Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama z tego forum

zderzenie z dzieckiem na sciezce rowerowej-przeczytajcie prosze

Polecane posty

Gość xxxxxxyyy
A wedlug mnie wina lezy po obu stronach - rodzicach bo niedopilnowali , tobie, bo nie zwolnilas widzac, ze z naprzeciwka idzie dziecko. My z corka (2 latka) codziennie chodzimy kolo sciezki rowerowej i mimo, ze naprawde jej pilnuje i w zasadzie ona wie, ze za biala linia nie wolno chodzic, to jednak dziecko jest dzieckiem i czasem potrafi sie ni z tego ni z owego na sciezke wyrwac, skoro masz jak mowisz sama dziecko co powinnas wiedziec, ze czasem to jest ulamek sekundy. I wiesz co zauwazylam , osoby myslace widzac, ze w poblizu jest biegajace dzecko po prostu na chwile zwalniaja, tak by moc zareagowac w pore. I nie ma tez co porownywac sytuacji ze sciezka rowerowa do ulicy, przy ulicy mala jest albo w wozku albo ma zalozene szelki, sciezka jest w srodku parku , ktory prowadzi tez do okolicznych sklepow trudno bym wiezila dziecko w wozku lub na szelkach w parku -jest to badz co badz jak najbardziej odpowiednie miejsce do biegania dla dzieci. Wystarczy tylko troche troche wyobrazni po obu stronach.

Gość fx2fx
Co Ty gadasz. Co innego ścieżka wyłącznie dla rowerów, a co innego pas wydzielony w chodnika. Rowerzyści domagają się ścieżek, to samożądowcy kupują wiadro farby i malują linię. Nie można zapierdzielać ludziom po głowach. Widzisz ludzi z dzieckiem, to przyhamuj. Naprawdę możesz kogoś skrzywdzić, dzieciaka lub starszą osobę, i nie ma to większego znaczenia czy masz rację czy nie.

Gość zielona traffka
xxxxx a po co rowerzysta ma zwalnaic? to jego tern, i to dziecko ma uwazac a raczej matka pilowac, bez przesady, moze ktos jednym tempem chce jechac i co ma zwalniac co 5 minut, bo mamusia utrzymac za reke nie umie, to wtedy dziecko obrywa proste. rowerzysta moze z klapkami na oczach jechac po JEGO sciezce, a ty wymagasz by zwalanil na chwilke, bo dzieckohhe smieszna jestes

Gość pouczac to umie
jak juz to samorzadowcy

Gość elwinkarzydwa
A skąd Ty wiesz, czy to była ścieżka dla rowerów (gdzie nie powinniśmy się spodziewać nikogo bez 2 kółek) czy "droga dla rowerów i pieszych", gdzie faktycznie trzeba zachować dużo większą ostrożność?

Gość mama z tego forum
tak jak juz pisalam-sciezka na trasie jest tez tylko dla rowerow i znak zakazu dla przechodniow a ludzi tyle,ze po prostu zeszlam bo przejechaxc nie moglam tam gdzie byly bagna wiec chyba nie zawsze sa przestrzegane te przepisy

Gość xxxxxxyyy
Dokladnie co innego sciezka przedzielona jakims pasmem zieleni, gdzie jest choc troche miejsca by moc w razie czego zlapac wyrywajace sie dziecko, a co innego chodnik przedzielony na pol biala farba. Male dzieci, ktore najczesciej wbiegaja na sciezki nie widza roznicy miedzy jedna strona a druga, jak zobacza np. golebia to pobiegna za nim i nawet nie zauwazysz kiedy. Widzac, ze idzie dziecko nalezy zwolnic i tyle , korona z glowy ci przez to nie spadnie, co najwyzej unikniesz potluczonych kolan.

Gość mama z tego forum
elwinkarzydwa wiem bo jezdze nia dosc czesto jest to sciezka rowerowa-tylko i wylacznie sprawdzilam dla pewnoscxi-sciezka rowerowa albo trasa rowerowa i jak sie wjezdz(po drodze rowniez)sa znaki okragly podzielony na pol-po lewo ludzi,po prawo rower namalowany jeszcze odrozniam znaki

Gość mama z tego forum
to jest sciezka a nie zaden chodnik sciezka za miastem a nie w parku

Gość mimo to powinnas zachowac
UWAGE bedziesz miala dziecko to sama sie przekonasz ze nawet najbardziej pilnowanemu dziecu wystarczy sekunda

Gość szkoda ze nie wezwalas policji
ścieżka rowerowa jak sama nazwa mówi jest dla rowerów. jak dziecko nie potrafi pojąć że się na nią nie wbiega to proponuję szelki ze smyczą.

