Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość maggie....32
dzięki za ciepłe słowa :) cieszę się, że przepisy wychodzą. co do przepisów na ciasta, to na pewno pojawi się coś nowego. ostanio często nie piekę, ale na święta planuję piernik niemiecki linzer z przepisu rodzinnego. poza tym zabieram się do małych pierniczków niedługo, żeby zmiękły do "mikołajek". pozdrawiam :)

Gość dzięki meggi:))))):)))))
Super meggi,że jesteś na tym topiku i jeśli możesz to wrzuć przepis na te pierniczki😘 na dobranoc:)

Witam wszystkich:) Ostatnio dostałam ciekawy przepis na pierniki - duża bardzo porcja z tego wychodzi,więc jak zdecyduję się je robić to wyłącznie z połowy składników.Wam poda ilość składników na tę dużą porcję - ponoć pierniki są rewelacyjne:) 1 i 1/2 kg mąki 1/2 kg cukru 1/2 kg miodu 5 jaj 1 szklanka zaparzonej kawy inki(płynnej) 1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżki amoniaku 2 łyżki ciemnego kakao 25 dkg masła 1 łyżka smalcu 1 łyżka spalonego miodu 4 małe opakowania przyprawy do pierników Wszystko dokładnie zagnieść,wyciąć pierniczki i piec.

Gość No,no przepis fajny-ale
ilość faktycznie imponująca,trochę ciężko będzie te składniki podzielić na pół,ale spróbuję.

Gość poprosze o odpowiedź
Te pierniczki od razu sa miękkie czy musza dochodzić do miękkości? Jeśli tak to ile czasu?

Osoba ,od której dostałam przepis zapewnia,że od razu są miękkie,ale najlepsze są gdy kilka dni poleżą w słoju lub garnku kamiennym.

Gość poproszę o odpowiedź
Dziękuję

Gość Już zapachniało świętami
skoro o piernikach piszecie.Kiedyś był tu wątek o pierniku,który musi być dużo wcześniej robiony i przechowywany nim się go upiecze-czy mogłabym liczyć na przepis?

Gość maggie....32
pewnie masz na myśli taki piernik http://homesweethome.blox.pl/2011/12/Piernik-staropolski.html wygodna sprawa, bo można sobie rozłożyć przygotowania do świąt w czasie. a sam smak też rewelacja ;) tylko to jest duża porcja. z tego co pamiętam, wyszło mi cztery pierniki, ale zeszły bez problemu ;) poza tym długo zachowuje świeżość (aż do Trzech Króli), więc na pewno da się skonsumować ;)

witam :) jutro napisze przepis na piernik staropolski który robiłam rok temu, niestety stronę mam nie zapisaną. Margo pytanie do Ciebie, co to jest miód spalony? i kto mi odpowie ile gram ma małe opakowanie przyprawy do piernika? bo ja przyprawe robię sama i nie wiem ile dać, a mam ochotę na te pierniczki :) pozdrawiam wsyztskich ciepło :)

aha, i czy mogę czymś zastąpić sodę, bo ostatki dałam do piernika staropolskiego, a w sklepie nie wim kiedy będę :/

Gość i z tej strony
i z tej strony polecam rewelacyjny przepis na pierniczki.annorl-moja torebka przyprawy ma 30gramow

Gość maggie....32
moje opakowania miały po 20g i dałam 4 na tę porcję. w tym roku też sama zrobiłam przyprawę do piernika. jest dużo bardziej aromatyczna, także dodam mniej.

Dziewczyny, dzięki za odzew w sprawie przyprawy do piernika :) a co do sody to juz nie aktualne, przypomniałam sobie że przecież mam jeszcze 2 torebki sody :) po prostu zapomniałam o tym, zawsze kupowałam po jednym opakowaniu i jak się kończyła to nie było, a teraz w Biedronce jest dostępna w opakowaniach po 3 sztuki i sobie o tym wczoraj wieczorem przypomniałam, ze w pudełeczku mam zapas :D ach, skleroza, jeszcze tylko czekam co to jest ten miód spalony ?? Margo, zaglądaj częściej :) u nas dzisiaj przymrozek w nocy był, 2,5 stopnia na minusie, teraz 3 :O miłęgo dnia wszytskim życzę :)

Witajcie dziewczyny:))))))) Właśnie dopytałam znajomą o ten miód "spalony" - ona bierze kopiatą łyżkę miodu prawdziwego,wkłada do rondelka i podgrzewa go nad gazem (nieco unosząc rondelek) i podgrzewa go ,aż miód zbrązowieje i zacznie specyficznie pachnieć - coś podobnego jak karmel z cukru się robi.A tej przyprawy to 20 gramowe torebeczki.:).Ann Ty już zrobiłaś ten piernik długo leżakujący? To już czas?

Margo, witaj i dzięki za informację :) tak, ja mój piernik zrobiłąm wczoraj, to juz ostatnia chwila w tym tygodniu jak chcesz mieć piernik na święta :)

a za pierniczki się jeszcze dzisiaj zabiorę, no chyba że mi miodu braknie, bo jeszcze robię dzisiaj 2 orzechowce :) mam nadzieję, ze pierniczki mogą leżeć długo w pudełeczkach czy słoiku? no i kawę inkę zastąpię zbożową bo inki nie pijemy i nie mam :p

Gość babcia46ipól
Piernik staropolski zrobiony-czeka na świeta.

Gość Słuchajcie kobitki:):)
Do czego i czy w ogóle używacie jogurt grecki.Słyszałam,że jest bardzo zdrowy.

Gość maggie....32
ja coraz częściej zastępuję nim śmietanę. wczoraj np. była mizeria z greckim, a dzisiaj dodałam go do racuchów

Gość jogurt grecki
uzywam do robienia dipów. Jogurt grecki + łyżka śmietany 18% kwasnej + łyżka majonezu + żurawian do mięs(taka ze słoika zrobiona jak dżem) wymieszać, doprawić solą i ewentualnie pieprzem czarnym. Bardzo smaczny sos do mięs, np. filet kurczaka pokroić w paski. Przyprawić, obtoczyć w panierce (jajo - pokruszone płatki kukurydziane) usmażyć. Albo robię dip czosnkowy = jogurt grecki + majonez + czosnek + koperek

Gość Już zapachniało świętami
Jogurtem greckim zastąpiłam majonez i śmietanę zarówno w sałatkach,mizerii sosach i dipach:)

Gość AnaPSYCH
Zapachniało smrodem jogurtu

Gość bo jogurt nie
dla idiotów:p

Gość dziewczyny miałyście powymieni
ać się przepisami na ciasta świąteczne.Pierniki już są.Teraz może pyszne serniki i makowce? Proszę:)

Gość A ja dziś przygotowuję
A i mam pytanie,dziewczyny czym zastąpić przyprawę do pierników,nie cierpię tego zapachu????

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować