Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olivvia

Jak zrobić dobra sałatę????

Polecane posty

Chodzi mi o zwykłą sałatę ze śmietaną - po prostu nie wychodzi mi jest nie dobra Jak wy robicie sałatę do obiadu???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powiem ci jak ja robię,może skorzystasz.Sałatę lodową i sałatę rzymską,umyte i osuszone szarpię na małe kawałki,do tego dodaję zielony szpinak pokrojony,oraz zielony szczypior,trochę rukoli,solę,dolewam jogurtu naturalnego i kilka łyżek kwaśnej śmietany,oraz sporo zielonego koperku,drobno posiekanego.Dobrze mieszam.Taka mi smakuje najbardziej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja jeszcze inaczej
sól, cukier, kwasek , koperek i śmietana albo trochę oliwy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Inna PM
U nas sól pieprz kapka octu i szczypta soli oczywiście do kwaśnej śmietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja czesto robie sałate z gotowanym jajkiem na twardo kupuje zwykłą masłową dodaje smietanę sól,pieprz cukier i pokrojone w cząstki jajko na twardo.tak robiła jeszcze moja babcia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szukasia, a moja babcia robiła taką sałatę z liści szczawiu. Jakie to pyszne było! Tylko mało zdrowe, bo kryształki szczawianów w stawach się odkładają. Ale smak - genialny! Hmmm... może jak się szczaw pokaże, to chociaż raz taką nam zrobię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jogurt naturalny
lub śmietana , cukier( ilośc zalezna od tego czy chcesz miec sos bardziej słdki czy też mniej) , sok z cytryny, drobina soli wymieszac, polac salatę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla mnie sałata
czy mizeria z cukrem jest obrzydliwa:O w moim regionie robimy na słono. Sałatę porwać na kawałki + szczypior pokorić+ sól+ śmietana lub jogurt naturalny tylko tak, bardzo lubię tak przygotowaną sałatę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla mnie sałata
tak samo robię też sałatę lodową. Można dodac tez pomidor lub ogórek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krucha slata lodowa + 2
lyzki oleju lnianego + 2 lyzki smietany + sol + oregano + pieprz + garsc ziaren dyni i slonecznika, pomidor i ogorek kiszony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość harmid
dla mnie sałata - mizerii na slodko to chyba nikt nie je, przynajmniej nie słyszałam ale sałata zielona na słodko jak najbardziej - jest pyszna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja uwielbiam na słodko.Sól,cukier,ocet lub cytryna i śmietana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jenk
Kubek gęstej ,kwaśnej smietany ,łyżeczka cukru ,pół łyżeczki soli ,łyżeczka octu wymieszać i polać sałatę tuż przed zjedzeniem .Ma być słodko -winna .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość khymkhymkhym
A ja dodaje do smietany/jogurtu lyzke mocnej musztardy i lyzeczke cukru - efekt naprawde super! Sklad salaty jest przerozny, najwazniejszy jest "sos", czyli smietana/jogurt + dodatki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa
moja ciocia robiła tak: sałatę masłową myła, rwała na małe kawałki śmietanę 18% mieszała z sokiem z cytryny, cukrem i solą (czasami też z pieprzem) - śmietana musi być smaczna, trzeba chwilę poczekać, żeby cukier i sól się rozpuściły i wtedy spróbować, ma być delikatna w smaku, słodko-kwaśna i pyszna dużą ilością śmietany zalewała porwaną sałatę podawała najczęściej do nadziewanego kurczaka i kartofli puree ja nigdy tak nie robię, bo to nieszczególnie zdrowe, ale pamiętam ten smak z dzieciństwa, pycha :) teraz najczęściej mieszam kilka rodzajów sałat (uwielbiam roszponkę i czerwoną cykorię) - muszą być świeże - czyli jędrne, nie zwiędnięte na brzegach, generalnie powinny wyglądać tak, jakby ktoś je właśnie zerwał, wrzucam je wszystkie do dużej, szklanej misy do tego dodaję ulubione składniki sałatki (na przykład pomidory, fetę i czosnek, albo cząstki pomarańczy, albo brzoskwinię i ser pleśniowy, na "przyjęcia" robię też z podsmażonym boczkiem lub pancettą, orzechami włoskimi, zielonymi jabłkami, rodzynkami i sosem z sera gorgonzola - zawsze jest dużym hitem) całość posypuję świeżo tłuczonym pieprzem, szczyptą soli i brązowego cukru, tuż przed podaniem polewam sokiem z cytryny i oliwą z oliwek jeżeli mam wenę, to robię sos - w zwykłym małym słoiczku wstrząsam trochę ostrej musztardy, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, ewentualnie zmiażdżony czosnek i dużo oliwy z oliwek - do uzyskania jednolitej emulsji mój luby lubi zestaw sałata + pieczone mięso (najczęściej kurczak) + ser (najczęściej z zieloną pleśnią) + grzanki czosnkowe + pomidory + sos ja chyba najbardziej lubię sałatę z pieczonymi na grillu jarzynami (na ciepło) plus prażone pestki (na przykład dyni) plus sos (ewentualnie jakiś ser, ale niekoniecznie) ostatnio super wyszła też sałata + kawałki smażonej wątróbki drobiowej + cząstki mandarynek bez błonek + sos z tym sosem jestem pewnie dość monotematyczna, ale wykorzystuję go już bardzo długo i jeszcze nikomu się nie znudził kiedyś miałam do niego specjalny shaker do sosów sałatkowych z kulką w środku, ale zniszczył się, a zwykły słoiczek nadaje się do mieszania składników równie dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zzzzzzzzzzzzzzz
Salate porwać na kawałki ,do smietany dodac szczyptę soli troszkę cukru i soku z cytryny lub octu,i wlac do salty ,wymieszc i to wszystko.Ja jem taka salatke z ziemniakami pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sylwia4012
Sałata jest smaczna zawsze. Ja uwielbiam, niezależnie od gatunku. Warto taką sałatę samodzielnie hodować, tym bardziej, że nasiona sałat nie są drogie http://florexpol.eu/232-salata i łatwo się ją uprawia nawet w doniczkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najlepiej użyć kilka gatunków,do tego sporo szczypioru,solę,kropię sokiem z cytryny,jogurt naturalny i już:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×