Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

takie właśnie śledziki z ziemniakami w mundurkach u nas też jemy na postny obiadek:) Dziewczyny a podpowiedzcie proszę, jak się robi ten gzik. Ja tylko o tym słyszałam/czytałam, a nigdy nie jadłam-ale może warto spróbować:) Dobrej nocy wszystkim !

Gość Joela
Lens -gzik to nic innego jak dobry ,biały serek wymieszany ze śmietaną ,cebulą ,solą i pieprzem.Z zie,mniakami w mundurkach jest boski.

Dzień dobry. :) No i od dwóch godzin i siedmiu minut mamy zimę. U mnie od wczoraj leży troszkę śniegu. Ale podobno szybko stopnieje. Szkoda wielka. Teraz jest ładniej, czyściej.

Kropelko witaj :) u nas śniegu tyle co kot napłakał, ale zawsze coś... w domu od rana pachnie grzybami suszonymi, które gotowałam do gołąbków. zaraz zabieram się za ciasto chlebowe. dzisiaj ciąg dalszy porządków, jeszcze tylko odkurzaczem parowym przejechać cały dom i będzie w końcu czyściutko :)

Witaj An! U mnie grzybami będzie jutro pachniało. I suszonymi owocami też. A dzisiaj w roli głównej jest pilna wizyta u stomatologa. :( Kurcze, ja mam zawsze takiego przedświątecznego zębowego pecha. Jak coś złego się dzieje, to właśnie tuż przed, albo w same święta. No i wczoraj właśnie wypadła mi plomba z górnej trójki! Wyobrażacie sobie...?! Wigilia, a ja przy stole z dziurawym przednim zębem...?! Dobrze, że moja lekarka ma w czwartki otwarty gabinet. Kazała mi jeszcze przed zapisanymi na dzisiaj pacjentami przyjechać, ona dla mnie specjalnie wcześniej będzie i nowe wypełnienie wstawi. Uf...! Jak to dobrze, że tak udało się.

Witajcie dziewczyny!!!!! U mnie dziś mięsem pachnie i przyprawami różnymi,grzybami też! Właśnie gotuję wszystkie składniki na zimne nóżki i grzyby na jutrzejsze lepienie uszek,śnieg jeszcze leży ale taki marnieńki,mokry i ciapowaty.Ann przydałby mi się Twój odkurzacz parowy,porządki poszłyby sprawniej!!!A Tobie kropelko to nie zazdroszczę tej wizyty u dentysty:(

Marguś, dzięki! Nikt nie lubi tego dłubania w gębie. :P Ale jak trza, to trza. Miałam w planach na dziś przedświąteczne przygotowania, ale w związku ze stomatologiem na jutro większość roboty przełożyłam. I cieszę się, że ta cholerna plomba nie wypadła np. w sobotę. Wtedy nie miałabym ratunku.

Gość Młoda gospocha
Witajcie dziewczyny

Gość Młoda gospocha
Coś dziś już gotujecie świątecznego?

Gospocha Witaj :) ja robię dzisiaj gołąbki, zrobiłam też przy okazji wywar z grzybów na grzybową. a tak poza tym to własnie zapaliłam w piecu chlebowym, żeby chleb włożyć. Kropelko, nie ciekawie z tym dentysta, ale racja że lepiej teraz niż na świętach :) Margo, odkurzacz podany, do Twojej dyspozycji :D

Ząb odzyskał ładny wygląd. ;) Zioła kupione. Piernik ozdobiony. Kapusta kończy się gotować. Zaraz grzyby namoczę. A teraz idę Klan oglądać. Do usłyszenia! 🖐️

Gość odkurzacz chce
Gdzie mozna kupic odkurzacz parowy i jak on działa?Dzieki za inf

No, czas odpocząć. Kapusty, słodka i kiszona, ugotowane i połączone. Grzyby namoczone. Suszone owoce na kompot przygotowane. Szynka do pieczenia wyjęta z zamrażalnika, jutro rano ją zamarynuję. Teraz jeszcze na mały spacerek i do łóżeczka. Kolorowych snów kobitki! 🌼

Dzień dobry. :):) Już na nogach. Od 4:30. Teraz przerwa na kaweczkę. A w kuchni pachnie gotującymi się grzybami, kapustą i marynatą do pieczonej szynki.