Gość xxxxxxyyy
Nie bynajmniej nie jestem smieszna , jak jedziesz samochodem to tez musisz zwalniac w poblizu miejsc gdzie moga byc dzieci i to samo dotyczy wedlug mnie rowerzystow, bo z tego co piszecie to wychodzi na to, ze wszyscy maja prawa tylko nie dzieci, wolno im biegac chyba tylko na tych mini placykach zabaw a tak to caly czas na uwiezi wypada je trzymac, by zaden nietykalny rowerzysta nie musial zmieniac tempa, bo a nuz mu od tego zylka pierdzaca peknie. A co do jazdy z zamknietymi oczmi - powodzenia - najlepiej jak dwoch takich rozpedzonych debili zderzyloby sie czolowo! skoro kazdy rowerzysta to swieta krowa.

Gość fx2fx
I to jest właś nie mentalność rowerzystów. Moja scieżka iwszystko mi wolno. Zero myślenia. Wsiądziesz w samochód i rozjedziesz pieszego na poboczu, bo szosa jest dla samochodów. Pouczać - dzięki za korektę. Moja wina.

Gość mama z tego forum
mimo to powinnas zachowac napisalam,ze jestem juz mama

Gość szkoda ze nie wezwalas policji
i to jest właśnie mentalność mamusiek: dziecko to święta krowa i wolno mu wszystko, a wszyscy dookoła mają go pilnować oprócz mamusi. niech jeszcze po ekspresówce sobie pobiega.

Gość xxxxxxyyy
A i zeby nie bylo - nie znaczy to, ze pozwalam dziecku biegac po sciezce rowerowej , bynajmniej, caly czas ucze, ze nie wolno i jesli wybiegnie to jak najszybciej zabieram stamtad, ale wlasnie czasem jest to moment - i rowerzysci z podstawowa zdolnoscia myslenia po prostu widzac male dzieci zwalniaja na chwile.

Gość zielona traffka
co sie tlumaczysz z twojej smiesznosci jak ja do fx2 czy jakos tak pisalam? i ktos mial racje, jak dziecku sekunda wystarczy to sa szelki od tego i wtedy juz i sekunda nie wystraczy, wiec troche wyobrazni, sciezki rowwerowe sa dla rowerów, sciezki dla pieszych tez sa i o czym tu dyskutowac wogole ja nie rozumiem :) biale jest biale czarne jest czarne, nie ma szare...

Ludzie, jakby ona jechała szybko to po dzieciaka karetka by przyjechała, nawet jadąc wolniutko nie zahamujesz w sekundzie jak dzieciak nagle wyskoczy.

Gość jydsw
kurde ciekawy temat.musze przyznac ze ja jestem i po 1 i po 2 stronie czyli tez jestem rowerzyustką (iuwielbiam sobie czasem posalec;]) i rowniez mamą rozbieganej 2ulatki. ale zauwaazcie "Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym. " czyli jednak rowerzysta musi uwazac na ewentualne dzieciaki wpadające na sciezkę rowerową.owszem co in nego jesli jest to tylko sciezka dla rowerów i nie mozna nawet obok spacerowac a dla pieszych jest daleko gdzie indziej wtedy tak uwazam ze rowerzysta nie musi tak bardzo uwazac bo dzieciaki i spacerowicze nie mają prawa krecic się w poblizu.jelsi jednak jest to sciezka i dla roweró i dla pieszych to faktycnie mysle ze trzeba zachoac ostroznosc,wiadomo dzieci trzeba pilnowac ale czasami jest to sekunda jak dziecko się wyrwie, zresztą nie da sie tak non sto p pilnowac diecka jesli cche gdies pobiegac,cos zobaczyc a faktycznie linie ciezko zeby nei przekroczyć. czasami chodze z dzieckiem i obok przejezdzają rowery i tak szybko ze naprawde gdybysmy się zderzyli to by juz była masakra a dziecko z starciu z rowerem nie ma szans... tak samo dla samochodow tez jest nakaz zniejszenia predkosci,jelsi wjezdzają na jakies osiedle,czasami nawet do 20 km /h bo jednak dziecko to dziecko,owszem dziecko nalezy pilnowac ale czasami to moment,zwlaszcza jak się tez ma wozek do prowadzenia. t akze mysle ze jesli jest sciezka rowerowa obok spacerowej troskę trzeba uruchomić wyobraźnię.

