Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milalila

Luty 2012 - jest już jakaś mamusia?

Polecane posty

przepraszam,ze sie wtracam:-) ale czytam sobie kafe przed zasnieciem i zajrzalam do Was:-) Wiola,mam 2 cory i myje te biala wydzieline,wacikiem i woda,ale nie codziennie,by nie ingerowac tam za bardzo.:-) przy okazji obejrzyj krocze w kierunku synechi,bo jakos ostatnio czesciej o tym slysze,czy jakas blonka sie tam nie pojawila i moge polecic nianie motoroli,koszt do 400zl,ale dziala fajnie.oczywiscie z podgladem.mamy tez taka zwykla za 90zl babyono bodajze i tez swietnie sie sprawdza. a brakiem przewrotow bym sie jeszcze nie martwila.pomalu pojawiaja sie roznice w rozwoju dzieci-moje dziewczyny bardzo sie roznia,a jak dzieci zaczna chodzic to dopiero bedzie:-) kumpeli cora poszla jak miala 9 miesiecy,moja jak prawie 16 to dopiero rozstrzal czasowy:-) wszystkie dzieci forumowe juz chodzily,a moja nie.mozna sie zaczac martwic:-) ale jak Cie to niepokoi bardzo podpytaj pediatre o mozliwosc kilku spotkan z rehabilitantem,godz zajec i zobaczysz jak do przodu pojdzie:-) pozdrawiam serdecznie:-) dobranoc:-)

troyah- dzięki za odpowiedz, na pewno skupie się na tej motoroli :) pietrunia22- z kamerką mi jest potrzebne bo mieszkamy w bloku z dużym podwórkiem i miłymi sąsiadami gdzie lubimy wieczorkiem posiedzieć sobie przed blokiem na ławce :) I fajnie by było móc zamknąć drzwi i posiedzieć z nimi i widziałabym Lucynkę ciągle :) Ona mi usypia już o 19.30 i śpi mniej więcej do 1-3 teraz więc mogłabym posiedzieć z wszystkimi. A niania bez kamerki mogła by zawieść jak gadali by wszyscy, samochód przejedzie i ,,dupa" :) egsa89- pocieszę Cię, że Twój maluszek nie jest sam! :) Moja Lucynka 18 kończy 5 miesięcy i też się nie przekręca. Ale nie martwię się jeszcze tym mocno bo po pierwsze ogólnie robi wszystko co powinna a po drugie to w książeczce zdrowia jest tabelka z informacją co dziecko powinno w jakim miesiącu i przekręcanie jest jest dalej nić 4 miesiąc.

Gość ZAŁAMANA11
klejdra wróc do szkoły i naucz się czytać ze zrozumieniem tekstu a poza tym to raz piszesz jako pindzia a raz klejdra żałosne

Cześć. Wiola ja swojej tam w środku lekko chusteczką biorę po kupce i wieczorem przy kąpieli i zaglądam co 4 dni czy się nic nie dzieje, moja tam często ma zaczerwienione ale lekarz mi kiedyś mówiła żeby żadnym kremem tam nie smarować. Moja sama się do końca nie przekręca chyba że przez przypadek, można pomóc dziecku biorąc pod pośladki ugięte nóżki i przekręcając dziecko samo powinno się przekręcić z resztą ciała, moja nieraz specjalnie się odwrotnie wykręca. Moja ma uczulenie na mleko i wolno rozszerzam dietę, już wprowadziłam mm2 a teraz walcze z zupkami a bardziej z ziemniakiem bo to główny składnik w słoiczkach a ona nie lubi

wiola ja pytałam pediatry i mówiła, że jak wydzielina jest biała to nie zmywać, jak żółta (z kupy) to dokładnie wymyć. No na tą synechię trzeba uważać, podobno najlepiej jest te okolice nawilżać np maścią typu alantan, niewskazane jest stosowanie maki ziemniaczanej bo wysusza. tojah podczytuję cię :) pozdrawiam. Marcia21 jak podałaś mm2? stopniowo (mieszając z mm1? jak?) ? Moja przekreca się na boki, z plecków na brzuch i odwrotnie nie, ale podnosi wysoko główkę leżąc.

dobry wieczor:-) Wiola,poruszylam niebo i ziemie i znalazlam hihi,znaczy maz mi podal :-)motorola mbp30, pisze z tel dlatego nie moge linka z aukcja dac i opinie ma bardzo dobre:-) dla mnie ta funkcja podgladu nocnego w podczerwieni jest cudna. w nocy sie przebudzilam,zerknelam,a cora w drugim pokoju cala odkryta,wstalam i przykrylam.:-) wiem,wiem-to info dla pomaranczowych:-)-moglam tam zajrzec i bez kamerki.zreszta zla bylam na meza,ze ja kupil,bo nam takie zbytki nie sa potrzebne,zwlaszcza przy obecnych wydatkach,ale strasznie mi sie teraz podoba:-) Lena ja tez Was czytam:-) i pozdrawiam:-) my to chyba dzieci mamy w podobnym wieku i profesja podobna.o ile czegos nie pomieszalam,bo ostatnio lecytyny mi ewidentnie brakuje:-) dobranoc.

Lena mi pediatra mówiła żeby zastępować najpierw na noc zamiast 1 to 2 a później pokolei w odstępach. W ciągu 10 dni wprowadziłam

Gość akacjajowan
tojah- dziękuje Ci baardzo za informację :) Jeżeli jest tak dobry jak mówisz to raczej go kupię :) Tzn ją... bo to niania :) Mam dużo nowych wieści dla Was :D Wczoraj byłam u ginekologa który po USG spytał czy ,,było współżycie bez zabezpieczenia" ??? Ja na to ,,mhmmmm" :/ -,,Zatem PRAWDOPODOBNE, że jest pani w ciąży"! Prawdopodobne zaznaczam powiedział bo może to być to , że jestem przed miesiączką i dlatego w środku tak to wszystko wygląda. ,,Grube endometrium" i coś tam jeszcze. I jest ślad po przebytym jajeczkowaniu :) Całą drogę do domu 50 km się nie odzywałam :( Trochę się przeraziłam. Noi jeszcze zaniepokoiła go duża ilość płynu w brzuchu (dookoła macicy), kazał mi przyjść ( jeśli nie okaże się , że jestem w ciązy) za 2 miesiące sprawdzić co z tą wodą. Bo może to być ,,coś niedobrego" -tak się wyraził.

Gość barbara_varvara
a ja slyszalam ze nie trzeba miec okresu po ciazy aby zajsc w kolejna:) ja dalej nie mam miesiaczki(karmie piersia) ale wydaje mi sie ze jestem plodna bo zawsze w polowie miesiaca ze mnie sluz sie leje tak jak za czasow plodnosci gdy byla miesiaczka .... wizyte u lekarza mam dopiero we wrzesniu bo tak sie umowilam z lekarka wiec dowiem sie cos wiecej :) tak jak pisalam u nas juz po chrzcinach:) moje dziecko tylko raz spalo a tak sie ciagle z kims bawilo:) w kosciele byl najglosniejszy,pokazal klase:D dzis malemu ugotowalam pierwsza zupke na indyku ale rosulu mu nie dalam tylko wszystko wylałam a warzywka ladnie dusilam w rosolku :) bardzo dobra zupka wyszla:) indyk,ziemniak,marchewka,pietruszka, kalafior i szczypta soli :)