Kropelko//:) Aż zazdroszczę Ci tych zapachów... moje dzieci ich nie znają tak jak ja też ich nie poznałam. Od lat korzystamy z półproduktów i gotowców i mimo mych wielkich chęci na zmianę tego, to nie przełamałam przyzywczajenia. To znaczy raz... kiedyś... wiele, wiele lat temu próbowaliśmy przygotować Wigilię właśnie przygotowując samemu i... - nerwówka spowodowana pośpiechem, nawałem prac ogólnie świątecznych, niedostosowanie naszych godzin prac do takiego eksperymentu - popsuło świąteczną atmosferę i na trwale wbiło się w nasze pamięci, że chyba jednak wolimy tak na ,,pół gwizdka,, Ale zapachów Ci zazdroszczę :) Miłego dnia życzę wszystkim 🌻

Przymusowa przerwa numer dwa. Też na kawę. Bo tam ta pierwsza w zlewie wylądowała. Okazało się, że mleko było skwaśniałe. Fuj... jakie obrzydlistwo... :( Niestety, zanim zorientowałam się, że kwaśne, to parę dobrych łyków zrobiłam, a teraz boli mnie żołądek. Łyknęłam No-Spę i czuję się przymulona. A więc kawa konieczna! Tym razem już z dobrego mleka. :P Emmi, dla mnie te przygotowania to normalka. W domu rodzinnym od zawsze tak się robiło, jeszcze za czasów gdy moja babcia w nim królowała. Babcia rocznik 1902 od swojej mamy to przejęła, więc przepisy jeszcze z XIV wieku są. Potem mama przejęła tę tradycję, a od dwudziestu kilku lat ja. No i inaczej nie potrafię. Kiedyś coś chciałam zmienić, ale nie dało się. Dzieciaki mnie zakrzyczały, że one chcą tak jak zawsze. No i puki sił mi starczy... a potem, to już nie wiem...

Emmi, Kropelko: witam :) Kropelko, para wydobywająca się z odkurzacza nie przeszkadza w oddychaniu, a przy okazji jakis pożytek z niej jest, bo od razu robi Ci parówkę na twarz :) ja zaraz uciekam do gołąbków, wczoraj zrobiłam tylko farsz, a dzisiaj biore się za resztę, mam też w planach grzybową i salceson Margo, potem mam zamiar przełożyć go masą grysikową i polac polewą. dzisiaj też mam zamiar zrobic rafaello. no i pasuje mi w końcu upiec ten zapomniany w piwnicy piernik :) a na obiad u mnie dzisiaj ziemniaki z sadzonym jajkiem i kwaśnym mlekiem :) wczoraj dostałam prawie 30 wiejskich jaj, w zamian za nalewkę :) taka wymiana produktów :p

Witajcie,w przedświątecznym "szaleństwie" U mnie dziś szykowanie farszów,do uszek,do pierogów z kapuchą i grzybami i ruskich,zaraz będę piec makowce,sernik i robić łatwe napoleonki,ukochane "ciasto" syna:).Dom już wysprzątany,jutro rano syn ubierze choinkę.U mnie w domu tak jak u kropelki,wigilia pokoleniowa i tradycyjna,obecnie przyuczam syna do kucharzenia,potrafi już wiele potraw samodzielnie upichcić.Ulepi pierogi,piecze sam ciasto drożdżowe,i bułki oraz chleb,wystarczyło parę razy pokazać i mam pomocnika!!!! ann,mam wielką ochotę na ten odkurzacz parowy i myślę,że jak wpadnie lewa kaska to sobie go sprawię!!!! kropelko to dobrze,że z zębem masz już spokój!!!!! Emmi🌻

http://allegro.pl/show_item.php?item=2008701849 dziewczynki wklejam stronkę z biednym psiaczkiem, poproszono mnie z innego tematu, moze ktos się zainteresuje, może znacie kogoś kto by się zainteresował, tym skrzywdzonym pieskiem. ja już upiekłam salceson, zrobiłam rafaello i jestem w trakcie gołąbków...

Gość babcia63
Wszystkim zycze Zdrowych Pogodnych i Radosnych Swiat Bozego Narodzenia oraz spelnienia najskrytszych marzen.

Gość miła pomarańczka!
Serdeczne i miłe życzenia świąteczne dla wszystkich fajnych dziewczyn tu piszących!!! - kropelki -ofki -annorl1 -Anuli -margolki -Emmi -joeli -atramki -babci63 -grubego misia qantanamery -lens -calutki WESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT:)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować