Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość gość
Biszkopt (np. z 4 jajek) upieczony na prostokątnej blasze. 1,30 kg jabłek 0,75 l wody 2 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Polewa: 2/3 kostki masła 20 dag cukru 4 łyżki mleka 15 dag kokosu Przepis Obrane jabłka pokroić w ósemki (1-2 cm. plastry) Zagotować 0,75 l wody z 2 łyżkami cukru, wrzucić jabłka, gotować je ok. 3 minut. Odcedzić, gorące wyłożyć na biszkopt. Na wodzie, w której gotowały się jabłka, ugotować 2 budynie śmietankowe lub waniliowe. Wylać gorący budyń na jabłka. Składniki polewy gotować 3 minuty, zestawić z ognia i wsypać 15 dag kokosu. Wymieszać, rozprowadzić po cieście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kiedyś robiłam biszkopt z 4 jaj,który wylewałam na natłuszczoną tortownicę,wysypaną bułką tartą,kroiłam jabłka w plasterki(2-3 szt),które wciskałam w biszkopt i piekłam w 180 stopniach ok.40 minut,ostudzone ciasto pudrowałam,teraz sobie o nim przypomniałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ile mąki do biszkoptu z 4 jaj ? ja dodaje szklanke mąki , szkl cukru i troszke proszku ale jak dam jabłka to mi idą na dno :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zrobiłam tą rolade z przepisu jw , smaczna ale popękała mi przy zwijaniu , zwijałam gorącą :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziewczyny jak macie tyle super przepisów na ciasto z jabłkami to na 100 % macie i na serniki,to ciasto lubię najbardziej.Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i ja proszę o przepis na sernik ale taki zbity,cięzki nie puszysty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hej ludzie Kochani....Lidzia robi tą zwijaną roladę z jabłkami....więc to Ona może doradzić...a co do serników...jest masa przepisów...mogę pójść na łatwiznę? :) zapiszcie się do grupy Nasze Smaki...tam mamy # z kategoriami...dobra tyle ile wlezie...ostrzegam tylko aby poczytać regulamin przed....bo grupa fajna i pilnujemy rodzinnej atmosfery...sama jestem jednym z adminów i usuwam jak coś nie pasi....ale warto...bo wiele się nauczyłam tam..pozdrawiam...Ania3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U mnie dziś bardzo wietrznie ale ciepło.... zjedliśmy obiadek.... rosół i kurczaczek w sosie potrawkowym z ziemniaczkiem i sałatą... mąż z synkiem właśnie zabrali sie za babkę i pewnie zaraz zniknie.....na 16 godz jedziem do kościoła i bedzie wieczor niestety i koniec dobrego....młody cały wekend przesiedział przy książkach....pozdrawiam wsie dziewuszki i całuje mocno....sat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość margo
U mnie dziś piękne lato tej jesieni,po wczorajszych wytęsknionych opadach deszczyku - dziś pięknie,ciepło i słonecznie:) prawie 20 stopni,aż trudno uwierzyć,że to listopad.Ale niech tak będzie,bo ja za zimnem nie tęsknię jakoś szczególnie.Serniki wszelakie to ulubione ciasto moich chłopaków to i często je robię.Ciasto kruche działam z dodatkiem kakao i dzielę na 2 części,jedną zamrażam,drugą chłodzę z godzinę,schłodzoną część rozwałkowuję i wykładam na dno blaszki,na to masa serowa i na masę serową skubię ciasto lub trę na tarce o dużych oczkach,piekę ok 45 minut w 180 stopniach. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżki gęstej śmietany 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki ciemnego kakao można dać 5 dkg wiórek kokosowych Masa serowa. 1 kg sera 3x zmielonego 1 szklanka cukru(można mniej) 2 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy 4 całe jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju. To u nas jest najbardziej lubiane.Robię też na zwykłym cieście kruchym zrobionym z połowy tego powyżej(bez kakao) wyłożone na dno i na to ta sama masa serowa z wierzchu posypana wiórkami kokosowymi.Robię też sernik gotowany na ciastkach,polanych czekoladą,na cieście miodowym,na cieście kruchym,kombinuję jak Qń,bo lubię kombinować w kuchni.Pozdrawiam wsie koleżanki i dobrej nocy życzę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tez uwielbiam serniki.Polecam ten przepis od M.też go lubię i często do niego wracam.Jak mam mało czasu,to piekę tylko z samego sera,żeby było szybciej. U mnie też niedziela była piękna i ciepła.Nawet popołudniową kawę piliśmy w ogrodzie.Bambus w tym roku jest trochę mniejszy,ale i tak wysoki do 3 m.Jutro zabiorą go do kwiaciarni. A gdzie zgubiła się nam Iva ?Smutno tu bez Ciebie! Pozdrawiam i życzę pomyślnego tygodnia-A.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie tylko Ivuni nie ma ,Ofka też gdzieś się zapodziała i babcia 63,hej hej dziewczyny!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki Margo🌻 A mozesz podac przepis na sernik gotowany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jestem,jestem,ale tylko czasami i na chwilę,bo czasu brak,i na głowie sporo spraw... Ale podczytuję :) Podzielę się przepisem na sernik,dzięki któremu z naście lat temu cukiernik z Krosna wygrał jakieś znamienite zawody cukiernicze ,niby wszyscy pieką serniki z brzoskwiniami,ale ten jest inny,śmietankowy,o bardzo subtelnym smaku ,to nie taki typowy sernik 🌼 3 szkl mąki krupczatki(albo pomieszać z tortową) 1 margaryna 3 łyżki cukru 5 żółtek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mąkę mieszkamy z proszkiem,siekamy z margaryną,(żółtka + cukier wcześniej ucieram na kogel-mogel prawie),mąkę z tłuszczem łączymy z masą jajeczną,i szybko zagniatamy ciasto(jakby było za suche,bo tu ma znaczenie-jaka wielkość żółtek,można dodać z łyżkę kwaśniej śmietany,ale takiej bez zagęstników-bo po chemii w śmietanie ciasta są twarde) 3/4 ciasta wkładam do lodówki,a resztę kroję na mniejsze porcje ,robię małe wałki i wsadzam do zamrażalnika na chwilę ser: 1/2 kg sera (prawdziwego),bo bywają te mixy z maślanki i zagęstników-i kiedyś mi ser "wyparował " w rogalikach :P ) bywa ze zwiekszam porcję na 0.75kg sera,czy nawet 1 kg,ale trzeba mieć duzą blachę,bo ciasto,,,jednak sporo rośnie,,, podstawowa wersja mówi: 1/2 kg sera mielonego 1 jajo 1 budyń śmietankowy(!)ważne by był śmietankowy 1/2 szkl cukru pudru 1/2 kostki masła masło+cukier+ ser + jajo+ budyń ucieramy *jesli robimy z większej ilości sera,musimy zwiększyć ilość reszty składników 3/4 ciasta z lodówki wałkujemy,wykładamy na blachę,na to wykładamy masę serową na ser wykładamy odsączone z syropu kawałki brzoskwiń(cała puszka) na brzoskwinie dajemy pianę z białek(5 białek ubijamy z 1 szkl cukru) na to ścieramy na grubych oczkach resztę ciasta schłodzonego w zamrażalniku :) Smacznego :D przygotowuję sobie najczęściej masę serową,potem robię ciasto,gdy się schładza,ubijam pianę-wolę ręcznie trzepaczką.. potem tylko szybko wszystko pakuję na blachę Sernik najlepszy jest na dzień następny,albo następny-następny,,jak dotrwa :P Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i życzę miłego tygodnia🖐️iv

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość margo
U mnie nowy tydzień deszczykiem się zaczął tak bardzo potrzebnym.Po suszy skutki u nas ciągle widoczne.Rowy,puste,stawy ino na dnie wodę mają,ludzie w studniach mają mało wody mają i muszą posiłkować się tą z wodociągów,która tak śmierdzi chlorem,że niezdatna do picia kompletnie:( prace polowe to jest siew zbóż mocno opóźnione.Masakra normalnie. Podaję przepis na sernik gotowany. 1 kg sera 3 x mielonego(tak jak Ivunia zaznaczyła,dobrego,prawdziwego)a już z całą pewnością nie z wiaderka. 3/4 szklanki mleka 3 całe jajka 1/2 kostki masła lub margaryna(kostka o wadze 25 dkg) 2 budynie waniliowe 2 małe cukry waniliowe 1 szklanka cukru W garnku roztopić masło/margarynę,dodać cukry i na małym ogniu gotować do rozpuszczenia,dodać partiami ser i mieszać dokładnie,dalej gotować,dodać rozpuszczone w mleku budynie.Gotując na jak najmniejszym ogniu dodawać po 1 jajku i dokładnie mieszać. I tu można pokombinować do woli. Można upiec z ciasta kruchego np. 3 placki w blaszce prostokątnej lub cztery w tortownicy o średn.24 cm z: 3 szklanek mąki(pół na pół krupczatka i tortowa 1 kostka masła lub margaryna 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany gęstej 1 duże jajko. Ciasto można podzielić na 1/3 części i 2/3 części,do tej większej dodać kakao i upiec 2 placki z mniejszej placek bez dodatków,masę serową podzielić na 2 części do jednej dodać kakao a do 2 wiórki kokosowe. Jeśli w tortownicy to też można z plackami pokombinować i z masą serową,do 1 wiórki,do 1 kakao a do ostatniej budyń sypki np.wiśniowy,wierzchy polać roztopioną z masłem czekoladą. Robię też na ciastkach(herbatnikach.Na dno blaszki warstwa ciastek,na to połowa masy serowej np.z kakao,na to znów warstwa ciastek i na to 2 warstwa masy serowej kokosowej,lub jaką się woli i 3 warstwa ciastek,wierzch czekoladowa polewa. Moja koleżanka,jak już pisałam piecze kruche babeczki i wypełnia je tą masą serową i polewa fikuśnie czekoladą.Można też na spodach miodowych 3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki ciepłego miodu 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 kostki masła lub margaryny. Ciasta tak zrobione najlepsze są jak sobie poleżą ponad 1 dzień. Miłego nowego tygodnia życzę,bardzo udanego:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witam...spisałam sernik Margoli..ja tam ciastowa...spisuję jak leci...a dziś odgrzewam 2 garnki sera...to oblukam czy gotowany czy może ten spiekę :)...upiekłam właśnie 5 chlebków...4 pszennożytnie a jeden na spróbę pszenno orkiszowy...zajefajny jak nie wiem co...piekę z tego przepisu co podałam ostatnio...orkiszowy to pół na pół z pszenną....na bank zostanie u nas...kupię jeszcze orzechy włoskie przemielę i spiekę orzechowy..bo łazi za mną :) ...wichura u nas byłą wczoraj ostra...dom trzeszczał że szok..na szczęście tylko kilka dachówek z garażu poszło...reszta gospodarstwa bez strat....dziś pochmurniasto ale wziełam się ostro do roboty...chlebki,bigos,warzywa na sałatkę jarzynową plus cała chata na szmacie polatana...teściowa jak mnie wkurzy to dostaję powera...ja dostaję of course :)...ściskam piszące i czytające :) Ania3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzięki Margo 👄 Mam tylko pytanie : czy do tej masy serowej nie dodaje sie cukru zwyklego ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A sorry, jest cukier:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Margolciu nie każdy ma dostep do takiego ekstra sera.... zrobiłam sernik gotowany z sera z wiaderka.... myśle sobie najwyżej wyrzucę....sernik wyszedł super.... także może byc z wiaderka do gotowanego sernika....jeśli zaś chodzi o serniki pieczone ser musi być porządny .....u mnie też dziś pieknie pada i ten deszcz cieszy bardzo..... a wczoraj wiało i mam znow wszedzie liści do grabienia....coż liściopad....ciemno szaro... u mnie cisza w domu wszyscy przy książkach.... jak makiem zasiał....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziewczyny, a ile tych herbatników, kakao i wiórków?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość margo
Ciastek to zależy ile gramów ma opakowanie,jaka duża blaszka,są takie w "biedronie"duże opakowania to 2 opakowania kupuję a tych mniejszych to 6 opakowań są nieraz ciut mniejsze to 8 paczek trza zakupić.Kakao to wg uznania ale ok 2 łyżki ,a wiórek 5 dkg.Czasem ciastka kakaowe kupuję i robię ,ino z samą kokosową to 100 gram wiórek daję.Można kombinować do woli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kobietki a macie jakiś łatwy przepis na puszyste i zawsze udające sie muffinki , błagam pomóźcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość iva
drugi przepis,te jadłam muffiny jabłkowo-cynamonowe 2 duże jabłka obrać,pokroić na małe kawałki posypać cukrem 2 lyzki(nalezy zabrać to z calej porcji cukru ) posypać cynamonem 2 łyżeczki 21 deko cukru 28 dkg mąki 1,5 łyżeczki sody szczypta soli ,10 dkg masła, 1 jajo ,250 ml maślanki, c waniliowy utrzeć masło,z cukrem,jajem ,potem na przemian dodawać mąkę z sodą i maślankę na końcu dodac te jabłka piec 20 min /200 stopni dobrej nocy🖐️ padammmm...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×