Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Joela - jesteś genialna! :D :D Link już w zakładkach. Jakie to proste! My uwielbiamy białą kiełbasę. O przepraszam! Uwielbialiśmy. Od kilku lat jest coraz gorsza. Najróżniejsze markowe firmy testowałam. I zawsze była nie ta, co przed wojną! :D A propos wojny. Dokładnie pamiętam tę niedzielę z przed 30-tu laty. Spodziewaliśmy się drugiego dziecka. A tu wojna! Boże drogi, jak ja się bałam! Nie tyle o siebie, czy o męża, ale o dzieci nasze... 😭😭 W TV nie było programu, tylko Jaruzelskiego przemowa na okrągło. Słuchałam tego ze 100 razy i struchlała nic nie pojmowałam... Straszny czas...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry wszystkim:) Dziś kończę okna,bo pogoda się klaruje,wczoraj wieczorem mocno popadało,to chyba od joeli deszcz do mnie przywędrował,choć się na niego nie zapowiadało.Umyte już okna mi zapaskudził i dziś do poprawki.Joelu jak tu zajrzysz opisz jak robisz tę pieczoną szynkę w cieście???Brzmi bardzo ciekawie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry! :) Marguś, może i ja kilka okien dzisiaj obskoczę. Jak na razie nie zanosi się na deszcz. Ale najpierw do sklepu lecę. Lodówka jakaś taka pustawa się zrobiła. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć kropelko! A wiesz,że u mnie też jakieś tornado przez lodówkę przeszło i prawie wszystko wymiotło!!!!Ale dopiero jutro pojadę na zakupy,bo od czwartku otwierają sklepik z takimi swojskimi wyrobami,to przy okazji tych inne zakupy porobię,bo kończy się mąka,olej wiele innych,czas na grubsze zaopatrzenie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Margolko -już ci podaję mój sposób .Surową szynkę ok 1.5-2kg przyprawiam (liść ,żiele ,majeranek ,papryka ,czosnek ,sól i peklosól ) i zostawiam w kamiennym garnku na kilka dni ,lub zagotowuję zalewę z w/w składników plus starte warzywa i też trzymam z 5 dni .Potem opłukuję mięso ,szpikuję dodatkowo czosnkiem .Szynkę jeśli nie ma warstwy tłuszczu obkładam płatem tłuszczu wyciętym z surowego boczku.i oblepiam ją ciastem zrobionym z wody i mąki (spodu nie oblepiam).Piekę w piekarniku ok 2 godzin .Jesli ciasto za szybko ciemnieje zmniejszam gaz lub przykrywam folią.Na koniec pieczenia ciasto może być mocno upieczone ,bo i tak je się wyrzuca .Najlepsza jest szynka surowa z warstwą tłuszczu a idealna z kością .W cieście zostawiam ją do całkowitego wystygnięcia (podaję pokrojoną na zimno) ,lub podgrzewam z ciastem i jest na ciepło.Przypomniałam sobie ,że kiedyś piekłam ją w cieście chlebowym i ten chleb z sosem z szynki był lepszy od mięsa :D.Poczytaj sobie w necie ,bo jest tam trochę przepisów .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Margolko -już ci podaję mój sposób .Surową szynkę ok 1.5-2kg przyprawiam (liść ,żiele ,majeranek ,papryka ,czosnek ,sól i peklosól ) i zostawiam w kamiennym garnku na kilka dni ,lub zagotowuję zalewę z w/w składników plus starte warzywa i też trzymam z 5 dni .Potem opłukuję mięso ,szpikuję dodatkowo czosnkiem .Szynkę jeśli nie ma warstwy tłuszczu obkładam płatem tłuszczu wyciętym z surowego boczku.i oblepiam ją ciastem zrobionym z wody i mąki (spodu nie oblepiam).Piekę w piekarniku ok 2 godzin .Jesli ciasto za szybko ciemnieje zmniejszam gaz lub przykrywam folią.Na koniec pieczenia ciasto może być mocno upieczone ,bo i tak je się wyrzuca .Najlepsza jest szynka surowa z warstwą tłuszczu a idealna z kością .W cieście zostawiam ją do całkowitego wystygnięcia (podaję pokrojoną na zimno) ,lub podgrzewam z ciastem i jest na ciepło.Przypomniałam sobie ,że kiedyś piekłam ją w cieście chlebowym i ten chleb z sosem z szynki był lepszy od mięsa :D.Poczytaj sobie w necie ,bo jest tam trochę przepisów .http://polki.pl/kuchnia_wielkanoc_wielkanocne_przepisy_kulinarne_artykul,10017843.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joelu piszesz,że idealna
byłaby taka z kością,ale czy ona się dopiecze w środku,przy kości?I czy ciasto nie spali się,może to ciasto dobrze byłoby spryskiwać wodą w trakcie pieczenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maciejka fioletowa
