

Gość asfasfasa
"Nie chciałabym tylko aby ktoś kto mieszka zagranicą kilkanaście lat i nie zamierza wrócił decydował o mojej rzeczywistości." Ale poki ma obywatelstwo bedzie decydowal jak ma taki kaprys :D Natomiast ty nie masz zadnych mozliwosci decydowania o rzeczywistosci osob mieszkajacych za granica.

Gość po pierwsze
I co z taką satysfakcją to piszesz?

Gość SPECJALNIE Z CAPS LOCKIEM
po pierwsze - skoncz i wstydu oszczedz , sobie !!!!!!!!!!!!!!!:-0 Nie bedziesz dyktowala i decydowala kto ma prawo glosu , bo dopoki jest obywatelem moze glosowac jesli tylko ma na to ochote . Ludzie w stanach mieszkaja po 30 lat , a i tak glosuja . A poza tym ten co wyjechal zawsze moze wrocic i ma prawo decydowac o zmianach jakie moga zaistniec w Polsce .Nie bedziesz zabraniala komukolwiek uczestniczenia w wyborach prezydenckich czy rzadu ! Bo to ,ze mieszka w innym kraju nie znaczy ,ze nie jest obywatelem Polski , jezeli sie tego sam nie zrzekl . I powtorze sie , masz ciasny umysl !!!!! Zegnam

Gość ha ha ha ha ha ha ha h a
No właśnie według tego co piszecie ani papież Jan Paweł II, ani Chopin, ani Skłodowska, ani Norwid, ani Mickiewicz, ani Słowacki, ani Roman Polański nie są tak naprawdę Polakami:-) :-) Prawdziwego Polaka poznać po tym że popiera PIS, nienawidzi Ruskich i Niemców, gardzi emigracją w UK i Irlandii, sprzeciwia się aborcji, in vitro i wolnym związkom, tak jak sam prezes nienawidzi odmiennych seksualnie, cieszy się z 1200 zł które zarabia i mówi że jest mu świetnie.

Gość po pierwsze
Ależ wy jesteście jadowite. Gdzie ja napisałam, że ktoś nie ma prawa głosować?! No gdzie? Napisałam, że nie chciałabym. I dalej epitety lecą w moim kierunku. Czy wy umiecie dyskutować, czy tylko wyzywać?