Hej dziewuszki widze ze planujecie wakacje pelna para a my chyba zostaniemy na naszym ogrodzie:) planujemy z mezem w pazdzierniku wyskoczyc nad nasze polskie morze zeby pohartowac malego ale jeszcze zobaczymy my po szczepieniu i oczywiscie tymo juz jakis podejrzany chrypi strasznie niby nie ma temperatury juz sie nakrecam i mierze trzema termometrami taka nieufna ze mnie matka bo caly czas wydaje mi sie ze ma stan podgoraczkowy ale bylismy wczoraj u pediatry i poki co obserwowac ale marudny dzis strasznie nie wiem czy to juz nie zabki wlozyl by sobie wszystko do buzki zeby ulzyc stad plesniawki sie pojawily i tak walczymy z tymi dobrodziejstwami natury :) jesli chodzi o napletek to moj pediatra tez nie kazal niewiadomo jak roszac lekko naciagnac i umyc biala wydzielinke i tyle co do niani to ja zakupilam z tommy tippe dalam 250 zl i chyba ja odsylam bo jest beznadziejna zanika sygnal nie jest bardzo czula i taka jestem zla bo myslalam ze jak dam wiecej to bedzie lepsza ja narazie malemu miesne zupki ze sloika bo w sumie nie wiem czy ten indyk w sklepie to 100 indyk no ale zakupie bo przeciez te sloiki takie drogie ze niewyrabiam zwlaszcza ze moj maly sie nim nienajada wiec mieszalam pol sloika z moja zupka warzywna, a czy dajecie deserek ja wprowadzam i dziennie daje tylko pol sloiczka bo widze ze maly pozniej mi nie chce pic na noc w ogole mleka zakupilam tez ta kaszke z nestle zeby wprowadzic ten gluten ale przez to ze on taki podejrzany wstrzymam sie chyba z pare dni zeby jeszcze mu niezaszkodzic dodatkowo. Dziewczynki a powiedzcie te ktore wprowadzily zupy i deserki czy wsze maluchy pija mniej mleka???? bo moje dziecko wlasnie mniej niby sie tym nie martwie bo dobrze wyglada ale tak z ciekawosci a i czy dajecie kaszke ryzowa np z bobovity te co sa??? i jak ja podajecie???? Jesli chodzi o przekrecanie to powiem wam ze nie ma sie co martwic kazde dziecko ma soj rytm moj maly tez nie robil nie robil a pozniej z dnia na dzien tez martwilam sie ze nie wklada stopek do buzi a mojej kolezanki cora robi to juz od 4 miesiaca ale widze ze tymko zaczal sie interesowac nozkami coraz bardziej i pewnie lada dzien i tez bedzie ssal ale niekoniecznie musi bo pytalam o to pediatry i powiedzial ze nie wszystkie dzieci to robia i to nic zlego a jak byla ostatnio moja znajoma to powiedziala mi ze jej corka w tym wieku co moj maly polowy rzeczy nierobila i tez byla zdziwiona wielce a mala jej okaz zdrowia ma juz 2latka Alez sie spisalam sciskam mocno ciumki:):)

Gość barbara_varvara
kwiatuszek! powiem ci ze ja wole sama kupowac wszystko i robic... firmy musza spelniac normy ale tez tam dodaja co nie pisze sie !! pracowalam w sklepie miesnym i sie sporo oczytalam na etykietach wedlin co tam jest np: "cielecina pieczona100%" za 36 zl cena duza i wydaje sie spoko wedlina a sklad byl taki: 3% cieleciny,70% wpieprzowiny a reszte to dodatki:/ dlatego ja nie wierze etykietą :/ tak samo robia promocje na "szynki" na 15 zl gdzie szynka moze kosztowac 15 zl/kg skoro surową szynke kupujemy za ok 13zl(wczorajsza cena w tesco)dlatego ja wole wiekszosc sama robic kupic karczek wysmarowac w przyprawach i piec dla mnie to jest raritas niz szynka z BOBROWNIK za 46 zl bo to calkiem inny ma smak:)

Gość barbara_varvara
aa i jeszcze jak kupuje mieso to zawsze wacham je bo psujace sie mieso ma specyficzny zapach,upierdliwe ale syfu nie kupie:P

Gość 20gbPOJEMNOSCI
karmienie piersią nie chroni od zajścia w ciąże,i tak,okresu nie trzeba mieć,a dni płodne są. wystarczy poczytać....

Lena0- dziękuje Ci za przydatną podpowiedź :) Marcia21- ja karmiłam piersią 5 tygodni i okres pierwszy dostałam w kwietniu. Mąż chce mieć juz drugie i jak by było to by było też dobrze dlatego trochę lekkomyślnie podeszliśmy do zabezpieczenia.

Wiola, ale jaja! No zrób test bo nie wiem czy już ci gratulować! :P :) :)

uhuhuhu Wiola ale jaja:):):) zrób test kochana bo normalnie aż mnie babska ciekawość zżera:) Kawiatuszek - według mnie firma TT zrobiła tylko dobre butelki bo akurat z nich jestem zadowolona. Nawet śliniaki mi z tej firmy nie pasują a o laktatorze, przez którego ani kropli nie spuściłam, to nie wspomnę:) Co do mleka to ja karmię piersią i nie wiem czy je więcej czy mniej ale wydaje mi się że chyba nie ma różnicy, bo w tym samym czasie się mniej więcej najada. Kaszek też jeszcze nie daje, dopiero myślałam dać po 6 miesiącu:) Ja tak samo jak ty głownie gotuje ale jeżeli chodzi o mięsko to kupuje słoiczkowe bo to w sklepie to nie jest raczej pewne a ja już jestem po pierwszym okresie, ale u mnie zmiana z tym na korzyść nastąpiła, bo zawsze miałam bardzo bolesne i obfite a tu miła niespodzianka bo miesiączka skąpa i prawie wcale nie boli:) u nas zęby (dwie jedynki dolne) prawie na wierzchu czekamy tylko na przebicie, co chwile młodemu w buzi grzebie czy to już:):) mały trochę marudzi ale nie jest najgorzej:) całe szczęście nie gorączkuje buziaki PS: wiola daj znać:)

Gość 20gbPOJEMNOSCI
pietrunia nie cieszyłabym sie tak bardzo bo u mnie pierwsze okresy też były skąpsze i nie bolesne,ale sie to zmieniło już. dodam że córka ma pół roku

Gość m.flora
witajcie kochane! aktualizuję tabelkę, bo wczoraj byłam na III szczepieniu- z mojej małej nie jest jakaś "zmacha", ale najważniejsze, że się dobrze rozwija, ząbki tez pod wierzchem i z tego powodu jest mega marudna, ale nie ma temperatury jakiejs wysokiej (37st). Czasem wieczorem jak krzyczy i nie może zasnąć, chusta nie pomaga, to podaję jej 2,5ml syropku (ibum), po nim przesypia bez problemu tylko na karmienie się budzi. Wiola- tak, tak! daj znać co tam u Ciebie. Niektórym parom drugie dzieci spadaja jak grom z jasnego nieba, np. NAM. ****Nasze Maluszki***** Nick...............Imię..........waga urodzeniowa......wiek ważenia....waga/wzrost Bubik..............Marek.........3840 g.............. .....23..... ......8100/72 m.flora............Marcysia......31.01.2012.............. . ....24...... .....6600g Birka87...........Przemek........3680 g......................20.............6500/68 Varvara_Barbara....Błażej......3190.................... ... ..19.............7,530/66 mała_agatka....Tomek..........11.02.-3560g.............. ....19............ 7750/67 jusial..............Marysia........2900 g............. ............20............7450/64 kassiiulla.........Julka.............20.02.2012.......... .. ......11..............5500/65 mamadzieci.....Olivier...........3200 g.......................19............. 7000/67 kwiatuszek@...Tymon... .. ......14.02.20112............... 12...............6000/61 cayn ..............Oliwia ............3460 g ....................8 ...............5000/59 załamana11 ....Jakub....29.02.2012.......................11........7000/63 Lena0..............Blanka............3240g............... ... ...14..............5335/60 jagnajagna.......Staś...............3350g............... .......14..............6840/63 Wiola100.....Lucyna......18.02.2012....3345................12........ .5540/? Pietrunia22.........Wojtek...........3550g......................13... ....6300/64 Endlessly.............Błażej............3570g......................12............5885/61 werka_bmw.......Oskar.......4,130.......................17............... 775 5/64 oluskaaa1.....Kapik.......3920g.......................19..............6640/68

Lena0- dziekuje za linka. W wolnej chwili przedyskutuje to z mężem. Tylko jeszcze mam takie pytanie bo toyah pisała, że to model mbp 30 a to co Ty podesłałaś to chyba mbp 20...? Jak tylko będę coś wiedziała to dam Wam znać. Od jakiejś godziny jest mi niedobrze... :/ Jejjj mam nadzieje, że to wina parówki którą zjadłam na śnadanie :) Bo z Lucynką też bardzo wcześnie było mi niedobrze .

cześć dziewczyny:) U nas ciągle brak czasu ale czasami podczytuję was:) W przyszłym tygodniu zostajemy sami bo teściowie wyjeżdżają do Polski a później wracają z moimi rodzicami i bratem. 18 sierpnia bierzemy ślub kościelny więc trochę zamieszania tu mamy:) Z Juleczką byłam wczoraj u lekarza bo chorowała bidulka a dwa razy dostała wezwanie do szczepienia.. miała lekki katar i stwierdził że nie ma przeciwwskazań na szczepienie. Trzy razy była kuta - aż łezki kapały jej z oczek. Serce mi się kroi na taki widok:/ Po tym wszystkim zważyłam ją i waży 8 kg - czy to nie za dużo? Wiola Ja mojej Julce też wacikiem przemywam. Z początku również nie wiedziałam ak robić z tym przemywaniem ale wyczytałam że może dojść do zapalenia. Ja mam nianię elektroniczną z motoroli.Nie jest z monitorkiem ale polecam - słychać każdy ruch dziecka. Ma duży zasięg. W Polsce Julka spała w pokoju na górze a my siedzieliśmy w ogrodzie - słyszeliśmy nawet każde sapnięcie:) i to nie jest tak że gdy przejedzie samochow nie słychać jej - słychać i to bardzo głośno. Daj znać czy robiłaś już test:) barbara_varvara Ja miesiączkę miałam już dwa miesiące po porodzie. Wtedy karmiłam piersią dwa razy dziennie:) więc nie wiem jak to działa... Wizyty u lekarza nie miałam... tu idzie się do lekarza rodzinnego i wizyta wygląda tak: ... Lek. "Po porodzie wszystko w porządku?" Ja: "Myślę że tak." Lek. "No to się cieszę. Gdyby coś się działo proszę do mnie przyjść." Nie ma żadnych badać, wizyt u ginekologa... Gotujesz Twojemu maluszkowi zupki z warzyw ekologicznych cz takich zywkłych ze sklepu? Bo właśnie zastanawiam się nad gotowaniem... pietrunia22 Nie chcę Cię martwić ale ja pierwszą miesiączkę również miałam taką jak Ty:) Teraz są obfite i bolesne:)

****Nasze Maluszki***** Nick...............Imię..........waga urodzeniowa......wiek ważenia....waga/wzrost Bubik..............Marek.........3840 g.............. .....23..... ......8100/72 m.flora............Marcysia......31.01.2012.............. . ....24...... .....6600g Birka87...........Przemek........3680 g......................20.............6500/68 Varvara_Barbara....Błażej......3190.................... ... ..19.............7,530/66 mała_agatka....Tomek..........11.02.-3560g.............. ....19............ 7750/67 jusial..............Marysia........2900 g............. ............20............7450/64 kassiiulla.........Julka.............20.02.2012.......... .. ......21..............8000 g mamadzieci.....Olivier...........3200 g.......................19............. 7000/67 kwiatuszek@...Tymon... .. ......14.02.20112............... 12...............6000/61 cayn ..............Oliwia ............3460 g ....................8 ...............5000/59 załamana11 ....Jakub....29.02.2012.......................11........7000 /63 Lena0..............Blanka............3240g............... ... ...14..............5335/60 jagnajagna.......Staś...............3350g............... .......14..............6840/63 Wiola100.....Lucyna......18.02.2012....3345.............. ..12........ .5540/? Pietrunia22.........Wojtek...........3550g............... .......13... ....6300/64 Endlessly.............Błażej............3570g.......... ............12............5885/61 werka_bmw.......Oskar.......4,130.......................1 7............... 775 5/64 oluskaaa1.....Kapik.......3920g.......................19. .............6640/68 11:21 [zgłoś do usunięcia] Wiola100

Hej kobietki! Ależ mam paskudny dzień...ostatnio w ogóle jakoś mi ciężko, normalnie z niczym nie wyrabiam. Chodzę po domu wściekła jak osa. Wszystko mnie drażni - mała wrzeszczy na okrągło, starszej buzia się nie zamyka...a mi głowa pęka. Jak nie zwariuję to będzie cud. Dziewczyny, ja nie mam czasu nawet iść do ubikacji - serio! Dziś poszłam z córkami do przychodni. Wybieraliśmy się chyba 2 godziny. Jak już zamykałam drzwi od domu to starszej przypomniało się, że chce siku. Potem jak już byliśmy przed blokiem, to przypomniało jej się, że chce kupę. Po drodze kilka razy kamyk jej wleciał do buta, majtki wlazły do pupy, spodnie spadały i tak w kółko coś było nie tak :o No ale w końcu doszliśmy do przychodni. Szczepiliśmy małą Pentaximem (3 dawka błonica,tężec,krztusiec) i mała poruszyła tak nóżką, że szczepionka się wylała mi na rękę. Baba na mnie z mordą, że czemu porządnie nie trzymam dziecka. Z łaską wyciągnęła drugą szczepionkę i dała połówkę...a ja się teraz zastanawiam czy oby nie za dużo, lub nie za mało. No bo nie wiem, ile tej pierwszej szczepionki jej się zaaplikowało. Dodatkowo mała ma teraz wielkiego siniaka na nodze :/ Chyba się rozpłaczę. Wiola - na to zaszaleliście :) Też mnie zżera ciekawość :) Dawaj znać, jak już będziesz wiedzieć :) pietrunia22 - po pierwszej ciąży też mi się zmieniło z okresem. Lżej go przechodzę...a przynajmniej przechodziłam, bo teraz jeszcze nie dostałam. Zobaczymy jak teraz będzie. Łooo matko dziewczyny uciekam, bo mała zaś wyje! Potem napiszę coś więcej!

Gość barbara_varvara
kasiula Ja zazwyczaj gotuje na naszych polskich warzywach z warzywniaka z pod bloku :) staram sie nie wybierac najprostszych marchewek tylko krzywulce bo te najladniejsze niby sa najgorsze:P ostatnio dostalam dla malego marchewke i ziemniaki ze wsi od ciotki meza ale oczywiscie maly nie najadl sie bo szwagierka wiedzac ze warzywka sa dla malego zjadla wszystko :/ drazni mnie to bo stara dupa nie musi jesc niepryskanych warzyw bo nic jej nie pomoze !!:P teraz jestem na etapie kupowania wisni i robienia kompotow na zime bez pestek dla malego:) truskawkowe juz mam :) moj syn dzis ma kryzys nie chce nic jesc i pierwszy raz w ciagu dnia spal 3 godz w wozku....zasna na dworze i juz go nie wyciagalam aby nie obudzil sie :) zdarzylam pranie zrobic i sama sie zdrzemnac:) a teraz siedzi obok mnie i marudzi :P

Wiola sorka może nie doczytałam. Zobaczyłam ogłoszenie i bach, dla Wioli pomyślałam ;) rajlax musisz mieć wielką cierpliwość! :) Ja przy swojej chociaż mam jedną i jest baaaaardzo spokojnym dzieckiem nieraz wychodzę z siebie... Ja też pierwszą miesiączkę miałam skąpą i niebolesną, teraz czekam na kolejną ale jak mówicie, że to tylko pierwsze są takie super...ja miałam bardzo bolesne i obfite no i pms, ech...dlatego chciałam mieć syna!