Dziewczyny jak robicie rybę po grecku??I jakiej ryby do tego dania używacie?? - dzięki z góry za wypowiedzi:classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry wszystkim!!!!!! Cóż to wszystkie zajęte jesteście przygotowaniami do świąt??? U mnie mróz i zimny wiatr to na zewnątrz nie ma co robić,okna z wielką biedą pokończyłam i szukam dalszego zajęcia,poodsuwam nieco meble i ogarnę za nimi kurz i ewentualne pajęczyny,potem coś na obiad trzeba zrobić,mam w planie czerwony barszczyk z ziemniakami i może racuchy:) Panie pomarańczowe:Jeśli chodzi o szynkę w cieście to tylko joela może tu być pomocna!Natomiast jeśli chodzi o rybę po grecku to robię ją z dorsza.Ucieram na tarce o grubych oczkach kilka sporych marchewek,kilka pietruszek,kawałek selera na niewielkiej ilości oleju podsmażam je,następnie podlewam wodą i duszę,aż będą miękkie,na patelni smażę cebulę (sporą) pokrojoną w kostkę - na złoty kolor.Gdy warzywa są już miękkie,dodaję cebulę smażoną i wszystko jeszcze moment podsmażam ,aż odparuje woda,dodaję słoiczek przecieru pomidorowego i smażę razem kilka minut,przyprawiam solą,pieprzem cukrem i odrobiną oregano. Dorsza kroję w niewielkie kawałki przyprawiam solą i pieprzem(tylko nie za wiele)układam na foli ,zawijam i piekę w piekarniku,studzę,następnie układam warstwa warzyw,warstwa ryby,warzywa,ryba i znów warzywa i gotowe.Potrawa jest najlepsza jak sobie postoi w chłodzie przez 2-3 dni(lodówka).Czasem razem z warzywami duszę kilka sporych pieczarek pokrojonych w cienkie półplasterki,wtedy potrawa ma ciut inny,ciekawy smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masz rację pani powyżej
annorl1 - gdzie jesteś?Chcę cię zapytać czy robiłaś kiedyś piernik marchewkowy?Jak tak to poproszę o przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lepiej trochę zdrowiej
Taki robię często,może skorzystacie z przepisu;) Składniki: 1,25 szklanki oleju 4 jaja 2 szklanki drobno utartej marchwi 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu 2łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej przyprawa piernikowa Etapy przygotowania 1.jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę,dodawać stopniowo make i olej 2.na końcu marchew, proszek, soda, przyprawy,bakalie ( najwięcej czasu zajmuje tarcie marchwi) 3.piec 40 min w 180 st 4.można polać polewa czekoladową ,można również przełożyć powidłami śliwkowym,lub do piernika przed pieczeniem wmieszać drobno posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojone śliwki suszone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masz rację pani powyżej
annorl1 - pokaż się choć na chwileczkę,ten przepis na piernik powyżej fajny,ale chciałabym twojej opinii zasięgnąć:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziewczyny!!!Czy u Was też tak leje deszcz i tak mocno wiej wiatr? Moje okna:o - coś strasznego się wyrabia:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry :) Margo, u mnie nie pada i prawie nie wieje. Pójdę nawet marszować , wczoraj było równie cicho i sucho. Współczuję, bo boję się silnego wiatru. Kropelce przesyłam uściski i serdeczności. W wszystkim kobietkom życzenia świąteczne - wszystkiego dobrego, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Dziewczyny -pozdrawiam z zaśnieżonej Szklarskiej Poręby .I odpowiadam -szynkę z kością w trakcie pieczenia przykrywam folią aluminiową .Trudno mi tu tak dokładnie radzić ,bo ja zabieram się za nią od wielkiego dzwonu :D i po prostu robię na "czuja" ale zawsze jest w środku dopieczona a ciasto prawie spalone :D .Co do ryby po grecku to robię karpia .Podobnie jak Margolka -ścieram warzywa (seler ,pietruszka marchew z przewagą tej ostatniej i duszę w małej ilości wody z listkiem ,zielem ,pieprzem ,solą .Potem odcedzam i łączę z zeszkloną na oliwie sporą ilością cebuli pokrojonej w kostkę i dodaję słoik koncentratu pomidorowego .Doprawiam odrobiną cukru i szczyptą kwasku cytrynowego ,rozpuszczonego w łyżce wody .Ma być słodko winny.Zimny wykładam na usmażone dzwonka karpia (obtoczony w mące ).Najlepszy na 2-3 dzień .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A u mnie nadal silnie wieje ,siedzę i słyszę jak z dachu sąsiadki z hukiem lecą pojedyncze dachówki,światło miga,pewnie zaraz je wyłączą.Zatem uprzedzając ten fakt życzę wszystkim dobrej nocy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomarańczko, nie robiłam piernika marchewkowego. teraz mam ciężki okres, 2 dni temu mój brat odszedł od nas do wieczności, miał 21 lat, był bardzo młody. to jest dla nas wszystkich szok. we wtorek jest jego pogrzeb :( wszystkich którym nie jest obojętny los dusz proszę o modlitwę za niego. wrócę do was, ale jeszcze nie teraz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia63
Anarol wyrazy wspolczucia i lacze sie w smutku.Pogoda kiepska pada, wiatr wieje i migaja z pradem.Zycze wszystkim przyjemnej pracy oraz udanych wypiekow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×