Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość egzaminatorka w WORDzie

Jestem egzaminatorka na prawo jazdy. Odpowiem na pytania, wyjasnie wiele rzeczy

Polecane posty

Gość efewrgfwrgwr
powiedz ile jest wazny kurs, zrobilam go jak mialam 18 lat i kilka razy probowalam zdac, slysze sprzeczne informacje - raz ze na zawsze, drugi raz ze na 5 lat(ale to niemozliwe, bo zdawalam po 5 latach) inna wersja mowi,ze 10 lat

Gość karolinga
czy jak zdaję u chłopa-egzaminatora to lepiej wyeksponować cycuszki, czy może zrobić sobie mocniejszy makijaż?

"Nie no..z ta ciezarowka to troche pojechalas. Ten z tylu ma zachowac bezpieczny odstep. Na skrzyzowaniach az tak sie nie pedzie, zeby nie mozna bylo zatrzymac sie niemal w miejscu. " Ty jako przyszly kierowca masz przewidywac potencjalne zagrozenia. I to, ze ktos moze nie stosowac sie do wymaganych przepisow. On ma juz prawo jazdy, ty dopiero zdajesz wiec musisz byc bardziej wyczulona. Taki jest wymog niestety. Kolejna sprawa to taka, ze ty wiesz, ze zaraz odpalisz samochod, a inny moze tak tylko myslec i odpalac go 5 minut. A to juz jest tamowanie ruchu.

Gość nie zdałam trzy razy
nie po to inwestowali w kamery i cały sprzęt do inwigilacji montowany w samochodach egzaminacyjnych, żeby teraz pozwolić zdawać chociażby na samochodzie, na którym się uczyło jeździć. Ja też miałam raz zastrzeżenia do jednego z samochodów, na których zdawałam, bo na górce zgasł mi dwa razy, co nie zdarzyło się ani razu podczas jazd na kursie (a wyjeździłam ich chyba ze 100 :o). A akurat górka i łuk to były moje pewniaki :p

Chodzi mi o to, że moim zdaniem coś było nie tak ze sprzęgłem.

Gość madzia z Zielonej Góry
jeśli podczas jazy z egzaminatorem zabiję pieszego na przejściu, będzie się to liczyć na moją niekorzyść czy egzaminatora?

Gość efewrgfwrgwr
powiedz ile jest wazny kurs, zrobilam go jak mialam 18 lat i kilka razy probowalam zdac, slysze sprzeczne informacje - raz ze na zawsze, drugi raz ze na 5 lat(ale to niemozliwe, bo zdawalam po 5 latach) inna wersja mowi,ze 10 lat

"dlaczego jest tak ze jezdzimy na micrach z osrodka? chodzi mi o to ze w anglii jest tak np ze jezdzic tym autem na ktorym sie uczylas jezdzic" Osrodki ucza jezdzic na autach, na ktorych potem zdaje sie egzamin. Jesli osrodek uczy cie jezdzic na innym samochodzie to juz nalezy pretensje zglaszac do wlasciciela osrodka. nawet moja mama ktora ma juz 20lat prawko, mowi ze za kazdym razem jak wsiada do nowego auta musi go wyczuc, a czemu oczekuje sie tego od osoby ktora jezdzila raptem 30godzin? To prawda, kazdy samochod jest inny i trzeba go wyczuc. ja mialam egzamin i czulam ze mi albo egzaminator trzymal noge na sprzegle, albo ono w ogole bylo do d**y bo nie mam problemu z jazda, nie stresowalam sie ani nic, sama az sie dziwilam ze tak spokojnie do tego podchodze a zabke mialam przy prawie kazdym ruszaniu mimo ze wymiana u mnie zawsze przebiegala wzorowo Wiele samochodow w WO powinno sie nadawac do wymiany, ale niestety nie egzaminator ma na to wplyw. Nie raz jechalam ze zdajacym, ktory nie wyczuwal sprzegla, bo np. uczyl sie jezdzic na nowce, a w WORDzie dostal juz "rozjezdzony" samochod. Dlatego uwazam, ze nalezaloby przed egzaminem pocwiczyc na nowym samochodzie i takim z wiekszym przebiegiem.

korekta: Chodzilo ci dlaczego nie zdajesz na tym, na ktorym sie uczylas doslownie? No przykro mi, ale potem nie wsiadasz za kierownice do tego, ktorym jezdzilas podczas kursu.

Gość karoline000
Mądrujesz sie jakbyś wszystkie rozumy pozjadala, wkur..iasz mnie nara

W ten sam sposob moge przewidziec zagrozenie stojac na czerwonym swietle: jakis kierowca moze wjechac mi w tylek. :) Ja mysle, ze wazne jest aby nie sprawiac zagrozenia na drodze - czyli przede wszystkim przestrzegac pierwszenstwa, ograniczen predkosci itd, a chwilowe zatamowanie ruchu ma juz drugorzedne znaczenie. :) Ale to tylko moj amatorski punkt widzenia. ;)

na tej samej zasadzie - sorry, ale nikt nie powiedział że będę jeździła toyotą czy micrą, więc dlaczego jestem zmuszana zdawać egzamin na tym samochodzie. A jak jest ze zdawaniem na automacie? Dostaje się specjalne prawo jazdy ważne tylko na automat?

"powiedz ile jest wazny kurs, zrobilam go jak mialam 18 lat i kilka razy probowalam zdac, slysze sprzeczne informacje - raz ze na zawsze, drugi raz ze na 5 lat(ale to niemozliwe, bo zdawalam po 5 latach) inna wersja mowi,ze 10 lat" Nie piszesz w ktorym roku zakonczylas kurs. Pamietaj, ze wraz ze zmianami zasad szkolen, przepisow itd. twoj kurs traci waznosc.