Gość mama z tego forum
xxxxxxyyy nie wiem czemu mnie atakujesz wyjasnuilam tylko gdzie jechalam bo mam wrazenie,ze probujesz cos mi wmowic sciezka albo trasa rowerowa za miastem a nie w parku

Gość zielona traffka
i zeby nie bylo, mam troje dzieci, ale umiem obiektywnie spojrzec na wszystko, bez klapek na oczach, ze dziecku to WOLNO bo male a dorosly zawsze winny :O

Gość beztroska niektórych poraża
Miałam podobną historię, ale bez roweru ;) Byłam dziś w sklepie typu hipermoloch. Jechaliśmy do znajomych,więc wpadłam tam kupić lody. W sklepie istny wysyp spacerowiczów z małymi dziećmi, a pogoda słoneczna, aż żal spacerować po galerii. Wybieram lody i grzebię w tej zamrażarce, w końcu mam te które chciałam i odwracam się, aby iść do kasy i w tym samym momencie wpadł na mnie jakiś dzieciak, który uskuteczniał sobie biegi po markecie. Odbił się o moje biodro i wywrócił na podłogę, wrzask niesamowity! Niestety, ja z tyłu oczu nie mam. Biegnie tatuś i z "pyskiem" do mnie, ze "jak ja chodzę? Nie uważam na dzieci, a przecież dzieci też tu są i trzeba na nie uważać bo to tylko dzieci, a ja idę jak krowa" Na moją odpowiedź, ze tu jest sklep, ludzie idą z koszykami, wózkami i dzieci nie powinny tu biegać,a jeżeli już to niech idą za rękę usłyszałam "spierdalaj ślepa idiotko" :P Hmmm, ciekawe podejście do sprawy. Potem się wszyscy dziwią, że nieupilnowane dzieci popijają kreta w marketach.

Gość mama z tego forum
wlasnie szybko nie jechalam i hamowalam ale to byl ulamek sekundy

Gość fx2fx
Chodniki są dla pieszych, a mimo wszystko jeździcie po nich rowerami. A jak pieszy wejdzie na ścieżkę, to awantura.

Gość zielona traffka
fx ale tu mowa o chodniku dla rowerów jakbys jeszcze nie zauwazyla :D

Jak ktoś Cię najedzie na chodniku to też robisz awanturę prawda? Nie ma czegoś takiego jak odpowiedzialność zbiorowa "rowerzystów" i "spacerowiczów", debil na rowerze i debil nieumiejący utrzymać własnego dzieciaka to ta sama kategoria.

Gość mama z tego forum
nie odpowiadam za wszystkich rowerzystow wiec nie pisz jak do grupy:O ja nie jezdze chodnikiem:o jezeli musze pokonac jakis odcinek to wybieram ulice ale na szczescie w moim miescie jest bardzo duzo sciezek rowerowych

Gość zielona traffka
autorko z jakiego maista jestes?

Gość mama z tego forum
kolobrzeg

Gość xxxxxxyyy
Mamo z tego forum to akurat nie bylo do ciebie, ale do zielonej traffki , ktora pierwsza zaatakowala. Jesli sciezka po ktorej jechalas nie byla w spacerowej okolicy to zmienia jakby postac rzeczy, ale ogolnie powinny nas wszystkich obowiazywac jakies zasady jesli nie ruchu drogowego to chociaz kultury - ja jako matka staram sie zrobic wszytsko by moje dziecko nie wybieglo na sciezke rowerowa - niewazne czy sa tam akurat rowerzysci czy nie, ty jako rowerzysta widzac, ze dziecko wybieglo na sciezke a matka nie ma szansy go dogonic zwalnisz nieco - spacerowe , sloneczne dni nie sa najlepsza okazja do pedzenia na rowerze na zlamianie karku.