Mysle, z etej dziewczynie chodzilo o samochod, ktrom jezdzila na jazdach, nie o model. Ja zdawalam na tym, ktorym mialam wyjezdzone godziny i znalam go na wylot. :)

Tak, jak zdajesz na automacie to nie masz upranien do prowodzenia pojazdu z manualna skrzynia biegow

Anita - a jak to zrobiłaś, że zdawałaś na tym samym samochodzie co jeździłaś??? Jeździłaś na kursie samochodem z ośrodka egzaminacyjnego?????

Anita- masz racje, ale jak pisalam nie ja decyduje o zasadach egzaminu. Wiele z nich osobiscie bym zmienila, ale coz wykonuje tylko swoja prace.

Gość efewrgfwrgwr
jak to?czyli nie bedzie wazny od lutego 2012????? jak wejda te nowe testy??? zrobilam kurs w 2004 roku bodajze

Gość efewrgfwrgwr
wiem ze teraz jest wazny bo jakies pol roku temu zdawalam i oblalam :P

a żeby później uzyskać uprawnienia na manualną to muszę zrobić od nowa cały kurs, czy tylko jazdy na manualnym i egzamin? Bo coraz poważniej rozważam taką opcję, zwłaszcza, że mogłabym mieć samochód z automatyczną skrzynią.

prawdopodobnie bedziesz musiala powtorzyc kurs, a nawet bym ci to radzila. Bo od 2012 testy beda duzo trudniejsze i wiele sie niestety zmieni

wlasnie mi o to chodzi ja uczylam sie z instruktorem ktory mial wlasna szkole jazdy przeciez ie wezme instruktora ktory da mi auto z osrodka egzaminacyjnego :o jasne ze nie wsiadasz do tego samego auta i cale zycie nim nie jezdzisz, ale jako ze my dopiero sie uczymy jezdzic a co to jest 30godzin? a poza tym pani madra egzaminatorko, nie kazdy ma mozliwosc sobie o pocwiczyc, nikt w moim otoczeniu ie ma auta, wiec co do sasiada mam isc? bez sensu gadasz poza tym wiecie czemu sie nikt nie chce odwolywac? to mi tez moj instruktor mowil mowil ze egzaminatorzy duuuzo blegow robia i mnie przed tym przestrzegal, mowil o tutaj musisz uwazac na to itd, ludzie nie chca sie odwolywac bo to jest podwojny stres, nie dosc ze z boku siedzi egzaminator to z tylu siedzi drugi egzaminator ktory ocenia egzaminatora plus ciebie czyli masz 2 osoby oceniajaca a dla poczatkujacego kierowcy to jest duzy stres

Gość do egzaminatorka w WORDzie
Ja rozumiem fajnie, że ktoś chce udzielać bezinteresownie rad na kafe ale czy ty kobieto nie masz życia prywatnego, że po pracy chce ci się o tym jeszcze rozmawiać?

osobiscie radze robic na manualna. A dlaczego? Bo wtedy mozesz prowadzic i automat i nie, a jak zrobisz tylko na automat to juz z manualna nie poprowadzisz auta. Tak, jak uczysz sie na automacie to potem musisz pojezdzic na samochodzie z manualna skrzynia biegow

ja nie jestem po pracy. Mam wolne obecnie

Gość efewrgfwrgwr
aha czyli nie wiesz na pewno? no ja na pewno nie bede robila kursu jeszcze raz, wywalanie kasy w bloto

No dobra, a jeślii zdawałam ostatni raz (trzecie podejście) w marcu 2007 roku to muszę zrobić cały kurs od nowa, czy tylko zapisać się na egzaminy i wziąć jazdy?

"a poza tym pani madra egzaminatorko, nie kazdy ma mozliwosc sobie o pocwiczyc, nikt w moim otoczeniu ie ma auta, wiec co do sasiada mam isc? bez sensu gadasz" A myslalas o tym, ze ja tez kiedys zdawalam ten egzamin? I nigdy za kolkiem nie siedzialam wczesniej, jedynie na kursie. Nie jestem "madra" egzaminatorka, bo wyobraz sobie, ze wiem co to stres podczas takiego egzaminu i moze cie zaskocze, ale nie zdalam za 1 podejsciem. Troche wyrozumialosci dla nas egzaminatorow, my tez kiedys bylismy na waszych miejscach. I nikt nie powiedzial, ze wy nie mozecie sie znalezc w przyszlosci na naszych:P "poza tym wiecie czemu sie nikt nie chce odwolywac? to mi tez moj instruktor mowil mowil ze egzaminatorzy duuuzo blegow robia i mnie przed tym przestrzegal, mowil o tutaj musisz uwazac na to itd, ludzie nie chca sie odwolywac bo to jest podwojny stres, nie dosc ze z boku siedzi egzaminator to z tylu siedzi drugi egzaminator ktory ocenia egzaminatora plus ciebie czyli masz 2 osoby oceniajaca a dla poczatkujacego kierowcy to jest duzy stres" a wlasnie, ze ludzie powinni sie odwolywac, skoro uwazaja, ze maja racje to w czym problem. To nie walka na slowa jak w szkole, tu masz wszystko nagrane.

Gość cbcvbv
zdawala/zdawal ktos w czestochowie?

wiem na pewno i powtarzam, jesli zmieniaja sie zasady to kurs automatycznie sie zmienia. Takze zdawaj egzamin teraz, masz czas do 2012 roku gdy wejda zmiany.